破產聯盟

標題: 13號解破啦... [打印本頁]

作者: winggywinggy    時間: 11-4-2013 05:58
標題: 13號解破啦...
完來四年真係咁快... 回想起四年前為左破產既事煩死, 心情直插谷底, 好彩有屋企人支持, 四年好快就過, 今個星期六係我人生另一個大日子, 可以重新做人, 有新既一頁, 希望以後順利啦!

其他仍有破產令既兄弟姐妹, 大家一齊努力, 好快就可以捱過, 唔好灰心!!!

作者: 清風    時間: 11-4-2013 07:59
恭喜....恭喜....
作者: mobilesss    時間: 11-4-2013 10:02
恭喜~~恭喜!! 记得四年前当我老破果时, 心里真糸不是知未, 今年2月中正式解破啦, 依家努力工作, 今年九月要结婚
作者: fishlap6    時間: 11-4-2013 10:12
恭喜晒...祝你今後事事顺利呀!
作者: BB5555    時間: 11-4-2013 11:04
恭喜哂!!!
作者: BB5555    時間: 11-4-2013 11:05
mobilesss 发表于 11-4-2013 10:02
恭喜~~恭喜!! 记得四年前当我老破果时, 心里真糸不是知未, 今年2月中正式解破啦, 依家努力工作, 今年九月要 ...

亦恭喜你!!  解破兼小登科!!!
作者: 温sir    時間: 11-4-2013 15:18
mobilesss 发表于 11-4-2013 10:02
恭喜~~恭喜!! 记得四年前当我老破果时, 心里真糸不是知未, 今年2月中正式解破啦, 依家努力工作, 今年九月要 ...

恭喜!賀喜!......請唔請我哋去飲?
作者: imfxking    時間: 14-4-2013 09:53
恭喜晒...祝你事事顺利 !
作者: 先死後生    時間: 14-4-2013 12:46
弓喜
作者: gamester    時間: 14-4-2013 19:41
恭喜,恭喜
作者: elevenbrother    時間: 14-4-2013 19:53
恭喜晒!!
作者: smallcat    時間: 14-4-2013 23:30
恭喜
作者: redlion    時間: 15-4-2013 10:26
恭喜~~恭喜晒!!   
作者: siesiuy    時間: 15-4-2013 10:37
恭喜解破 ! 我而家都逢星期五買份報紙睇吓到自已未.
作者: man3x    時間: 15-4-2013 14:47
恭喜晒.......我都等緊呢一日既來臨....
作者: winggywinggy    時間: 16-4-2013 02:09
多謝晒各位, 雖然我重未打比外判, 不過我assume收唔到信即係已經順利解破

聽日返新工, 真係double新開始, 好好彩係破令完之後先返工, 唔洗再比外判管啦, 如果唔係要個個月匯款比佢地就真係煩死
作者: tk226    時間: 16-4-2013 10:52
winggywinggy 发表于 16-4-2013 02:09
多謝晒各位, 雖然我重未打比外判, 不過我assume收唔到信即係已經順利解破

聽日返新工, 真係double新開始,  ...

Double 恭喜你 !!!
作者: winggywinggy    時間: 18-4-2013 02:23
死伙, 原來我重欠佢地5千蚊供款....

呢5千蚊係當我2009年4月破產時, 佢地未趕得切通知我每個月還款額, 到10月先同我講每月要供3千, 所以要補返6個月既供款比佢地, 之後我還左$13000, 但原來我重有$5000 outstanding未還, 我今日問過個外判, 佢話基本上我個破產令已完, 不過都要搞埋d手尾, 例如找清$5000欠款同埋拎埋佢地封不反對通知書... ...

問題係, 我正打算拎晒mpf d 錢出黎, 我知我唔一定要法庭張解除破產令先可申請提早領取mpf, 但佢地會唔會突然間話我破令未完 (雖然佢明確地表示我既破令已完), 跟住又沒收我mpf account裡面所有錢呢? 個risk係咪好大呢??
作者: 温sir    時間: 18-4-2013 09:12
winggywinggy 发表于 18-4-2013 02:23
死伙, 原來我重欠佢地5千蚊供款....

呢5千蚊係當我2009年4月破產時, 佢地未趕得切通知我每個月還款額, 到1 ...

唔會!
有朋友有類似情況,佢同外判講唔掂數,最後索性唔理會外判。
現在 mpf 已攞晒出嚟(使哂添),都預咗唔攞"解破令"。

作者: winggywinggy    時間: 18-4-2013 14:38
温sir 发表于 18-4-2013 09:12
唔會!
現在 mpf 已攞晒出嚟(使哂 ...

溫sir你真係我明燈!!!!!!! 咁即係其實個外判只想我還埋$5000先同我講我一定要搞埋d手尾同張破解令啦?

介唔介意講下你朋友欠外判幾多呢?

作者: winggywinggy    時間: 18-4-2013 14:40
温sir 发表于 18-4-2013 09:12
唔會!
現在 mpf 已攞晒出嚟(使哂 ...

重有, 係咪即係破產令解除左, 外判無可能再延長呢?  如果我去破產署查冊, double check自己破產令係咪已經完左, 咁又有無用呢?
作者: 温sir    時間: 19-4-2013 09:41
winggywinggy 发表于 18-4-2013 14:38
溫sir你真係我明燈!!!!!!! 咁即係其實個外判只想我還埋$5000先同我講我一定要搞埋d手尾同張破解令啦?

介 ...

佢同外判爭拗嘅係申破前的保險數,涉及幾萬元。
某些外判會用呢招威脅我哋,因為要攞"解破令",就要揾佢出信,佢就搶得幾多得幾多!
不過有理据嘅話,唔怕同佢拗,同最好揾破署出面。
作者: 温sir    時間: 19-4-2013 10:06
winggywinggy 发表于 18-4-2013 14:40
重有, 係咪即係破產令解除左, 外判無可能再延長呢?  如果我去破產署查冊, double check自己破產令係咪已 ...

係咪即係破產令解除左, 外判無可能再延長呢?
唔係!只要係有關你破產一事嘅,佢都有權向你追究,但受唔受理或會否延長等,係由高院裁决,外判無權話事!
去破產署查冊破產令係咪完左?有無用呢?
唔明有無用係指乜嘢?期滿前無收過任何反對通知,期滿日就算完成破產期!

而"解除破產証明書"只係一種証明,無硬性規定要攞。
但某些情況(如開戶口、見工等等)可能須要你提供証明,所以攞咗亦有用。
不過順帶一提,呢份証明只能申請一次,無得補發,攞咗就要好好保管!
而期滿日後任何時間都可申請,無限時。(我自己都未攞)

作者: winggywinggy    時間: 19-4-2013 14:45
温sir 发表于 19-4-2013 09:41
佢同外判爭拗嘅係申破前的保險數,涉及幾萬元。
某些外判會用呢招威脅我哋,因為要攞"解破令",就要揾佢 ...

咁講真, 個d $$ 係應該真係要還比佢地既, 不過佢地要我親身去佢地office, 咁我無理由無la la 買張$6000機票返香港就係為左佢地架嘛, 同埋好坦白講, 我宜家都無$5000還到比佢地, 只係因為要申領mpf d $$ 先怕佢地會Hold我mpf account d錢姐.....

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3