破產聯盟

標題: 想問如果辛請iva成功,但第一期交唔到,會點///.? [打印本頁]

作者: micehkhk    時間: 6-8-2012 02:08
標題: 想問如果辛請iva成功,但第一期交唔到,會點///.?

賭博問題
而家第1期應該3號比
會點
iva還63個月
每個月9千幾
58xxxx
我差430000
比150000息,還5年多3個月
月入15000-23xxx,不固定
年26
我真係林近不如破產
師兄們點睇?,份工我都林住唔做
同埋破產其實係咪穩多錢都無意思?因為要交比政苦?

作者: canshek    時間: 6-8-2012 02:49
當時我申請老破時,有想過IVA,但覺得唔化算,所以老破,
而樓主的CASE,不要介意我直言,唔佑啱唔岩.
(1)第一期已咁困難,仲有5年,點生活呀?
(2)相信你仍未戎賭,所以你出左糧又身痕,5年,要你還$58萬,儲都儲唔倒啦.
(3)你份工仲打算唔做添,如你新工,都可搵咁多,你明天打比幫你做IVA的律師講清楚,你還款問題,
    佢會同你再商討,打還款減少,加長年期等,試試可行嗎?或叫佢幫你搞老破.
(4)如你唸住老破,你就要考慮,先是你26歲咁後生,老破後,即無誠信,你要記得,當四年後,
    你30歲時,當你還有30年要做人,係30年內好多野都比人限制,申請有因難,呢個你要三思.
(5)我相信你最後都會撰老破,起碼唔使還43個,4年後又一條好漢.但你要戎賭.
作者: micehkhk    時間: 6-8-2012 02:56
我都知我要戒睹!但每個月九千幾。還到2017年11月!
同埋師兄想問破產後,其實穩得多都係無雀數?因為要比政府?
作者: canshek    時間: 6-8-2012 03:57
micehkhk 发表于 6-8-2012 02:56
同埋師兄想問破產後,其實穩得多都係無雀數?因為要比 ...

而家老破後,會外判比律師樓跟,即我地叫外判,
如你好彩是破署跟,好多野都會手鬆好多,
外判同你計生活費就手緊好多,
如你搵$15000,生活費得$9000,咁要還$6000比外判,
所以,你老破後,計左幾多生活費,就唔好搵多過倮條數,就唔使還.
多咗,追到你天腳底.
作者: micehkhk    時間: 6-8-2012 08:27
咁想問生活費如果單身男子,通常批幾多?咁如果咁講,到時穩兩萬都無用?
作者: OCO1582    時間: 6-8-2012 10:54

你收入唔差。仲後生。
問題出係邊,好明顯係未收到手。
你已經由申請IVA到成功IVA,要開始供錢,相信起碼都有一個月申請時間。
係當中,你仍然.未把還錢,放在首項
第一期供款,成問題
我睇法係,如果你係知驚,知錯,更立志改過,其實你仲可以供落去。
當你月入萬六蚊,你還9千至一萬,你仲有六千蚊自用,加比家用或父母。
老實講,你還錢能力係有,更足夠有餘。

如果你破產,你呢份工唔做,或者話你想無業,你確實係4年內係唔需要還錢。
單身自住,會批多D 。如果單身同家人住,加上家人在職,就會批少D。
總計如果你15-20K人工,計你自住加供養父母,你都應該起碼要還三數千蚊或更多
但你人生,簡單來講,要用大錢的地方,要誠信的地方,都會查到你破過產,都會有負面影響。
簡單例子:買樓/車/信用卡
再講,你真係申請破產,但你的賭博問題其實係無解決到,你破產後,仍然要面對此問題。

在我來講,你係可以努力還曬錢去,時間係好長,但我認為對你自身係值得。
因為你還錢的每個月,確實係同時反省緊。

作者: carrie322    時間: 6-8-2012 11:01
我廿幾歲申請破產,解破差不多一年喇,而家先發現當初想得太簡單。
你千祁唔好淨係諗住呢一刻對自己有無著數,真係要想下自己咁後生,仲有成世人流流長要過,
想清楚後果先好決定。IVA的路唔易行,但破產的路亦非想像中咁一了百了。

