破產聯盟

標題: 仲有野想問... [打印本頁]

作者: man3x    時間: 14-8-2012 12:10
標題: 仲有野想問...
係咪等到上庭個日..如無意外就係等頒令啦..
頒完即刻打比主任約見佢...係咪係佢面前就要..即時提交開支預算....同時..呢一份就等如..第一份年報?之後黎緊三年...一年自己fax反一份比主任就可以了?

我幾時先會收到邊個主任負責我個case既呢?頒令比我既時候就會有份文件比我..上面有我需要既資料?

咁..見完主任...填好晒..係咪即係已經完成晒?....仲有咩需要跟進?

作者: 天帝    時間: 14-8-2012 12:53
果 份 吾 係 年 報 , 是 初 步 支 出 及 收 入 問 卷 , 此 表 及 你 的 收 入 及 支 出 單 據 一 拼 要 來 與 主 任 或 外 判 傾 生 活 費 時 交

作者: 天帝    時間: 14-8-2012 12:58
樓 主 在 另 文 911 上 庭 , 真 正 的 第 一 次 年 報 是 NEXT YEAR 9 月 11 日 後 交
作者: worldcat    時間: 14-8-2012 12:59
跟據其他師兄師姐經驗,同埋律師俾我嘅資料。
1.申請破產,等排期上庭。
2.上庭前會有封信寄俾你,要你交份表連同支出文件到指定會計師行。
3.上庭當日如果文件同法官無問題就會即時頒令。否則擇日重賽。
4.頒令後會有檔案編號。如果你要銀行出糧就要第二日查下暫時邊個主任跟,同佢申請開戶信/解凍信去銀行搞手續。
5.等破處第二封信,睇下會由主任定外判跟之後再傾生活費。(3個月內)
未傾生活費前要留返啲錢(如果你人工多過生活費),因為佢地會追返頒令後開始嘅還款。
如有錯漏,請其他師兄師姐提點。
作者: joetang    時間: 14-8-2012 13:29
入紙呈請己有檔案編號,上庭後照封信上面指定會計師行交文件(初步問卷,支出表),順便問下佢以後四年交年報是交比邊個,收年報嗰個就是你的管理人(暫時或長期)如佢話交比破署主任,主任就是你的管理人.  我就是這樣的.如有錯漏,請更正.
作者: 301    時間: 14-8-2012 13:39

補充 :
有入稟檔案No.已可查閱負責主任是誰...及電話No.  
http://www.oro.gov.hk/cgi-bin/oro/search_c.cgi

作者: man3x    時間: 14-8-2012 13:44
唔該晒先...
1>..上庭前有信比我...咁我911上..應該大概幾時先有信呢?
2>因為如果要我填反份野去律師樓再等個官批...都需要時間...而且當日我申請時..破處個小姐已經即時比左份野我..話叫我等信就會通知我點做..份野基本上都已經係我手上..好似本書咁..叫做...向破產人士初步詢問...係咪就係呢份野呢?
3>如果要銀行出糧就要第二日查下暫時邊個主任跟,同佢申請開戶信/解凍信去銀行搞手續。...呢個動作可否即日攪埋...因為如果唔得..咪又要請假..???..其實我已經申請左解凍戶口...都已經排埋期係8/24日上庭...呢個解凍..其實係咪即係同一個動作呢?
4>等破處第二封信,睇下會由主任定外判跟之後再傾生活費...係咪即係我已經回復反正常可以使用銀行戶口..只係收入方面...如果超過(預計)..就要留反比佢預佢扣...如果自己知道應該唔過..都只係填反d資料比佢...就已經可以呢?

