破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

歡迎 She.com 破產之家

原帖由 enjoylife 於 2008-11-17 15:13 發表
多謝你的邀請,我會盡力幫手的了!

好野,連enjoylife都黎幫手,真係多謝晒。
我係roy939呀  
原帖由 enjoylife 於 2008-11-17 23:16 發表
roy,

我一早知道,我仲見到failure同你個blog添。

你搵到工未呀?

未呀,今天係last day,正式成為失業人仕了.
原帖由 enjoylife 於 2008-11-18 19:08 發表
年尾會較少職位空缺,希望過了年會好一點,你要頂住呀!

唉.......經濟情形,不容我太耐冇收入.
藍嵐,BJERRY歡迎你地。
見番好多舊網友,真係好開心。
各位,我今天去左報再陪訓課程,報左個電腦繒圖課程,係學autocad的基本電腦繒圖。
其實我都吾知自已有冇興趣將來讀完轉做依行,因為佢地係有提供就業轉介服務。
我之所以去讀係因為佢讀完有成$3000冿貼,而佢返学初期只需半日,到後期先返全日,咁樣我就可以一面讀,一面搵工或見工,萬一搵吾到工都有小小生活費收入,而且又有世兿,吾使咁悶。如果好彩搵到工,終途吾讀也冇損失,就當學多小小野。
再者,可能因為咁樣而轉行。
原帖由 enjoylife 於 2008-11-20 18:38 發表
roy,

支持你,俾心機呀!

多謝妳呀
原帖由 gpo4074 於 2008-11-21 16:24 發表

依你目前年紀,如果真係諗住入行做繪圖,就太遲!因年紀已大,及長時間的集中力開始下降.

但如果吾要求太高,搵份6-7k人工的細公司的一腳踢繪圖員就吾係太難. ...

唉......讀住先啦,叫做有D世兿.
原帖由 changbb1215 於 2008-12-9 00:58 發表
10號要見主任
個份表, 第30題(i) & (vi) 唔識填
請各位過來人給我意見

補充小小,日期切記不要填仍有透支或貸款的期間時段.
曾經有人填日期係仍有透支或貸款的期間,要比破署捉去解釋,好麻煩.因為明知沒有足夠資產償還所有債務,就吾應該再有透支或貸款的行為,咁樣係欺騙成份.
而我個陣時,律師叫我吾好寫日期,用文字來説明.佢話咁樣就算寫錯野都有灣轉喎,但佢都冇教我點填,因為佢話吾想個個客都一樣咁答,比破署知道,叫我自己諗,不過最後我都係填日期算.

回復 #48 angel1 的帖子

既然是律師幫埋你填,吾使改啦.
填日期也是一樣,只要日期切記不要填仍有透支或貸款的期間時段就可以了.

回復 #50 angel1 的帖子

既然係師爺幫你填,佢地做慣做熟,應該吾會錯既.
文件既野,有既盡交就可以,吾使擔心,另外如果你要供養父母,就copy埋佢地 ID交去.

回復 #52 angel1 的帖子

你有報開支係供養父母先要,如果冇就吾使.
求其用個借口要佢地ID COPY咪得囉.

回復 #54 enjoylife 的帖子

吾使吾好意思啦,見到自己識既,咪幫下手囉.

回復 #60 enjoylife 的帖子

80年代歌星,我都係停留住係個偕段喎,我部mp3大部份既歌都係個個年代的歌.
我仲記得當時哥哥的彩色黑膠碟.

回復 #63 enjoylife 的帖子

嘻嘻...睇黎我同你年紀相若喎.
我讀中學時就係哥哥同Alan Tam既年代了.你就好啦坐到第一行,我當年坐山項位咋.
佢有一年吾止3隻入選十大勁歌,有一年應該係四首添.當年alan,哥哥,梅艶芳已佔左成8,9首歌了.

回復 #66 小林林 的帖子

部唱機掉左好耐了,係呀以前好多唱片鋪幫人綠歌.