破產聯盟

標題: 重報生活費 [打印本頁]

作者: elevenbrother    時間: 4-10-2012 21:55
標題: 重報生活費
之前失業主任一直都冇批生活費。主任話如果我找到工作就重新報過。以前爬文睇過一份生活費參考,見食用費一個月係$2900-$3100/人。但主任話最多都會有$3500/人。其他Item因人而議。
請問我係唔係每個Item都稍為報合理的大,再等佢還價呢?
Thanks!

作者: lulumason    時間: 4-10-2012 23:01
講真報大冇壞最 因佢一定用市價去减你 但重要要有實質支出去支持你 打个噼預 交通費而言 一般係計你實際開支 如每曰搭 mtr 返放工 冇理因用的士費去計 如供養父母 無理由多過綜援幾兩倍(綜援係計得好盡)
作者: man3x    時間: 4-10-2012 23:31
留意反!依家報供養任何人!都要出示供養人既身份証副本!未成年子女就要出世紙!如果報配偶無做野!要你養就要比結婚証書同配偶身份証!總之依家你報咩都好!佢都要你交出上明文件!
全部我都見意你報大「小小」
記任係小小!唔好太過份!如果佢要cut!你都要預佢cut
我上個月頭去交文件報生活費!呀女學費單!明明寫到明$52500/年!除反開12個月明明係$4375!
主任覆反黎都係批我$4000/月!不過我見影響不太都費事同佢理論!
總之你要預備好晒有關証明開支單據!做好準備啦!

作者: flypig    時間: 8-10-2012 10:41
man3x 发表于 4-10-2012 23:31
留意反!依家報供養任何人!都要出示供養人既身份証副本!未成年子女就要出世紙!如果報配偶無做野!要你養 ...

呀女學費單!明明寫到明$52500/年

好奇一問﹐
宜家讀U 個grant loan 可唔可以cover
學費+生活費???
以前真係夠哂洗
作者: man3x    時間: 8-10-2012 17:05
都未批!唔知結果係點

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3