作者: joetang    時間: 14-8-2012 14:05
8月24日上庭嗰日是取只係一次性的開戶.如果長期用嗰個戶口就要 911上庭之後就即時打電話你主任開戶信(解凍或重新開過第二間)
應該有封開戶信比你,你填好之後FAX比佢.如果解凍舊戶口,你要影印最新的一起比佢.
作者: worldcat    時間: 14-8-2012 14:07
joetang 发表于 14-8-2012 13:29
入紙呈請己有檔案編號,上庭後照封信上面指定會計師行交文件(初步問卷,支出表),順便問下佢以後四年交年報是 ...

乜份表係頒令後先交嫁?律師仲叫我
留意收信。但據律師講,一開頭係主任跟但好大可能會再轉外判。
作者: worldcat    時間: 14-8-2012 14:09
301 发表于 14-8-2012 13:39
補充 :
有入稟檔案No.已可查閱負責主任是誰...及電話No.  
http://www.oro.gov.hk/cgi-bin/oro/search_c.cg ...

係喎,查到主任名。
等我問下律師點解佢話頒令後先查到。
作者: man3x    時間: 14-8-2012 14:17
worldcat 发表于 14-8-2012 14:09
係喎,查到主任名。
等我問下律師點解佢話頒令後先查到。

點查咖...邊個no係...因為我查唔到既..
作者: worldcat    時間: 14-8-2012 14:18
man3x 发表于 14-8-2012 13:44
唔該晒先...
1>..上庭前有信比我...咁我911上..應該大概幾時先有信呢?
2>因為如果要我填反份野去律師樓再等 ...

1. 律師話兩個星期左右,但樓上有師兄係頒後先交。等我問下律師先。
2. 係呀,就係果本書。
3.臨時解凍係一次性。頒令後要申請破產期間有一個銀行戶口可作出糧。一日搞唔搞得掂要問下其他師兄師姐。
4. 第二封信係可能開債權人會議,或話你知主任定外判跟。應該係點都要見佢地一次,我估除非無野做無收入例外。
作者: man3x    時間: 14-8-2012 14:18
joetang 发表于 14-8-2012 14:05
8月24日上庭嗰日是取只係一次性的開戶.如果長期用嗰個戶口就要 911上庭之後就即時打電話你主任開戶信(解凍 ...

如果解凍舊戶口,你要影印最新的一起比佢....係fax比邊個呀...銀行定係負責主任?
作者: worldcat    時間: 14-8-2012 14:23
man3x 发表于 14-8-2012 14:17
點查咖...邊個no係...因為我查唔到既..

入申請書上果4個號碼,第二行入年份。
作者: man3x    時間: 14-8-2012 14:24
worldcat 发表于 14-8-2012 14:23

我入左...佢話未找到..唔通我個case仲係處理中...?
作者: man3x    時間: 14-8-2012 14:27
worldcat 发表于 14-8-2012 14:23

wordcat....
你係咪..8/24日上庭呀,,,幾點呀你..我上午11點..
我都係24上庭..不過係...解凍個度..可能會係高院撞到你都未定...
作者: joetang    時間: 14-8-2012 14:36
man3x 发表于 14-8-2012 14:18
如果解凍舊戶口,你要影印最新的一起比佢....係fax比邊個呀...銀行定係負責主任? ...

是fax比主任,跟住打比主任問佢收唔收到,之後佢會約你幾時上去取信,咁你取信後即刻去銀行,好快搞拈
作者: worldcat    時間: 14-8-2012 14:39
22/8 暫解 11/9 上庭,但律師代表所以唔洗去。
作者: worldcat    時間: 14-8-2012 14:39
man3x 发表于 14-8-2012 14:24
我入左...佢話未找到..唔通我個case仲係處理中...?

可能係,我早你一星期入。
作者: man3x    時間: 14-8-2012 14:40
worldcat 发表于 14-8-2012 14:39
22/8 暫解 11/9 上庭,但律師代表所以唔洗去。

原來你都係..9/11
作者: joetang    時間: 14-8-2012 14:47
worldcat 发表于 14-8-2012 14:18
1. 律師話兩個星期左右,但樓上有師兄係頒後先交。等我問下律師先。
2. 係呀,就係果本書。
3.臨時解凍係 ...

