破產聯盟

標題: 呢次我都攪到頭痛 [打印本頁]

作者: chunking    時間: 19-6-2012 04:39
標題: 呢次我都攪到頭痛
正如上次所講,意外既事
就是我破產,轉新工但計錯左條數,攪到呢家要賠通知金比公司(半個月)
如果同破官講唔知佢會點答,,唔知佢幫唔幫到,唔知會發生咩事,好驚,攪到呢家晚晚訓唔著
好多唔知
希望希人解答

作者: roy    時間: 19-6-2012 11:00
放心啦,照同主任講啦.問題應不大.
破產都有人權的,做唔做份工你有自由.
作者: c_ronaldo    時間: 19-6-2012 22:14
roy 发表于 19-6-2012 11:00
放心啦,照同主任講啦.問題應不大.
破產都有人權的,做唔做份工你有自由.

我又想問各位有沒有試過去社署拿失業綜援?
因為我過多一個月便會失業了,但不知要失業多久
才可向社署拿綜署,我住公屋的
作者: smallcat    時間: 19-6-2012 22:45
c_ronaldo 发表于 19-6-2012 22:14
才可向社署拿綜 ...

睇翻社署個網咪得!!  
作者: smallcat    時間: 19-6-2012 22:46
仲有, 點解咁多師兄失業就即想到綜援? 而唔係搵新工作呢?  香港好多工作請唔到人, 大家可以去做, 個社會先會健康!
作者: wahtung    時間: 19-6-2012 22:47
才可向社署拿綜 ...

斯朗兄失業又老破咪去社署申請綜援囉,有乜問題呢
作者: wahtung    時間: 19-6-2012 22:48
smallcat 发表于 19-6-2012 22:45
睇翻社署個網咪得!!

唔使睇啦,無嘢做又老破,直接踩上去申請囉
作者: smallcat    時間: 19-6-2012 22:51
wahtung 发表于 19-6-2012 22:47
斯朗兄失業又老破咪去社署申請綜援囉,有乜問題呢

其實我係主張 各大師兄師姐, 如果能工作的話, 減少拿綜援, 因為可以留比更需要既人
作者: wahtung    時間: 19-6-2012 22:52
smallcat 发表于 19-6-2012 22:51
其實我係主張 各大師兄師姐, 如果能工作的話, 減少拿綜援, 因為可以留比更需要既人  ...

咁或者斯朗兄都係有需要的人士嚟,有時揾嘢做唔係即時可以揾到,一去見工啲負責人多數叫返去等電話
作者: smallcat    時間: 19-6-2012 22:57
wahtung 发表于 19-6-2012 22:52
咁或者斯朗兄都係有需要的人士嚟,有時揾嘢做唔係即時可以揾到,一去見工啲負責人多數叫返去等電話 ...

C 朗兄要面對X署班友既惡形惡相, 你估咁易拿到綜援
作者: wahtung    時間: 19-6-2012 22:59
smallcat 发表于 19-6-2012 22:57
C 朗兄要面對X署班友既惡形惡相, 你估咁易拿到綜援

你定啦,佢去到社署時唔會架,成隻小羔羊咁,鬂又唔剃,實掂啦
作者: bb_q_888    時間: 20-6-2012 12:21
才可向社署拿綜 ...

兩至三個月,但如果你失業左好耐....一批就可以要求應急現金. (朋友試過)
不過你身體健康,去攞會被要求搵工記錄(每月),同按排去做"強迫"的義工.
作者: 天帝    時間: 20-6-2012 12:31
bb_q_888 发表于 20-6-2012 12:21
兩至三個月,但如果你失業左好耐....一批就可以要求應急現金. (朋友試過)
不過你身體健康,去攞會被要求搵 ...

