破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

入學好辛苦

CAT008 發表於 9-9-2022 21:50
我剛畢業。其實無乜話難過。好似打麻雀甘。一手爛牌。我寧願推牌再來過。下舖摸唔到。咪唔好出衝。守住個櫃 ...

我自己係性格累事......自以為是,以為自己賺硬錢,信自己眼光......借貸過度,結果就.....有眼你睇......

依家發覺有份工原來都好幸福 (我未試過失業,只係慾望大,不滿現狀,依家跌低左,總算學識左珍惜依家有既野)

因為我做會計,入學對我將來工作發展有好大影響。呢個代價對我好大,所以令我睇唔開係呢度。我依家學識珍惜工作,但醒覺得太遲,我已經無機會再犯錯.....

原來,有機會犯錯都係好事,但我已經無機會.....

暫時我只能夠處理眼前既事,學師兄師姐所言,食得訓得就好,唔好理咁多先........ (我有時需要搵個地方呻,否則會好唔舒服)
貓女 發表於 10-9-2022 02:12
4 年好快過...我破果時係兩個月內經歷先失戀, 後失業, 再破產...
我仲要唔可以同任何人講...所有所有我自己 ...

師姐,多謝你講返你既經歷同鼓勵

我既世界都係黑色,臨近中秋佳節,見人輕輕鬆鬆,反而令我更愁緒.....

知道師姐去左外國,小弟覺得自己以後留喺香港都會好壓抑,想問師姐,當其時你同外判要移民,係咪只係知會一聲,寫封聲明書,留德國電話,地址咁就搞掂?其實係咪會面都唔需要?

我依家錢又無,乜都無,想離開一下去外國,由0開始打工,就算唔使上繳,去到外國我亦會比香港更辛苦。點解我想咁揀? 因為,我做專業工,破左對我前程好大影響........4年後對我未必係重生,可能去到第二度,先做到重生.....我唔知道,只係我想試.....

我自己心態又比較悲觀,所以就日呻夜呻,日愁夜愁....
amberfung1983 發表於 10-9-2022 08:38
有屋企人支持你好好吖,好難得有屋企人體諒同鼓勵你!其實我覺得呢破產唔係污點。肯入學唔走數,承擔錯誤 ...

走數,個底依然會花晒,我見d人都係去左外國避.........我爭既係銀行數,如果走數,銀行都會交去收數公司....

師兄,我依家就係諗緊去外國東山再起 (唔為東山再起,可以搵份工掂得生活我都會好感恩,珍惜)

依家錢又無,但諗頭依然又大,呢d就係庸人自擾掛.....

記得師兄解破左,係咪都對你日常生活無任何影響? ( 排除銀行戶口少左,無左信用卡既因素)
kaichung 發表於 9-9-2022 23:56
我也剛入左學二個月,日子開頭係難過D,但諗起現在不用再跑數就鬆曬個人,人也開心左,同家人關係也好左, ...

師兄可唔可以分享一下,上繳佔你既人工幾多%.....我都想儲錢....

無債一身輕,家人由細開始講,點解一定要痛過先明?道理好多都知,但硬要次次都要痛完之明,人生好苦,我指我既人生...........
Stanyan1229 發表於 10-9-2022 10:32
你太執著了,人生唔係只有錢同事業。我當時係自己定左個目標,無論幾攰幾辛苦,都一定每日要做30分鐘運動, ...

又見到師姐,真係好

依家岩岩初期,我的確仲諗緊身外物既野,eg 10個bank account 無晒....個名臭晒...事業無左,錢無晒....無自由 ....我盡量調整......等我安頓晒.....我會去佛堂靜心一下............

返工壓力大,以前我都有跑步習慣 (平時跑步期間個腦個諗好多野,只係跑完步之後先會鬆),最近無跑,因為我驚跑步個腦會亂諗野........不過我會試下假期跑下步,搵返以前既節奏

同埋,返工辛苦,我一直有睇物理治療,職業病嘛,長期坐......希望第日生活費會計我物理治療費....

