破產聯盟

標題: 岩岩自己申請左破產..等上庭 [打印本頁]

作者: man3x    時間: 13-8-2012 11:12
標題: 岩岩自己申請左破產..等上庭
大家好..想大家比小小意見我..
我岩岩係..8月7日入左紙..等9月11日上庭..全程都係自己攪..

簡單講下我個case...
其實我欠幾間銀行既卡數..加加埋埋應該唔過30萬...(2000年既時間)
另外...就係欠房署..47萬幾.
呢d數..其實都已經係2000年個時欠落...十幾年黎..銀行都追唔到我..因為我已經搬左2次屋.
當時層居屋係按比恆生..因為2000年老公走左去..掉底爛灘子..而我一個人又要養個女..唯有走去租房住..
而層居屋當年比銀行收反..銀主拍賣...賣左..
一路以黎我都以為..係欠銀行既錢...咁佢又搵我唔到...就一直都無理.
2004之後再向房署申請上反公屋.直到上年8月.房署掛號信比我地..追反個層樓既差價..
咁我先知道.原來房署當年幫我地還左差價..再加埋利息.行政費..一共欠佢47萬幾.

呢d數.一直都係我好擔心既..因為.我一直都有工作..強積金有..20萬.我怕到我退休時..會被房署或銀行一筆過攞晒去還.到時真係臨到過唔到世...所以我就計劃左一年..係7號就去申請左...

咁想問下..係咪入紙開始...全港銀行都會凍結晒我既戶口呢?..因為到今日..我仲可以用中銀既網上理財..自己過數($1)去自己另一個戶口...我係無欠中銀錢的.
我個女...黎緊9月會讀副學士...我當然無錢比佢交學費啦..都係諗住佢自己同政府借錢讀書...咁..呢筆學費..可唔可以當我既開支..到時係主任度報左佢呢?

作者: smallcat    時間: 13-8-2012 12:18

你入紙開始, 就唔好再攪任何銀行戶口, 其實應該要在入紙前拿晒d錢走, 入紙後你雖然可以動戶口, 但你入紙就代表你知道你已經申請破產, 申請破產既原則係將有餘下錢用來還債給債權人! 銀行知道後會開始凍結你戶口, 所以, 凍結係遲早既事!  到時你只可以開一個戶口或解凍一個戶口作出糧之用

學費應該可以當你既開支的, 但理論上你係說你在人工上,  給一部份作個女做學費, 實際有無支出, 無人會知你, 但囡囡學費都應該可以申請的, 至於最終批唔批或批幾多比你, 睇主任或外判!   
作者: smallcat    時間: 13-8-2012 12:25
強積金應該動唔到你的  
作者: joetang    時間: 13-8-2012 15:25
但欠房署錢.可能都要還
作者: man3x    時間: 13-8-2012 15:54
smallcat 发表于 13-8-2012 12:18
你入紙開始, 就唔好再攪任何銀行戶口, 其實應該要在入紙前拿晒d錢走, 入紙後你雖然可以動戶口,  ...

我無諗住攪任何野...
只不過因為工作既關係...係每個月都會幫公司買日用品...公司用既野..而呢筆錢..唔係我既人工黎
咁...依家排左..11號上庭..
但呢d零用金...係每個月月尾入反去我既銀行戶口的...
我又有聽到破署職員同我講...我一入左紙申請....公司黎緊9月頭既糧..已經入唔到比我..到底係咪真?
作者: man3x    時間: 13-8-2012 15:58
joetang 发表于 13-8-2012 15:25
但欠房署錢.可能都要還

我有同房署職員傾過..佢話..只要我申請左破產..佢地就唔會再追我..只會追我老公..
房署職員仲暗示叫我唔使攪...只要每年去見佢地一次..申報反入息..同無力還錢..就可以了..
只係我自己擔心...如果到我65歲都仲唔攪...到時想攞強積退休...咪仲衰...
作者: siesiuy    時間: 13-8-2012 16:18
如破產後毎年交的年報表支出一欄有一項是 (學費及書部支出).
咁當然可以報開支.

作者: joetang    時間: 13-8-2012 16:20
man3x 发表于 13-8-2012 15:54
我無諗住攪任何野...
只不過因為工作既關係...係每個月都會幫公司買日用品...公司用既野..而呢筆錢..唔係 ...

