破產聯盟

標題: 舞照跳28年就變 [打印本頁]

作者: wahtung    時間: 20-7-2012 10:31
標題: 舞照跳28年就變
[attach]3478[/attach]舞照跳28年就變
大富豪闊埋今晚

見證香港魚翅撈飯、紙醉金迷28載的大富豪夜總會,雖是「馬照跑、舞照跳、50年不變」諾言的標誌,但回歸15年來歷盡風浪,在內地及澳門左右夾擊下,伴隨着東方之珠逐漸褪色。昔日號稱亞洲第一的本港夜總會龍頭,今晚到了最後一夜,掌舵人羅焯無限欷歔:「做生意要跟住潮流走,再留戀都冇用!」記者:陳偉雄、張軍、莫家文
於1984年開業的大富豪,當年請來前聯交所主席李福兆、美國飛虎隊將軍陳納德妻子陳香梅胞妹、名媛陳香桃主持開幕儀式,成為全城熱話。大富豪如今落幕卻顯得靜悄悄,羅焯拒絕舉辦懷舊之夜讓熟客緬懷一番,他解釋:「客人如流水,冇乜嘢值得回憶。」說得口響,但在這個燈紅酒綠的銷金窩,面對熟識的一枱一椅和夥計,他不免傷感地說:「真係有啲唔捨得。」
現年71歲的羅焯對28年前創立大富豪記憶猶新,當年地產市道低迷,大富豪舖位的業主以月租26萬多元出租該舖,羅焯便與李福兆等人集資一億元開設全亞洲最大規模的夜總會,「當時日式夜總會開始興起,咪做呢行囉」。取名「大富豪」,是想打造一間超高檔娛樂場所,之後其他股東退出,羅焯成為唯一大老闆。

風光時期晚晚旺爆場大富豪重金挖走全城最高質素的媽媽生及公關小姐,裝修金碧輝煌,數千呎的舞池及大廳、60多間貴賓房,公關小姐均能操流利英語甚至日語。羅焯表示,1985至87年是全盛期,晚晚爆場,人客多到要坐在吧枱等房,「我哋會免費請人客飲白蘭地,唔使佢哋等得咁悶」。
那段時間,大富豪有逾千名女公關,加上侍應大班等員工,規模媲美上市公司,熟客包括五屆香港冠軍練馬師簡炳墀、富豪趙世曾、華懋集團前主席王德輝及妻子龔如心。也有不少外國人慕名而來,足球勁旅皇家馬德里03年來港踢表演賽時,隊長魯爾與隊友摩連迪斯和古迪就曾夜訪大富豪。

老闆:完成歷史任務昔日馬照跑、舞照跳的日子,回歸後難以50年不變,日式夜總會迅速式微。羅焯說,本港回歸後經歷兩次金融風暴,加上03年沙士疫潮,大富豪生意今非昔比,他轉攻內地地產市場,數年前已打算結束大富豪。
羅焯於1996年以1.86億元買入大富豪舖位,早前友人有意以每月200萬元租下該舖位經營免稅店,售賣中藥、金飾和名牌衫,專做自由行遊客生意,羅焯因此決定結束大富豪。今日最後一晚營業,「97後人人話舞照跳、馬照跑,大富豪嘅歷史任務,算係完結喇」。

[attach]3474[/attach][attach]3475[/attach]

[attach]3476[/attach][attach]3477[/attach]

[attach]3479[/attach]

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120720/16531330

作者: smallcat    時間: 20-7-2012 11:07
有強國美女之後, 呢類燒金窩死得
作者: wahtung    時間: 20-7-2012 11:21
smallcat 发表于 20-7-2012 11:07
有強國美女之後, 呢類燒金窩死得

都唔係,香港現時啲風月塲所佔大多數都係强角女嚟,果時NC都有分金魚與木魚之分最主要香港成日扮假道德,仲成日晚晚查牌,有鬼客上嚟玩咩,被東莞及澳門搶晒
作者: smallcat    時間: 20-7-2012 11:29
wahtung 发表于 20-7-2012 11:21
都唔係,香港現時啲風月塲所佔大多數都係强角女嚟,果時NC都有分金魚與木魚之分最主要香港成日扮假道德, ...

