破產聯盟

標題: 破產與賭博 [打印本頁]

作者: c_ronaldo    時間: 13-8-2012 20:34
標題: 破產與賭博
各位已破產的朋友,現在還有沒有再賭博呢?
賭馬/賭波/過大海等等......
作者: 天帝    時間: 13-8-2012 21:22

破 產 期 之 大 忌 , 啊 天 衹 有 做 攝 影 、閱 讀 , 執 貝 殼 、聽 海 浪 聲  
作者: smallcat    時間: 13-8-2012 21:59
C 朗兄你仲唔戒賭 ?
作者: c_ronaldo    時間: 13-8-2012 21:59
天帝 发表于 13-8-2012 21:22
破 產 期 之 大 忌 , 啊 天 衹 有 做 攝 影 、閱 讀 , 執 貝 殼 、聽 海 浪 聲   ...

但破產期四年內,你們不會產生一種想揾快錢的感覺嗎?
作者: smallcat    時間: 13-8-2012 22:00
咁攪法破10次都唔係辦法!  依家D波馬咁假, 唔值得花時間去賭, 當然, 10元20塊你真係戒唔到可以參與下  
作者: 天帝    時間: 13-8-2012 22:01
c_ronaldo 发表于 13-8-2012 21:59

揾 快 錢 與 賭 博 是 不 相 關
作者: c_ronaldo    時間: 13-8-2012 22:03
smallcat 发表于 13-8-2012 22:00
咁攪法破10次都唔係辦法!  依家D波馬咁假, 唔值得花時間去賭, 當然, 10元20塊你真係戒唔到可以參與下   ...

最近還有朋友邀請我一起過大海/上賭船
但是我仍失業,只餘數千元作生活用
我好不好去搏一搏呢??
作者: smallcat    時間: 13-8-2012 22:04
c_ronaldo 发表于 13-8-2012 22:03
我好不好去搏一搏呢?? ...

仲去搏, 幾千蚊生活費留在身邊, 你D豬朋狗友害死你
作者: wexchau    時間: 13-8-2012 22:04

C 朗兄...錢就搵唔哂嘅,其實破產這四年就係要學識點控制自己,如果四年都學唔到,將來又點重新生活呢
作者: smallcat    時間: 13-8-2012 22:05

賭博唔係搵快錢, 係搵陰司錢就真, 暈死

真係賭可以得既, 就無人破產了!
作者: c_ronaldo    時間: 13-8-2012 22:10
wexchau 发表于 13-8-2012 22:04
C 朗兄...錢就搵唔哂嘅,其實破產這四年就係要學識點控制自己,如果四年都學唔到,將來又點重新生活呢:hands ...

他們經常說:你以前輸了的錢就這樣算嗎?過三關好世界等等......
你們認為我剩餘的幾千元是否留作生活費便算
還是跟他們去搏最後一戰?
作者: wexchau    時間: 13-8-2012 22:15
c_ronaldo 发表于 13-8-2012 22:10
他們經常說:你以前輸了的錢就這樣算嗎?過三關好世界等等......
你們認為我剩餘的幾千元是否留作生活費便 ...

哈哈...個三關..你估玩打井咩..我20幾年都試過一次..而家咪又破產...長賭必輸...三思
作者: c_ronaldo    時間: 13-8-2012 22:17
wexchau 发表于 13-8-2012 22:15
哈哈...個三關..你估玩打井咩..我20幾年都試過一次..而家咪又破產...長賭必輸...三思 ...

wexchau兄...可否分享一下你廿多年前的往事?
作者: 天帝    時間: 13-8-2012 22:19

幾 仟 蚊 當 然 係 傍 身 LA ,C HING 揾 到 新 工  , 刀 要 車 費 及 午 膳 錢
作者: 天帝    時間: 13-8-2012 22:20
c_ronaldo 发表于 13-8-2012 22:03
我好不好去搏一搏呢?? ...

