破產聯盟

查看: 1451|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

戶口出糧問題,求各位指點

你申破時,要同律師講,順便申請一次性解涷信。
申破ing,c子好似係入到出唔到(唔肯定)。申破後2-3星期會有信俾你。至於頒令後,破署規定所有銀行戶口都要涷結。當然,有快有慢,但你最好預無糧出。要等主任再出信。
C 子唔會因你申破而扣錢,但有可能因其policy 扣錢(即扣錢與申破無關,但有可能出現)。最好做法係叫公司出票。但如果你係公務員,難!!!!!!!!!::
由零開始2016 發表於 8-4-2016 14:40
咁我應該等轉左先破,定還是照申破,順便申請埋解凍信,搏一搏?

我會話 拿拿臨去破.博一博.博銀行係你申破之前唔 FREEZING. 原因係:
銀行唔會因你申破而FREEZING/扣錢,而會因 你拖太耐唔還數有所警覺而扣錢.
代表無論你申破與否,被扣錢的風險不變.

不過,我可能會做多一樣野.就係一 申破,第二日立即 FAX 一封信去通知銀行自己產已申破.
由於,銀行係你申破之後扣錢,可能有問題.犯了 不公平的優惠...所以,呢個時候,大銀行就更加要小心.
唔會亂黎.反之,日後 可能俾人追番D數就好麻9煩(世事如此,都係希望做少D野,而錢係公家的)
當然,一樣有機俾人扣錢,但只可以儘量做好自己本份.

GOOD LUCK!!!