破產聯盟

標題: 冒牌黃綠獸醫WAHTUNG打針記事 [打印本頁]

作者: wahtung    時間: 3-9-2012 21:23
標題: 冒牌黃綠獸醫WAHTUNG打針記事
. S  \6 d. {( ]& Z& Y" _1 h( ^- Z8 c; u2 e7 @
最近家裡11歲的貓仔因為尿道炎兼有結石的關係,排尿困難及出現血尿。
+ g5 W2 K3 L- I, E' r# \+ S昨日去某獸醫檢查兼做小手術導尿管幫助排小便,但貓仔說什麼也不肯乖乖吃藥。
0 ~2 ]4 u$ C8 z) S: o6 R4 `先是把藥拌在牠最愛的罐頭裡,但奸巧的貓仔只要一聞到味道,馬上掉轉頭走;如把藥放入膠囊硬塞入嘴中,貓仔又兇神惡煞,兼且最近牠胃口不佳,餵藥無法行得通。: _. T5 I3 H7 F0 u0 ]3 F
最後獸醫師決定傳授我打針技巧,讓我每天在家為貓仔注射抗生素,成為貓仔專屬的冒牌黃綠獸醫師。[attach]3968[/attach]
# c. n2 Z) ~+ l) n所以從今朝開始,我就得每天幫貓仔打一支針了。9 U$ V. o9 x, U* Y; a5 q. K) ?( {
一開始還真的蠻緊張的,特別是當針穿過皮膚的那一剎那,原本表皮的阻力消失了,針頭在貓的皮下空蕩蕩的,真是種詭異的「觸感」。因始終隻貓係自己的。- |3 H# r' S' `8 J. w5 |/ _; h8 d' F9 |
試了一兩次後就發現其實幫貓打針還蠻可以的:只要把貓的皮拎起來,把針輕輕插入皮的根部靠近肉的地方即可,但針尖端處的斜角要朝上,這樣插進去比較不會痛。
  |  r6 ?' I9 I& K0 q" D- l% E/ t8 o1 b
用具:酒精棉與針。9 e/ S! m2 j, Y* }

4 j& g9 b2 B. [' P! R[attach]3969[/attach]- ~+ H: T  L- i$ q4 N( H% D" `# j. p

2 V1 y, P- F: I0 |: n- h' c% R: x7 d: ~( p. }$ u: C
針頭斜角注意要朝上,落針後貓兒無咁痛。4 V/ \0 U; }4 L$ o6 Q1 K

9 U! @9 d1 h% ~% c9 G[attach]3970[/attach]
4 O; L* i: \8 L( v+ u- ~5 I, m. [4 P5 _# K
8 u* V; m- L8 O5 j* N
Oh my God...原來是冒牌醫生要幫我打針!(呢隻唔係WAHTUNG隻貓,係示範圖,因WAHTUNG幫牠打針時都無手影相。+ ?- Z. ^8 F9 y4 S' H4 Z
. d, z' M/ ~* [; H/ i8 i& D8 L
[attach]3971[/attach]
: s3 U2 d8 y& B# f$ e1 H% q# v% v" W1 v' d7 B

2 r/ W7 R# {, V' `; C- ?乖乖給你打,但拜託要一次OK啊...(無奈),拎起背部皮下脂肪1 c' y$ B+ H; \" z% ], |6 b$ z
" M9 W# f- v$ b: ^
[attach]3972[/attach]
: i9 n* W4 t5 x5 t# Z. Y4 y3 |8 Q' b8 m5 W* X$ F. n
6 m4 ^4 Z4 h) c' s. d  D
此是WAHTUNG做咗幾十年人破天荒同動物注射打針。[attach]3974[/attach]! A+ c8 \) ?* j$ h% y  _6 W4 @

作者: wexchau    時間: 3-9-2012 21:31
OK喇,合格喇....仲唔去掛牌搵食
作者: 清風    時間: 3-9-2012 21:33
睇到都有d痛......個心又痛..........
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 21:33
wexchau 发表于 3-9-2012 21:31 & e+ s+ o4 o2 k* z  G5 v8 @
OK喇,合格喇....仲唔去掛牌搵食
+ o- W7 a' y# p/ z/ H  W! d0 l/ S
實唔夠一星期俾人拉去坐花廳
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 21:34
wahtung 发表于 3-9-2012 21:33 . ?8 r6 ?, Y  G- J+ _# m- D8 \; s9 ?
實唔夠一星期俾人拉去坐花廳
" z  N/ Z6 j' g! z  x- E3 z8 w/ O
返強國掛牌囉...無咁易拉7 G& G  Q" k6 }

作者: wahtung    時間: 3-9-2012 21:37
wexchau 发表于 3-9-2012 21:34 + |& b: K( T" Z
返強國掛牌囉...無咁易拉

