破產聯盟

標題: 想重新生活.............應該點行呢? [打印本頁]

作者: LL877    時間: 7-8-2012 23:28
標題: 想重新生活.............應該點行呢?
各位好,小弟想重新生活,我應該點行呢? 希望大家俾D意見,thx

今年35years,月入19000,係公司做咗10年,穩定工作
02-06年破一事,家姐,女友,公司都知道哂,巳攞解破信,
但半年前連拍拖10年的女友因看不到將來而分手了,婚鈔相都影了!好Sad好down,
之前同佢一齊住公屋,而家只得一個人! 唔想再係咁灰了.

解破後好多事想做又做唔到, 又唔識做,請指點吓我, thx all

1, Visa card...................冇咗Visa好多事都唔方便,全部都cash,交費,同朋友食飯夾錢,都有朋友問過我(你冇visa card嗎?)
                                  連想網上做小生意都冇機會,如果有番一張visa...我只想方便and善用~!!
                                  之前睇post可以試吓去Aexx公司申請,但2星期後回覆(唔批),我之前冇欠Aexx,佢話環聯有問題,
                                  仲有冇Visa可申請呢? 入錢後先簽?

2, 開公司.........................可以開公司BR and 户口嗎? 因小弟有D外快須要有公司背景,希望將來好一點,所以想做多點工作,

3, 物業.............................我住公屋,如有機會置業買樓or買車位, 係咪一定冇銀行或財務可以上會呢?

其實破後改變太大,希望可以重新生活,
唔好意思各位,我咁多問題, thx all~!!

B仔

作者: OCO1582    時間: 8-8-2012 01:01
頂住呀。
解破後,重過新生。新開始要樂觀D。
問題1 你已取解破信,其實我無記錯 理聯會仲有你做過破產呢個record。 所以你申請卡仲會有記錄睇到。

問題2 解破信係有,正路開戶口應該無阻礙。

問題3 買樓都係要睇TU,想做樓按真係唔易。

我記得,有個方法可以幫解破人士升TU
解破後,去,一線正財仔申請貸款,金額唔需要多,月薪一倍已夠。可以申請半年還款期。準時還曬呢。
個TU,就會有提升。因為會因你的重新借貸,並紀錄良好已更新。

以上的資料.希望幫到你啦
作者: 20202003    時間: 8-8-2012 03:38

如果你真係 06 年先解破..........就真係抆水 D~~  因未足夠 8 年,要正常做法去申請信用咭!!!!.....係好難!!!!

1, Visa card.................<-----------------------------

2, 開公司.........................<------------------------

3, 物業..... <-----------------------------------

以上問題 ............. 簡單 D 答你!!!

如果你手頭上依家有超過 80--100 萬現金在手,又擺係銀行度做定期,相信問題不大!!!!!!

冇既話.............  就要接受事實架喇!!!!

作者: 天帝    時間: 8-8-2012 14:10
選 擇 得 破 產 當 然 有 佢 長 遠 影 響 做 成 不 便 , 自 己 刀 預 左 要 適 應 , 不 必 要 太 介 懷
作者: LL877    時間: 8-8-2012 23:31
多謝各位嘅意見呀!! 希望可以做到1,2喇!!
見到post可以試吓申請HS enjoy 消費卡, let's try
3 就冇乜可能了!!thx All
作者: LL877    時間: 8-8-2012 23:36
天帝 发表于 8-8-2012 14:10
選 擇 得 破 產 當 然 有 佢 長 遠 影 響 做 成 不 便 , 自 己 刀 預 左 要 適 應 , 不 必 要 太 介 懷 ...

都好明白既, 但一浪一浪咁撞黎,有時都幾灰架
作者: LL877    時間: 8-8-2012 23:38
OCO1582 发表于 8-8-2012 01:01
頂住呀。
解破後,重過新生。新開始要樂觀D。
問題1 你已取解破信,其實我無記錯 理聯會仲有你做過破產呢個 ...

仲頂得住~!! 多謝你嘅意見呀!!!
作者: LL877    時間: 8-8-2012 23:39
20202003 发表于 8-8-2012 03:38
如果你真係 06 年先解破..........就真係抆水 D~~  因未足夠 8 年,要正常做法去申請信用咭!!!!.....係 ...

真係唔知要解破8年先好D, thx ar~
作者: 温sir    時間: 9-8-2012 09:26
卅零歲單身後生仔,有份做咗超過10年嘅穩定職業,月入萬九幾蚊,年青有為!一個人住......近日心情小小down
嘩!我係女都想溝你啦,簡直超級無敵 C 9 殺手!
咁都話灰......咁阿Simon伯伯、3哥、華東、包括埋我,真係唔使做人囉。
為咗張咭諗咁多嘢,係咪有小小無謂呢?