而家我工作需要想申請CREDIT CARD又唔得,去銀行借錢做生意又唔得,想結婚買樓做按揭又唔得...
IVA你乖乖地捱下,還曬D錢,叫做有返d信用啦,破左產真係等同誠信破產嫁。

以前我阿爸都係賭到要做IVA,雖然佢而家仲有賭但已經減少到只係小賭怡情,唔再係以前賭身家0個隻,
佢仲可以申請到信用咭,但我表哥,賭到賣車賣樓,老婆同佢離埋婚都仲賭緊,成家人都為佢不停還賭債,
咁後生,真係要為以後想下呀!
最重要都係決心戒賭,有需要搵專業輔導,明愛0個D機構都有。
作者: 天帝    時間: 6-8-2012 11:22
後 生 仔 , 首 要 問 題 一 定 要 戒 賭 , 再 吾 戒 賭 毛 論 係 Iva OR Bankruptcy 你 刀 捱 吾 到 , 供 頭 一 期 已 覺 吃 力 , 並 想 辭 職 吾 做 放 棄 , 把 持 不 定 就 係 再 賭 原 因 , 戒....戒...戒...賭 , 阿 天 無 點 你 , 再 吾 戒 賭 自 掘 墳 墓
作者: 天帝    時間: 6-8-2012 11:29
micehkhk 发表于 6-8-2012 08:27
咁想問生活費如果單身男子,通常批幾多?咁如果咁講,到時穩兩萬都無用? ...

生 活 費 冇 一 定 Standard , 是 自 己 住 or 同 家 人 住 ? 住 私 樓 or 公 屋 ? 有 冇 家 人 要 你 供 養 ? But 睇 到 樓 主 的 收 入 吾 差 , 搞 破 產 樓 主 一 樣 要 還 錢 , 無 謂 再 想 咁 多 , 立 即 戒 賭 , 實 實 際 際 做 好 自 己 本 份
作者: 天帝    時間: 6-8-2012 11:33
canshek 发表于 6-8-2012 02:49
當時我申請老破時,有想過IVA,但覺得唔化算,所以老破,
而樓主的CASE,不要介意我直言,唔佑啱唔岩.
(1)第一期 ...

But 樓 主 收 入 平 均 15K-23K , 因 樓 主 係 單 身 , 破 產 一 樣 要 還 錢 , 攤 開 刀 要 供 48 期 , 佢 仲 咁 年 青 , 破 產 吾 係 咁 適 合 佢 , 因 對 佢 日 後 會 有 長 遠 影 響
作者: smallcat    時間: 6-8-2012 11:41

又係老問題, 賭錢其實係死路一條
波假  馬假    仲有假大胸  其實戒賭唔難, 只要有賽馬日時間, 就去郊外

再唔係  咪出糧即刻放7成入保險箱咯, 3成用作生活費, 你無錢就唔會賭架啦, 唔通又去保險箱攞咩?
要戒賭有乜咁難, 真係易, 問題只係無心咁解!  呢樣係性格問題, 既然性格有問題, 就等屋企人幫你, 幫你keep住d錢, 你入左錢入戶口, 本紅薄仔比佢地keep住, 佢地無你簽名又拿唔到, 仲有搵多d 興趣, 睇書電影或者買部遊戲機, 都係可以減低你賭錢興趣!

仲有, 你已經因為賭輸幾十個, 好明顯已經知道賭係無好結果, 仲賭 ?  呢樣我又唔明

不過, 十個賭仔九個都戒唔到 (賭仔唔係指玩幾十蚊雞仔注個d, 係一次玩一千幾百以上個d) --> 戒唔到只係無決心   
呢樣你真係要想下辦法, 廿幾歲仔破產就一世!

作者: smallcat    時間: 6-8-2012 11:45
我假設樓主 平均 1萬8千,  還錢都係還 9千幾, 都係5成左右, 樓主你破產都要還8千走唔nut, 咁你為什麼咁鬼蠢要破產 ?