最好唔好搞到個戶口,愈籣單愈好,出糧就用嚟出糧,同公司買野只用現金交收,一係叫公司擺放多少備用現金.盡量唔好用自己戶口過數 (我都係咁做)幫公司買嘢都係現兜兜比返我
作者: man3x    時間: 13-8-2012 16:22
joetang 发表于 13-8-2012 16:20
最好唔好搞到個戶口,愈籣單愈好,出糧就用嚟出糧,同公司買野只用現金交收,一係叫公司擺放多少備用現金.盡 ...

唔得...因為公司一定要...自動轉帳入戶口...唔會用現金比反我...而且係..個個月都要買...比多都無用...我正打算叫公司寫封信証明...我既工作需要...到時比個主任睇
作者: wahtung    時間: 13-8-2012 16:26
man3x 发表于 13-8-2012 16:22
唔得...因為公司一定要...自動轉帳入戶口...唔會用現金比反我...而且係..個個月都要買...比多都無用...我 ...

如公司PETTY CASH 經樓主戶口是較為大額都頗為複雜,叫公司列証明信件,公司咪知你老破
作者: man3x    時間: 13-8-2012 16:27
呢度有無人係自己攪咖...
由8月7日到依家..表面好似無咩問題...只係等上庭..有無人可以提供一下..有咩野要注意?
我當日仲即時申請左解凍一個戶口...(其實我只有2個戶口..都係中銀.)..仲排左期..8月24日上庭..
同埋...係咪...上左庭之後...見主任...要向佢面前寫第一份年報....同解釋一下自己有咩開支呢?
作者: 301    時間: 13-8-2012 16:43
man3x 发表于 13-8-2012 16:27
呢度有無人係自己攪咖...
由8月7日到依家..表面好似無咩問題...只係等上庭..有無人可以提供一下..有咩野要 ...

梗係有人自己攪喇.

"破聯"人材濟濟;
各方專長(不是磚牆)一呼百應.

301自己又搞過;
律師代辦又做過.
你既已入左紙,
又水静鵝飛,
全部唔成問題.
你自己都熟悉程序喎.....
祇係靜待頒令日而已.

作者: man3x    時間: 13-8-2012 16:59
我其實係咩都唔識..只係膽粗粗試下自己攪..
因為問左..葉謝..佢收..$14500..一d細行都..$13000.
而如果要申請解凍..又要比多$1500.
依家自己攪..$8650 $1045....可以慳成..$6000幾.

都好怕報開支度...唔識報..
只不過..我月入只係岩岩$10000左右...根本點報..都係唔會過啦..因為我要養個女...
所以都無擔心過...佢會諸多留難...
我依家只係諗緊...我老公個方面...我應該點同主任講姐...

佢依家自己係大陸同個女人住埋..仲生左個仔..我同佢分居左..12年..
間中都會上去佢媽度食飯..因為係佢媽幫我臭到個女...16歲先正式搬反黎跟我住..
之前租套房..個女又細..唔方便比佢跟我住..後尾上反公屋..先可以接反佢.

我有諗過攞左破產令就順手攪埋離婚...不過..如果暫時唔攪離婚..係咪可以報死佬都無野做..當我要養埋佢?
因為佢已經長居大陸...根本都無係香港做野...
定係照同主任講.我打算攞左令之後攪埋離婚..
因為怕佢要求我..家庭開支個度...要我同老公一人半..分擔佢..
我每個月入唔過..但怕雙糧花紅...,要報時就會過囉..
作者: smallcat    時間: 13-8-2012 17:00
wahtung 发表于 13-8-2012 16:26
如公司PETTY CASH 經樓主戶口是較為大額都頗為複雜,叫公司列証明信件,公司咪知你老破 ...

D公司好奇怪   會唔會係3傻貿易公司?
買野點解員工唔可以揀拿翻petty cash?

作者: man3x    時間: 13-8-2012 17:02
如公司PETTY CASH 經樓主戶口是較為大額都頗為複雜,叫公司列証明信件,公司咪知你老破 ...

我諗住同會計講..我黎緊個女讀書要同政府借錢..因為怕超額.希望佢比封信我..証明我既工作需要..公司每個月尾會比反petty cash我...咁樣係咪應該無問題呢?
作者: smallcat    時間: 13-8-2012 17:03
man3x 发表于 13-8-2012 15:54
我無諗住攪任何野...
只不過因為工作既關係...係每個月都會幫公司買日用品...公司用既野..而呢筆錢..唔係 ...

