破產聯盟

查看: 80252|回復: 326
打印 上一主題 下一主題

解破後想申請信用咭一問

尋日收到SMS批左張宗x銀行白金卡,等收卡。之前有好多師兄話有過老破或者DPR/IVA 既朋友好難申請,可能我份工返左7年亦是大公司。所以我可以申請到痕身同宗x銀行。依家有2張得閒用左買下煙同交1000蚊保費同增值百達X就算。搞返好TU再申請買樓。
其實以前銀行都好睇TU REPORT。但是跟據我所知道,銀行信貸個邊已經將TU作為參考值資料。(早3年前銀行未行電腦計分)所以又未必一定要去申請財仔卡。
同之前C HING 所提,你拎將財仔卡始終好多人都會知道你可能有前科,所以銀行先唔批卡比你。
大家如果畢業左一段時間,銀行又個個月有剩,我相信只要提供多D資料銀行冇理由唔批卡俾你。
"本人以上2間銀行都有MPF供緊"呢個是現在批卡比較重要因素,但亦不是唯一因素**
痕身我就平時拎FORM 交文件去:
有HK ID COPY, NAME CARD, STAFF CARD, 銀行薄仔,痕生MPF STATEMENT, 地証, 過去2年稅單, 糧單(3個月)
宗 X 銀行,
行開銀行俾職員撩左2野咪申請
HK ID COPY, NAME CARD , STAFF CARD, 其他一樣都冇俾。3星期後通知批左
不過有年事我都幾肯定,銀行睇我地呢批出過事既人。一般批刻會比較慢。據我了解因為銀行想等到最後限期去DRAW你份TU睇。睇下你有冇同時間申請多過一份,如果有會唔批,由於TU會見到有銀行DRAW你份野睇,但又唔開戶*即係唔批啦*你唔批咁我都唔批啦!所以我地要有D耐性。不要心急!當然我覺得我最大優勢是,我份工做左岩岩8年。所以可以再做銀行卡,如果大家想再用銀行借貸服務,我真是建議你地唔會亂轉工!
我係到多講原因是,過去2年之前,家中有事需要錢!我自己又供緊未斷,(我搞DRP屋企人冇人知)係呢個情況下我只好去再借貸,坦白講我既情況根本1-2線財仔銀本唔會借到俾我。(有2間大既我仲供緊)
所以只好向3線財仔直接借,雖然冇扣D咩人續費咩擔保費,(借足5萬) 但是就要付我48.9%既利息仲要14個月內清數。
個次件事我就一定搞返好個TU。如果唔係一世都買唔到樓,所以我完左之後先一步步處理,每年2次睇自己TU,又去投訴銀行唔DELETE我份記錄,其實有100個人有105個都話TU 要5年後先會自動刪除。呢個是岩,但我一完左就叫銀行刪除紀錄。
其實TU 只是紀錄機構,所有野都是銀行話事,所以雖然我TU GRADE 是I 但是2015 已經冇晒戶口紀錄!
經過呢2個月既處理我打破一D定理:

-TU 紀錄是可以刪除的,只要銀行同意
-GRADING低是可以重新做人
-唔係間間銀行都唔批卡俾我地D有過去既人,我地都有權利去選擇一D利率比較好既借貸服務
-3線財仔都有D好好,不過利息就真是超高!同埋成日打黎搵你再借錢,好煩!
super_skuller 發表於 17-8-2015 00:36
戰士師兄有冇update TU? 同畢業咗幾耐再申請?Thanks a lot!