你破產, 4年都要還38.4萬  你唔破產都係還58萬, 相差20萬, 當然係唔破產好好多啦  條數咁咁易計

作者: 天帝    時間: 6-8-2012 11:49
smallcat 发表于 6-8-2012 11:45
我假設樓主 平均 1萬8千,  還錢都係還 9千幾, 都係5成左右, 樓主你破產都要還8千走唔nut, 咁你為什麼咁鬼蠢 ...

條 數 真 係 好 易 計 , iva 供 63 期 , 佢 收 入 平 均 18K 又 係 要 還 錢 , 供 48 期 , 相 差 只 係 15  期 , 後 生 仔 , 明 未 ?
作者: smallcat    時間: 6-8-2012 11:53
天帝 发表于 6-8-2012 11:49
條 數 真 係 好 易 計 , iva 供 63 期 , 佢 收 入 平 均 18K 又 係 要 還 錢 , 供 48 期 , 相 差 只 係 1 ...

好多人以為唔使還錢, 就算真係唔使還真銀, 人情都要還, 將來想再問銀行借錢, 已經係好難, 除非人工大增或慢慢發左達, 無欠債銀行有你幾百萬定期, 我相信佢唔會再介意慢慢信翻樓主
作者: 天帝    時間: 6-8-2012 11:56
smallcat 发表于 6-8-2012 11:53
好多人以為唔使還錢, 就算真係唔使還真銀, 人情都要還, 將來想再問銀行借錢, 已經係好難, 除非人工 ...

樓 主 冇 可 能 選 擇 番 破 產 , But 佢 再 吾 戒 賭 就 冇 得 再 選 擇
作者: smallcat    時間: 6-8-2012 12:08
天帝 发表于 6-8-2012 11:56
樓 主 冇 可 能 選 擇 番 破 產 , But 佢 再 吾 戒 賭 就 冇 得 再 選 擇

開個戒賭專區
其實戒賭真係唔難, 就算戒唔到, 都可以一個月買一張500蚊現金卷, 輸晒都係500, 唔準再買, 不過, 我唔會建議咁做, 好多賭仔唔會有咁既定力, 但咁做好過你一個月賭幾千銀, 慢慢減少, 直到完全唔賭!

或者樓主去戒賭機構, 佢地有d分享, 同有d節目可以幫助你, 你就唔會再有咁多時間賭, 減少樓主接觸賭博既時間, 都係戒賭既方法之一, 話唔定有個DaDa咁既樣既社工去招呼樓主都唔定 , 仲有燭火晚餐食下

作者: 天帝    時間: 6-8-2012 12:20
smallcat 发表于 6-8-2012 12:08
開個戒賭專區
其實戒賭真係唔難, 就算戒唔到, 都可以一個月買一張500蚊現金卷, 輸晒都係500, 唔準再買 ...

多 時 間 可 去 做 義 工 , 500 現 金 卷 吾 讚 成 , 要 一 刀 切 , 如 有 DA DA 呢 D 社 工 , 后 話 又 要 戒 色
作者: 天帝    時間: 6-8-2012 12:30
micehkhk 发表于 6-8-2012 02:56
同埋師兄想問破產後,其實穩得多都係無雀數?因為要比 ...

戒 賭

http://hkgamblers-recovery.org/

作者: smallcat    時間: 6-8-2012 12:30
天帝 发表于 6-8-2012 12:20
多 時 間 可 去 做 義 工 , 500 現 金 卷 吾 讚 成 , 要 一 刀 切 , 如 有 DA DA 呢 D 社 工 , 后 話 又  ...

我認識既賭仔, 一刀切基本係無可能, 我都唔建議我所提議既方法, 但總比個個月輸幾千好

天帝兄唔使驚, 一般無咁既社工出現的
作者: 天帝    時間: 6-8-2012 12:35
smallcat 发表于 6-8-2012 12:30
我認識既賭仔, 一刀切基本係無可能, 我都唔建議我所提議既方法, 但總比個個月輸幾千好

天帝兄唔使驚, 一 ...