(朋 友 講) 揾 工 紀 錄 是 剪 聘 請 廣 告 交 功 課
作者: bb_q_888    時間: 20-6-2012 12:36
天帝 发表于 20-6-2012 12:31
(朋 友 講) 揾 工 紀 錄 是 剪 聘 請 廣 告 交 功 課

最初就係....之後好似會經勞工署轉介去見工,唔見要解釋,
再加"強迫"的義工工作......一個月得千幾蚊,好多人支持唔住.
盡快搵工
作者: 天帝    時間: 20-6-2012 12:39
bb_q_888 发表于 20-6-2012 12:36
再加"強迫"的義工工作......一個月得千幾蚊,好多 ...

强 迫 2 工 是 自 力 更 新 的 一 種 荒 謬 嘥 時 間 計 劃 泥 , 社 署 吾 會 推 介 工 作 給 人
作者: queenielamok    時間: 20-6-2012 12:46
bb_q_888 发表于 20-6-2012 12:36
再加"強迫"的義工工作......一個月得千幾蚊,好多 ...

我都識人以前諗住懶醒去拎失業綜援... 之後被勞工署轉介去見工...

其實... 有手有腳... 又唔係有病 或者特別原因... 點解唔搵工呢?... 就係為左唔想還錢?... 唉~~~ 也難怪外面d人用負面的眼光來看我地呢班破產人士...
作者: c_ronaldo    時間: 20-6-2012 13:33
天帝 发表于 20-6-2012 12:39
强 迫 2 工 是 自 力 更 新 的 一 種 荒 謬 嘥 時 間 計 劃 泥 , 社 署 吾 會 推 介 工 作 給 人 ...

想問那些義工是做什麼?
如果不去做是否會立即被cut綜援?
作者: smallcat    時間: 20-6-2012 14:02
queenielamok 发表于 20-6-2012 12:46
我都識人以前諗住懶醒去拎失業綜援... 之後被勞工署轉介去見工...

其實... 有手有腳... 又唔係有病 或 ...

所以, 我都係希望C朗兄先嘗試搵工作, 唔得先再申請應急, 因為雖然可以拿到綜援, 但對一個男人來說, 絕對唔係健康既事, 只會愈來愈頹, 一定有得有失的!

C 朗兄之前份工都好似唔使還, 我依家雖然係唐僧, 要還錢比外判, 都照本子辦事咯, 呵, 最緊要從以往吸取教訓, 只要勤力將來一定可以賺回的!
作者: 天帝    時間: 20-6-2012 14:35
c_ronaldo 发表于 20-6-2012 13:33
想問那些義工是做什麼?

領 取 綜 援 者 五 十 九 歲 以 下 要 參 加 自 力  更 新 計 劃 ,做 D 乜 就 去 D 社 區 搬 下 野 ,去 公 園 剪 下 花 草 ,包 羅 萬 有 ,仲 有 去 社 區 培 瞓 學 下 電 腦 ,吾 去 會 CUT 援 助 金
作者: 天帝    時間: 20-6-2012 14:40
想問那些義工是做什麼?

奉 勸 C HING 刀 係 積 極 揾 野 DO ,攞 綜 援 吾 係 永 久 辦 法 , 會 DUM 懶 自 己
作者: 天帝    時間: 20-6-2012 14:54
queenielamok 发表于 20-6-2012 12:46

其實... 有手有腳... 又唔係有病 或 ...

Right , 破 產 刀 要 有 尊 嚴 , DO 到 老 , 學 到 老
作者: bb_q_888    時間: 20-6-2012 15:49
想問那些義工是做什麼?

(老公轉述佢朋友所講)義工工作是由社署指派,而佢朋友當就係去郊野公園油柵乾除草(加送餵蚊)

如果不去做是否會立即被cut綜援.....以我所知係暫停出錢,要求當事人解釋,再分配工作(補回義工時數).
當然係有可能cut綜援.
如果你有特殊理由,就可括免義工...例如:老弱傷殘(需醫生証明),需要照顧老弱傷殘的人士.
所以想做綜援懶人都不易.

作者: wahtung    時間: 20-6-2012 16:30
bb_q_888 发表于 20-6-2012 15:49
(老公轉述佢朋友所講)義工工作是由社署指派,而佢朋友當就係去郊野公園油柵乾除草(加送餵蚊)

如果不去做 ...