朋友問點解無咭??好簡單啫,熟嘅就答佢,我破過知衰,所以絕對會再用!幾醒呀
唔太熟嘅,就話討厭用咭,從來只喜歡現兜兜!幾型呀
唔熟嘅直頭話自己大把現金,使乜用咭!幾有性格
又醒又型又有格!邊個敢睇小你!?

攞咭好簡單啫,大把人答到你,我唔答嘞。再唔係去銀行問吓,話咁易搞掂。
開公司做生意,若真有戶口問題,咁可唔可以同老友合作呢?動動腦就一定通!
置業買車呢啲非必要嘅,未夠錢上唔到會咪唔買住囉!有錢你驚無??

想重新生活,最重要係你自已!
今天苦果從昨天來  明天幸福靠今天修
你想過啲咩生活,你就會過咩生活!
18/8号我哋有飯聚活動,出嚟吹吓水吖!

作者: joetang    時間: 9-8-2012 11:05
LL877 发表于 8-8-2012 23:36

煩惱唔搵人,人自尋煩惱
作者: wahtung    時間: 9-8-2012 11:19

樓主有份咁固定及收入都頗好的工作都話幾灰,比較起上嚟你真係好我許多,不要太自尋煩惱
作者: smallcat    時間: 9-8-2012 11:27
wahtung 发表于 9-8-2012 11:19
樓主有份咁固定及收入都頗好的工作都話幾灰,比較起上嚟你真係好我許多,不要太自尋煩惱 ...

樓主依家無女,  無女係仇愁架喇, 搵過個咯
女si 女還在

開有限公司解破後係無問題的  當然你唔會咁傻搵翻你欠錢那家銀行開戶口掛 ?

作者: wahtung    時間: 9-8-2012 11:30
smallcat 发表于 9-8-2012 11:27
樓主依家無女,  無女係仇架喇, 搵過個咯
女si 女還在

有時單身有單身好處架,聽樓主講之前女友話感覺看不到將來感覺? ???想要乜嘢將來,買樓置業?以樓主情況,真係比上不足,比下有餘啦
作者: smallcat    時間: 9-8-2012 11:33
wahtung 发表于 9-8-2012 11:30
有時單身有單身好處架,聽樓主講之前女友話感覺看不到將來感覺? ???想要乜嘢將來,買樓置業?以樓主情況,真 ...

將來咪即係  "無樓我唔嫁個種"  依家d 私人樓, 老實講2個大學畢業生稍為大使d都未必買得起

要走就走啦, 反正取到做老婆咁多不滿一樣係無好結果  
作者: wahtung    時間: 9-8-2012 11:36
smallcat 发表于 9-8-2012 11:33
將來咪即係  "無樓我唔嫁個種"  依家d 私人樓, 老實講2個大學畢業生稍為大使d都未必買得起

要走就走啦,  ...

我都係咁話,咁多要求咪有佢走囉,寄望樓主唔好為呢樣嘢咁灰,正所謂 舊既唔走,新既點會嚟呀
作者: OCO1582    時間: 9-8-2012 12:24
但人地,始終拍佐十年拖。
時間唔短。
女士十年時間,唔少野架
作者: wexchau    時間: 9-8-2012 12:27
温sir 发表于 9-8-2012 09:26
卅零歲單身後生仔,有份做咗超過10年嘅穩定職業,月入萬九幾蚊,年青有為!一個人住......近日心情小小down ...

嘩...溫sir..睇你開頭回覆,真係發人心醒,感人肺腑...勁呀........

但一睇到最尾嗰兩句...真係有d硬推...哈哈...(說笑咋,咪鬧呀)

樓主,聽下溫sir講,有時間就出來吹下水,放鬆下,咪亂諗野..

我都係嗰句喇,(命運決定什麼進入你的生活,你的行為決定什麼留下。)你仲咁後生,積極些,明天自然會好,加油吧
作者: smallcat    時間: 9-8-2012 14:43
OCO1582 发表于 9-8-2012 12:24
時間唔短。
女士十年時間,唔少野架

十年時間 大家都有付出  依家唔一定係女人蝕底的

作者: smallcat    時間: 9-8-2012 14:44
wahtung 发表于 9-8-2012 11:36
我都係咁話,咁多要求咪有佢走囉,寄望樓主唔好為呢樣嘢咁灰,正所謂 舊既唔走,新既點會嚟呀 ...