我畢業岩岩8個月,有UPDATE。所有銀行通知刪除我戶口紀錄既信有KEEP,之後DRAW自己份TU睇,有問題即場拎份正本俾TU搞
講開,我都係等到收到第1張卡返黎先夠膽掉之前 D TU REPORT,我有成10份,每份25頁大家可以想像我D數幾厚!
同意你所講。唔係個個人既情況都可以一概而論,我所言都只屬參考作用!
而我好希望發放一D正面既信息俾大家,有好多情況我們是可以作出主導,唔係樣樣都要俾銀行或者收數公司話事。
我見大家都話AExON 可以批卡,其實如果一有咩事佢地一樣即交俾"足褲"收數。我仲好記得,當日5,000蚊數,15日後變左30,000。入左15000 話俾一個月我再跑,佢仲日日打黎公司追。目的只是要我盡快還,又話俾期數我個人走左,講左等於冇講。最後搞到我去澳門借。當晚仲係旺角分行交錢仲打黎問候我,所以我對呢間野都好避忌,申請 / 用都冇問題,只希望大家小心,盡可能都用返銀行服務比較好,話晒你去銀管局同報警,所有收數即時要停先!*兄弟我就唔知,當日都冇呢間財仔*
行錯路唔駛死人,負起責任重新做人!
Bencsc 發表於 17-8-2015 22:30
我都有份做咗十年的大公司工,自動轉賬出糧,戶口個個月有10皮係度,都係唔批,有D灰,只係想有張咭放便D ...

如果你唔介意,可以俾D資料我講下我既睇法俾你
你現在出糧銀行之前是否有過節?
你工作性質是咩?
當年老破數目
你咩學歷(呢個係銀行計分用)以小弟所知有D銀行會照顧D低學歷人事
sydney2000 發表於 17-8-2015 22:41
我覺得銀行信用卡同財仔信用卡, 用起黎冇分別

同意!除左以下情況
冇左信用卡免息分期 (呢個好2面刃)如果控制得好就慳左又舒服D,一下唔留神分分鐘又出事
貴D利息
冇左D 咩積分
財仔卡好似冇咩信用額免息透支 (有每個月HK$12蚊手續費)

以下是小弟所略知既分析(只作參考作用)
- 宗X銀行一向對SALES 比較保守!所以就算你冇過節,冇老破,除左你有定期或物業MPF,如果唔係都難批。佢地既卡都叫做難批!之前我冇出事都唔批
- 中7 已經叫唔錯但分數是一個偏低既位置 *唔好介意*( 我中5直頭低分)
- 事間已經一段幾多時間,TU REPORT 唔知道你有冇睇!唔知道D 記錄仲係唔係到???我先假設你已經更新左TU
我會有以下建議:
係老痕同健康銀行開一個普通戶口,之後每個月都分開儲D錢入去。最少500。(記得定期去轉賬)
6-12個月後你可以先申請 UNJOY卡-紅卡。
申請時提供多D資料,如果可以好似我咁多就更理想。
交FORM後唔好打去HOTLINE到查詢批刻情況。因為呢D係CS SYSTEM全部有記錄。每一日早上11:00前要將呢D記錄上一個 SYSTEM 詳細唔可以講。
等30個工作天後就有人SENT SMS對你D資料。(等於成功)之後收卡
如果唔得。
等多3個月先再去健康銀行申請 HIG 信用卡。
以我所知道呢2張是最進取同唔係職業分。之前都有C HING提過。
其他細行都比較保守。
民眾同富貴都OK不過好似冇咁著數
lionpig 發表於 19-8-2015 03:58
戰士兄,我08年解破,今年年頭申請過姨昂同健康都唔批,後來去左update tu, 而家評分係D,report冇晒撇賬,我想 ...

健康銀行好"鐵"即係好緊。佢唔批你一次,你下次再申請一定要有大變動先會有機會再批。你有幾多錢都係假。
我建議你:
由今個月起儲起晒D月結單
等出年(坐多4個月監)
之後跟我一樣提供晒所有資料。
今日向人取經下得知道。原來銀行都幾睇我地(過來人)份稅單,假設你年薪25萬去申請一張白金卡(年薪要求15萬)由於銀行只會用你年薪一半去計(初次申請)所以唔會批卡俾你。
你有COMMISION仲要打折。所以你都唔駛想有白金(除了D假白金) UNJOY其中之一
我估我地之中冇可能會有Infinity level既卡
去痕生銀行申請紅UNJOY啦!
lionpig 發表於 19-8-2015 20:44
如果我申請再姨昂,唔知有冇機呢?