咁就唔知咯   反正呢d地方係燒金窩
作者: smallcat    時間: 20-7-2012 11:29
好似以前用來 傾生意招呼客人多, 講下面子咁樣
作者: wahtung    時間: 20-7-2012 11:41
smallcat 发表于 20-7-2012 11:29
好似以前用來 傾生意招呼客人多, 講下面子咁樣

以前啲生意佬傾生意要摸酒杯底
作者: wahtung    時間: 20-7-2012 11:44
smallcat 发表于 20-7-2012 11:29
咁就唔知咯   反正呢d地方係燒金窩

所以香港再係咁點發展旅遊業,成日都係淺水灣,黃大仙廟,廟街,女人街,沙田馬塲,個欖車仲成日大風啲都要暫停比我做一定整個天體沙灘開賭,劃一西九起紅燈區(文乜鬼嘢化區呀)
作者: smallcat    時間: 20-7-2012 11:45
wahtung 发表于 20-7-2012 11:41
以前啲生意佬傾生意要摸酒杯底

個d媽咪聽講好叻, 可以令d客比貼士比好多  
作者: smallcat    時間: 20-7-2012 11:47
wahtung 发表于 20-7-2012 11:44
所以香港再係咁點發展旅遊業,成日都係淺水灣,黃大仙廟,廟街,女人街,沙田馬塲,個欖車仲成日大風啲都要暫停 ...

香港其實優勢唔少, 不過, 無人用心去攪好旅遊, 成日金融股票地產, 澳門一個咁既地方, 竟然旅客同香港唔差得多, 當然澳門有得賭, 但香港都有好多地方有吸引力
作者: smallcat    時間: 20-7-2012 11:48
所以香港再係咁點發展旅遊業,成日都係淺水灣,黃大仙廟,廟街,女人街,沙田馬塲,個欖車仲成日大風啲都要暫停 ...

開賭就中央唔會比, 一定留翻比澳門的
作者: wahtung    時間: 20-7-2012 11:48
smallcat 发表于 20-7-2012 11:48
開賭就中央唔會比, 一定留翻比澳門的

咁咪開黃囉
作者: smallcat    時間: 20-7-2012 11:49

早幾年 上環個邊攪個爛鬼大達地, 細到, 又隔涉, 垃圾結果唔使2年收皮
作者: wahtung    時間: 20-7-2012 11:50
smallcat 发表于 20-7-2012 11:47
香港其實優勢唔少, 不過, 無人用心去攪好旅遊, 成日金融股票地產, 澳門一個咁既地方, 竟然旅客同香港唔差 ...

其實澳門現時有幾十萬人,自開放賭權後收入增加唔少,所以年年派錢,基本上澳門政府真係可以養晒啲市民
作者: wahtung    時間: 20-7-2012 11:52
smallcat 发表于 20-7-2012 11:45
個d媽咪聽講好叻, 可以令d客比貼士比好多

係,媽咪都係靠口才氹啲客坐佢旗下組囡囡,聽聞八十年代中國城有位媽咪年薪好驚人
作者: smallcat    時間: 20-7-2012 11:53
wahtung 发表于 20-7-2012 11:50
其實澳門現時有幾十萬人,自開放賭權後收入增加唔少,所以年年派錢,基本上澳門政府真係可以養晒啲市民 ...

中國咁多爛賭鬼, 貪 x 唔係, 打錯字, 係慳慳埋埋 去賭, singapore 一開賭經濟就好起來, d酒店仲貴晒
可想而知強國幾鐘意賭錢

作者: wahtung    時間: 20-7-2012 11:54
smallcat 发表于 20-7-2012 11:49
早幾年 上環個邊攪個爛鬼大達地, 細到, 又隔涉, 垃圾結果唔使2年收皮

以前上環好耐之前都有平民夜總會,好多大排檔,當時真係好旺,我仲記得在皇后街有檔打邊爐好旺,當時火鍋唔係碟碟叫的,是一碟過的雜鍋,啲水準唔錯
作者: wahtung    時間: 20-7-2012 11:56
smallcat 发表于 20-7-2012 11:53
中國咁多爛賭鬼, 貪 x 唔係, 打錯字, 係慳慳埋埋 去賭, singapore 一開賭經濟就好起來, d酒店仲 ...