我上庭嗰日是帶齊所有文件及開支表,單據.然後上庭頒令之後即時打比主任FAX開戶信及影印舊戶口.跟住去會計師交文件,佢比左四年報表我,我問佢以後交年報比邊個,會計師話比破署.冇耐主任叫我上去傾生活費.
作者: man3x    時間: 14-8-2012 14:48
worldcat 发表于 14-8-2012 14:39
可能係,我早你一星期入。

咁你有無睇過..你依家係咪所有戶口都唔郁得呢?
我只係有2個中X戶口...一個係出糧..一個係股票連支票戶口..
我仲可以自己戶口內過$1去自己戶口....

因為我月尾幫公司買野既petty cash..係..廿幾號入我戶口...
我今個月諗住..唔申請住..怕被凍左d錢..諗住下個月一次過申請2個月...
不過如果過多幾日...我戶口仲用到...我都係想照正常程序咁去...唔想因為個人問題...改變工作上既運作!
作者: worldcat    時間: 14-8-2012 14:58
joetang 发表于 14-8-2012 14:47
我上庭嗰日是帶齊所有文件及開支表,單據.然後上庭頒令之後即時打比主任FAX開戶信及影印舊戶口.跟住去會計 ...

想問下,頒令後你去邊度fax文件俾主任?雖然律師代出庭,但如果請到假都想去旁聽。咁嘅話我可以一次過問主任攞信同申請戶口。thks!
作者: joetang    時間: 14-8-2012 15:04
worldcat 发表于 14-8-2012 14:58
想問下,頒令後你去邊度fax文件俾主任?雖然律師代出庭,但如果請到假都想去旁聽。咁嘅話我可以一次過問 ...

封信有破署主任電話及FAX.如你用律師攪.應該由律師處理.我是自己攪的,
作者: man3x    時間: 14-8-2012 15:07
joetang 发表于 14-8-2012 14:47
我上庭嗰日是帶齊所有文件及開支表,單據.然後上庭頒令之後即時打比主任FAX開戶信及影印舊戶口.跟住去會計 ...

你話帶齊所有文件...可以再清楚一d...係咩文件嗎?因為我都係自己攪...都想簡單..同快..因為無大假可以再請...
開支表..係咪即係個本好似書仔既野...文件...又係咩文件呢?
作者: worldcat    時間: 14-8-2012 15:14
man3x 发表于 14-8-2012 14:48
我只係有2個中X戶口...一個係出糧..一個係股票連支票戶口 ...

中*同匯*停左上星期到左喇,我覺得你唔好搏。我無欠中*$$$。
作者: joetang    時間: 14-8-2012 15:19
man3x 发表于 14-8-2012 15:07
你話帶齊所有文件...可以再清楚一d...係咩文件嗎?因為我都係自己攪...都想簡單..同快..因為無大假可以再 ...

文件如 初步問卷,日常開支水費電費手提....屋企任何生活開支 銀行月結單,欠單 (股票戶口,保險要取消)
作者: worldcat    時間: 14-8-2012 17:25
joetang 发表于 14-8-2012 15:04
封信有破署主任電話及FAX.如你用律師攪.應該由律師處理.我是自己攪的,

如果得就馬上自己申解凍信。
想知高院附近邊到可以fax文件俾主任。thks!
作者: man3x    時間: 14-8-2012 18:16
worldcat 发表于 14-8-2012 17:25

worldcat
你早過我2日攪...有咩消息...麻煩你都係度話聲我知...因為到時得我一個人去...都唔知去邊度fax好..
作者: joetang    時間: 14-8-2012 18:23
worldcat 发表于 14-8-2012 17:25

我是在金鐘弣近的文具晒相舖fax的.記得打簿,舊戶口 .先要通知主任fax完再打電話確實
作者: worldcat    時間: 14-8-2012 18:55
man3x 发表于 14-8-2012 18:16
worldcat
你早過我2日攪...有咩消息...麻煩你都係度話聲我知...因為到時得我一個人去...都唔知去邊度fax ...