師姐,你經過3年,你依家有咩小目標?
yello 發表於 9-9-2022 23:07
刨左破聯幾百個帖文 有2大總結
1:破得太遲 蝕左....
2:4年轉眼即逝

呢2點,係我羨慕各師兄師姐既睇事既態度。。。。

今朝有酒今朝醉,我一直都羨慕呢種性格。點解我會羨慕? 因為我自己唔係呢種性格,所以就好想係呢種個性

我要向大家學習......
amberfung1983 發表於 10-9-2022 13:52
完全冇影響,過得非常開心。其實多得入學,個4年學習量入為出,改左以前大洗嘅習慣,得閒又去學下嘢自我 ...

聽師兄咁講,感覺入學都唔算咁差....

我一直都係疑惑緊,後悔緊,當初係咪應該努力做DRP,唔好入學......(做DRP 我知道會無生活費,即係條路唔work,但始終都係忍唔住諗)......如果會有努力問親人朋友借,或者唔會搞到要入學 (最後我都唔好意思問.........我知人地都唔會願借)

庸人自擾,我都係唔好煩咁多好......疊埋心水..... 能夠離開HK就離,去唔到就香港求其打份工,餓唔死就算....

師兄,想問多一樣野,如果做到DRP,你當其時會唔會揀 DRP......? 定係都係好果斷入學....?

如果身邊有人借幾十俾我,我會揀做DRP, 辛苦我都會捱架........ (如果有得揀既話)
John2628 發表於 10-9-2022 15:47
師兄唔好話我潑你冷水,其實睇你的文咁耐你做會計對於風險管理好似比較弱些⋯⋯ 有時候點解做會計唔可以 ...

師兄,你講得無錯

我呻嗰陣,我屋企人都會心煩,會鬧我要睇風險,睇後果

呢段理間諗返起讀書既理論,又諗返書中讀既知識,又諗起列根總統總講過既話,其實道理我都明。當自己做主角嗰陣,就迷失左⋯⋯唉

我就係因為仲後生,呢個後果對我完全承受唔到,但我無第二條路。

我犯呢個錯,已經否定咗我既聰明。就好似一人犯左法,就否定佢既好。呢個係社會既枷鎖,係擺脫唔到

我多謝各師兄師姐安慰,同對我既包容

貓女 發表於 10-9-2022 16:34
尼個世界有一樣好重要既野叫吸引力發則....所以一定要心態正面,唔好諗咁多負面野, 唔好咁悲觀....

相信 ...

師姐,我盡力,我會盡力

我想問一頒左令,未開債權人會議情況下,知唔知可否通知破處講自己會離港⋯⋯?

貓女 發表於 10-9-2022 17:02
尼樣唔知...你要問主任..

吸引力法則,驚嗰樣黎嗰樣........

保險我買2份,一份向同事介紹既經紀買,一份向同學買.........愈唔想人知點知都會通晒天

依家唯有就見步行步,得閒睇下書,強身健體......等頒令.....

師姐,我希望好似你咁,順順利利咁去第二度生活......

師姐,當時你係咪一頒令就通知離開HK, 需唔需要講幾時返港?
貓女 發表於 10-9-2022 17:29
大半年後先同主任講....唔需要講幾時返可能我主任好...
佢只提我記得交年報同埋有咩E貓聯絡..

多謝師姐既資料.....

你主任真係好..........用得email 聯繫即係代表好少野要跟..........

到時我再睇下email 通知抑或書面通知.......

下面就係之前師兄/師姐俾既離港template....

——————————————————
引用: 本人xxx,破產案xxx年第xxx宗,現通知受託人,本人於下列日期離開/進入香港
之有關情況:
離港日期:
回港日期:
目的地:
離港原因:
使費支付者姓名:

原本就北美....依家多數係UK........唉....