But 買 500 現 金 卷 佢 輸 左 后 , 又 會 條 Air 吾 順 再 博 過 , 又 買 多 張 500 現 金 卷 再 賭 , 呢 類 係 要 有 D 專 業 社 工 輔 助 先 可 以
作者: OCO1582    時間: 6-8-2012 13:04
太沉迷賭博,真係好難抽身。
多d專注時間,精神係其他地方。
我都認同一次戒,真係激難。
但由賭到博命 減到賭幾十,係有可能。
不過,講到尾都係要靠自已,意志,恆心缺一不可。
作者: 301    時間: 6-8-2012 13:18

睇見:.....
"iva還63個月
每個月9千幾"....呢幾個字都驚,
點頂五年幾呀 !

捱咁耐,咁辛苦為乜,
政府當年大幅修改破產條例,
係拯救:命不該絕而將續對社會有貢獻既已"泥足深陷"人,
所以貸出者係明知有風險既唔係賺梗.

講番 閣下,
IVA根本係貸出者諗出來既把戲,
能力繼續與否閣下自理.

年齡與破產關係不大,
301亦幫助過一名19歲老破左.

點解保唔住份工,
除非你份工係某幾樣行業對老破有抵觸 !

告訴你...
301當年老破前都有兩份工,
破前辭去兼職保安添,
費事計生活費時"益人",
仲多左時間照顧家庭添.
無人吹得你脹 !

**
如單身無乜負擔,
生活費约七八千元,
(即有多就上繳)
無乜準則,
"外判"可能緊d.

作者: smallcat    時間: 6-8-2012 13:51
但樓主 如果個個月搵1萬8, 生活費9千, 一個月還 9千, 同破產無分別, 都係我9千蚊使

破產 : 又係得9千蚊使
唔破產: 又係得9千蚊使

份工穩唔穩定呢d 只係多餘問題, 呢個世界有邊份工係穩定 ?  局長都唔穩定喇, 一樣被人收皮
作者: 清風    時間: 6-8-2012 13:52
就算做左iva,你還哂錢之後,都唔代表你第日嘅信貸紀錄會良好,我唔清楚老兄做咩職業,破產影唔影响到你嘅職業,呢樣要你自己決定,最主要有冇信心戒賭,我個人覺得做破產 同iva都係一樣
作者: smallcat    時間: 6-8-2012 13:54
如果樓主2年後搵 2萬3一個月, 仲好玩, 一個月還 萬4, 生活費得9千

樓主你其實最大問題係戒賭, 你唔戒賭破十次產都係光棍一條
作者: smallcat    時間: 6-8-2012 16:16
清風 发表于 6-8-2012 13:52
就算做左iva,你還哂錢之後,都唔代表你第日嘅信貸紀錄會良好,我唔清楚老兄做咩職業,破產影唔影响到你嘅職 ...

iva好過破產少少, iva 就可以工作上多些保障 (當然, 如果樓主工作上覺得無影響佢先知)

始終無破產同有破產都有分別的  不過, 樓主最大問題是賭既問題, 就算破產, 繼續賭都係一樣解決唔到問題
作者: wahtung    時間: 6-8-2012 16:28
smallcat 发表于 6-8-2012 16:16
iva好過破產少少, iva 就可以工作上多些保障 (當然, 如果樓主工作上覺得無影響佢先知)

始終無破產同 ...

原則上樓主iva或老破都係要還錢,當然iva供的期數較為長少少,iva供款63期都幾係嘢架,有時有啲嘢唔係自己能夠控制未來幾年有乜變化的,且兩方面都有少許分別,講大封利是如這段期間失去呢份工,那就成為好大轉變及壓力,但如老破因失去份工的話還款方面就重新整理(不是鼓勵樓主搞老破)
作者: wahtung    時間: 6-8-2012 16:33
當然無論點樣,最重要樓主都係要決心戒賭,再賭做乜嘢都幫唔到你自己
作者: OCO1582    時間: 6-8-2012 16:45
我都努力,控制緊,自已。
賭,真係可以好恐怖
唔係過大海/波/馬呢D先係賭。
股票/期指呢D都一樣
我自已唔店波馬,但剩係炒期指期權,情況其實都一樣。
最緊要係控制到自已,唔好傷到本,真係有閒錢,先買,賺蝕都唔影響生活都還可。
作者: worldcat    時間: 6-8-2012 17:48
樓主,如果諗到辦法搞今個月,我會支持你捱落下。特別係份工種係有前途同有發展。
如果唔穩定,就行老破呢條路。