可能佢地覺得你解凍唔切戶口, 其實你要求公司出現金, 咪肯定無問題咯? 不過, 你公司肯唔肯出現金比你又另一個問題

至於買野, 最好唔好入你戶口啦, 咁鬼煩又要解釋, 你公司唔可以出petty cash比你買先 ? 怪
作者: wahtung    時間: 13-8-2012 17:04
smallcat 发表于 13-8-2012 17:00
D公司好奇怪   會唔會係3傻貿易公司?
買野點解員工唔可以揀拿翻petty cash?
...

係有啲怪怪哋,出咗錢買公司日用品,公司會計應該係出張現金票攞現金比番啲員工,公司petty cash一般都係咁運作,況且老破後咁搞法好麻煩,都係果句,簡單就是美
作者: 301    時間: 13-8-2012 17:07
man3x 发表于 13-8-2012 16:59
因為問左..葉謝..佢收..$14500..一d細行都..$13000.
而如果要申 ...

啊 ~ 原來樓主有咁複雜背景,
但已自己申辦左都好叻,
待各會員"消化"下先,
定將有人回覆你.

總之,
一切隨遇而安.

作者: man3x    時間: 13-8-2012 17:08
因為我公司算係跨國公司...一定要經戶口轉脤...呢樣係一定無得變..
公司唔會為左我一個人而去改變做法..
唯有自己想辦法...
作者: wahtung    時間: 13-8-2012 17:10
man3x 发表于 13-8-2012 17:02
我諗住同會計講..我黎緊個女讀書要同政府借錢..因為怕超額.希望佢比封信我..証明我既工作需要..公司每個 ...

但公司係過數你戶口,況且樓主將來頒令後未知是主任跟或外判跟,如外判跟的話,你每個月都有呢類數過戶,都頗繁複,如有啲外判較為奄尖可能要每個月fax你幫公司購買日用品單據
作者: man3x    時間: 13-8-2012 17:10
我之前..申請鼓勵就業交通津貼...佢個邊就係見到我每個月有呢d數入..當左我入息...我都係要求會計部比反入數証明文件比勞工處睇...之後就批反比我..
我仲同公司講..咁樣會影響我申請好多有關讀書既野..公司話..有需要就同佢講..佢比証明我..
所以我就可以叫公司出反信..或攞文件証明都唔係太難..
作者: man3x    時間: 13-8-2012 17:13
wahtung 发表于 13-8-2012 17:10
但公司係過數你戶口,況且樓主將來頒令後未知是主任跟或外判跟,如外判跟的話,你每個月都有呢類數過戶,都頗 ...

呢樣我又唔怕佢..反正我個個月都要係電腦申請反晒整個月既費用...烈印出黎比會計..佢先會入錢比反我..
我都只係順手印多一份比破管姐..問題不太...

作者: wahtung    時間: 13-8-2012 17:14
man3x 发表于 13-8-2012 17:13
呢樣我又唔怕佢..反正我個個月都要係電腦申請反晒整個月既費用...烈印出黎比會計..佢先會入錢比反我..
我 ...

如樓主可以接受到此情況便可以
作者: 温sir    時間: 13-8-2012 17:20
man3x 发表于 13-8-2012 17:13
我 ...

加油!可惜我寫文出帖好麻煩,
唔係我都想講幾句嗲吓
作者: wahtung    時間: 13-8-2012 17:24
smallcat 发表于 13-8-2012 17:03
可能佢地覺得你解凍唔切戶口, 其實你要求公司出現金, 咪肯定無問題咯? 不過, 你公司肯唔肯出現金比你又另 ...

問題首先唔係過唔過戶口問題,而係公司叫員工買日用品,係應該在公司會計petty cash 攞現金叫員工買的,奇怪在點解要員工先出錢買???打工要貼錢打工好奇怪
作者: man3x    時間: 13-8-2012 17:31
公司有..$4000放係我度既....唔係全部都我出既...
作者: smallcat    時間: 13-8-2012 17:34
wahtung 发表于 13-8-2012 17:24
問題首先唔係過唔過戶口問題,而係公司叫員工買日用品,係應該在公司會計petty cash 攞現金叫員工買的,奇怪 ...