十年先話睇唔到將來, 條女不如承認有左新對象仲好啦
作者: wahtung    時間: 9-8-2012 14:46
smallcat 发表于 9-8-2012 14:44
十年先話睇唔到將來, 條女不如承認有左新對象仲好啦

係呀,諸多借口
作者: smallcat    時間: 9-8-2012 14:50
wahtung 发表于 9-8-2012 14:46
係呀,諸多借口

簡單d講即係變左心, 呢樣野, 在香港男男女女都會試過被人飛, 無乜大不大, 樓主的起心干將來大把女, 衰既唔走, 好既唔來  道理好簡單  但一定要試過先知  

時間可以沖淡一切  呢個世界無話無左邊條女唔得既  

將來只有兩個人一條心, 就會有將來, 如果單方面話睇唔到將來, 個d 叫 "交易", "交易" 遲早會完, 早d搵個新既將來好過

作者: wahtung    時間: 9-8-2012 14:51
smallcat 发表于 9-8-2012 14:50
簡單d講即係變左心, 呢樣野, 在香港男男女女都會試過被人飛, 無乜大不大, 樓主的起心干將來大把女, 衰既 ...

絕對同意貓兄的高見
作者: smallcat    時間: 9-8-2012 14:52
wahtung 发表于 9-8-2012 14:51
絕對同意貓兄的高見

我也是曾經被遺棄在街上的小貓  所以, 樓主比心機做野, 將來大把世界, 3十幾好年輕
作者: wahtung    時間: 9-8-2012 14:58
smallcat 发表于 9-8-2012 14:52
我也是曾經被遺棄在街上的小貓  所以, 樓主比心機做野, 將來大把世界, 3十幾好年輕  ...

係,樓主現在都係三十幾仲好後生,大把機會,等如貓兄都大把機會由小貓變成大貓
作者: carrie322    時間: 9-8-2012 16:19
我又想分享下,我破產時得廿幾歲女,下個月就解破一年喇。
同樓主一樣,我都有好多計劃,好多野想做想試,破產後當然帶黎一D不便,
想做咩都要現兜兜算帳,有時我都會覺得有D麻煩,但條條大路通羅馬,最多我地走遠D路0者。

我解破之後,除左正職,都有PART TIME上網賣野,我只係做左商業登記,無開有限公司,
因為我暫時都係好小規模,我都係就咁比自己戶口D客入錢咋,而家都做左幾個月喇。

上星期我先去完祖國銀行開多個戶口用黎儲錢(我之前無欠佢地錢的),仲可以一次過開埋支票戶口,
有提款咭又可以申請埋網上理財。
我覺得最大影響就係做唔到按揭,買車上唔到會可以唔買,但真係想儲錢買樓,但係唔知儲幾耐先
可以夠錢一次過比曬...

作者: 天帝    時間: 9-8-2012 16:21

有 幾 GREY ? 要 靠 自 己 適 應 , 冇 咭 用 好 閒 , 洗 CASH 刀 吾 知 幾 暢 快 , 至 緊 要 荷 包 有 CASH , 洗 錢 現 兜 兜 先 為 人 上 人
舊 女 友 GAMEOVER 米 算 吧 , 樓 主 比 D 心 機 工 作 , 你 驚 將 來 冇 女 人 咩 , 啊 天 刀 係 單 身 一 族 , 生 活 刀 不 知 幾 寫 意 , 曾 幾 何 時 啊 天 在 感 情 上 打 滾 多 次 , 包 括 本 地 , 鄰 近 地 方 , 刀 多 次 失 敗 , 包 括 離 婚 收 塲 又 如 何 ? 男 人 大 丈 夫 , 能 屈 能 伸 , 感 情 創 傷 濕 碎 野 泥 , 啊 天 冇 點 你 , 男 與 女 感 情 上 刀 是 一 樣 , REMEMBER , 今 天 是 你 老 婆 (老 公) 或 女 友 (男 友)  , 明 天 可 能 變 成 係 別 人 老 婆 (老 公) 或 女 友 (男 友) OK !

作者: smallcat    時間: 9-8-2012 16:40
carrie322 发表于 9-8-2012 16:19
同樓主一樣,我都有好多計劃,好多野想做想試, ...

努力
作者: smallcat    時間: 9-8-2012 16:41
天帝 发表于 9-8-2012 16:21
有 幾 GREY ? 要 靠 自 己 適 應 , 冇 咭 用 好 閒 , 洗 CASH 刀 吾 知 幾 暢 快 , 至 緊 要 荷 包 有 CA ...

