破產聯盟

標題: 尋日..係庭度聽到小小債務重組野...同大家分享下.. [打印本頁]

作者: man3x    時間: 12-9-2012 11:57
標題: 尋日..係庭度聽到小小債務重組野...同大家分享下..
尋日..係庭度聽到小小野...就係有關債務重組..
有個男人..佢有代表律師...

個律師代佢向法官講...呢位先生...係2年前做債務重組...每個月還$6000...係8月4日自己申請破產.但債務重組係未完結的.

而另外就仲有2單都係自己申請破產..個2單都係..申請人係債務重未完結,,就去申請破產.
負責既法官姓陳...

尋日呢位先生既代表律師話..因為個2單同類案件..仲未知道..申請人係法律上..係未完成債務重組下..是否可以自己申請破產.所以破產管理局要求將此案壓後,直到之前2單案有結果先再去決定...

最終..尋日個法官同意將案件推到10月30日再上庭..

之後...我就出左去出面..等補資料時..就聽到呢個男人..同另一個男人講,,早知2年前就直接攪破產..依家始終都係行呢條路..晒左2年時間...仲要晒左..接近15萬...

所以....當大家如果...真係應負唔到債務..不如直接申請破產啦...唔好攪咁多野..

作者: 301    時間: 12-9-2012 12:51
甚多例子"債務重組"後果爛尾,
浪費金錢與時間....甚至青春.

因為d人始終唔面對現實咯.

作者: 天帝    時間: 12-9-2012 12:56
果 幾 位 人 士 係 米 年 青 人 ?
作者: bb_q_888    時間: 12-9-2012 13:28
睇完文感想.....每月供6000壓力,同供唔完咭數一樣,
如果入不敷支,就唔上唔落~拖住唔比破對件事有咩幫助?
法律程序....煩C人.
作者: smallcat    時間: 12-9-2012 13:32
其實債務重組, 都要看自己能力, 有時太高估能力變左壞事, 所以, 如果還款多過5成至5成半, 基本已構成危機  
作者: worldcat    時間: 12-9-2012 13:33
你講起又講,去到11/f等解涷信。有個阿媽係lift口大大聲教女。一來教女就返屋企教,二來上得去多數都係申破人仕。個阿媽講啲說話都幾刻薄,我同另外一個人都座過另一邊。

聽佢講,佢個女年頭申請iva,上個月就申破。嘥左唔少錢。又要佢煩餐死。

作者: smallcat    時間: 12-9-2012 14:07
worldcat 发表于 12-9-2012 13:33
你講起又講,去到11/f等解涷信。有個阿媽係lift口大大聲教女。一來教女就返屋企教,二來上得去多數都係申破 ...

其實都係計一條數咯, 做iva之前當然要預測自己既還款能力, 比如會不會加薪, 份工有無危險, 供款年期, 自己能不能過好慳儉既生, 如果有突發有無家人資助等等, 所有野一定要全部考慮, 做iva唔一定唔成功, 問題係當中大家高估自己能力, 低估突發事件!
亦唔可以話iva就係錯, 有d工作真係唔方便破產!
作者: man3x    時間: 12-9-2012 14:09
天帝 发表于 12-9-2012 12:56
果 幾 位 人 士 係 米 年 青 人 ?

尋日係庭個個男人...都有反咁上下年紀..一定over...55..佢似生意人...或者係管理人任
而另外2個case..只係尋日個代表律師講..之前有2個案列...但就完全唔知係男定係女...
作者: 天帝    時間: 12-9-2012 14:17
man3x 发表于 12-9-2012 14:09
尋日係庭個個男人...都有反咁上下年紀..一定over...55..佢似生意人...或者係管理人任
而另外2個case..只 ...

over 左 55 一 了 百 了 破 左 去 la
作者: man3x    時間: 12-9-2012 14:23
佢自己都同身邊個個人講...早知兩年前攪...好後悔拖到今時今日...

又題外話..尋日同一庭有成...110人左右...
不過到既人數就無100人..因為如果有律師攪既就唔使上庭...
我見到好多...都係..未夠30就破....唉....真係唔明點解d人.....咁後生就要行呢條路...
自問自己都係因為層樓..同死佬既不負責任..
作者: 301    時間: 12-9-2012 14:24
根本所謂"債務重組",
以前往昔邊度有!

係銀行家諗出來既最後一招。
作者: man3x    時間: 12-9-2012 14:28
個人認為...債務重組..只係乙水你....還得幾多得幾多...
就算你真係還到.....日後都一定已經黑名單左...
作者: worldcat    時間: 12-9-2012 14:50
man3x 发表于 12-9-2012 14:23
佢自己都同身邊個個人講...早知兩年前攪...好後悔拖到今時今日...

又題外話..尋日同一庭有成...110人左右. ...