有乜出奇, 有好多公司拖糧, 唔少呢d公司

不過, 呢類公司都唔係好野, 要得員工貼錢比住先唔係問題, 但唔係老奉
作者: smallcat    時間: 13-8-2012 17:35
man3x 发表于 13-8-2012 17:31
公司有..$4000放係我度既....唔係全部都我出既...

其實最好唔好咁麻煩喇, 就算主任都唔鐘意有咁多野做, 免得過買野就叫公司出現金比你買, 你出住先叫佢將來比翻現金你
作者: wahtung    時間: 13-8-2012 17:38
smallcat 发表于 13-8-2012 17:34
有乜出奇, 有好多公司拖糧, 唔少呢d公司

不過, 呢類公司都唔係好野, 要得員工貼錢比住先唔係問 ...

無理由貼錢打工嘛,咁如個職員個袋真係無錢又點買
作者: joetang    時間: 13-8-2012 17:53
我公司都係留幾仟蚊喺度.唔夠至叫佢開現票.自己唔會同佢出住錢先.
作者: smallcat    時間: 13-8-2012 17:54
wahtung 发表于 13-8-2012 17:38

好多公司老闆會打友情牌架, 搏同情, 比住先, 咁幾百又唔係大數, 不過, 無理由一定要入銀行唔出petty cash, 唔通d錢有蟻咬?    咁香港其實有唔少有良老闆既 之前有單酒樓執又開執又開, 結果咪要負翻責任

作者: smallcat    時間: 13-8-2012 17:56
wahtung 发表于 13-8-2012 17:38

唔好話拖糧, 好多公司拖數一樣話 老闆出左差, 一係差一個簽名, 一係老闆未簽名, 一係話唔知道, 總之係鷹哥feel 令你拿唔到錢咯, 拖拖拖, 等等等  

所以, 樓主變左好似要就翻公司咁  呢d野最好愈簡單愈好, 愈複雜主任多樣野做都煩喇
作者: wahtung    時間: 13-8-2012 17:58
smallcat 发表于 13-8-2012 17:54
好多公司老闆會打友情牌架, 搏同情, 比住先, 咁幾百又唔係大數, 不過, 無理由一定要入銀行唔出petty cash ...

買公司日用品係應該公司比職員先買,如出去工作啲車資自己出先就無可厚非
作者: wahtung    時間: 13-8-2012 17:59
smallcat 发表于 13-8-2012 17:56
唔好話拖糧, 好多公司拖數一樣話 老闆出左差, 一係差一個簽名, 一係老闆未簽名, 一係話唔知道, 總之係鷹 ...

係,簡單啲好,多嘢做主任會黑面
作者: man3x    時間: 13-8-2012 18:18
我公司總部唔係香港!係外地!總公司係要易於係電腦系統管理!係絕對唔會想現金來往!呢點我好理解!我都係度做左12年!麻煩都要配合公司!我大老闆絕對唔係個種無良顧主囉!得都唔想無左份工!除非真係無辦法!否則我都唔想攪到公司!因為好多野唔係我地香港話到事!香港呢部分!大家都係打工仔!
作者: joetang    時間: 13-8-2012 18:45
man3x 发表于 13-8-2012 16:59
而如果要申 ...

所有開支,如實照報.老公方面,如實照報, (話佢冇一起生活 ,斦有費用是自己擔晒) 如果唔係所有開支係一人一半
作者: canshek    時間: 13-8-2012 19:51

係呀!間公司唔敏感就無問題,但起碼佢都要同上級作個理由點解要出信等等,
相信樓主會識得作一個合情合理的理由,
而我想講,講一個大話去拿封信,而呢個大話,起碼要講四年,......唉!何必呢,
而聽樓主講做左間公司12年,每年都有報稅表,相信幫公司買野的款項都不會報稅,暫時可否簡單些,
copy舊年稅單同戶口比外判先,睇吓外判點講,先再作下一部行動,以不變應萬變!唔使煩住先.
我唔知啱唔啱,不過若是我,我會咁做先.
作者: wexchau    時間: 13-8-2012 20:21
man3x 发表于 13-8-2012 18:18
我公司總部唔係香港!係外地!總公司係要易於係電腦系統管理!係絕對唔會想現金來往!呢點我好理解!我都係 ...