天帝兄同強國女結婚 ?  始終價值觀有d唔同 不過, 過去的事就算了  樓主也要有這心態
作者: 天帝    時間: 9-8-2012 16:48
smallcat 发表于 9-8-2012 16:41
天帝兄同強國女結婚 ?  始終價值觀有d唔同

吾 係 , 鄰 近 地 方 只 係 玩 , 結 婚 那 個 係 陀 地 泥 , 鄰 近 地 方 D 女 結 婚 要 諗 清 楚 , 最 終 目 的 刀 是 想 泥 居 港 定 居 , 老 夫 少 妻 悲 劇 例 子 多 不 勝 數
只 是 給 樓 主 醒 覺 感 情 上 係 冇 保 障 的 , 今 天 係 你 條 女 ,明 天 可 能 係 別 人 條 女

作者: smallcat    時間: 9-8-2012 16:52
天帝 发表于 9-8-2012 16:48
吾 係 , 鄰 近 地 方 只 係 玩 , 結 婚 那 個 係 陀 地 泥 , 鄰 近 地 方 D 女 結 婚 要 諗 清 楚 , 最  ...

依家個世界好複雜 互相計算的人愈來愈多   愛情有時只是一場遊戲  
作者: 天帝    時間: 9-8-2012 17:01
smallcat 发表于 9-8-2012 16:52
依家個世界好複雜 互相計算的人愈來愈多   愛情有時只是一場遊戲   ...

曾 幾 何 時 , 啊 天 在 鄰 近 地 方 識 條 强 角 女 仔 , 吾 夠 十 分 鐘 佢 已 經 叫 啊 天 同 佢 結 婚 啊 天 即 時 回 應 下 次 泥 先 同 你 辦 文 件 啊 天 即 閃 人
作者: smallcat    時間: 9-8-2012 17:05
天帝 发表于 9-8-2012 17:01
曾 幾 何 時 , 啊 天 在 鄰 近 地 方 識 條 强 角 女 仔 , 吾 夠 十 分 鐘 佢 已 經 叫 啊 天 同 佢 結  ...

所以, 樓主可以睇到唔少人經驗, 分手並唔係樓主先會遇到既事情 遇到的人多的是, 每個人都是這樣過, 時間可沖淡一切, 無野比時間更有效, 將來回頭一看, 亦都只是微笑一下!

強國萬歲
作者: 20202003    時間: 9-8-2012 17:06

我地有會員解破後 可以買到 " 居屋 " ,仲俾到 20 年期供會!!!!!,

遲 D 政府再推出 " 居屋 " 時,你可以入紙申請抽簽試下 ~~~~~~~~
作者: 天帝    時間: 9-8-2012 17:09
20202003 发表于 9-8-2012 17:06
我地有會員解破後 可以買到 " 居屋 " ,仲俾到 20 年期供會!!!!!,

遲 D 政府再推出 " 居屋 " 時, ...

BUT 現 時 新 政 府 上 任 后 樓 價 仍 然 高 企 , 看 準 D 較 為 適 宜
作者: 20202003    時間: 9-8-2012 17:13
天帝 发表于 9-8-2012 17:09
BUT 現 時 新 政 府 上 任 后 樓 價 仍 然 高 企 , 看 準 D 較 為 適 宜

樓價.................  唉 !!

4 年前屯門居屋兆 X 苑  市值 92-- 100 萬!!!

現標價放盤  176 -------198 萬   
作者: 天帝    時間: 9-8-2012 17:37
20202003 发表于 9-8-2012 17:13
樓價.................  唉 !!

4 年前屯門居屋兆 X 苑  市值 92-- 100 萬!!!

到 現 在 仲 係 高 企 , BUT 樓 市 不 會 永 無 止 境 咁 升 , 所 以 入 貨 要 看 準 形 勢
作者: carrie322    時間: 10-8-2012 13:50
天帝 发表于 9-8-2012 17:37
到 現 在 仲 係 高 企 , BUT 樓 市 不 會 永 無 止 境 咁 升 , 所 以 入 貨 要 看 準 形 勢 ...

小妹家陣先努力儲錢先~ 儲夠錢再等佢跌
作者: 天帝    時間: 10-8-2012 15:11
carrie322 发表于 10-8-2012 13:50
小妹家陣先努力儲錢先~ 儲夠錢再等佢跌

刀 係 呢 一 兩 年 會 跌 , 就 快 爆 煲
作者: pppw    時間: 10-8-2012 21:03
搵萬九蚊應該好寫意喎
作者: bb_q_888    時間: 11-8-2012 21:07
我覺得你儲下錢先,
女人四維都有,只係你緣份未到,
其女人都不過想選擇個,可以照顧自己同合得來,假若你夠好自然有機會.
至於信用卡....就係要銀行信你先可能有,我地都破產有咩信用可言?
除非你戶口多錢到銀行/財仔信你,咁....Aexx可能主動邀你出卡.

