破產聯盟

標題: 申破係咪要Cut人壽保險 [打印本頁]

作者: mei    時間: 2-3-2013 08:35
標題: 申破係咪要Cut人壽保險
就快入紙,有份保險供左兩年係我名但係由太太個戶口出錢供,洗唔洗報上去.
令外我欠20幾萬卡數,申破生活費點計,有小朋1個.自己人工1萬,
太太有工作洗唔洗報足佢月入幾多.先去計我生活費
唔該各位解答!
作者: life22    時間: 2-3-2013 09:35
你同我情況差唔多!之前問過主任佢話要以家庭計收入同支出!入紙時唔使報老婆入息!祥詳細問律師!你都可參考我之前留低嘅申破過程!
作者: life22    時間: 2-3-2013 09:41
保險係你名要照報!仲有你太太月入幾多?
作者: mei    時間: 2-3-2013 09:59
你可唔可以sent條link:比我,我揾咗唔到你個post.
Thx!
作者: 温sir    時間: 2-3-2013 11:28
你係自己申破定係律師搞?
保險有你名就要Cut,Cut咗後所有關於你嘅收益都要上報。就算現在唔Cut,你申破時都會要你Cut,可能阻到你申破時間。
破產係個人事,同你太太無關,只係佢有工作,就要分担你嘅家庭開支。
你嘅情況唔使咁快担心生活費,月入1萬加1個小朋友,基本上生活費一定多過你收入,破後生活一定好過而家,一步步來,多看舊Post,自然會知跟住點做。

作者: mei    時間: 2-3-2013 11:35
我搵三姓個間版主行搞,呢間好唔好?
作者: worldcat    時間: 2-3-2013 11:54
保險有儲蓄成份就一定要cut, 不論投保人係邊個。如果有錢退,唔好亂洗,法庭同破署都有機會叫你解釋點用啲錢。
淨人壽可以唔cut, 但頒令之後佢會出信比你保險公司有關戶口受管制。如果投保人係你自己,就算受益人係你老婆。咁大吉利是你瓜左都要經破署批錢。佢地有權攞全部錢先還錢。

作者: 温sir    時間: 2-3-2013 11:59
mei 发表于 2-3-2013 11:35

哈哈......點答你??
只能講句,呢間行喺破聯內嘅口啤.....唔多好。
作者: wahtung    時間: 2-3-2013 12:01
mei 发表于 2-3-2013 11:35

可以答你佢哋處理無以前咁快手囉
作者: worldcat    時間: 2-3-2013 12:01
我都係啱啱由老婆出錢做投保人買返保險,agent 講全部申請要上報破署批因為我係受保人同受監管。其中住院現金項目要另加解釋。佢經驗係唔可以做蓄儲成份。
作者: mei    時間: 2-3-2013 12:37
咁有冇好介紹?請PM我好嗎?我下星期要上去,依家仲未上去可以轉
作者: life22    時間: 2-3-2013 12:57
你要准備好文件(最重要要知道欠邊幾間錢及各欠幾多同每條數的借貸編號),及自己計好生活費(每樣報大小小)!
作者: fafa    時間: 2-3-2013 14:12
温sir 发表于 2-3-2013 11:59
哈哈......點答你??
只能講句,呢間行喺破聯內嘅口啤.....唔多好。 ...

really? 咁有冇好D介紹呢?...可否PM我?
作者: wahtung    時間: 2-3-2013 15:20
sorry,呢度唔可以介紹律師,打開份方向報大把選擇
作者: 温sir    時間: 2-3-2013 16:31
mei 发表于 2-3-2013 12:37
咁有冇好介紹?請PM我好嗎?我下星期要上去,依家仲未上去可以轉

注意 : 為免引起不必要誤會,本論壇係嚴禁介紹律師等等........,包括私下 PM 律師資料!
作者: 温sir    時間: 2-3-2013 16:31
fafa 发表于 2-3-2013 14:12

注意 : 為免引起不必要誤會,本論壇係嚴禁介紹律師等等........,包括私下 PM 律師資料!
作者: ypl38    時間: 3-3-2013 12:47
fafa 发表于 2-3-2013 14:12

其實自己攪好易, 慳幾千蚊呀
作者: Mingminglee    時間: 5-3-2013 23:22
咁我想問下,我份保險係我老公做持有人,個小朋友的第2持有人係我,咁得5得?使5使cut咗去?
作者: 温sir    時間: 6-3-2013 09:36
Mingminglee 发表于 5-3-2013 23:22
咁我想問下,我份保險係我老公做持有人,個小朋友的第2持有人係我,咁得5得?使5使cut咗去? ...

重點係要睇份保險同你有無利益關連,
一、係咪要你比錢。
二、而家Cut咗,退錢有無你份。
三、大吉利是!破期內有乜冬瓜豆腐,所有歸你嘅利益都要上繳破署!
而家cut唔cut由你,但入紙時最好報埋,破署認為要cut就cut。
作者: Mingminglee    時間: 19-3-2013 11:13
謝謝。
作者: dopod123    時間: 19-3-2013 20:22
Mingminglee 发表于 5-3-2013 23:22
咁我想問下,我份保險係我老公做持有人,個小朋友的第2持有人係我,咁得5得?使5使cut咗去? ...

份保險唔係你持有(即你買)就唔洗CUT,,,你只係受益人,,,點解要CUT? 更加唔洗報

轉受益人咩問題都解決
作者: ericjerry    時間: 21-3-2013 01:55
可以唔駛cut,你立即去agent轉比你老婆,我有八份保險都轉比曬我老婆

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3