這 想 法 實 屬 好 不 智
作者: c_ronaldo    時間: 13-8-2012 22:22
天帝 发表于 13-8-2012 22:19
幾 仟 蚊 當 然 係 傍 身 LA ,C HING 揾 到 新 工  , 刀 要 車 費 及 午 膳 錢

可能要捱麵包
作者: 天帝    時間: 13-8-2012 22:24
c_ronaldo 发表于 13-8-2012 22:22
可能要捱麵包

C HING 如 要 强 行 過 三 關 , 麵 包 刀 冇 得 捱 , 醒 覺 吧
作者: wexchau    時間: 13-8-2012 22:26
c_ronaldo 发表于 13-8-2012 22:17
wexchau兄...可否分享一下你廿多年前的往事?

過去的事由它過去吧,又不是什麼好事,人要望將來呀...年輕人,加油吧..比心機搵工..肯努力工作,香港地都唔會無出路嘅
作者: c_ronaldo    時間: 13-8-2012 22:26
天帝 发表于 13-8-2012 22:24
C HING 如 要 强 行 過 三 關 , 麵 包 刀 冇 得 捱 , 醒 覺 吧

聽了你們這樣說,我打算不冒險再去賭博了...
作者: 天帝    時間: 13-8-2012 22:28
c_ronaldo 发表于 13-8-2012 22:26

這 想 法 C HING 已 邁 向 正 路 了 , 加 油
作者: wexchau    時間: 13-8-2012 22:31

加油吧,有面包食已經好好,何必要攪到面包都無得食先後悔呢!!一定有明天的,年輕人
作者: c_ronaldo    時間: 13-8-2012 22:32
天帝 发表于 13-8-2012 22:28
這 想 法 C HING 已 邁 向 正 路 了 , 加 油

當年破產很大程度上都是過大海導致的
因為上落大,而且很快就一鋪,輸了又不服氣去追數
你們當年又是因為過大海引起嗎?
作者: 天帝    時間: 13-8-2012 22:38
c_ronaldo 发表于 13-8-2012 22:32
你們當年又是因為過 ...

那 C HING 因 為 過 海 賭 博 而 至 破 產 , 仲 吾 拿 定 決 心 戒 賭 ?
當 然 不 是 每 個 人 刀 是 過 海 賭 博 而 破 產
作者: smallcat    時間: 13-8-2012 22:55

過3關, 你咪濟, 一陣3條貴利佬壓你回香港真係暈死
作者: smallcat    時間: 13-8-2012 22:58

如果輸既贏得翻, 咁馬會一年都唔使就關門大吉了, 別傻可以在賭博上贏錢

今天你贏了1千幾百, 明天你心雄, 嘔突幾倍都唔止, 我見好多賭仔都係咁
輸錢皆因贏錢起, 沒有贏錢皆因輸錢起, 亦沒有贏錢一定有運氣

作者: wexchau    時間: 13-8-2012 23:00
c_ronaldo 发表于 13-8-2012 22:32
你們當年又是因為過 ...

錯一次就好,何必明知錯要錯第二次呢,拿些決心..C朗兄
作者: wahtung    時間: 14-8-2012 00:07
smallcat 发表于 13-8-2012 22:58
如果輸既贏得翻, 咁馬會一年都唔使就關門大吉了, 別傻可以在賭博上贏錢

今天你贏了1千幾百, 明天你心雄, ...

以前標叔叔都講,馬塲專收叻仔,呢句話已經代表十賭九騙,斯朗兄咪再賭,的起心肝揾嘢做
作者: 温sir    時間: 14-8-2012 09:53

.....C 朗哥哥仔!....好奇問一句,你係唔係有啲問題??有病??
作者: smallcat    時間: 14-8-2012 10:25
wahtung 发表于 14-8-2012 00:07
以前標叔叔都講,馬塲專收叻仔,呢句話已經代表十賭九騙,斯朗兄咪再賭,的起心肝揾嘢做 ...