我都係做外國人公司,我破產時都好坦白同公司講,公司不但無問題,而且老闆都話我夠坦白,有什麼証明信公司都幫我打,而且老破後加人工的錢都係出CASH,等我底薪唔駛再加大,妳做左咁多年,我相信妳坦白講公司都唔會留難妳,當然每間公司唔同,只是本人小小經驗,至於雙糧花紅,應該每都要申請,我現在都係,只是每年攞番一半度,當然都要睇妳跟的主任或外判點做喇...加油呀
作者: 天帝    時間: 13-8-2012 21:27
破 產 期 內 最 好 是 將 所 有 問 題 由 複 雜 化 為 簡 單
作者: 天帝    時間: 13-8-2012 21:31
wexchau 发表于 13-8-2012 20:21
我都係做外國人公司,我破產時都好坦白同公司講,公司不但無問題,而且老闆都話我夠坦白,有什麼証明信公司都 ...

GOOD , 但 未 必 每 間 公 司 可 以 , 外 資 公 司 更 要 小 心 , 因 外 國 人 較 為 階 級 觀 念 較 重 , 樓 主 公 司 顧 主 未 必 可 以 接 受
作者: joetang    時間: 13-8-2012 21:31
我都係做外國人公司,我破產時都好坦白同公司講,公司不但無問題,而且老闆都話我夠坦白,有什麼証明信公司都 ...

咁好呀 可以攞一半花紅 ,你用什麽理由.
作者: 天帝    時間: 13-8-2012 21:34
canshek 发表于 13-8-2012 19:51
係呀!間公司唔敏感就無問題,但起碼佢都要同上級作個理由點解要出信等等,
相信樓主會識得作一個合情合理的 ...

RIGHT , 首 先 不 自 己 問 題 複 雜 化
作者: wexchau    時間: 13-8-2012 21:38
天帝 发表于 13-8-2012 21:31
GOOD , 但 未 必 每 間 公 司 可 以 , 外 資 公 司 更 要 小 心 , 因 外 國 人 較 為 階 級 觀 念 較 重  ...

我明白呀,我只是分享小小經驗,每間公司都有不同,我可能比較好運,
作者: 天帝    時間: 13-8-2012 21:42
wexchau 发表于 13-8-2012 21:38
我明白呀,我只是分享小小經驗,每間公司都有不同,我可能比較好運,

C HING 的 外 國 老 闆 真 係 難 得 , 因 外 國 人 好 講 紀 律 , 整 體 合 作 , 時 間 觀 念 要 好 準 , C HING 要 好 好 把 握 , 因 呢 D 老 闆 好 難 得
作者: wexchau    時間: 13-8-2012 21:43
joetang 发表于 13-8-2012 21:31
咁好呀 可以攞一半花紅 ,你用什麽理由.

我年報剛好年尾,第一年就話過年要用錢...第二年佢唔話唔得,叫我用第二個原因,剛好電腦壞壞地,咪換部靚電腦囉...哈哈其實我諗我好彩,今年都唔知要用咩原因,我都想叫出信話無雙糧出就算喇
作者: 天帝    時間: 13-8-2012 21:46
wexchau 发表于 13-8-2012 21:43
我年報剛好年尾,第一年就話過年要用錢...第二年佢唔話唔得,叫我用第二個原因,剛好電腦壞壞地,咪換部靚電 ...

睇 泥 C HING 刀 係 主 任 跟 居 多
作者: wexchau    時間: 13-8-2012 21:48
天帝 发表于 13-8-2012 21:42
C HING 的 外 國 老 闆 真 係 難 得 , 因 外 國 人 好 講 紀 律 , 整 體 合 作 , 時 間 觀 念 要 好 準 , ...

我老闆死靚仔..30幾...佢屋企大把錢...在法國有古堡...初初入公司,成日見佢去旅行去玩,唔見左人,唔理間公司,當然我諗佢知香港同事幫到佢手喇..近這一年就好好多,好似生性左...哈哈
作者: 天帝    時間: 13-8-2012 21:50
wexchau 发表于 13-8-2012 21:48
我老闆死靚仔..30幾...佢屋企大把錢...在法國有古堡...初初入公司,成日見佢去旅行去玩,唔見左人,唔理間公 ...

