破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

轉自僱工

Yuyuyuu 發表於 6-4-2024 11:29
睇黎係你唔明我講咩。大把公司為咗慳成本,將員工當自僱人士形式僱用。舉個例熊貓外賣員佢地全部都係自僱 ...

應該唔係你咁樣講
公司將員工轉自僱人士,目的係想避開一齊僱員成本,亦即係以服務形式付費買服務,咁樣已經唔係叫出糧,亦唔可以報稱僱員。
自僱人士有責任自己報稅,不過現金出糧難以追查。等於揸的士大部分司機冇報稅。
Yuyuyuu 發表於 6-4-2024 11:29
睇黎係你唔明我講咩。大把公司為咗慳成本,將員工當自僱人士形式僱用。舉個例熊貓外賣員佢地全部都係自僱 ...

師兄唔識真係唔好亂答啦,講明自僱,即係自己係老闆,自己僱用自己去賣服務。點會其他公司幫你報稅?付費者只可以報開支,但係唔會出納稅人名去報。
Yuyuyuu 發表於 6-4-2024 12:10
你話我唔識我真係笑咗,我做freelance一年都唔知做幾多單幫啲公司報稅,包括用56m幫公司申報俾自僱人士既 ...

咁姐係唔係出糧羅。
完全兩種概念,你唔好偷換啦。
報薪俸稅同報支出稅局處理手法都唔一樣。
Yuyuyuu 發表於 6-4-2024 12:45
公司每年四月填56m表格報完稅後,假如超過一個基本數,該外賣員就會係當年收到稅局寄黎既稅表,便需要回 ...

利得稅係報盈利等於收入減開支,條數咁細根本唔洗報,稅亦唔會查,你講薪俸稅同利得稅2樣嘢黎。外賣員都唔會報稅啦,搵黎講
Yuyuyuu 發表於 6-4-2024 14:05
你既描述完全錯晒,希望你唔好誤導人。坦白講自僱人士唔同開公司,唔係好多支出可以扣減,我平時幫手報既 ...

你自己描述錯左又唔認
danzighill 發表於 6-4-2024 15:26
有分別,報利得税可以報開支抵銷,例如做熊貓車手,我都有報該年度有關電單車嘅一切開支,不過要keep單。 ...

交通、食飯都可以報,兩樣野根本玩法唔同。

長工有福利、有假、有MPF, 其他。
自僱乜都冇,點可能全部收入當盈餘打稅。對納稅人都唔公平。舉例:我炒散開工$500日,扣除食飯及交通可能得$400落袋,仲要交稅。講到唔make sense.
本身講自僱當出糧已經十分誤導,重話專業人士,笑死人。