呢一招社署好辣,做義工可杜絕一部份人領取綜援人士靜靜雞去做出現金散工
但以所知義工唔係長期的(有領取啲朋友講)現在佢哋都有做散工,做乜嘢就不便講
作者: bb_q_888    時間: 20-6-2012 17:00
wahtung 发表于 20-6-2012 16:30
呢一招社署好辣,做義工可杜絕一部份人領取綜援人士靜靜雞去做出現金散工
但以所知義工唔係長期的(有領取 ...

但我有朋友在領取失業綜援,同時有報讀再培訓課程,但又要做義工.
做義工目的原來係好(減少養懶人),但結果去讀再培訓課程....都係歸同一類懶人.
而綜援金咁少都係用養懶人為借口.
不過低處未算低,綜援租金有上限,仲要D綜援人士補貼租金差額.
作者: wahtung    時間: 20-6-2012 17:27
bb_q_888 发表于 20-6-2012 17:00
但我有朋友在領取失業綜援,同時有報讀再培訓課程,但又要做義工.
做義工目的原來係好(減少養懶人),但結果 ...

只不過真係好少見到攞綜援人士會出番去工作取消綜援,唔知係咪真係拖到懶晒
作者: dopod123    時間: 20-6-2012 18:53
單身每月1800多啲夠咩?仲要做。成個政府,議員都白XXXX痴

(強迫義工好,自力更新好),都係嚴重錯誤的政策更加是歧視有需要的人,人權,是重點.香港價值就係人權。

義務工作必須自發,強迫等同犯罪被判做(社會服務令)我不是歧視犯過刑事的人,我支持更新。

有制度必有人濫用,是否社會承受不了,大家想想吧。

如有需要就去申請及盡快搵工,不要理旁人白眼。忍一時可減輕壓力。

我就對呢種制度非常不滿,但竟冇人過問

個人想法,不喜者見諒

作者: c_ronaldo    時間: 20-6-2012 22:55
bb_q_888 发表于 20-6-2012 15:49

如果不去做 ...

那麼一星期要去做多少次義工?還有,遲些我失業,而且本身我媽媽都沒有工作的
可否以照顧媽媽為理由不去做義工?(她不夠六十歲的)
還有,我和媽媽都沒有工作去申請綜援,是當家庭綜援還是個人的失業綜援?
作者: bb_q_888    時間: 21-6-2012 11:50
c_ronaldo 发表于 20-6-2012 22:55
那麼一星期要去做多少次義工?還有,遲些我失業,而且本身我媽媽都沒有工作的
可否以照顧媽媽為理由不去做義 ...

那麼一星期要去做多少次義工?呢個我唔知喎~
照顧媽媽為理由不去做義工?佢身體有問題而不能照顧自己嗎?請出示公立醫院醫生信証明.
失業綜援好似係得"個人"基本生活費即標準金額. (大約2千下)
如果你話要照顧媽媽,當然家庭綜援.....要計你地有幾多資產.

你諗到既野~社署一早諗到.....
http://www.swd.gov.hk/tc/index/s ... ialsecurity/#CSSAsr
你有需就申請,世上既免費午餐通常都好難食.
作者: bb_q_888    時間: 21-6-2012 12:06
wahtung 发表于 20-6-2012 16:30
但以所知義工唔係長期的(有領取 ...

你講既事的確有可能,得千幾蚊生活,仲樣自己補貼租金.買眼鏡.整牙(差額),用咩貼呀?
有錢唔會攞綜援啦~
義工唔係長期.....我知每個月有個定額時數.聽過朋友講一個禮拜幾個鐘/二次.
總之做夠時數就得.
作者: wahtung    時間: 21-6-2012 12:10
bb_q_888 发表于 21-6-2012 12:06
你講既事的確有可能,得千幾蚊生活,仲樣自己補貼租金.買眼鏡.整牙(差額),用咩貼呀?
有錢唔會攞綜援啦~
義 ...