講真我唔死都無用, 爭銀行百幾,另外又蝕左屋企幾十
依家屋企更依賴我,講得我更無能力走.......我成世都還唔到俾屋企人,佢地想我之後點,我都會照聽

原本順順利利,大好青年,依家就.....我都唔知可以再講咩,垃圾

愈講愈想喊,但又喊唔出, 好辛苦阿...................
貓女 發表於 10-9-2022 17:56
有正能量每一個難關也會比較容易過亦唔駛令自己咁辛苦...
既成事實既事無必要日日夜夜咁沉淪係負面情緒中,  ...

對我呢d傷春悲秋既人,會比起其他人需要更加多時間。或者對我呢d只欠銀行,留返條賤命已經好好

多謝師姐入黎留言,我已經好感激, 我祝你生活安康
貓女 發表於 10-9-2022 18:24
你咁傷春悲秋..做你身邊人會好辛苦同難過的...

為家人為至親至愛就唔好再日日夜夜咁沉淪係自己內心既悲 ...

師姐,知道......呻完我都好d......我會改好我d壞性格, 我會盡力做好眼前既野....

未出事之前,我鐘意做既野就係睇書....我一陣都會重新睇書......會跑返步 (Stanyan師姐提醒俾自己既小目標),我會慢慢做返呢2樣我平時會做既野

我多謝你抽時間上黎, 多謝你留言
回復 支持 1 反對 0

貓女師姐, 想問下你老破之後對你之後入籍會唔會有影響?

岩岩問左去左外國既朋友,佢填嗰張application form 搵工個陣都會問及佢有無破過~

或者我地呢行就係咁,好睇誠信
Carman1216 發表於 10-9-2022 19:54
爭屋企嘅,你生生性性俾心機從新做人,揾到錢慢慢還都唔遲,,

我臨畢業前家姐幫我開咗支票交哂欠嘅上徼 ...

知道,我會生生性性

你家姐都好唔錯.....我第日出糧會預留上繳費....唔會亂用.....
John2628 發表於 10-9-2022 21:51
其實你的問題去到外國都未必可以重新來過,外國並不是好好環境,移民外國去搶人飯碗,一定唔會好似係香港 ...

師兄,你講緊我既行業既話,個底花左去到邊都唔未必都可以重新黎過嗎?

如果你係指呢樣既話,的確係,去到外國都唔能夠重生.....因為我朋友搵工填form 都會申報問有無破過....

還是你係泛指大環境呢?係阿, 我都係好難同本地人競爭......

除非我香港轉到行......或者做唔使學歷既工,我又唔抗拒既.....可能揸車....
Carman1216 發表於 10-9-2022 22:28
你個底又可以會有幾花?花得過有案底?

根本冇人會無端端同其他人講,喂,講樣野你知丫,我破產呀⋯⋯

都唔諗得咁多,仲算後生,暫時仲食到飯,仲瞓到覺,比起好多人都算幸福 (我只係暫時胃口唔好,朝早特別早起身, 我相信都會係暫時性)

之前我好介意個名長存破署,依家無咁介意。依家係擔心將來工作,不過我諗我會慢慢無咁擔憂

問過朋友,爭百幾,用十年還定入學4年搞掂就算,佢地基本上都係答4年...我諗我亦都唔使再煩係咪當初無努力做DRP 係咪傻 (當然我都無能力做到DRP)

日子一日一日過,我諗心態就會回復過黎。

聽你講,咩都唔諗,早d瞓.....

多謝你入黎傾偈同安慰。有你地師兄師姐陪我,我都覺得好幸福....
exxnxxhx 發表於 10-9-2022 22:39
我覺得樓主現階段首先要調整返個心態先,放鬆心情,學識放低同取捨,人生就係咁,順流逆流,有得有失,有高 ...

係阿,要定左先諗到下一步走唔走去外國,依家諗黎都係自己搵野黎煩.....

從師兄既留言,見到師兄了解我的狀況。我都喺度多謝師兄花時間有追post,睇左我咁多廢話,同埋你對我既安慰
Carman1216 發表於 10-9-2022 23:16
我理解,所以好希望佢可以慢慢接受返同唔好亂諗嘢,,,可以調節好心態

...

又好早醒咗⋯⋯⋯個心抽住抽住

食得瞓得係幾咁幸福既事