暫解信唔洗搞,法庭出紙就ok. (驚你唔知,暫解信只係俾你去櫃台攞一次錢,所以戶口仍然係被凍結。)
問緊另一師兄係頒令日同日申請解凍/開戶,大家都係911.......
作者: andrewhome    時間: 15-8-2012 10:05
man3x 发表于 14-8-2012 14:48
我只係有2個中X戶口...一個係出糧..一個係股票連支票戶口. ...

""因為我月尾幫公司買野既petty cash..係..廿幾號入我戶口...""
你要留意, 以後存入戶口的全部都當作收入...即係要全數上繳
作者: joetang    時間: 15-8-2012 10:22
andrewhome 发表于 15-8-2012 10:05
""因為我月尾幫公司買野既petty cash..係..廿幾號入我戶口...""
你要留意, 以後存入戶口的全部都當作收入. ...

如果公司出備用現金支票我去拿錢咁又得唔得有沒有問題.(不是過戶的)
作者: man3x    時間: 15-8-2012 11:11
andrewhome 发表于 15-8-2012 10:05
你要留意, 以後存入戶口的全部都當作收入. ...

唔係掛...有晒公司証明文件都當收入...我認為有得同主任傾...
作者: man3x    時間: 15-8-2012 11:13
worldcat 发表于 14-8-2012 18:55
暫解信唔洗搞,法庭出紙就ok. (驚你唔知,暫解信只係俾你去櫃台攞一次錢,所以戶口仍然係被凍結。)
問緊 ...

到今早為止,,,戶口依然用得,...
好呀...麻煩你都單聲我知..因為我下個月5號出糧..11號上庭..都怕呢期糧會被凍結...你有律師跟...應該會好d...我就怕錯過左d程序就大獲
作者: 301    時間: 15-8-2012 12:30
man3x 发表于 15-8-2012 11:11
唔係掛...有晒公司証明文件都當收入...我認為有得同主任傾...

"買野既petty cash 出入數問題"相信好多人都遇到....

好平常,
凡出入代買物先影印存本,備不時需要被問及.

不過 301老破期內 多年一樣有petty cash買物先;後claim錢,
亦經銀行戶口轉賬,
無人查問過喎 !

作者: 301    時間: 15-8-2012 12:35
man3x 发表于 15-8-2012 11:13
好呀...麻煩你都單聲我知..因為我下個月5號出糧..11號上庭..都怕呢期糧會 ...

各銀行戶口在頒令日前或後相繼被取消,
間間銀行不同,無準則.

作者: bb_q_888    時間: 15-8-2012 15:16
man3x 发表于 15-8-2012 11:13
好呀...麻煩你都單聲我知..因為我下個月5號出糧..11號上庭..都怕呢期糧會 ...

總之戶口盡量清空,佢一凍結你就會好煩.
作者: man3x    時間: 16-8-2012 10:18
bb_q_888 发表于 15-8-2012 15:16
總之戶口盡量清空,佢一凍結你就會好煩.

bbq..
我戶口今日已經被凍左啦..咁你知唔知...黎緊9月頭...我公司會自己轉帳出糧..會唔會入唔到數..被銀行彈回頭呢?
因為我上星期有打去破管問..個職員話...一凍左..基本上公司已經入唔到數比我..到底係唔係真咖?
作者: joetang    時間: 16-8-2012 10:53
唯有同公司講出住現金支票先
作者: man3x    時間: 16-8-2012 12:05
joetang 发表于 16-8-2012 10:53
唯有同公司講出住現金支票先

無可能的..大公司...一定唔會出現金或票...任何情況下都唔會囉
作者: andrewhome    時間: 16-8-2012 12:08
301 发表于 15-8-2012 12:30
"買野既petty cash 出入數問題"相信好多人都遇到....

