破產聯盟

標題: 破產期間收到稅單 [打印本頁]

作者: nanash    時間: 26-9-2012 05:49
作者: worldcat    時間: 26-9-2012 07:14
生活費可以預留稅項,每月儲啲。你無填?
問你主任/外判睇下可唔可以改返。
作者: smallcat    時間: 26-9-2012 09:27
我既情況係外判, 收到要交稅稅單, 同佢地講翻, 佢地會批翻交稅個額比你, 放心, 在還款額 - 要交稅金額
你同主任講翻件事就ok 唔會要你嘔8000出來

作者: smallcat    時間: 26-9-2012 09:29
worldcat 发表于 26-9-2012 07:14
生活費可以預留稅項,每月儲啲。你無填?
問你主任/外判睇下可唔可以改返。 ...

石仔外判生活費無留稅額  但有稅單要交稅可以叫佢地批翻減翻呢個數
作者: worldcat    時間: 26-9-2012 13:43
smallcat 发表于 26-9-2012 09:29
石仔外判生活費無留稅額  但有稅單要交稅可以叫佢地批翻減翻呢個數   ...

破處份表都有叫填呢一項。
8掛問下,聽你地講石仔月月清,咁邊度黎呢筆錢?如果之前每月還2k, 佢退返俾你?
作者: lulumason    時間: 26-9-2012 17:08
外判可以停收你的每月還款 直到所有稅項繳完 才再開始還 所以你早一點通知佢以便安排
作者: wahtung    時間: 26-9-2012 17:17
macauranger 发表于 26-9-2012 16:17
稅局惡過外判,先交稅後講數!

稅局梗係權力大啦,涉及政府庫房收益喎
作者: nanash    時間: 26-9-2012 17:31
作者: smallcat    時間: 26-9-2012 18:08
worldcat 发表于 26-9-2012 13:43
破處份表都有叫填呢一項。
8掛問下,聽你地講石仔月月清,咁邊度黎呢筆錢?如果之前每月還2k, 佢退返俾你 ...

所以, 石仔係無計算呢個交稅項目, 你要交比翻張稅單佢睇, 等佢批翻你, 就在還款額減翻

作者: 2011年10月    時間: 28-9-2012 18:58
而家交稅額係年薪OVER幾多先要交稅 ??
作者: smallcat    時間: 28-9-2012 19:47
2011年10月 发表于 28-9-2012 18:58
而家交稅額係年薪OVER幾多先要交稅 ??

10月, 個人免稅額108,000 其它父母免稅額自己再加上去

http://www.gov.hk/tc/residents/t ... lowances/7years.htm
作者: 2011年10月    時間: 28-9-2012 20:01
吓....咁平均每月搵 over 9k 咪要一定交稅

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3