, P& H2 A6 }$ f0 x. c' F* D强角大把冒牌黃綠獸醫,我無啦啦踩線上去命仔都無,到時俾啲强角冒牌黃綠醫師幫我打空氣針呀
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 21:38
清風 发表于 3-9-2012 21:33
, z8 ]" N' t8 }8 {; g6 E, y睇到都有d痛......個心又痛..........
" M, h9 E/ b! ^# Y9 W
其實都痛一兩秒到,但貓主心痛就肯定唔止一兩秒,真係獸醫講先知,針頭尖位斜角位要向上插落去會無咁痛
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 21:39
wahtung 发表于 3-9-2012 21:37
: h2 F1 P3 N! K( a" q) U强角大把冒牌黃綠獸醫,我無啦啦踩線上去命仔都無,到時俾啲强角冒牌黃綠醫師幫我打空氣針呀 ...

8 Y3 k( L( S2 x5 A' @2 c唔駛驚,上邊你收平D,著數多些,實大把生意,搵夠即走4 n( G8 Q$ S/ C3 L; a& N) f1 s' H

作者: wahtung    時間: 3-9-2012 21:41
wexchau 发表于 3-9-2012 21:39 8 Y# f+ P7 h2 r0 h, D( C
唔駛驚,上邊你收平D,著數多些,實大把生意,搵夠即走
/ f- |4 ?0 ?" d8 d4 C* z
咁又係,上面咁多衣冠禽獸打針都有排打啦,實賺到盤滿砵滿,有得諗
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 21:44
隻貓咁順攤  華醫師功力深
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 21:45
wahtung 发表于 3-9-2012 21:41
$ l# G* ^' q, Y) L' ^6 L- a, C咁又係,上面咁多衣冠禽獸打針都有排打啦,實賺到盤滿砵滿,有得諗

4 J, O. f( Y0 r& u( y華醫師, 我想勁D 有乜針幫我打? 8 g! @9 ]( |: @6 K# W3 U8 D

. W5 E9 w% V; k8 l& D2 F
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:08
smallcat 发表于 3-9-2012 21:44 $ [6 k0 n( l9 C& _
隻貓咁順攤  華醫師功力深
' b" |& O5 t3 v0 D# M
果啲相隻貓唔係我架,係示範圖片嚟,我第一次幫佢打針唔係咁順攤架,獸醫教我一個必殺技,用洗衣網袋困住佢,佢殺傷力大減好多[attach]3310[/attach]
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:09
smallcat 发表于 3-9-2012 21:45
) V  h' K: z$ ?4 }; X華醫師, 我想勁D 有乜針幫我打?

6 h/ T$ _: E" l2 |, R$ \1 k" b( f要勁要打針咩睇多啲日本av猛片咪得囉
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:11
wahtung 发表于 3-9-2012 22:08
% s, f/ s: A; A* z4 E1 {果啲相隻貓唔係我架,係示範圖片嚟,我第一次幫佢打針唔係咁順攤架,獸醫教我一個必殺技,用洗衣網袋困住佢, ...
4 w) E  [2 u4 [' G4 d8 [- C
真係唔搵多個人捉住隻貓都幾難    華兄一個攪掂, 勁
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:13
wahtung 发表于 3-9-2012 22:09
; B+ d) z6 A* d" {  j6 N6 [2 z9 o要勁要打針咩睇多啲日本av猛片咪得囉
4 J. I% ?0 a" [& q; ~- O1 h) Z. a
  我既意思係 "胃口勁D", 食多D野, 哈哈, 我學左梁生語言藝術   ; e7 s3 j- ?5 B* I  k4 C4 W) @

$ z; u- v  A9 N梁生大恩大德, 教晒我地學呢D語言藝術
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:14
smallcat 发表于 3-9-2012 22:11 % t6 m" `9 K9 T/ j& ^0 E* P5 O
真係唔搵多個人捉住隻貓都幾難    華兄一個攪掂, 勁

% E/ j& J- T) R  t8 E0 P如用洗衣網真係一個可以搞掂,第二次唔使,摸摸佢個頭,順手拎皮下,一篤,佢就貓一聲咁
作者: 清風    時間: 3-9-2012 22:15
wahtung 发表于 3-9-2012 22:08 7 P! j# E+ O" Z" Z$ Z; Z. _# H; A
果啲相隻貓唔係我架,係示範圖片嚟,我第一次幫佢打針唔係咁順攤架,獸醫教我一個必殺技,用洗衣網袋困住佢, ...

) A" ~0 E5 l& q' B7 ^. x! ]係....冇錯,用洗衣袋係最好方法,如果多個人手就唔洗出呢樣.......
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:16
wahtung 发表于 3-9-2012 22:14 ) _5 D$ B; V- W3 L, W* c2 g  U
如用洗衣網真係一個可以搞掂,第二次唔使,摸摸佢個頭,順手拎皮下,一篤,佢就貓一聲咁 ...