垣白講:民眾銀行都可以申請,不過以我所知唔會多過7000。幫助不大!
冇咩野唔好搞個TU啦,如果你真係極度需要,等多D文件去兄弟卡,有案例。有交過手都批卡
我完成左之後已經就宗銀同痕身 2 張白金卡. 成功打破左好多人話只可以申請財仔卡定論!
同意301所講,去旅行出TRIP真係有需要。但是一定要準時找數。
2面刃,有可以方便自己理財。一不小心就出事。
PS: 我已經出過事2次。一次19歲第二次22歲。代價有5年要同銀行打工。浪費左5年光陰。
現在用卡都非常小心, 時常提自己信用卡係傍身物,未到緊急或必須時(酒店按金)都唔拎出黎。
cacctung 發表於 21-9-2015 15:55
解破咗7年先前試過申請aeon, 恒生, 獅子同交通但申請時冇比埋解破令, 除咗aeon外全部先前都冇欠債但結果全 ...

你呢個問題真係有D "CAKE"手,
1)你冇更新TU 資料,咁你依家更新左。D 記錄會因為剛剛更新要再保留多7年,定係由於保留期限已經過了會即時刪除呢?
2)不過有件事我一定答到你,如果以上情況係後者,你可以逐間銀行打電話去要求取消記錄。由於 TU 只係負責 KEEP DATA,記錄擁有權係銀行,所以要銀行OK就冇問題(如果唔肯你要求書面解釋,之後打電話去香港金融管理局,投訴銀行處理你既 TU 記錄情序不當)  到時就人招呼你。
3)你先前申請你俾唔俾得足D文件呢個都係好重要既因素!我覺得你 XXON 已經批左卡俾你,你可以用佢算返TU 先。我都可以申請到,你唔會冇機會既!
你做份工多過3年
由今天開始保留最少2年既稅單。
保留糧單
最少2年MPF 每到5月既statement
每一個月一出糧就打薄,(申請卡時用薄仔影印好D,銀行可以清楚了解到你係唔係月月清)
你有以上文件 UNJOY 會接受,不竟佢真係好進取!
cacctung 發表於 22-9-2015 13:29
請問我係咪應該等埋UT update 埋個報告先, 如果依然仲有show 銀行欠款咁就打去銀行叫佢哋更正返? 係咪我打 ...

冇錯!睇左先啦 2舊水唔慳得
danielwu 發表於 29-9-2015 10:44
本人2014年12月解破,今日收到兄弟電話信用卡已批,簽賬額有$20000
太開心了

收卡時候記得睇返實際年利率。
20,000 蚊就唔多,只係怕唔為意蝕左息就唔好。一分一毫都係自己錢
danielwu 發表於 30-9-2015 11:21
謝謝提點
其實係咪我準時還卡數, 幾多息都無關係?

咁當然,小心D好既。清楚D好既,到到自己TU好左咪搵D平既用囉
一解破就去申請卡.....呢個係嚴重錯誤。
睇黎呢位C HING 仲要多一段好長時間先可以有機會再申請信用卡
siesiuy 發表於 7-12-2015 18:15
我或將個人經歷分享 : 破前有欠渣兜錢, 14年1月解破, 約半年前前上環聯更新 TU .
                         ...

用 E ON 啦!其他銀行都幾難,銀聯卡好難批0架!......

不過我有! *唔係E ON* 係宗銀
nakamura 發表於 10-12-2015 21:18
請問各位解破後成功申請到依昂信用卡既師兄師姐,你地仲有冇再申請佢間野既其他信用卡呢?會批多一張畀你嗎? ...

一張AE , 一張VSIA, 一張銀聯...已經乜都夠!