破產聯盟

標題: 殺到埋身,有事一問...... [打印本頁]

作者: On99    時間: 11-1-2013 11:31
標題: 殺到埋身,有事一問......

各位師兄姐好耐冇見,好快我就要加入破產大家庭,有問題如下:
1)新攞嘅數一般過冷河期大約幾多個月?
2)綜合各意見都知道搵律師比較妥當,原本想搵3姓,因為佢賣點話最快即日截數,真唔真?但好多師兄姐彈多過讚.....
3)我知道唔方便開名介紹,可否pm我?
懇請幫忙,感激!
作者: life22    時間: 11-1-2013 12:44
1、如果係新數最好6個月后,如係續借之前供超過10期,隔兩三個月應該冇問題。
2及3、報紙有好多,其實做法都係一樣,你可以先問清楚要咩文件及係唔係即日或第二日入紙,一入紙律師就會通知債權人,係會即刻截數,你一定要知道欠邊幾間錢,各間最新欠債幾多及各貸款賑號(可打電話問,有哋要親自去佢分行問)
仲有要自已計好生活費(要報大哋),上到去就會快哋
作者: worldcat    時間: 11-1-2013 12:46
之前我律師話最少3個月最好6個月,係講緊要還嘅。主要唔想銀行節外生枝。
當然有特發原因無話唔可以即破。

律師可以俾意見你,有無需要就睇自己。當日做得好,唔代表今日都好。所以搵律師都係靠自己search,  打下電話問。
可以去律師網搵下邊啲注明有做破產案又方便自己的地區。
作者: dopod123    時間: 11-1-2013 12:54
幾時得幾時唔得每人情況不同,所謂新數都要睇情況。一般3個月已OK

最好搵律師,但可以嘅問多個會好啲,最後都係你自已決定
作者: On99    時間: 11-1-2013 12:55
唔該哂!
作者: worldcat    時間: 11-1-2013 12:57
問價錢記住問包唔包宣誓同免上庭。
搵律師仲有一個好處,某程度會早一兩日知結果。因為佢地會收到法庭通知當日有無需要上庭,如果唔洗即係9成無問題。
作者: On99    時間: 11-1-2013 13:36
再次多謝咁多位幫忙!

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3