: p9 M1 l; a+ y- D  一日打一針?
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:17
smallcat 发表于 3-9-2012 22:13 9 k: b, L" \3 g) c0 d
我既意思係 "胃口勁D", 食多D野, 哈哈, 我學左梁生語言藝術   
, m8 K( Y; S0 U) Y, A9 b8 u
( t" _* B& p4 c7 B梁生大恩大德, 教晒我地學 ...
' l8 x) R* @3 J; M2 X- b1 d
好難講,話唔定良生係痴膠花呢
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:18
smallcat 发表于 3-9-2012 22:16 & [* B) r9 G5 \0 E; t2 o& d3 f5 G
一日打一針?
3 L: W+ v4 p4 t$ \
係,過咗十二小時可以打仲有三支止痛針,但我非必要時唔幫佢打,因止痛針實有一定副作用
作者: 清風    時間: 3-9-2012 22:19
wahtung 发表于 3-9-2012 22:09
! X2 \# E2 d( ]" b要勁要打針咩睇多啲日本av猛片咪得囉

; o5 f4 l5 j% y呢d睇得多,唔一定會勁,刺激得滯,可能會有反效果..........
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:19
wahtung 发表于 3-9-2012 22:18 ' w. Q8 U. A% K0 u
係,過咗十二小時可以打仲有三支止痛針,但我非必要時唔幫佢打,因止痛針實有一定副作用:handshak ...

1 h) [! |" r0 f) t  N  {) q唔係打抗生素咩? 
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:19
清風 发表于 3-9-2012 22:15 + c( g* ]) O3 r( W+ d
係....冇錯,用洗衣袋係最好方法,如果多個人手就唔洗出呢樣.......

7 u5 d; I. X' ]# ^) N1 |第一次幫佢打咪用囉,真係大大削弱佢殺傷力
作者: 清風    時間: 3-9-2012 22:20
wahtung 发表于 3-9-2012 22:19 * X6 F1 v( J7 e' R+ X, g) n5 n
第一次幫佢打咪用囉,真係大大削弱佢殺傷力

& f( ^6 Y2 d: d% o/ r- c洗唔洗去放尿呀.......
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:20
smallcat 发表于 3-9-2012 22:19
. t! \8 H3 U' U6 f1 T0 ]6 b唔係打抗生素咩? 
7 @! {/ S: z  \1 a2 M0 s0 j
係,四支抗生素,三支止痛針,因昨隻貓排尿時有嗌,所以獸醫俾埋止痛針給我
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:20
wahtung 发表于 3-9-2012 22:18
7 l2 q& Z/ a7 O. ]" p係,過咗十二小時可以打仲有三支止痛針,但我非必要時唔幫佢打,因止痛針實有一定副作用:handshak ...
$ q6 R4 \6 D" H  J4 _
止痛針可止痛, 不過, 傷身  就好似人食左止痛藥 留在肝內 要一段時間先清得走 
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:21
清風 发表于 3-9-2012 22:19 1 M; D1 p' f, @* r& v* f
呢d睇得多,唔一定會勁,刺激得滯,可能會有反效果..........

4 h7 ~; u+ H4 u- ?係咪會練成六點半棍法
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:22
smallcat 发表于 3-9-2012 22:20 8 W1 q. n( F8 T/ }; P
止痛針可止痛, 不過, 傷身  就好似人食左止痛藥 留在肝內 要一段時間先清得走 :handshak ...

9 w8 _5 o4 P1 C. p. e  ?4 J, w/ |所以我咪唔會亂咁幫佢注射,佢今日胃口都好咗啲
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:22
清風 发表于 3-9-2012 22:20
9 F0 ], R, w# p# s* c洗唔洗去放尿呀.......

" T( q! J9 M1 c& ^ 放尿好慘? 會唔會係等佢自然排出,打左抗生素應該會好少少
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:23
清風 发表于 3-9-2012 22:20 $ W$ T* y3 e9 Y; u! a
洗唔洗去放尿呀.......
: u7 V2 X1 V1 W- O8 J
佢有導尿管幫佢,佢而家成日都排尿,仲有啲血尿,醫生就係想佢盡量排走啲結石晶體
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:23
wahtung 发表于 3-9-2012 22:22
9 j$ s+ ^4 A$ b所以我咪唔會亂咁幫佢注射,佢今日胃口都好咗啲

5 j: v7 V' j/ g( n1 h% m即抗生素藥力生效 好結果 
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:24
smallcat 发表于 3-9-2012 22:23
- i9 a' I$ [3 b9 n! g3 K7 D即抗生素藥力生效 好結果 
1 X# @) G8 z# t
應該係殺病菌
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:25
wahtung 发表于 3-9-2012 22:23
/ Q) U/ W; O/ J& U2 `" g9 ]佢有導尿管幫佢,佢而家成日都排尿,仲有啲血尿,醫生就係想佢盡量排走啲結石晶體 ...
; k5 Z0 B: I- r' f" z" L
導尿管導到? 
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:26
smallcat 发表于 3-9-2012 22:25
3 m  W$ N8 E$ ?  A0 X0 K導尿管導到? 

