破產聯盟

標題: 4月14解破 [打印本頁]

作者: winggywinggy    時間: 10-1-2013 08:30
標題: 4月14解破
剛剛check完thestandard 12月21日的不反對解破名單(名單由official receiver and trustee即政府主任出), 我應該係今年四月十四左右可以解破, 咁小女子係比你思痕跟, 咁係咪即係呢份野一定無我份?咁我又點知你思痕會登邊處呢, 因為本人不在香港, 買不到經濟日報check, 可以點做?

作者: 温sir    時間: 10-1-2013 08:49
28-12-2012 (for 13年6月前)

可以上網check,↑↑  部份外判跟嘅未必有登........
作者: Waiting    時間: 10-1-2013 12:26
外判唔一定登the standard架,好似我咁王+石跟,解破前大半年個個禮拜係the standard搵自己個名,後來至知原來佢竟然登左成報。
by the way,我今早去左高等法院正式拎到破產解除證明書了。
作者: 301    時間: 10-1-2013 12:50

可上網查返昔日憲報,
或往公共圖書館翻閱憲報或影印.

通常刊報後兩周左右憲報見.
(看-> 副刊 -> 高等法院  部分)

作者: dopod123    時間: 10-1-2013 16:28
你應該睇10月尾啲
作者: 301    時間: 17-1-2013 18:56
第6章 《破產條例》

第6章 第30A條

解除破產

(5) 在本條所指的有關期間終結前不少於3個月,受託人須─
告知債權人─
(6) 凡受託人或任何債權人反對破產人的解除破產,則他須在本條所指的有關期間終結前不少於14天─
說明其反對的理由並申請根據第(3)款作出的命令。

作者: winggywinggy    時間: 18-1-2013 05:34
唔該晒各位, 我睇過晒過去半年既憲報同星島, 都無我既名, 咁即係點? 繼續check下幾期有無我份
作者: 清風    時間: 18-1-2013 10:42
winggywinggy 发表于 18-1-2013 05:34
唔該晒各位, 我睇過晒過去半年既憲報同星島, 都無我既名, 咁即係點? 繼續check下幾期有無我份  ...

外判跟未必會登,聽d師兄講,如果佢反對你解破,會有信寄比你.......
作者: BB5555    時間: 18-1-2013 14:40
清風 发表于 18-1-2013 10:42
外判跟未必會登,聽d師兄講,如果佢反對你解破,會有信寄比你.......

想問會幾耐前. 解破前幾耐?
作者: hikaru    時間: 27-1-2013 13:22
温sir 发表于 10-1-2013 08:49
28-12-2012 (for 13年6月前)

可以上網check,↑↑  部份外判跟嘅未必有登........

請問4月尾可以邊日搵到呢...TKS..
作者: 301    時間: 27-1-2013 14:00
hikaru 发表于 27-1-2013 13:22
請問4月尾可以邊日搵到呢...TKS..

應該半年前已刊登了.

作者: hikaru    時間: 27-1-2013 20:34
301 发表于 27-1-2013 14:00
應該半年前已刊登了.

搵咗一輪,都搵唔到......
作者: lulumason    時間: 28-1-2013 21:40
我理解係如果佢想加你監 應該有信通知你 因法例要求到期前3个月 債權人或信託人必須向法庭提出理由加監 而法庭會通知你被加監原因 等你可以抗辯 不知我理解有冇錯?
作者: dopod123    時間: 28-1-2013 23:08
去成報
作者: hikaru    時間: 29-1-2013 00:44
lulumason 发表于 28-1-2013 21:40
我理解係如果佢想加你監 應該有信通知你 因法例要求到期前3个月 債權人或信託人必須向法庭提出理由加監 而 ...

咁又冇信WOR...好靜英英呀
作者: hikaru    時間: 29-1-2013 00:45
dopod123 发表于 28-1-2013 23:08
去成報

成報都有登嗎...
作者: life22    時間: 29-1-2013 08:37
直接打電話問最清楚!
作者: BB5555    時間: 29-1-2013 09:28
Waiting 发表于 10-1-2013 12:26
外判唔一定登the standard架,好似我咁王+石跟,解破前大半年個個禮拜係the standard搵自己個名,後來至知 ...

恭喜!! 恭喜!!  已經自由...
作者: hikaru    時間: 29-1-2013 22:36
life22 发表于 29-1-2013 08:37
直接打電話問最清楚!

都諗住係咁啦~~不過到四月至問啦,唔好諗咁多了.....
作者: diyhard2002    時間: 30-1-2013 20:50
弓起甩身
作者: winggywinggy    時間: 6-2-2013 18:25
今日終於打左比外判, 佢話如果佢地反對, 通常會係3個月前寄信去我屋企, 咁我又問佢假設我3月尾都收唔到信, 咁係咪我個bankruptcy order4月中正式完, 佢話係, 所以最後我都係要得多兩個月睇下點.
作者: 301    時間: 6-2-2013 18:34
winggywinggy 发表于 6-2-2013 18:25
今日終於打左比外判, 佢話如果佢地反對, 通常會係3個月前寄信去我屋企, 咁我又問佢假設我3月尾都收唔到信,  ...

放心啦 , 加油 !  
作者: donny    時間: 12-2-2013 19:07
恭喜!恭喜! 已經甩身
作者: imfxking    時間: 16-2-2013 10:40
如果佢真的想加你監 最遲幾耐會收到通知  會唔會在最後一個月甚至到期前幾日先通知將要加監或加左係監呢 ?
作者: imfxking    時間: 16-2-2013 10:47
剛剛睇到  最遲可以到期前 14 日通知  

可能在到期前幾日先才接到通知未定

對嗎 ?  
作者: winggywinggy    時間: 16-2-2013 23:52
以我既主任同我講, 14日係最minimum lor, 所以好似我個case, 4月14日解破, 佢都話如果3月尾無收到信即係可以順利解破.

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3