D 法 國 人 公 司 應 該 好 好 褔 利
作者: wexchau    時間: 13-8-2012 21:53
天帝 发表于 13-8-2012 21:46
睇 泥 C HING 刀 係 主 任 跟 居 多

係呀..我都算好彩...不過我朋友仲誇張,四年準時交年報,個主任都未搵過佢,雙糧都唔駛還,佢仲話我主任麻煩,不過我上來這裡,先知我是好彩的一個
作者: wexchau    時間: 13-8-2012 21:57
天帝 发表于 13-8-2012 21:50
D 法 國 人 公 司 應 該 好 好 褔 利

OK架..我做唔到三個月就加10%,所有福利都唔錯,五天工作,假期都算多,仲事事有商有量
作者: smallcat    時間: 13-8-2012 21:57
wexchau 发表于 13-8-2012 21:53
係呀..我都算好彩...不過我朋友仲誇張,四年準時交年報,個主任都未搵過佢,雙糧都唔駛還,佢仲話我 ...

如果沙石店就煩喇
作者: wexchau    時間: 13-8-2012 21:59
smallcat 发表于 13-8-2012 21:57
如果沙石店就煩喇

所以我話我好彩囉,上左呢個網先知
作者: smallcat    時間: 13-8-2012 22:02
wexchau 发表于 13-8-2012 21:59
所以我話我好彩囉,上左呢個網先知

沙石店有D像強國式監控,   出境要fax, 每月收入要fax, 入數紙要fax, 證件換左要fax, 一日去幾多次洗手間就唔使fax   你話煩唔煩?
作者: 天帝    時間: 13-8-2012 22:02
wexchau 发表于 13-8-2012 21:57
OK架..我做唔到三個月就加10%,所有福利都唔錯,五天工作,假期都算多,仲事事有商有量 ...

呢 D 工 真 係 做 等 退 休 刀 無 拘
作者: 天帝    時間: 13-8-2012 22:04
wexchau 发表于 13-8-2012 21:53
係呀..我都算好彩...不過我朋友仲誇張,四年準時交年報,個主任都未搵過佢,雙糧都唔駛還,佢仲話我 ...

刀 話 主 任 居 多 La , 如 外 判 跟 理 鬼 你 過 年 夠 吾 夠 錢 洗 咩
作者: c_ronaldo    時間: 13-8-2012 22:04
天帝 发表于 13-8-2012 22:02

請問天帝你還剩何時才解破?
作者: 天帝    時間: 13-8-2012 22:07
c_ronaldo 发表于 13-8-2012 22:04
請問天帝你還剩何時才解破?

1 year
作者: wexchau    時間: 13-8-2012 22:08
smallcat 发表于 13-8-2012 22:02
沙石店有D像強國式監控,   出境要fax, 每月收入要fax, 入數紙要fax, 證件換左要fax, 一日去幾多次洗手 ...

所以我都覺得自己好自由,同無破都無咩大分別
作者: wexchau    時間: 13-8-2012 22:11
天帝 发表于 13-8-2012 22:02

係呀,無咩特別都唔會走喇..一把年紀...唔通仲同D後生仔出去搶食,安安定定就OK,雖然有時老闆都會發少爺仔脾氣..
作者: 天帝    時間: 13-8-2012 22:13
wexchau 发表于 13-8-2012 22:11
係呀,無咩特別都唔會走喇..一把年紀...唔通仲同D後生仔出去搶食,安安定定就OK,雖然有時老闆都會發少爺仔 ...

少 主 發 下 忟 , 米 當 耳 邊 PHONE
作者: c_ronaldo    時間: 13-8-2012 22:14
wexchau 发表于 13-8-2012 22:11
係呀,無咩特別都唔會走喇..一把年紀...唔通仲同D後生仔出去搶食,安安定定就OK,雖然有時老闆都會發少爺仔 ...

師兄一把年紀??請問是什麼年紀呢?
作者: wexchau    時間: 13-8-2012 22:22
c_ronaldo 发表于 13-8-2012 22:14
師兄一把年紀??請問是什麼年紀呢?