, }$ r! ?( I+ |+ ?5 H7 T1 B係,但唔放好多,但點都好過先兩日完全無,因長時間無尿排會有機會中尿毒及膀胱會爆
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:27
wahtung 发表于 3-9-2012 22:26
0 ~* x3 P, o: j# i7 D係,但唔放好多,但點都好過先兩日完全無,因長時間無尿排會有機會中尿毒及膀胱會爆 ...

7 O2 X- V1 M5 D7 t 但條管點定位? 
作者: 清風    時間: 3-9-2012 22:28
smallcat 发表于 3-9-2012 22:22
$ j* H* H0 M7 E9 f( J5 s$ S- B 放尿好慘? 會唔會係等佢自然排出,打左抗生素應該會好少少 ...

4 W8 I3 J0 h. j" R$ c! Y$ x  m* E如果佢排唔出,積聚得太緊要,會對佢仲唔好,無可奈何都要咁做
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 22:31
wahtung 发表于 3-9-2012 22:26 3 p! ~3 m3 C6 ?6 m) ^, |
係,但唔放好多,但點都好過先兩日完全無,因長時間無尿排會有機會中尿毒及膀胱會爆 ...

/ b+ N8 |% s2 X. O飲多兩杯...咪去到囉...唔好意思,我以為講緊人...講笑咋,咪嬲呀
6 y* \" Y2 f2 z% R
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:33
wexchau 发表于 3-9-2012 22:31
3 y/ ]* y$ {) U" F( o7 m飲多兩杯...咪去到囉...唔好意思,我以為講緊人...講笑咋,咪嬲呀
) |0 H3 }: P( R% |' h

作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:35
smallcat 发表于 3-9-2012 22:27
1 S  P5 {/ F/ z2 C 但條管點定位? 

/ v; i  {3 h! R$ B3 o1 ]" z% o係佢jj附近個位,佢現時jj係入面,條導尿管頭有少少突出嚟,好小部份,過兩日要去獸醫處攞番出嚟
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:37
清風 发表于 3-9-2012 22:28 & N+ [: T9 X  D8 b: K* u' w
如果佢排唔出,積聚得太緊要,會對佢仲唔好,無可奈何都要咁做

. h' N, s5 D1 u' \% K& U  辛苦
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:37
wahtung 发表于 3-9-2012 22:35 . F( G+ R* Y7 I! Z( t# n5 \: }
係佢jj附近個位,佢現時jj係入面,條導尿管頭有少少突出嚟,好小部份,過兩日要去獸醫處攞番出嚟 ...
4 b% D; b* n9 o0 U0 H& }, d
睇到都唔忍心
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 22:37
wahtung 发表于 3-9-2012 22:33
6 ]7 P, K( u% K& m1 [
你地唔係講緊排尿咩...我出來攪攪震,講下笑啫
' M$ z* w; `* X  s% @% U
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:38
wexchau 发表于 3-9-2012 22:31 8 \, r( a' j9 }& u" o
飲多兩杯...咪去到囉...唔好意思,我以為講緊人...講笑咋,咪嬲呀
( u5 M0 \( k$ N9 K
貓鐘意飲奶多D   我都鐘意飲奶架, 證明我係一隻愛奶貓
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:39
本帖最后由 smallcat 于 3-9-2012 22:40 编辑 # J' }# W/ s/ l$ k1 T& d0 C
wahtung 发表于 3-9-2012 22:35 . ?- B; p' r% p- y! N- S
係佢jj附近個位,佢現時jj係入面,條導尿管頭有少少突出嚟,好小部份,過兩日要去獸醫處攞番出嚟 ...

0 r& t( l. P% k, V3 k8 z0 c" ~咦, 有無留意你地幾位, 引用帖子都有D 怪既白色字及附號?
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 22:40
smallcat 发表于 3-9-2012 22:38 ' I& |8 ]4 I* L- S
貓鐘意飲奶多D   我都鐘意飲奶架, 證明我係一隻愛奶貓 ...

. G! W$ ]$ C+ X$ j9 f5 m2 U睇下係個DADA就知喇
: Z: y9 e, e6 F, c: G
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 22:41
smallcat 发表于 3-9-2012 22:39
. f& @3 j6 i* B; R9 M" M: c咦, 有無留意你地幾位, 引用帖子都有D 怪既白色字及附號?