宜家借錢易左,十幾年前我第一張信用卡都要有保証人。宜家真係有身份證就借得。銀行壞賬自己都有一定責任。
加上呢一兩年股市又咁,好多人借錢炒股越炒越燶。

最後一批比較慘,就係借錢讀書個班。副學士/學士,未出黎做野已經欠政府十幾廿萬。有部分人跟本就唔係讀書材料又唔肯由低做起或接受自己資質平傭,出黎做一兩年野都係搵幾仟但受朋友影響用就用一兩萬。

如果社會風氣唔變,其實情況只會越黎越差。
作者: tk226    時間: 12-9-2012 17:48
如果係專業人士,就要認真考慮。因為如果你一破產,個牌就無架啦。
作者: pretty311    時間: 12-9-2012 23:29
worldcat 发表于 12-9-2012 14:50
宜家借錢易左,十幾年前我第一張信用卡都要有保証人。宜家真係有身份證就借得。銀行壞賬自己都有一定責任 ...

師兄,

呢兩三年個市好難炒, 好多人炒燶期, 再下正是。
作者: OCO1582    時間: 13-9-2012 01:00

債務重組,我算係當事人。
我覺得係要睇意志力,同埋真係要有曬心理同實際準備。
始終還錢時間唔短,唔易過架
作者: bb_q_888    時間: 13-9-2012 20:15
OCO1582 发表于 13-9-2012 01:00
債務重組,我算係當事人。
我覺得係要睇意志力,同埋真係要有曬心理同實際準備。
始終還錢時間唔 ...

你係諗清諗楚先做債務重組,而且只要供完果條財務,你應該會鬆D.
只要你忍一~兩年.....餘下日子就好過.比心機啦~
作者: smallcat    時間: 13-9-2012 21:41
bb_q_888 发表于 13-9-2012 20:15
你係諗清諗楚先做債務重組,而且只要供完果條財務,你應該會鬆D.
只要你忍一~兩年.....餘下日子就好過.比心 ...

oco 兄既情況應該係特別D, 佢人工會一路加上去, 其實佢條數唔係真係好大, 破產佢都要還2, 3千或更多, 反正佢係要還錢, 所以, 佢重組都唔一定係壞事!
作者: Creamsoda    時間: 13-9-2012 22:53
重組完成之後, 銀行條數始終係清左, 對之後的影響少D

作者: worldcat    時間: 14-9-2012 13:56
man3x 发表于 12-9-2012 14:28
個人認為...債務重組..只係乙水你....還得幾多得幾多...
就算你真係還到.....日後都一定已經黑名單左... ...

未來幾年分別唔大,但10年8年後就唔同。
銀行內部有晒所有破產人資料,佢保留幾耐都得。恒生俾人嘈過都係咁。
drp,話係舒緩借貸又得,話係另類借貸又得。但還晒後5年tu就無record. 除左宜家欠錢銀行知,其他銀行第時唔會查到。

都係果句,欠債還錢天工地道,如果計過數有能力未償不可。好似oco兄,有正當職業又可以5-6年搞掂。第時清晒紀錄都係30頭,唔需要揹主破過產嘅包服,做按揭搵野做(政府/金融/專業人士)都可以少好多固慮。
作者: OCO1582    時間: 14-9-2012 16:31
來緊財仔數要還到明年三月。
三月後,就可以輕鬆D
雖然係咁,但現在日子真係容不得再行差搭錯。
工作方面真係不能掉以輕心。
兼職仲找緊,希望找到份適合的,多兩三千收入都好。

作者: flypig    時間: 18-9-2012 10:33
pretty311 发表于 12-9-2012 23:29
師兄,

呢兩三年個市好難炒, 好多人炒燶期, 再下正是。

同路!
因為莊家有超級快的NETWORK﹐同電腦。
望一望知道散戶情況。CHOK 上CHOK 落﹐
玩DAY TRADE 客10個死7-8個。
搞到DAY TRADE 客少哂。
宜家成交少左都同以上有關
作者: flypig    時間: 18-9-2012 10:38
如果可以 重組﹐我唔會破破。
重組失敗應該係突然無左份工﹐
唔係咬實牙艱 過幾年就可以重新開始。

你破破日後買樓﹐做生意等等﹐會遭受好大
障礙。我最失敗係欠得幾十個。真失敗!行得
呢條路﹐起碼要7位數字先值得。最好開間公司﹐一了
不了唔關自己事。破係公司破。

只怪自己無計劃。
作者: worldcat    時間: 18-9-2012 13:19
flypig 发表于 18-9-2012 10:38
如果可以 重組﹐我唔會破破。
重組失敗應該係突然無左份工﹐
唔係咬實牙艱 過幾年就可以重新開始。

乜野重組都好,問題係點保證收入來源。
所以呢度多數人先講,太長還款期有危險咁解。

開公司有乜意思?間公司無業績無盈利,咪有係私人擔保先借到錢。
無計劃?唔通計劃用公司借錢之後執左佢?到時真係過幾年就重新開始,但之前隨時座返幾年監先講。

我自己破左就檢討下自己,計劃下將來。好過睇返以前。
作者: flypig    時間: 18-9-2012 14:06
worldcat 发表于 18-9-2012 13:19
乜野重組都好,問題係點保證收入來源。
所以呢度多數人先講,太長還款期有危險咁解。

除非預期一定唔會貸款買樓.唔係有得博重組,我都會博.
當然每個人選擇唔同,情況又唔同.

開公司讓公司老破,自己照樣高薪.
期中要本錢,要時間,要計劃.
如前一輪上報的酒樓東主.
不過佢太狼.其實大把人用呢招.

但我衰做人求9其,無計畫,

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3