咁我又未到5字頭嘅...心態就過百歲喇..哈哈
作者: 天帝    時間: 13-8-2012 22:25
wexchau 发表于 13-8-2012 22:22
咁我又未到5字頭嘅...心態就過百歲喇..哈哈

咁 刀 仲 係 壯 年 泥
作者: wexchau    時間: 13-8-2012 22:28
天帝 发表于 13-8-2012 22:25
咁 刀 仲 係 壯 年 泥

天兄,心態老嘛,越來越懶...哈哈..無左年輕時的決心喇
作者: 天帝    時間: 13-8-2012 22:29
wexchau 发表于 13-8-2012 22:28
天兄,心態老嘛,越來越懶...哈哈..無左年輕時的決心喇

老 , 只 有 越 老 越 老 練
作者: wexchau    時間: 13-8-2012 22:35
天帝 发表于 13-8-2012 22:29
老 , 只 有 越 老 越 老 練

唔好喇...我想後生些,識番D妹妹仔
作者: 天帝    時間: 13-8-2012 22:39
wexchau 发表于 13-8-2012 22:35

D 妹 妹 仔 鍾 意 D 老 練 男 士 , C HING 好 快 有 桃 花 運 行
作者: wexchau    時間: 13-8-2012 22:42
天帝 发表于 13-8-2012 22:39
D 妹 妹 仔 鍾 意 D 老 練 男 士 , C HING 好 快 有 桃 花 運 行

哈哈..天兄,如果我仲好有錢,應該都無問題嘅
作者: smallcat    時間: 13-8-2012 22:43
天帝 发表于 13-8-2012 22:07
1 year

恭喜  好快會1年
作者: canshek    時間: 13-8-2012 22:45

好羡慕你有個咁好的老闆.

作者: smallcat    時間: 13-8-2012 22:45
wexchau 发表于 13-8-2012 22:35

妹妹仔好難攪架喇, 溝通唔到, 30頭既女性就好charming既
唔一定有錢, 有錢變成交易, sell口才

作者: 天帝    時間: 13-8-2012 22:47
wexchau 发表于 13-8-2012 22:42
哈哈..天兄,如果我仲好有錢,應該都無問題嘅

講 錢 衹 係 交 易 泥
作者: 天帝    時間: 13-8-2012 22:47
smallcat 发表于 13-8-2012 22:43
恭喜  好快會1年

一 年 應 該 好 快
作者: wexchau    時間: 13-8-2012 22:49
canshek 发表于 13-8-2012 22:45
好羡慕你有個咁好的老闆.

所以我都好感激公司
作者: wexchau    時間: 13-8-2012 22:50
smallcat 发表于 13-8-2012 22:45
妹妹仔好難攪架喇, 溝通唔到, 30頭既女性就好charming既
唔一定有錢, 有錢變成交易, sell口才{:4_1 ...

哈哈...猫兄...我就係無口才..要請教下你喇
作者: wexchau    時間: 13-8-2012 22:52
天帝 发表于 13-8-2012 22:47
講 錢 衹 係 交 易 泥

所以我咪無囉...講錢失感情
作者: smallcat    時間: 13-8-2012 22:53
wexchau 发表于 13-8-2012 22:50
哈哈...猫兄...我就係無口才..要請教下你喇

wex兄真係謙虛   只要肯努力, 什麼事也不會難到你
作者: wexchau    時間: 13-8-2012 22:53
天帝 发表于 13-8-2012 22:47
一 年 應 該 好 快

一年好快..我仲有年半...加油
作者: wexchau    時間: 13-8-2012 22:58
smallcat 发表于 13-8-2012 22:53
wex兄真係謙虛   只要肯努力, 什麼事也不會難到你  ...

唉..係就好了...每個人總有弱點嘅
作者: OCO1582    時間: 13-8-2012 22:58

我連幾時都未知。
DRP果邊,未有消息,係獅子已經無再追我啦
作者: canshek    時間: 13-8-2012 22:58
天帝 发表于 13-8-2012 21:34
RIGHT , 首 先 不 自 己 問 題 複 雜 化

係呀!尤其是我呢啲出名無記性
作者: smallcat    時間: 13-8-2012 22:59
OCO1582 发表于 13-8-2012 22:58
我連幾時都未知。

唔追你咪即係處理緊  定D
作者: smallcat    時間: 13-8-2012 22:59
我連幾時都未知。

不過, 師兄你要讀書又要還債, 呢樣野你真係要想清楚, 唔係兩邊都做唔好
作者: canshek    時間: 13-8-2012 23:00
wexchau 发表于 13-8-2012 21:38

你太謙,不是比較好運,而是誠實同好好運.
作者: wexchau    時間: 13-8-2012 23:03
我連幾時都未知。

無追已經好好喇..比小小耐性,肯面對就得
作者: canshek    時間: 13-8-2012 23:14
wexchau 发表于 13-8-2012 22:49
所以我都好感激公司

我就無你咁好彩,間公司做左四年,刻薄到死,
我返夜班,因最近佢夜晚連士多房都鎖埋,
無得jump水飲,所以剛離職,而家無野做.