. D; Y+ h: T2 i9 H8 ]" e你都有呀0 N. g. f3 E4 L, w" B4 \  n

作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:42
& g- w  w) E( p1 L
wexchau 发表于 3-9-2012 22:40
6 d6 o( w) s: x6 T& ?" s1 X4 W0 }& M睇下係個DADA就知喇

' o6 t5 ~* ?, S! `$ \# D5 F/ @ 貓真係鐘意飲奶架, 人飲既盒裝奶都可以比佢地飲, 但少少好喇, 貓有專用貓奶粉開奶, 不過, 一般比BB貓多!2 F; ]- T/ ~/ X5 m
但成年貓都可以飲% B" m" \, K: M# P" g/ Q
& ?& E" p, m* v1 t' p7 v
我個人飲奶唔一定要 DaDa牌大包奶架
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:43
wexchau 发表于 3-9-2012 22:41 4 W. T/ ^8 \3 C* C& m! y0 J
你都有呀
4 Y" }1 s" Q; B# g! ]. ^5 [: U
下? 點解我見到你地有, 我見唔到我有?
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:43
smallcat 发表于 3-9-2012 22:39 1 m8 _8 M' q/ K/ i2 \
咦, 有無留意你地幾位, 引用帖子都有D 怪既白色字及附號?
7 P# W* d$ ~7 y
係咩
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:43
wexchau 发表于 3-9-2012 22:37 " i+ @- N; i2 E, D$ _7 a# M; h
你地唔係講緊排尿咩...我出來攪攪震,講下笑啫

' v* ?9 b9 O' A  w3 K3 @* `有嘢搞咩
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 22:44
smallcat 发表于 3-9-2012 22:42 . n8 W9 F, h) r% X- U' x
貓真係鐘意飲奶架, 人飲既盒裝奶都可以比佢地飲, 但少少好喇, 貓有專用貓奶粉開奶, 不過, 一般比BB貓 ...
+ Q+ V2 \4 M  T8 Z7 T
咁貪心..又大小通飲% v$ |" P$ A& F

作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:44
smallcat 发表于 3-9-2012 22:37 9 [# k2 R2 V, i. {* W- ?9 h
睇到都唔忍心
9 @% P1 u3 Q0 y5 d+ G
無辦法,唔係咁做好大鑊,隻貓分分鐘無
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:45
wahtung 发表于 3-9-2012 22:43
4 ], [% N  ~2 H係咩

; Y# J3 i. F. f& Z" y, f" G係呀, 白色字及符號, 唔通係因為我用google chrome?
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 22:45
smallcat 发表于 3-9-2012 22:43 8 K9 U5 ?8 C. }5 k, q
下? 點解我見到你地有, 我見唔到我有?
2 ?: ^, z- N4 }; D
O3 r1 E4 i! F9 M6 {! J  f: T; {. z4 z: g
係呀,個個POST都有
$ I: |' k; s% K- \! W6 m
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:46
wexchau 发表于 3-9-2012 22:44 3 E. m9 G8 O+ Z* O$ @; u6 s! w0 b
咁貪心..又大小通飲

( d% K6 b5 p1 Y' L$ f DaDa 牌好過 蒙牛既    最少無咁多問題
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 22:47
wahtung 发表于 3-9-2012 22:43 . Q* v/ r* n* v9 |
有嘢搞咩

, [3 z, n& b- B: d2 C% B) \就係無野攪..咪出來亂講野,打攪你地正經話題
' E+ a; u' J* p
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:47
wexchau 发表于 3-9-2012 22:45 # B& T( N' t5 }
O3 r1 E4 i! F9 M
" Y$ S3 d, F$ f7 P" Q7 e係呀,個個POST都有

/ E' A5 U7 @5 z5 o0 N好似之前無  最近才見到有D白色字及符號  
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:48
wexchau 发表于 3-9-2012 22:47 : h$ n  J% a0 _2 j' J8 L& q
就係無野攪..咪出來亂講野,打攪你地正經話題

! }7 y8 `0 x  \咦,佢答句尾有啲白字,係咪亂碼?
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:48
smallcat 发表于 3-9-2012 22:45
3 q$ f4 k8 f3 u! \% ?係呀, 白色字及符號, 唔通係因為我用google chrome?
2 F4 K: ?0 o1 Y- t
我見到呀,不過唔係個個引言回覆都有
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:49
wexchau 发表于 3-9-2012 22:47
- E: {* i" k! W就係無野攪..咪出來亂講野,打攪你地正經話題

% w" |/ J5 R# h% x& R 你同我玩唔正經, 開正我個條路, 不過, 我要忍住唔可以離題
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 22:49
smallcat 发表于 3-9-2012 22:47
* x0 u- U' V, f5 y3 u好似之前無  最近才見到有D白色字及符號

3 e0 N+ t2 b* p+ H) L( Z; s嗱,係咪睇到呀,我專登複製你個POST D白字,大家都睇到
! c. I% [& p* n8 |
作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:51
wexchau 发表于 3-9-2012 22:49
5 z; }$ ~4 g6 X, i6 ]嗱,係咪睇到呀,我專登複製你個POST D白字,大家都睇到
9 F3 F9 k& n+ u3 q
以前都試過
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 22:54
wahtung 发表于 3-9-2012 22:51
, g' M) U1 x" F6 I6 R以前都試過