據知佢哋有好多都係有老婆仔女的,啲津貼攞晒,仲同我講要食腦
作者: bb_q_888    時間: 21-6-2012 12:14
wahtung 发表于 20-6-2012 17:27
只不過真係好少見到攞綜援人士會出番去工作取消綜援,唔知係咪真係拖到懶晒 ...

年齡輕讀完書都會出去工作,只係你唔知,(廿年前)當年攞綜援同學做左5年工作,就全家脫窮.
但現在工資根本養自己都係岩岩好,所以老野迫住攞綜援.....
作者: wahtung    時間: 21-6-2012 12:19
bb_q_888 发表于 21-6-2012 12:14
攞綜援年齡輕讀完書都會出去工作,只係你唔知,身廿年當年佢做左5年工作,就全家脫窮.
但現在工資根本養自己 ...

我當然知道,呢類家人我都識唔少,佢哋唔係老野嚟,三十幾歲已攞到現在,現時都係五字頭左右
作者: bb_q_888    時間: 21-6-2012 12:23
wahtung 发表于 21-6-2012 12:10
據知佢哋有好多都係有老婆仔女的,啲津貼攞晒,仲同我講要食腦

我唔排除有D咁既人,你記唔記得海潚呃綜援女人.....上得山多終遇虎.
當有人舉報佢,佢就大鑊.
作者: queenielamok    時間: 21-6-2012 12:28

我唔係話歧視人拎綜援... 如果有需要... 我覺得呢個福利的確係好有用...

我都認識一個朋友... 佢仲係細路仔時因為父親病逝... 得返阿媽同年老阿爺... 仲有2個細妹... 當年無宜家咁好有咁多托管服務... 而且得佢阿媽一個人亦無辦法養得起咁多人... 所以就申請綜援... 聽佢講當年買咩都要申請... 個社工仲有上佢屋企睇下有無買左d 咩貴野而又無申報... 後來3個細路讀中學... 佢阿媽就做part time... 佢都有好乖咁正式申報... 社署亦會相應減少補助金額... 到我個朋友讀完書出來做野... 因為人工都ok... 就直頭唔再領綜援...

呢d case 我係好欣賞... 因為佢地真係無濫用綜援... 但如果唔係真係需要的話... 係咪都話攞綜援... 唔做野... 呢d 人我真係會鄙視囉...
作者: queenielamok    時間: 21-6-2012 12:40
c_ronaldo 師兄... 我以上的說話並非要針對你... 但如果你是怕突然失業而無收入的話... 呢種心情我地係明白... 希望你可以積極搵工... 學好多ching 話齋... 無錢起上來... 咩工都要做... 最多係收入少d啫... 你住公屋... 起碼屋租都平過好多人... 可以煩少一樣野呀...

至於你媽媽... 除非佢係有病需要照顧... 否則你一路都有做開野... 點解突然間你失業之後... 就要以照顧母親為名而唔而做野呢?... 呢d真係令大家很費解...

點都好... 如果你覺得真係有需要... 咁綜援的確可以幫到你... 咁就唔好顧慮咁多... 快d去申請吧啦...
作者: wahtung    時間: 21-6-2012 12:53
bb_q_888 发表于 21-6-2012 12:23
我唔排除有D咁既人,你記唔記得海潚呃綜援女人.....上得山多終遇虎.
當有人舉報佢,佢就大鑊. ...

係呀,其實我覺得我識呢類人好不對的,佢哋咁樣做點教佢啲仔女呢,哋仔女點樣睇佢父母呢,真係好負面的
作者: c_ronaldo    時間: 21-6-2012 22:12
queenielamok 发表于 21-6-2012 12:40
c_ronaldo 師兄... 我以上的說話並非要針對你... 但如果你是怕突然失業而無收入的話... 呢種心情我地係明白 ...

不是綜援金還綜援金,其他租金,水費等開支另計由社署支付咩
因為早幾年已聽聞公屋的租金由社署直接過戶
作者: wahtung    時間: 21-6-2012 22:30
c_ronaldo 发表于 21-6-2012 22:12
因為早幾年已聽聞公屋的租金由社署直接過戶 ...