依家D波, 馬咁假, 就算係精算師都計唔掂條數, 馬場買得多只係傻仔, 唔係叻仔

叻仔 航海哥個D就叻仔, 佢D牛仔爆到你傻  唔知航海哥係唔係收埋來食呢?
過大海仲死得快, 因為唔贏唔想回香港, 結果唔輸都唔翻香港, 我就從來好少玩, 因為知好多人在賭場輸錢, 自己又定力夠, 只係玩1, 2舊, 絕唔傷身!

作者: wahtung    時間: 14-8-2012 10:27
smallcat 发表于 14-8-2012 10:25
依家D波, 馬咁假, 就算係精數師都計唔掂條數, 馬場買得多只係傻仔, 唔係叻仔

叻仔 航海哥個D就叻仔 ...

貓兄記唔記以前有位外國叫馬神,後尾輸到要自殺
作者: smallcat    時間: 14-8-2012 10:28
wahtung 发表于 14-8-2012 10:27
貓兄記唔記以前有位外國叫馬神,後尾輸到要自殺

好似係外國人?
作者: wahtung    時間: 14-8-2012 10:33
smallcat 发表于 14-8-2012 10:28
好似係外國人?

仲記得佢家裡好多電腦設備
作者: smallcat    時間: 14-8-2012 10:48
wahtung 发表于 14-8-2012 10:33
仲記得佢家裡好多電腦設備

多電腦無用架, 問航海哥拿D 99倍料好過
作者: wahtung    時間: 14-8-2012 10:49
smallcat 发表于 14-8-2012 10:48
多電腦無用架, 問航海哥拿D 99倍料好過

99倍佢自己都無信心啦
作者: smallcat    時間: 14-8-2012 10:59
wahtung 发表于 14-8-2012 10:49
99倍佢自己都無信心啦

99 倍比 C朗哥     華人馴牛師可能有計傾呢
作者: wahtung    時間: 14-8-2012 11:00
smallcat 发表于 14-8-2012 10:59
99 倍比 C朗哥     華人馴牛師可能有計傾呢

其實有計就唔會有99倍,有心做就三四十倍就好應棍
作者: OCO1582    時間: 14-8-2012 11:03
我仲有睇市。
我唔賭波馬。
係炒期貨,期權。
不過,我都要開始戒啦。
呢個月份糧,開始要唔再入市!!!
因為,還財仔數加如DRP成功,我計過,我應該得2-3K使用。
有剩的話,都要儲埋佢,預備,12月的學費。

作者: smallcat    時間: 14-8-2012 11:04
OCO1582 发表于 14-8-2012 11:03
我仲有睇市。
我唔賭波馬。
係炒期貨,期權。

依家股市危機重重, 忍手喇
作者: smallcat    時間: 14-8-2012 11:06
wahtung 发表于 14-8-2012 11:00
其實有計就唔會有99倍,有心做就三四十倍就好應棍

依家D 牛只係宜買包薯片睇下電視   

不過, 樓主去賭場仲危險過買馬, 因為賭場氣氛係幾大壓力

作者: OCO1582    時間: 14-8-2012 11:10
smallcat 发表于 14-8-2012 11:04
依家股市危機重重, 忍手喇

真係要忍手呀
唔入市就唔會蝕,想住呢個念頭
我會唔再入市住。
因為我真係無本錢,再蝕。
唔可以再出事。

作者: wahtung    時間: 14-8-2012 11:13
smallcat 发表于 14-8-2012 11:06
依家D 牛只係宜買包薯片睇下電視   

不過, 樓主去賭場仲危險過買馬, 因為賭場氣氛係幾大壓力 :l ...

係呀,賭塲仲高危,輸咗仲有啲貴利佬兜生意,如借是由佢落注,快快趣趣輸埋咪夾嚟香港收錢,所以真係咪制

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3