但最幣强角唔肯認有人賭錢
作者: smallcat    時間: 20-7-2012 12:07
wahtung 发表于 20-7-2012 11:54
以前上環好耐之前都有平民夜總會,好多大排檔,當時真係好旺,我仲記得在皇后街有檔打邊爐好旺,當時火鍋唔係 ...

咁我就唔知, 我未出世, 我今年行年18歲, 卜卜脆
作者: smallcat    時間: 20-7-2012 12:08
要搵翻 Sam Hui隻歌來唱下先得, 細個出世就聽呢d歌
作者: wahtung    時間: 20-7-2012 12:11
smallcat 发表于 20-7-2012 12:07
咁我就唔知, 我未出世, 我今年行年18歲, 卜卜脆

係咩同我差不多喎,我都係剛刐掉低書包無幾耐之嘛
作者: wahtung    時間: 20-7-2012 12:11
smallcat 发表于 20-7-2012 12:08
要搵翻 Sam Hui隻歌來唱下先得, 細個出世就聽呢d歌

歌神咁多歌,邊隻歌
作者: smallcat    時間: 20-7-2012 12:13
wahtung 发表于 20-7-2012 12:11
係咩同我差不多喎,我都係剛刐掉低書包無幾耐之嘛

我剛考完 DSE  Diploma of Secondary Examination  今日放榜
作者: smallcat    時間: 20-7-2012 12:14
wahtung 发表于 20-7-2012 12:11
歌神咁多歌,邊隻歌

好似係呢隻 [youtube]2rDb4upMkp8[/youtube]
作者: wahtung    時間: 20-7-2012 12:19
smallcat 发表于 20-7-2012 12:14
好似係呢隻

[youtube]1vLnc_In6hk[/youtube]
作者: wahtung    時間: 20-7-2012 12:21
smallcat 发表于 20-7-2012 12:13
我剛考完 DSE  Diploma Secondary Examination  今日放榜

係呀,我都係喎,啲無謂人仲同我講讀書唔係為考試,考得唔好唔好灰心喎,我心諗,唔點解唔取消考試啫
作者: smallcat    時間: 20-7-2012 12:21
wahtung 发表于 20-7-2012 12:19

無錯    經典
作者: wahtung    時間: 20-7-2012 12:23
smallcat 发表于 20-7-2012 12:21
無錯    經典

真係好懷念果段時間
作者: dopod123    時間: 20-7-2012 19:48
冇啦無啦.咩都冇啦。    比番那些年我
作者: MEIMEI    時間: 20-7-2012 21:56
我記得當年跟男朋友落去傾生意, D 女一見到我就勁唔 LIKE.
作者: lulumason    時間: 20-7-2012 22:04
MEIMEI 发表于 20-7-2012 21:56
我記得當年跟男朋友落去傾生意, D 女一見到我就勁唔 LIKE.

當然啦 冇運行嘛
作者: 20202003    時間: 20-7-2012 22:30

我地落去傾生意,唔 MARK 小姐坐枱架!!!因為會帶埋秘書去..............  

所以只會叫 媽咪 簽酒飲  
作者: dopod123    時間: 21-7-2012 00:34

你都坐一條金魚咪得囉
作者: wahtung    時間: 21-7-2012 11:14

咁你有乜反應
作者: 天帝    時間: 21-7-2012 12:40
呢 D NIGHT CLUB 東 莞 大 把 la
作者: 天帝    時間: 21-7-2012 12:41
dopod123 发表于 21-7-2012 00:34
你都坐一條金魚咪得囉

鄰 近 地 方 D 女 泥 搶 食 , 全 是 木 魚
作者: wahtung    時間: 21-7-2012 17:23
天帝 发表于 21-7-2012 12:40
呢 D NIGHT CLUB 東 莞 大 把 la

東莞啲夜總會係青島妹定哈爾濱妹

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3