無錯,租金是由直接過戶給房署,(因之前有一部份人領取咗綜援後無交租)
水費社署只是津貼小部份的
作者: bb_q_888    時間: 22-6-2012 15:46
c_ronaldo 发表于 21-6-2012 22:12
因為早幾年已聽聞公屋的租金由社署直接過戶 ...

你申請到咪知道到哂~
你得兩個人可能連少少水費津貼都無.
我只可以話比你聽而家綜援係無全包,而除了標準金額外,所有津貼都有上限,
你超出左就自己攪掂.
所以社署先會唔扣$6000,因為它根本就一種政府補貼.(我認為)

作者: c_ronaldo    時間: 22-6-2012 21:34
wahtung 发表于 21-6-2012 22:30
無錯,租金是由直接過戶給房署,(因之前有一部份人領取咗綜援後無交租)
水費社署只是津貼小部份的 ...

如果這樣計算,個人綜援金和公屋租金津貼
也不只是千多元,計落有數千元啊...
作者: siesiuy    時間: 23-6-2012 11:00
才可向社署拿綜 ...

拿綜援應祇是一時間遇到困難才申請, 如果你要提昇生活質數.
找一份安定的工作, 才是正確的做法.
我細個時都曾有一段時間拿綜援(不是失業綜援).
但而家唔會咁諗啦, 衹想回報社會.
作者: wahtung    時間: 23-6-2012 11:56
c_ronaldo 发表于 22-6-2012 21:34
如果這樣計算,個人綜援金和公屋租金津貼
也不只是千多元,計落有數千元啊... ...

如係單身無仔女都係二仟鬆啲左右,除非不幸係長期病患者就有啲傷殘津貼(不過要另行申請的)
作者: smallcat    時間: 23-6-2012 12:06
wahtung 发表于 23-6-2012 11:56
如係單身無仔女都係二仟鬆啲左右,除非不幸係長期病患者就有啲傷殘津貼(不過要另行申請的) ...

咁唔拿好過喇, 就算唔做野都好辛苦
作者: wahtung    時間: 23-6-2012 12:41
smallcat 发表于 23-6-2012 12:06
咁唔拿好過喇, 就算唔做野都好辛苦

係呀,長期唔嘢同社會有脫落,個人好容易鑽牛角尖
作者: smallcat    時間: 23-6-2012 12:59
wahtung 发表于 23-6-2012 12:41
係呀,長期唔嘢同社會有脫落,個人好容易鑽牛角尖

咁少綜援金, 又查又性, 算把啦   我一向唔建議, 除非真係有需要
作者: c_ronaldo    時間: 23-6-2012 13:38
smallcat 发表于 23-6-2012 12:59
咁少綜援金, 又查又性, 算把啦   我一向唔建議, 除非真係有需要

那麼想問我現在和媽媽一起住,會拿到多少綜援金?
大家都沒有工作的話
作者: bb_q_888    時間: 23-6-2012 17:18
c_ronaldo 发表于 23-6-2012 13:38
大家都沒有工作的話

除左租金外....兩人約有4000.
4000衣食行電煤,都在呢度全包.

作者: wahtung    時間: 24-6-2012 16:42
smallcat 发表于 23-6-2012 12:59
咁少綜援金, 又查又性, 算把啦   我一向唔建議, 除非真係有需要

有時好難講,一家唔知一家事,暫時性救吓急都無妨
作者: hijk477    時間: 24-6-2012 18:10
c_ronaldo 发表于 23-6-2012 13:38
大家都沒有工作的話

4千夠你洗定伯母冼?
米咁懶比心機揾工,點都多過綜援。
而且仲要資產審查,伯母願意話比你知佢有幾多身家?同意攞綜援嗎?
你要申請唔洗問,無$開飯即刻去,問都多餘。
作者: smallcat    時間: 24-6-2012 18:35
wahtung 发表于 24-6-2012 16:42
有時好難講,一家唔知一家事,暫時性救吓急都無妨