但如果你特登唔做想唔還錢,我覺得反而唔值。4年之後,你仲有幾十年人做。如果有機會,呢4年要更加努手爭取。記住老破完,你要有更加好條件先可以有機會借錢買樓做生意。
作者: canshek    時間: 6-8-2012 19:48
天帝 发表于 6-8-2012 11:33
But 樓 主 收 入 平 均 15K-23K , 因 樓 主 係 單 身 , 破 產 一 樣 要 還 錢 , 攤 開 刀 要 供 48 期 ,  ...

係呀!
我都有提佢,佢咁後生,26歲,好話唔好聽,仲有起碼30年人做,老破後,有好多野都申請唔倒,因為無誠信.
而佢連第一期都搞唔掂,莫講話黎緊既62期,另外佢又話唔做而家份工,繼續做當然係好啦.
最主要問題係"賭",佢賭;得大,26歲,已輸48個,
唉!..............
希望佢可以成功戎賭啦,否則,無人幫倒佢.
作者: micehkhk    時間: 6-8-2012 22:52
天帝 发表于 6-8-2012 11:29
生 活 費 冇 一 定 Standard , 是 自 己 住 or 同 家 人 住 ? 住 私 樓 or 公 屋 ? 有 冇 家 人 要 你 供 ...

居屋,家人住,父有做野應該報唔到
媽應該可以報,亦多謝各師兄意見
而家我真係唔知點
份工已遲左
我做份工破產都可以做
信用卡我check過有隻叫debit卡係比錢買就得
做生意未來係點我唔知
樓我家會留返層居屋比我
賭就真係好大問題

睇返咁多師兄留言,其實咁講,如果我真係努力做落去係辛苦呢一知,正路我工種係sales,係會越穩越多
但5年03個月內我要保證我上到位同唔好有咩金融風暴或特發事故
破產就4年失業都唔使驚但個人唔會有動力去穩d穩到錢既工

我都唔知點

但10號要比第1期
我而家得幾舊

my home已經知我搞iva,錢亦借左幾次
今次我份糧又輸
我講出黎驚激死佢地
賭就好似毒品咁

d乜乜工福我去過,去過幾次覺得無乜用
聽聖經佔左60%
我係無神論姐

如何是好
macauranger兄
你幾歲老破
破後生活如何

再次多謝各師兄師姐比意見
感激

作者: wexchau    時間: 6-8-2012 23:08
micehkhk 发表于 6-8-2012 22:52
而家我真係唔知點

坦白講,戎賭真係要好大決心,如果你自己仲唔改,無人可以幫到你,何必要自己去到絕路,你而家屋企人話下你,但佢地可能仲會幫你,但如果再咁落去,屋企人都幫你唔到,我當年細過你的時候,已經試過走佬,我諗你唔想行到呢一步啩,俾D決心自己,無話唔得嘅,加油喇...不過人生好難講,我戎左賭,一樣因為其他原因成20年後先破產
作者: micehkhk    時間: 6-8-2012 23:12
wexchau可以講多d經歷嗎
作者: wexchau    時間: 6-8-2012 23:23
micehkhk 发表于 6-8-2012 23:12
wexchau可以講多d經歷嗎

哈哈..你想知D咩?...如果想戎賭,好簡單,決心囉..當你咩都無,就可以戎到架喇,我相信這裡好多師兄師姐都有好多經歷,如果要寫出來,可以出好多本書.....每個人都有自己故事,我這樣講係唔想你好似我當年得番一個人去面對先知錯..你仲有屋企人,要懂得珍惜,所以我現在也好錫我阿媽,因為都做左衰仔好多年
作者: micehkhk    時間: 6-8-2012 23:30
即係師兄你都係賭
?
當時爭幾多
有無教iva等等
最後點解決?
作者: wexchau    時間: 6-8-2012 23:36
micehkhk 发表于 6-8-2012 23:30
即係師兄你都係賭
?
當時爭幾多