- l4 t; }& ]. o唔通外星文....外星人都來我地個論壇呀& r% n; z2 q' y% N7 C' k- Z& f

作者: wahtung    時間: 3-9-2012 22:55
wexchau 发表于 3-9-2012 22:54 , {3 F8 y5 C# h
唔通外星文....外星人都來我地個論壇呀
' {) p. }8 r% j' g' O3 S5 F3 x4 K' j
唔出奇呀,睇你哋點樣出去搞搞震嘛
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 22:58
wahtung 发表于 3-9-2012 22:55 8 ?6 s3 ]3 V: D  J
唔出奇呀,睇你哋點樣出去搞搞震嘛

2 k; r# r' Q% h/ y8 f8 g/ P; l' j咁問下佢地有無外星信用卡和外星貸款先& B" u- ^  i' s* d' e2 g

作者: smallcat    時間: 3-9-2012 22:58
wahtung 发表于 3-9-2012 22:55
0 e' I7 P. T; w; ?7 R8 u) f$ U唔出奇呀,睇你哋點樣出去搞搞震嘛

' C3 ~0 T8 H8 _8 }+ V照計用開無理由突然有software bug
作者: smallcat    時間: 3-9-2012 23:00
wexchau 发表于 3-9-2012 22:49 2 R. `  ~6 L8 A$ b. v. L5 Z  h
嗱,係咪睇到呀,我專登複製你個POST D白字,大家都睇到
2 X- f2 m6 T+ K/ N
thank u!
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 23:02
smallcat 发表于 3-9-2012 22:58 $ j( l& A3 ?: n/ n5 H. w+ ^/ ?* E
照計用開無理由突然有software bug

% E, J# H! Y1 f- C' j都話有外星人到訪囉..仲講" m* j; B' s4 c5 d8 z% r4 e/ g

作者: smallcat    時間: 3-9-2012 23:04
wexchau 发表于 3-9-2012 23:02 ) H" V2 {0 l, |- Q- I) M
都話有外星人到訪囉..仲講

7 Z* ?# K/ e, T4 y# i/ s
作者: wexchau    時間: 3-9-2012 23:05
smallcat 发表于 3-9-2012 23:04

( X' _; p7 @$ X: d- K+ A- A9 x嗱,係未呢?連你隻得意猫都睇唔到喇$ O+ i: G8 Y+ i* m; H+ K; {0 T

作者: wexchau    時間: 3-9-2012 23:06
wexchau 发表于 3-9-2012 23:05 , M/ J8 J' s+ h9 v, f/ U0 T" P
嗱,係未呢?連你隻得意猫都睇唔到喇

5 T- p+ M. u# A" x又睇到囉...咁快..頭先明明唔見左% @: H* x. k3 e/ O: e  N" `

作者: MEIMEI    時間: 6-9-2012 13:55
華兄~你隻貓貓依家好返D未呀?
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 14:01
MEIMEI 发表于 6-9-2012 13:55 # i0 n' \0 l! i5 t4 J9 ?. A
華兄~你隻貓貓依家好返D未呀?
# D" U" W0 Q! c5 X
好啲,但佢年老係麻煩啲,今朝去獸醫拆除導尿管,醫生話仲有啲血尿,佢將隻貓反轉俾我睇(真係)話膀胱已經無腫脹,因佢唔肯食藥,只有打針,有啲藥是無針藥的,所以要留係獸醫處兩三日俾佢哋打針食藥要清除病毒較穏陣,我諗我又要返工,唔可以日日抱佢嚟睇,只有用呢個方法,咪擺低隻貓係獸醫診所囉有心呀,七姐
作者: smallcat    時間: 6-9-2012 15:00
wahtung 发表于 6-9-2012 14:01 ) S; r, D$ [- J9 m8 U
好啲,但佢年老係麻煩啲,今朝去獸醫拆除導尿管,醫生話仲有啲血尿,佢將隻貓反轉俾我睇(真係)話膀胱已經無腫 ...

, V' Q1 _( `8 b 好快康復, 不過, 隻貓一定唔太習慣在陌生環境
作者: smallcat    時間: 6-9-2012 15:01
d 貓在熟悉環境比較安定, 不過, 無辦法  忍兩, 三日
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 22:09
smallcat 发表于 6-9-2012 15:01 - ^0 P2 N+ I0 e/ C1 B) s+ Z2 L
d 貓在熟悉環境比較安定, 不過, 無辦法  忍兩, 三日

1 D0 @0 W2 p* Z' r唉..我無得選擇,總後俾獸醫睇佢一定比我更好,我一定要橕牠
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 22:12
smallcat 发表于 6-9-2012 15:00
' A  W4 v4 }4 L( {( O好快康復, 不過, 隻貓一定唔太習慣在陌生環境
0 z0 O  p  _, }
今日獸醫都有同我講呢個問題,但無辦法,餵藥及準時打針一定係獸醫做比較好,因我要返工,況且餵藥我係一定做唔到的唯有忍耐,祝褔佢,快啲康復[attach]3991[/attach]華東養得佢絕對唔係三分鐘熱度貓兄明白我嗎
作者: smallcat    時間: 6-9-2012 22:17
wahtung 发表于 6-9-2012 22:12
" F3 [. @. i8 j2 I' g4 x  n9 O今日獸醫都有同我講呢個問題,但無辦法,餵藥及準時打針一定係獸醫做比較好,因我要返工,況且餵藥我係一定做 ...