我唔會反對拿綜援, 只係咁少既話, 如果有工作能力, 自己搵工做有兩個好處

1. 能花既錢肯定多過綜援

2. 一懶左, 個種代價就算比1萬綜援你都無用, 除非 浸鷹哥應承師兄一世都有1萬或以上 (浸鷹哥有錢都比自己起多d地下室啦 ), 否則一但減少綜援, 停了2, 3年再找工作, 好大獲,  呢個代價唔係咁簡單單純看有幾多錢生活咁簡單
作者: c_ronaldo    時間: 24-6-2012 20:23
smallcat 发表于 24-6-2012 18:35
我唔會反對拿綜援, 只係咁少既話, 如果有工作能力, 自己搵工做有兩個好處

當然我自己和媽媽都不想去拿綜援,可是一旦找不到工作
你也要應付日常開支,對嗎?
假如我和媽媽同時去拿綜援,有沒有人知是否兩個人都要去做義工?
作者: wahtung    時間: 24-6-2012 20:25
smallcat 发表于 24-6-2012 18:35

所以我話如救急短暫就無可厚非
作者: wahtung    時間: 24-6-2012 20:28
c_ronaldo 发表于 24-6-2012 20:23
假如我和媽媽同時去拿綜 ...

五十九歲以下就要參加自力更新計劃的,除非是長期病患者,傷殘人士,或要照顧長期病患長者的人士
作者: bb_q_888    時間: 24-6-2012 20:52

社工都係規矩做,睇怕兩個都要,年齡大可能盡量分派一些無咁辛苦. (我估)
但年輕力壯.....掃街清潔都有可能.
作者: smallcat    時間: 24-6-2012 21:16

師兄, 老實講, 依家失業率咁低, 其實你只要有中3學歷, 年輕力壯做乜都得, 甚至跟車送貨, 順X 速遞, 都會搵到,  師兄, 唔好比太多藉口自己, 你都未搵, 先想定拿綜援, 係唔係奇怪左少少?  恕我得罪咁講

如果你真係搵唔到, 無人會怪你, 始終人係需要食飯, 但你都未搵, 係唔係攪笑左D ?

作者: smallcat    時間: 24-6-2012 21:17
bb_q_888 发表于 24-6-2012 20:52
社工都係規矩做,睇怕兩個都要,年齡大可能盡量分派一些無咁辛苦. (我估)
但年輕力壯.....掃街清潔都有可能 ...

如果真係得4千, 仲要做義工, 晒鬼氣啦, 不如認真搵份工好過

賭少D, 乜都係翻度啦
作者: smallcat    時間: 24-6-2012 21:20
wahtung 发表于 24-6-2012 20:28
五十九歲以下就要參加自力更新計劃的,除非是長期病患者,傷殘人士,或要照顧長期病患長者的人士 ...

社署唔係傻的, 佢地咁多經驗, c朗兄要過社署呢關, 攪來攪去, 浪費咁多時間, 不如認真做工好過啦, 依家都未夠30歲, 社署唔叫佢做義工, 我先覺得奇怪   

4千蚊邊只係夠生存, 既然破左產, 點解唔努力為將來打算? 依家失業咁低, 肯做一定有, 當然係辛苦D既工, 咁無計架, 大學畢業生出來何嘗不是幾千蚊起薪點?
作者: c_ronaldo    時間: 24-6-2012 21:47
smallcat 发表于 24-6-2012 21:20
社署唔係傻的, 佢地咁多經驗, c朗兄要過社署呢關, 攪來攪去, 浪費咁多時間, 不如認真做工好過啦, 依家都未 ...

我不知找那些工作才好...
作者: siesiuy    時間: 24-6-2012 22:08
c_ronaldo 发表于 24-6-2012 21:47

在香港這個根本不是問題, 如果學歷不高可選 : 清潔, 保安, 速遞, 加油員等等.
是個一份都會好過拿綜緩.
作者: smallcat    時間: 24-6-2012 22:09

什麼都嘗試下, 先知道自己的方向, 不要怕失敗, 不要怕辛苦, 不然你將來會很痛苦, 現在的舒服, 老了你就知後悔!