哈哈...我都話20幾年前,我戎左好耐喇,我破產唔係因為自己賭...當然你問我現在還有無賭,咁一定有囉,一佰幾十,我控制到囉
作者: micehkhk    時間: 6-8-2012 23:47
明白
咁夠竟
而家如果第一期比唔到
會點...........唉
作者: wexchau    時間: 6-8-2012 23:59
micehkhk 发表于 6-8-2012 23:47
明白
咁夠竟
而家如果第一期比唔到

樓主,你現在連工都辭左,你自己覺得可以點,..其實就算你破產都要錢..其實點都要找舊錢返來喇,引用當年我家姐講的一句..."咁大個人,自己攪出來,自己諗辦法囉"...唔好介意我咁講,...你現在有無辦法補番住份工先
作者: micehkhk    時間: 7-8-2012 00:01
咁我都要做多一個月既
其實我唔擔心穩唔到
大前提係要比9200,10號前
如果比唔到唔知會點
佢話過會當iva失敗
咁破唔破產係自已決定
但唔破咪成班人追上門我咪仲大獲
作者: OCO1582    時間: 7-8-2012 00:38
你試下問返你律師果邊啦。
你係有心,相信仲有轉機。
不過可一不可再。
如果你仍然想行IVA,個底唔好再花啦

如果無心還錢,點都找到借口比自已。
最大問題都係要節制賭博。

作者: 20202003    時間: 7-8-2012 01:37
IVA 既問題我都答過好多次!!!

如果你職業係  公務員  保險從業員  地產代理  區議員  侓師  醫生  會計............. 等等 既同錢銀有關,或専業人仕 就要去做 IVA ,起碼保到份工!!!

但唔係從事以上職業既話,最好一了百了,直接搞破產!!!!!!!

其實 IVA 同破產冇乜分別,銀行同財務以後都一定唔再信你!!你開始時又唔識同銀行講條件,一張有一萬或幾仟額既信用咭,都唔會再批俾你用,全部會收番哂!!!

IVA  既最大風險就係,達成協議期數後,你唔準時還款,還少一期,即無情講,會好快收到律師追數信,真係無錢供款,收數公司會即時上公司或做家訪!!!

據統計破聯創辨至今,做 IVA 既會員 90 % 到後來都係再要入紙搞老破!!!!!

以上資料只給予提供參考   

作者: micehkhk    時間: 7-8-2012 09:56
20202003兄
我都係到林近
為風險真係好大
請問有人iva成功既師兄出黎講下ma?
作者: 天帝    時間: 7-8-2012 10:14
canshek 发表于 6-8-2012 19:48
係呀!
我都有提佢,佢咁後生,26歲,好話唔好聽,仲有起碼30年人做,老破後,有好多野都申請唔倒,因為無誠信.
...

RIGHT , 戒 賭 要 靠 自 己 意 志
作者: 天帝    時間: 7-8-2012 10:28
micehkhk 发表于 6-8-2012 22:52
而家我真係唔知點

後 生 仔 , 照 你 所 講 的 家 庭 背 景 , 如 你 申 請 破 產 的 話 , 生 活 費 刀 係 八 九 仟 樓 下 , 因 世 伯 有 工 作 , 供 養 家 人 刀 好 難 爭 取 , 又 住 居 屋 , 租 金 方 面 又 小 一 份 , 樓 主 已 經 辭 左 份 工 , 有 冇 想 過 如 搞 破 產 刀 要 錢 ? 不 明 白 為 何 咁 衝 動 辭 工 ? 事 情 有 D 搞 到 烏 厘 單 刀 , 奉 勸 樓 主 要 自 愛      
作者: 天帝    時間: 7-8-2012 10:31
micehkhk 发表于 7-8-2012 00:01
咁我都要做多一個月既
其實我唔擔心穩唔到
大前提係要比9200,10號前