作者: wexchau    時間: 13-8-2012 23:20
canshek 发表于 13-8-2012 23:14
無得jump水飲,所以剛離 ...

唔緊要,養好身體..慢慢再搵囉...梗有好工
作者: canshek    時間: 13-8-2012 23:37
wexchau 发表于 13-8-2012 23:20
唔緊要,養好身體..慢慢再搵囉...梗有好工

多謝你,
我都好番好多啦.其實工,之前搵左,但返工第一日就出事,結果無返工個幾月.黑仔.

作者: wexchau    時間: 13-8-2012 23:40
canshek 发表于 13-8-2012 23:37
多謝你,
我都好番好多啦.其實工,之前搵左,但返工第一日就出事,結果無返工個幾月.黑仔.
...

人生滿希望..總有好的一天..加油吧
作者: OCO1582    時間: 13-8-2012 23:45
多謝你,
...

支持你呀,頂住呀!!
有咩係到多D留意,正能量會多D架
作者: OCO1582    時間: 13-8-2012 23:47
smallcat 发表于 13-8-2012 22:59
不過, 師兄你要讀書又要還債, 呢樣野你真係要想清楚, 唔係兩邊都做唔好  ...

兼職,未找到合適的。
希望找到星期六日返的就好。
夜晚進修仲有一年炸。
我希望頂埋佢。
不過學費未搞店
作者: canshek    時間: 13-8-2012 23:48
OCO1582 发表于 13-8-2012 23:45
支持你呀,頂住呀!!
有咩係到多D留意,正能量會多D架

謝謝!
知道!
作者: wahtung    時間: 13-8-2012 23:57
多謝你,
...

人生總有起落,唔好灰心,明天你一定更好
作者: wahtung    時間: 13-8-2012 23:58
canshek 发表于 13-8-2012 23:14
無得jump水飲,所以剛離 ...

咁啱,我又係在呢間公司做咗四年幾
作者: wahtung    時間: 13-8-2012 23:58
canshek 发表于 13-8-2012 22:58
係呀!尤其是我呢啲出名無記性

都話出年會提你,定啲嚟
作者: canshek    時間: 14-8-2012 00:02
wahtung 发表于 13-8-2012 23:58
都話出年會提你,定啲嚟

唉!..........................
最幣我唔止呢樣無記性呢,不過都多謝你有心提我,知我無記性.

作者: wahtung    時間: 14-8-2012 00:04
canshek 发表于 14-8-2012 00:02
唉!..........................
最幣我唔止呢樣無記性呢,不過都多謝你有心提我,知我無記性.
...

邊方面唔記得喂,有啲嘢真係要好記性架,屋企啲煮食爐要記得關喎
作者: canshek    時間: 14-8-2012 00:10

好彩個老細無我間公司咁衰.
我聽日都要返舊公司拿在職証明,
正常離職當天已有在職証明,
但我打左幾次電話,個人事部經理,日日都推.
又話忙,跟住老闆未簽名,再跟住話.一個簽左名,另一個未簽,佢會寄比我.
我心唸,小家夾衰格,擺明玩我,一封信,人事部都可以簽名啦,
使鬼要一個老闆簽完名後,又擺係第二個老間張抬一個星期吖,
正PK,封信肯定得一個簽名,玩野,不過我唔急,所以自己去拿,
費是,佢無寄信,話寄出左,再玩我.佢有天收.

作者: wahtung    時間: 14-8-2012 00:12
canshek 发表于 14-8-2012 00:10
好彩個老細無我間公司咁衰.
我聽日都要返舊公司拿在職証明,
正常離職當天已有在職証明,

我未試過離職再返去攞信,通常我最尾果日人事部或老細會比信我,我睇佢哋真係有心玩你
作者: wexchau    時間: 14-8-2012 00:14

真係咁啱,我呢份工都係做左四年幾

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3