我相信解破都不過照平常生活,無可能一步登天.

作者: LL877    時間: 12-8-2012 00:12
温sir 发表于 9-8-2012 09:26
卅零歲單身後生仔,有份做咗超過10年嘅穩定職業,月入萬九幾蚊,年青有為!一個人住......近日心情小小down ...

溫Sir,
(今天苦果從昨天來  明天幸福靠今天修), 好多謝你嘅意見呀,其實我身邊有d朋友仲差過我呢,
可能要多d時間去習慣,好明白人有高低起跌, 以上1-3係想諗吓日後嘅事呢, 多謝你....我唔係C9殺手呢!!haha
作者: LL877    時間: 12-8-2012 00:14
wahtung 发表于 9-8-2012 11:19
樓主有份咁固定及收入都頗好的工作都話幾灰,比較起上嚟你真係好我許多,不要太自尋煩惱 ...

多謝你Wahtung....可能之前同居咗好多年而家一條友住,所以諗多咗
作者: LL877    時間: 12-8-2012 00:16
smallcat 发表于 9-8-2012 11:27
樓主依家無女,  無女係仇愁架喇, 搵過個咯
女si 女還在

Small cat.....明白呢!! thx......
作者: LL877    時間: 12-8-2012 00:20
OCO1582 发表于 9-8-2012 12:24
時間唔短。
女士十年時間,唔少野架

佢都用咗最宝貴嘅十年青春, 好明日
作者: LL877    時間: 12-8-2012 00:23
smallcat 发表于 9-8-2012 14:52
我也是曾經被遺棄在街上的小貓  所以, 樓主比心機做野, 將來大把世界, 3十幾好年輕  ...

哈哈Small cat 變 Big cat~!!
作者: LL877    時間: 12-8-2012 00:29

Hi Carrie, 你未解破都可以開到支票户口?我之前未解去HSbx都唔得,
因我外快有做私人賣買,但有時有d公司賣買就做唔到呢!

作者: LL877    時間: 12-8-2012 00:36
天帝 发表于 9-8-2012 16:21
有 幾 GREY ? 要 靠 自 己 適 應 , 冇 咭 用 好 閒 , 洗 CASH 刀 吾 知 幾 暢 快 , 至 緊 要 荷 包 有 CA ...

多謝你呀!!天兄,我明白你嘅意見,其實我都要努力D做野, 用多D時間會可以沖淡D~!!
作者: LL877    時間: 12-8-2012 00:45
bb_q_888 发表于 11-8-2012 21:07
我覺得你儲下錢先,
女人四維都有,只係你緣份未到,
其女人都不過想選擇個,可以照顧自己同合得來,假若你夠好 ...

多謝你意見呢, 分手果時都好唔明白,不過過咗半年好多了,再過一年半載應該仲好thx ar!!
作者: smallcat    時間: 12-8-2012 10:40
LL877 发表于 12-8-2012 00:29
Hi Carrie, 你未解破都可以開到支票户口?我之前未解去HSbx都唔得,
因我外快有做私人賣買,但有時有d公司賣 ...

Carrie 解左破了!  未解破不可能有支票戶口
作者: smallcat    時間: 12-8-2012 10:43
LL877 发表于 12-8-2012 00:16
Small cat.....明白呢!! thx......

同女人分開有血性既人都會傷心, 你亦不例外, 但要知如果對方要走, 你留著, 肉體在心不在, 你也不會開心,
既然如此, 就放她走吧, 男人放1/3心機入事業, 另1/3在異性, 1/3在家人朋友親人個人興趣,  咁先會生活健康及平衡的
作者: wahtung    時間: 12-8-2012 17:18
LL877 发表于 12-8-2012 00:14
多謝你Wahtung....可能之前同居咗好多年而家一條友住,所以諗多咗

時間可沖淡一切,比啲心機在工作中
作者: 天帝    時間: 13-8-2012 21:16
LL877 发表于 12-8-2012 00:36
多謝你呀!!天兄,我明白你嘅意見,其實我都要努力D做野, 用多D時間會可以沖淡D~!! ...

RIGHT, 努 力 工 作
作者: LL877    時間: 13-8-2012 22:47
今日行多咗步,去咗BOC開咗個綜合戶口,網上理財.支票.....但BOC嘅prepay card係唔可以網上交易,
之後打咗去BEA話已經冇做Prepay card了, 努力

多謝各位呀

作者: LL877    時間: 13-8-2012 22:49

Thx a lot Carrie,

我今日去咗BOC開咗個綜合戶口,網上理財.支票....thx~!!

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3