6 }2 u* l, |) V9 t& d3 s# j) v 我一向養貓無論點都唔會放棄佢
作者: smallcat    時間: 6-9-2012 22:17
wahtung 发表于 6-9-2012 22:12
& e5 D# \1 c+ A  [今日獸醫都有同我講呢個問題,但無辦法,餵藥及準時打針一定係獸醫做比較好,因我要返工,況且餵藥我係一定做 ...
: y$ A2 c3 J+ G4 [% k
唔係我點可以叫 smallcat
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 22:19
smallcat 发表于 6-9-2012 22:17 0 h7 p: v3 D0 k7 _. L, f7 L
唔係我點可以叫 smallcat

2 k7 m9 L9 x  w! ^明白,收到,大家都愛貓之人,亦可以咁講,重視生命
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 22:21
smallcat 发表于 6-9-2012 22:17 $ e. M; a- @$ O7 U
我一向養貓無論點都唔會放棄佢

8 g! {' |* M( i/ P無錯,一定堅持到底
作者: smallcat    時間: 6-9-2012 22:24
wahtung 发表于 6-9-2012 22:21
: y) `. v% A# _無錯,一定堅持到底
! P- S5 N  @7 m, e/ E* o1 v$ b
好多見到寵物有病就放棄既人, 一定有報應的 " T, Q5 r2 k4 V
" X3 r0 K: p, _8 S/ @1 I
所以, 我都係 華山派貓家族的
作者: smallcat    時間: 6-9-2012 22:26
wahtung 发表于 6-9-2012 22:21 * `& t% N% l. X: U8 r; G6 J
無錯,一定堅持到底

1 D' @% o( T5 {5 P9 x; J我知貓在診所會唔舒服, 因為我都試過, 而且會擔心隻貓見唔到主人會有D驚, 不過, 回到家就無事!
% D8 x1 x, l5 Y1 f$ q/ a- v
作者: smallcat    時間: 6-9-2012 22:27
wahtung 发表于 6-9-2012 22:21
9 @% A2 U+ j3 x無錯,一定堅持到底

1 E7 g: B7 _' A5 W$ h% D; l D貓雖然平時好沙塵, 但絕對知道主人對佢地好!
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 22:29
smallcat 发表于 6-9-2012 22:24 " d/ S, f* X! ]3 A
好多見到寵物有病就放棄既人, 一定有報應的 & ]+ ]# i& h1 W0 Z/ f( v4 ?

6 G$ ~  l, z& q# w/ D所以, 我都係 華山派貓家族的  ...

& i0 q+ B7 s8 ^# e" w' l& G1 F我唔會,去到最盡都要橕唔係報應與唔報應問題,養得佢係我要承擔佢願佢快啲康復[attach]3995[/attach]& |7 N' L" J% c/ i* G5 b2 }

0 t& L! x7 B$ _- ^' _[attach]3996[/attach]
+ m+ B* ~) n6 d0 f0 b: {/ o* z0 B
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 22:30
smallcat 发表于 6-9-2012 22:27
4 Y! W; M, d% D! uD貓雖然平時好沙塵, 但絕對知道主人對佢地好!

) |) G' y" `( d) z/ [# ^) Z0 _: k我知,今朝佢啲動作我都收到
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 22:32
smallcat 发表于 6-9-2012 22:26 ; R) R) r( a9 K$ F
我知貓在診所會唔舒服, 因為我都試過, 而且會擔心隻貓見唔到主人會有D驚, 不過, 回到家就無事! ...
# E5 I. [6 T! v& {5 H
我都預咗,但為佢安全及康復必要咁做,我聽晚收工都會過去睇佢
作者: MEIMEI    時間: 6-9-2012 22:35
wahtung 发表于 6-9-2012 14:01
- E! ^1 j% K! @0 o- M( `好啲,但佢年老係麻煩啲,今朝去獸醫拆除導尿管,醫生話仲有啲血尿,佢將隻貓反轉俾我睇(真係)話膀胱已經無腫 ...

q/ I' w- e/ ]放心啦~冇事嘅~
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 22:37
MEIMEI 发表于 6-9-2012 22:35
" c$ B( v2 S" U放心啦~冇事嘅~
: ~- V6 x" x) W  ]
有心,七姐今年發生我屋企的事真係好多,但我一定堅持,我唔會認輸的
作者: smallcat    時間: 6-9-2012 22:42
wahtung 发表于 6-9-2012 22:29
- [) s7 ]8 p4 |我唔會,去到最盡都要橕唔係報應與唔報應問題,養得佢係我要承擔佢願佢快啲康復
  W7 z7 }2 l" M* V) A' b' X0 |