BUT 樓 主 現 在 辭 左 工 , IVA 供 款 如 何 再 供 ? 第 一 期 供 款 已 甩 轆
作者: micehkhk    時間: 7-8-2012 13:00
多謝各師兄意建!重組已問左原來有一個月歡限期
作者: wahtung    時間: 7-8-2012 13:17
micehkhk 发表于 7-8-2012 13:00
多謝各師兄意建!重組已問左原來有一個月歡限期

樓主要好好反醒吓,堅定決心要戒賭
作者: 20202003    時間: 7-8-2012 13:46
micehkhk 发表于 7-8-2012 09:56
20202003兄
我都係到林近
為風險真係好大

做 IVA 首要條件係要有一份收入穩定既工作,在未來 5--6 年唔會被栽員,咁做 IVA 係首選!!!

因始終做 IVA 係無咁多限制!!!!!

但問題係供得十期八期至二十期後,收入情况有變化!! ( 我地會員最多出現呢個問題 ) 後果就係 走佬  或 老破!!!!!!!

時間與金錢上既損失,無法可計算!!!

所以你一定要認真考慮你所作的決定!!!!!!!!

因 IVA 唔能夠定時定期供款既話,銀行方面會好快做野,冇乜寬限期俾你!!!!!!!!!!!
作者: bb_q_888    時間: 7-8-2012 16:11
樓主,講數口我實在比唔上其他版主與會員,不過我可以同你講,無錢都唔你係最大問題,
IVA或者破產都可能幫到你,但更重要你要方向,如果你自己先放棄就無哂希望.
我見過一個好賭朋友破左/失業一樣照賭,四維問借錢($100~$20),借到...無人無乜,最後都明白...再無月頭變糧尾.

你想點做都唔係問題,而係點先可以控制自己(未來)方向.
最近有些新聞都是賭徒,面對唔到後果而自殺,咁....就乜都輸哂~(實在令人心痛)
現在面對家人失望是一定,你一係自己講,一係比收數通知佢地,
所以你先要諗點做好.
作者: canshek    時間: 7-8-2012 23:31
天帝 发表于 7-8-2012 10:14
RIGHT , 戒 賭 要 靠 自 己 意 志

樓主CASE,戒 賭是首要,
希望佢再同家人傾傾,有家人幫手協助戒 賭吧!

作者: canshek    時間: 7-8-2012 23:46
bb_q_888 发表于 7-8-2012 16:11
樓主,講數口我實在比唔上其他版主與會員,不過我可以同你講,無錢都唔你係最大問題,
IVA或者破產都可能幫到你 ...

好同意,
希望樓主,正視同要面對賭的問題.
作者: micehkhk    時間: 8-8-2012 01:02
wahtung 发表于 7-8-2012 13:17
樓主要好好反醒吓,堅定決心要戒賭

明白
多謝你

作者: micehkhk    時間: 8-8-2012 01:02
20202003 发表于 7-8-2012 13:46
做 IVA 首要條件係要有一份收入穩定既工作,在未來 5--6 年唔會被栽員,咁做 IVA 係首選!!!

因始終做 ...

我都係驚呢個問題

作者: micehkhk    時間: 8-8-2012 01:03
多謝樓上各師兄
我會努力
希望大家都生活安好
作者: 天帝    時間: 8-8-2012 14:07
canshek 发表于 7-8-2012 23:31
樓主CASE,戒 賭是首要,
希望佢再同家人傾傾,有家人幫手協助戒 賭吧!

是 , 家 人 支 持 好 重 要 , 賭 的 禍 害 好 長 遠
作者: canshek    時間: 8-8-2012 17:12
天帝 发表于 8-8-2012 14:07
是 , 家 人 支 持 好 重 要 , 賭 的 禍 害 好 長 遠

願主祝福樓主
作者: 天帝    時間: 9-8-2012 15:58
canshek 发表于 8-8-2012 17:12
願主祝福樓主

ME TOO

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3