努力做好工作  等你媽生活好點  
作者: queenielamok    時間: 25-6-2012 09:07
smallcat 发表于 24-6-2012 21:16
師兄, 老實講, 依家失業率咁低, 其實你只要有中3學歷, 年輕力壯做乜都得, 甚至跟車送貨, 順X 速遞,  ...

smallcat... 你完全講左我想講既心聲...

其實有心搵工... 唔會話搵唔到... 你話要搵份人工高/福利好/同事好/工作量低/保證唔會炒魷的工作就話難啫... 搵份夠生活的... 宜家一定唔會太難... 打開份報紙大把工... 記得我3年幾前俾公司裁員... 撞正雷曼事件... 經濟環境差過宜家好多... 我失業左3個月... 因為急住搵份工來還債... 無辦法之下... 我係咁降低人工要求... 連平時唔會揀的工作地點都照搵... part time 都照搵... 最後搵到份比之前份工少3千蚊... 工作地點亦比較遠既工作... 人工係少... 但總算夠生活... 3年後既今日... 我依然係響呢間公司度做... 人工亦加左幾次...

我想話... c_ronaldo... 你諗定後路係啱... 但你與其用咁多時間諗點樣可以申請多d綜援金... 又諗綜援金夠唔夠你2母子生活... 不如用呢d時間打開份報紙搵工好過啦... 你話唔知找邊d工... 記住... 你宜家係失業... 你要生活... 你要錢... 就去搵工... 你有咩學歷... 咩工作經驗... 見到報紙有咩啱... 咪去見下囉... 總有份會請你...
作者: smallcat    時間: 25-6-2012 11:33
queenielamok 发表于 25-6-2012 09:07

其實有心搵工... 唔會話搵唔到... 你話要搵份人工高 ...

其實好多人無認真思考, 就算起薪唔算高, 只要你勤力, 老闆一定會知, 一定會有人工加, 一個人在香港肯勤力做野, 一定有唔錯既生活, 跟車送貨雖然辛苦, 如果師兄勤力, 唔怕吃虧, 加埋班一萬蚊一定唔難, 唔鐘意既, 搵d 店鋪 sales 亦可, 有冷氣歎又可以接觸多d人, 講野都醒目d, 加埋班都會有一萬蚊!

點都好過拿綜援, 左查你又查你, 查完一大輪 又要做義工 (唔係做義工唔好, 而係義工都要花時間, 咁不如工作)
又先得果4千大元, 撞鬼, 衰衰地搵份工都有8千, 有尊嚴又可以多d錢使, 如果做得好, 過2年過萬, 點都好過拿綜援, 拿了3, 4年個人懶晒, 出去見工人地問你之前做乜野 ? 唔通話做良地官 ?  拿綜援 ? 除非老闆真係搵唔到人, 否則即刻一腳申你出去    

唔做野2, 3年既"代價", 比拿到綜援既得益 "大很多"     

所以,C朗師兄真係要三思而後行, 當然搵唔到工作先去申請, 頂住先, 但工一樣要搵  無工作點面對朋友, 想追女仔, 更加唔好講, 晒氣, 係女仔見到都驚  

作者: smallcat    時間: 25-6-2012 11:38
queenielamok 发表于 25-6-2012 09:07

其實有心搵工... 唔會話搵唔到... 你話要搵份人工高 ...

所以, 只要人肯努力, 就如你加幾次人工一樣, 老闆唔係傻的, 搵一個肯勤力肯用心做野既人唔容易的, 所以, 一定有回報的! (當然有傻老闆衰老闆, 如果遇到咪轉工搵個欣賞自己努力既老闆咯, 哈哈)
我既情況都同你差唔多, 都係一樣努力老闆都會知, 會自動加的, 呵呵

作者: wahtung    時間: 25-6-2012 11:55

斯朗兄以往做開甚麼工種咪試吓再揾囉,物流業現時都成日請人

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3