破產聯盟

標題: 唔比我請工人 [打印本頁]

作者: ericjerry    時間: 21-3-2013 02:07
標題: 唔比我請工人
今日個外判同我講,你唔可以請工人,如果要請都係你老婆請,及唔可以計埋生活費入面,跟住我話邊個照顧我兩個女,我老婆又要反工,生活費又要除一半,跟住我同外判講,係唔係叫我老婆唔反工呀,之後去話遲d再答我,我同外判辯論左半個鐘,激死我
作者: fafa    時間: 21-3-2013 04:10
身不由己...
作者: casualking    時間: 22-3-2013 09:29
除了可以請工人外,醫療保險,機票,工人佣金,工人日常飲食,有收據支出(關於工人),都可以和太太平分工人開資
作者: bb_q_888    時間: 22-3-2013 15:52
你唔返工咪你老婆比哂~

起碼都要一人一半.
作者: ericjerry    時間: 24-3-2013 23:48
係唔係真呀,可以請工人呀,個外判乜都話唔得
作者: bb_q_888    時間: 25-3-2013 13:13
ericjerry 发表于 24-3-2013 23:48
係唔係真呀,可以請工人呀,個外判乜都話唔得

你有仔女?或老人家要工人照顧?
請工人要合理理由,如果無工人你就返唔到工,咁你係咪留家做工人,
炒工人你都要補錢,佢又批唔批?

作者: ericjerry    時間: 26-3-2013 02:44
多謝你個建議
作者: joetang    時間: 26-3-2013 11:56
一係就是你老婆請工人支出係佢 .咁就唔使報,唔使煩
作者: Babyanzo    時間: 27-3-2013 10:49
我有經驗,只要合情合理,及太太工資 $10,000 / 月或以上,主任批我和太太,各負担一半費用。
作者: Mingminglee    時間: 18-4-2013 11:14
咁如果家中小孩13歲,但有2個80歲的老人家。咁比5比請呢?
作者: mobilesss    時間: 19-4-2013 09:14
係唔係叫你老婆唔反工...依个糸你架问题, 老破呀C hing, 就等如点解吾比坐的士, 同一道理, 请工人吾算生活基本开支, 不管糸主任或外判都吾会批你

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3