好平常,

因為我有個同事有同樣情況, 開cheque比佢話唔肯收, 開比佢屋企人台頭又唔得, 開cash cheque比佢都唔x得, 要找另一個人取cash.
同事話w+s釘得佢好實, 個個月4,5千蚊入戶口, 你話claim錢姐, 佢話係part time都得呀!!
作者: joetang    時間: 16-8-2012 12:23
咁冇計喎,破產期內咪冇糧餉
作者: 301    時間: 16-8-2012 12:59
其實現今銀行結單或簿仔,
轉賬出入紀錄代號好清楚易明.

如是薪金更會列明,
(私人轉賬除外)
如子女津貼$又一睇便明,與昔日不同,
所以如主任查戶口都唔使再逐樣問.

作者: worldcat    時間: 16-8-2012 13:02
昨日有律師聯絡, 順便更新下.

1. 個本初部問卷, 宜家多數係正式領令後(上庭後)先交. (之前唔知係佢講錯定 我聽錯.) 但亦有機會破署會先要申請人交表, 如果有一定要依時交 (但多數都 唔洗). 因為佢怕我以為上庭前全部野律師搞, 到時我MISS左就好大問題 所以 叫我留意有無信. 呢份野係要交去指定受託人(宜家多數係會計師樓), 人地睇完 文件後要簽返野俾人, 所以律師唔會代辦. (佢亦預左係頒令後GE事, 唔關佢事.)

2. 有關呈請後的網上查主任資料. 律師話主任隨時會變, 係頒令前基本上無野 要搵主任佢亦唔會有乜野跟到. 另外,有D CASE可能頒令日已經知會唔會係外 判跟, 咁解凍信亦要同外判申請. 所以佢叫我頒令後先CHECK邊個跟先再申請 解凍信. ANYWAY, 我見舊POST有師兄師姐係外判跟都係同主任申請解凍信, 我到時都會試下同主任聯絡先.
作者: wahtung    時間: 16-8-2012 13:31
andrewhome 发表于 16-8-2012 12:08
因為我有個同事有同樣情況, 開cheque比佢話唔肯收, 開比佢屋企人台頭又唔得, 開cash cheque比佢都唔x得,  ...

又係沙石店
作者: bb_q_888    時間: 16-8-2012 15:57
man3x 发表于 16-8-2012 10:18
bbq..
我戶口今日已經被凍左啦..咁你知唔知...黎緊9月頭...我公司會自己轉帳出糧..會唔會入唔到數..被銀 ...

咁要睇個別銀行,因為有會員講過,試過入得唔出得....D錢比銀行扣住,攞唔到出黎.
又有人試過中X唔入得唔出得,所以乜都有可能.
作者: man3x    時間: 16-8-2012 16:02
又係我呢個煩人呀..
我今日..16號中銀戶口 已經凍結左..搵朋友試過轉帳入去都唔得..
我係..24號上..解凍戶口既庭...當日應該有解凍戶口既信...for一次性提款
每個月5號出糧..
9/11上庭..

依家問題係..銀行已經唔比人入數去我戶口...咁即係公司出唔到糧比我
我問破處..如果銀行唔比公司出糧..我仲上24號個庭做咩..因為戶口都已經無晒錢
破處話..你可以叫中銀...接受你戶口被人入數..如果中銀接受...咁我就照上24號個庭...攞左解凍信..之後就可以係9/5號去銀行取份糧..

中銀職員...話..怕佢比我公司入左份糧入去..想攞反仲難..叫我問清楚先..佢再幫我攪..

各位...破處既講法..是否正確..
另外我想問..有申報過單一次解凍信既朋友...個封信有無話.,,,幾耐之內有效咖..因為我..24號發解凍信..9/5先出糧

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3