破產聯盟

標題: 關於上繳問題 [打印本頁]

作者: nanash    時間: 7-2-2013 03:06
作者: joetang    時間: 7-2-2013 11:01
如果你係月結.個個月fax的,則每月唔超過一萬蚊.唔使上繳.佢唔理你幾時幾時唔夠一萬,總之有突就要比
作者: 天帝    時間: 7-2-2013 11:10
joetang 发表于 7-2-2013 11:01
如果你係月結.個個月fax的,則每月唔超過一萬蚊.唔使上繳.佢唔理你幾時幾時唔夠一萬,總之有突就要比{:4_210: ...

殺 手 呢 招 好 毒 WOR , 吾 比 人 平 均 數 , 樓 主 有 時 8K , 有 時 12K 就 要 還 2K , 有 冇 九 兩 菜
作者: joetang    時間: 7-2-2013 11:59
天帝 发表于 7-2-2013 11:10
殺 手 呢 招 好 毒 WOR , 吾 比 人 平 均 數 , 樓 主 有 時 8K , 有 時 12K 就 要 還 2K , 有 冇 九 兩  ...

我主任只叫我記得報年結,人工以外既錢就要另外通知佢
作者: nanash    時間: 7-2-2013 12:09
作者: nanash    時間: 7-2-2013 12:14
作者: worldcat    時間: 7-2-2013 13:04
nanash 发表于 7-2-2013 12:14
例子:如果我係地產賣樓,每月五千蚊底,得一個月有二十萬佣金,咁照殺手咁講,咪充公晒??申請綜緩仲好過 ...

如果工作問題、我見有其他網友可以申請季結。如sales.
但年結好似無乜外判會批。

如果係我、我會同主任爭取。最多跟住4年小心啲、唔好俾外判捉痛腳。
作者: wahtung    時間: 7-2-2013 17:32
nanash 发表于 7-2-2013 12:14
例子:如果我係地產賣樓,每月五千蚊底,得一個月有二十萬佣金,咁照殺手咁講,咪充公晒??申請綜緩仲好過 ...

我都好同意WORLDCAT師兄的講法,有乜理由收入唔係以成年平均數計揾主任傾吓
作者: lulumason    時間: 7-2-2013 20:10
我好想問你 係你八千蚊收入時 有否知你申破的人相助你過1萬蚊生活費 而在你萬2蚊收入時 有否還給你的資助人 破例係允許你借人錢(必定知你申破了的人) 而還資助費係你必然的做法 明未
作者: nanash    時間: 8-2-2013 07:58
作者: worldcat    時間: 8-2-2013 11:06
nanash 发表于 8-2-2013 07:58
事實係我冇交最近三個月供款,原因係要上繳,唔夠之前收入低既月份既開支,而家同殺手有爭論既係佢比我兩個 ...

如果咁,你要有心理準備上法庭判。

正如其他人都有類似情況, 全年總收入低過生活費,咁雙糧花紅要唔要上繳?

作者: nanash    時間: 8-2-2013 19:05

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3