破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

希望大家比啲意見

痛苦 發表於 18-5-2019 10:21
其實喺呢度 各有各嘅,故事各有各嘅難處,我呢個論壇都幾個月喇睇咗 ,學咗好多嘢,為我準備入學就好佈置,好多 ...

有時睇到大家改啲名就知大家有幾煩惱啦。呢幾個月我都煩到封閉左自己。係呢個討論區先有得舒發下咁多野講。講真同屋企人講日日比人追數一定擔心死佢地。同朋友講比人追數搞破產。可能佢都會驚左你連累佢。
痛苦 發表於 18-5-2019 10:39
萬念俱灰 你都好快入學,祝你順順利利,重新過新生活!

希望快啲到星期4搞完有no就可以fax過去。不過我知就算fax完都會可能收到電話。又或者會追得勁啲。又係一場硬仗。
痛苦 發表於 18-5-2019 10:40
萬念俱灰,講下講下你都快過我入學,我仲要等多一至兩個月先夠錢去!

唉。唔好拖啦。仲要等多2個月你撐唔撐得住架?係咪呢2個月都找到數先?啲電話你聽會搞到精神分裂。唔聽又會擔驚受怕驚佢上門上公司。真係問屋企人借住錢先啦。我都係屋企人幫我架咋。你有錢還不如拎去搞入學啦。師兄師姐話自己搞好易同埋9千幾。
痛苦 發表於 18-5-2019 10:50
都係架,如果你之前冇調去收數,我諗破嗰時會平靜好多!

兄弟話會交去收數。不過好奇怪今日我個電話響都未響過。琴晚我睇我自己電話都笑左。呢幾日除左3字頭電話同我呀媽之外。就冇人打過比我。3字頭完全入侵哂我個電話。哈哈。
好煩2019 發表於 18-5-2019 10:53
就算係硬仗都唔駛怕,大家都會陪住你走,而且屋企人已經知道晒,仲有咩好驚,既然行得呢步就要豁出去,遲 ...

好煩師姐你真係好好。由我第一日開始就教我要點做。你同呢到既師兄師姐都好好。我今日可以的起心肝決定搞入學都係多得你地咁多位教我。
痛苦 發表於 18-5-2019 10:58
今日係星期六應該冇電話打畀你嘅喇!

星期六佢地開半日架。
痛苦 發表於 18-5-2019 10:56
我搵多一份嘢做,一路找數,一路儲錢,因爲我知調去收數又係麻煩,希望在冇乜騷擾之下平平靜靜申破! ...

嘩。你咁勁既。我之前都試過星期一至六返工。星期日就返兼職。攰到自己都頂唔順。你仲話你一路找數仲儲到錢。勁!我以家儲到十蚊都係奇蹟呀。
痛苦 發表於 18-5-2019 11:08
冇辦法啦自己做錯事,唔想連累到屋企,點樣辛苦點樣做都要搞掂呢壇嘢,我尋晚收四点鐘,九点鐘喇開工喇又! ...

嘩。咁你都要好好照顧自己呀。唔夠精神返工點都有危險架。同埋對身體都有影響架。我份工返9點有時落場得一個鍾。之後又要踩到夜晚十點幾。都係搵得差唔多萬3。日日返工又要睇面色又要受啲客同埋同事氣。
痛苦 發表於 18-5-2019 11:21
噉你時間太長人工又太少喇!

人工小之餘仲要返得唔開心。話口未完we仔岩岩打黎。我冇聽之黎又sd sms黎追數啦。
Fanfan12345678 發表於 18-5-2019 12:07
我已經熄电話!壓力太大!工作又被公司迫追數又想迫我自動離職免補!星期二早上希望順利入学、下午已约左 ...

但係怕唔怕佢地搵唔到你會惡化呀?你好好咁放鬆下。食自己鍾意食既野。訓個靚覺啦。我公司都想迫我下個月唔繼約呀。到時我地再努力搵工啦。星期二好快到。加油撐住呀。
Fanfan12345678 發表於 18-5-2019 12:29
边訓到,每朝9点半起身至晚上9点半回家!又要頂电話!上床也2至3点訓!門外有声也醒希望頒領後改电話,轉 ...

咁你啲返工時間同我差唔多喎。我返9點有時做到夜晚十點幾。返到去整埋野都要點幾兩點。我都唔夠精神架。兄弟呢幾日都話上我門。我都好驚。但真係控制唔到佢地。順其自然啦。最緊要唔好搞到自己崩潰呀。撐住呀。
hornet 發表於 18-5-2019 12:34
你已經比我好,我油又比人淋左,大字報都比兩間貼過

我諗佢地唔會咁勤力再淋卦。你條數又唔係大。佢地搵人做野都要比錢啦。其實我覺得佢地做野都應該會驚。話哂都係犯法。
hornet 發表於 18-5-2019 13:29
剛有間話數佢就預收唔返,佢話要攬炒我

呢間爭好多?師兄。你同佢講淋油貼大字報我都試過。攬炒唔通攞你命咩?
hornet 發表於 18-5-2019 13:54
果間還欠5000

頂。5000就要攬炒?師兄你爭個啲係咪全部都係扣底架?
nevergiveup 發表於 18-5-2019 14:06
5000攬抄,佢真係傻架

We仔話我爭佢3千幾都話出律師信比我啦。5000蚊佢搵人攬炒。我覺得佢講大咗囉。兄弟今日一個電話都冇呀。暫時可以鬆一口氣。
佢今朝都有打左一次比我。我冇聽就sms我。其實佢呢間又唔算追得密。只係寄左封信比我又係話交左比收數姐。
岩岩落場返屋企又收到兄弟封最後逾期通知書。我本身借6萬。還左半年每月2807。佢以家要我還總數63120。我真係唔識計。唔通我供左半年個啲唔係錢咩?嬲左。
好煩2019 發表於 18-5-2019 16:16
呀妹,點解間香嘟冇追過你 ? 呢間幾線財,亦冇見過有師兄提過呢間野喎。

因為我今個月頭有交比呢間嘛。香x信貸係張智霖做代言。我諗唔會係3線卦。
kpchg4 發表於 18-5-2019 16:12
兄弟應該唔怕 上門都唔做 d 咩

淨係上門都夠死啦。好鬼驚佢上門上公司呀。
nevergiveup 發表於 18-5-2019 14:07
你約佢一個地方等,一齊攬炒

呢個提意好笑。可以同佢講一齊搵層夠高既樓。攬住一齊跳。一係買2條麻繩一齊吊。不過如果咁答刺激到佢。棧佢激氣即刻又搞事。