- _2 f! W* ?5 Z# A) n6 h唔係怕報應, 係如果個類人養寵物, 只不過用來當消遣, 呢類人同我偶像 涼粉無分別
作者: smallcat    時間: 6-9-2012 22:44
wahtung 发表于 6-9-2012 22:32 % A2 K7 Y, ?9 T, c1 ], q; ^
我都預咗,但為佢安全及康復必要咁做,我聽晚收工都會過去睇佢
) Q1 i' J& O: j( A0 ^' f
一定要, 你放工診所未收去睇下佢 佢心會定D
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 22:45
smallcat 发表于 6-9-2012 22:42 ' D8 O2 h& S! n7 r; A
唔係怕報應, 係如果個類人養寵物, 只不過用來當消遣, 呢類人同我偶像 涼粉無分別  ...
5 w- }, W$ h1 o& D
絕對係,我好反對有啲正在拍拖人士,為想氹佢伴侶而亂送寵物,萬一有時分手時就將隻寵物放棄,唉..呢啲例子真係唔少
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 22:46
smallcat 发表于 6-9-2012 22:44
5 D# L) q( k0 h" N一定要, 你放工診所未收去睇下佢 佢心會定D
+ s! z8 I6 }& R- p
我一定會做,我現時都好掛住佢
作者: smallcat    時間: 6-9-2012 22:50
wahtung 发表于 6-9-2012 22:45
. Y8 o* l1 I2 z( |7 s$ y2 ?, O絕對係,我好反對有啲正在拍拖人士,為想氹佢伴侶而亂送寵物,萬一有時分手時就將隻寵物放棄,唉..呢啲例子真 ...

9 G, [$ q1 Y: z- Y0 l( @# }( O呢D情侶搵條命攪飛, 同生個B留住對方一樣大獲
作者: smallcat    時間: 6-9-2012 22:52
wahtung 发表于 6-9-2012 22:46 3 `9 {2 x" `8 G9 R; O( M1 @
我一定會做,我現時都好掛住佢
7 |+ R/ X( G+ Z1 ?0 F: Z% Z' ?
  我發覺貓在不安時, 好需要主人既安慰, 比狗更需要, 因為貓無狗咁定   
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 22:54
  C4 X- K0 z6 |% p5 A% m
smallcat 发表于 6-9-2012 22:50 $ O6 O% a1 _: m
呢D情侶搵條命攪飛, 同生個B留住對方一樣大獲
9 z" c1 a/ N! j6 T- y: D

K' m" G+ ~, m5 u9 V* ]其實真實例子都見唔少,啲拖友攞啲送寵物氹對方,到有問題閙交分手又將隻寵物掉上街上自生自滅
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 22:57
smallcat 发表于 6-9-2012 22:52 ! v3 p) @; ]7 I2 Q% r* W
我發覺貓在不安時, 好需要主人既安慰, 比狗更需要, 因為貓無狗咁定    ...

* J3 q/ [# ^4 f- X可以話佢祖先情格係咁,今朝隻貓成朝咁嗲我..但現時佢咁樣,好心酸
作者: smallcat    時間: 6-9-2012 23:01
wahtung 发表于 6-9-2012 22:57
% o1 |, s" L. c4 |可以話佢祖先情格係咁,今朝隻貓成朝咁嗲我..但現時佢咁樣,好心酸
. G, f, Z7 K& g
呢D係自然情況  唔係因為佢病情  佢好轉都一樣會嗲你  因為貓在陌生環境係不舒服  華兄你都好清楚 但沒辦法$ I! G7 n# Y! ~& u$ c# T4 Z$ o, `" e% L
過兩日好翻  佢在屋企訓一大覺就無事  又會沙塵翻   U. x  p" k3 n; i

( h9 s, x9 b. I0 B6 VD貓一好翻又會變沙塵 高傲  好玩
作者: wahtung    時間: 6-9-2012 23:08
smallcat 发表于 6-9-2012 23:01 + ^% J% B) q6 t
呢D係自然情況  唔係因為佢病情  佢好轉都一樣會嗲你  因為貓在陌生環境係不舒服  華兄你都好清楚 但沒辦 ...

. N0 i' i. @- a; l& h哦,咁過兩日我都要串爆佢講笑啫
作者: 清風    時間: 7-9-2012 11:56
wahtung 发表于 6-9-2012 22:29
" d( a4 J4 P- g/ C/ C5 f我唔會,去到最盡都要橕唔係報應與唔報應問題,養得佢係我要承擔佢願佢快啲康復) ]7 m6 R5 J" @

; |+ `+ ]& c) X3 Z- K+ T5 j華東哥........   

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3