破產聯盟

標題: 破產前未知方向 [打印本頁]

作者: athen2011    時間: 10-6-2012 03:36
標題: 破產前未知方向
本人生意不景欠下店舖租金近60萬、另銀行私人貸款及信用咭90萬共150萬,現已無力償還到過期未邀,昨天見過葉XX律師行之律師,提及本人長期在賽馬X內賭錢都有輸錢及剛剛在澳門輸錢,已觸犯刑事好大可能判刑。而家條數大到不能 DRP & IVA.  請大家幫忙比D意見。謝謝
作者: smallcat    時間: 10-6-2012 10:32

1. 條數大到 DRP & IVA 都不能, 正常, 因為你生意欠佳, 生意正常都唔會欠咁大條數, 就算你想做DRP IDRP or IVA即係債權人都好難信你還到, 所以, 問問律師分析左可能最後都需要破了!
2. 請問你所指賭得大, 大成點? 律師一定會咁同你講觸犯刑事好大可能判刑, 因為律師係跟法程律序去做野, 但大部份真係去到判既刊既case唔多, 老實講, 破產前都唔會好好數架喇, 唔通破產前個個月都正正常常? 通常D 係出事攪攪下先破產!
其實你可以反問翻律師  一般判刑事最壞係點? 但要是你還唔到,,破產只係唯一解決方法, 就算刑事最多咪睇佢點罰(你唔係殺人放火老強, 可以判你幾重?), 去到現在都唔到你想太多, 攪老破等人停止追數先, 破產後從過新生活 呢樣可能係依架見到既解決方法!
作者: smallcat    時間: 10-6-2012 10:38
就算判你刑事, 要上庭, 到時咪同個法官講, 賭錢都係想還清條數姐, 有頭髮邊個想做辣喱 (比D淚水入戲D唔好似老曾咁假一定有D同情分), 仲可以同個官講叫 賽貓會 摺左佢, 唔使害人害物添
作者: dopod123    時間: 10-6-2012 13:56
告你要睇你是否賭錢和高風險投資令你破產,馬會數唔大,唔會有問題。
作者: 301    時間: 10-6-2012 14:34
.............咁最後律師樓點講 ?
有無得做 ?

作者: worldcat    時間: 11-6-2012 10:27
macauranger 发表于 11-6-2012 09:56
三姓出晒名稍有風險都唔會做,因為費事執手尾!

我差唔多case,但純粹個人無涉及公司數。3姓叫我頂多2~3個月先申破,但佢地答野嘅行貨就真。
但樓主涉及公司數,之前睇案例係麻煩啲。

希望樓主搞得掂,搵下好啲嘅律師幫手。
作者: worldcat    時間: 11-6-2012 12:17
macauranger 发表于 11-6-2012 10:56
提議問吓黃+藍,感覺上佢專業D,萬一到時外判翻俾佢,可能批生活費鬆手D。
註:呢個係我一廂情願嘅想法,未 ...

哈哈!早幾日我都有呢個諗法, 之前DAY OFF去左佢到問野.....

樓主做生意. 可能俾得起律師費無問題. 又可能俾得起錢佢地態度會好啲.

總之, 如果普通打工仔想申破, 可以唔多洗搵呢間. 費用..... 唔係全包, 貴唔貴唔識講.
職員..... 我以為自己已經老破左, 頭先係去見外判....... 同埋我可能算中低收入, 佢勁SALE IVA...... (有佣分?)
但IVA不論成功, 都要俾頭PART萬幾蚊律師費......

座左半個鐘, 最後走都走唔切.

題外話, 如果跟佢個計法, 我+仔(我一半,太太一半)+媽(我一半家姐一半), 總共一個月8仟蚊生活費..... 如果真係佢跟, 佢又真係做得出. 上硬法庭搞都似.
作者: smallcat    時間: 11-6-2012 17:51
macauranger 发表于 11-6-2012 17:32
我果陣其實係想IVA,結果法庭出咗令後我就以自己份工唔穩定為理由reject咗,改做破產,而家都解破咗差不多 ...

師兄係呀 除非份工一定唔可以破 (銀行呀..等)  否則如果還左幾年, 先還唔到, 咁真係變左 10年抗戰  好辛苦
早d 解決從新做人好過
作者: smallcat    時間: 11-6-2012 17:54
macauranger 发表于 11-6-2012 17:32
我果陣其實係想IVA,結果法庭出咗令後我就以自己份工唔穩定為理由reject咗,改做破產,而家都解破咗差不多 ...

還款條數亦都要計, 如果份工破產都可以做, 咁如果唔使還錢8年

頭4年破手頭緊無乜錢存 or 存到少少 , 解破後4年存到 30個 或以上

如果iva 8年, 咁8年後都係 窮光蛋一名, 買樓借錢做過iva record 都會有影響架喇, 雖然唔係破!   
作者: worldcat    時間: 11-6-2012 19:06
macauranger 发表于 11-6-2012 17:28
條數係咁計嘅,破產破產署收8000(or 8500??),律師樓就收手續費3000-6000不等,視乎邊間。佢地嘅服務到你出 ...

沙石店老破唔計政府收$3500~$8000,因為係每項收費。3仟5只係跟文件交表,要佢填表收$1000,解凍信$1000….等等
iva先收15k, 如果ok左,多收萬幾會計埋落債款到。另加每月管理費$500。
作者: chunking    時間: 11-6-2012 20:48
雖然唔係好識,不過你條數大到咁你唯一既路就係老破
我覺得你呢家最好就搵多幾間律師行問一問
因為我覺得3姓係比較驚跟手尾,試下其他律師行吧
作者: 天帝    時間: 11-6-2012 21:25
chunking 发表于 11-6-2012 20:48
雖然唔係好識,不過你條數大到咁你唯一既路就係老破
我覺得你呢家最好就搵多幾間律師行問一問
因為我覺得3姓 ...

Argee , 衫 性 乃 屬 行 騎 樓 戴 鋼 盔 之 流
作者: andrewhome    時間: 12-6-2012 12:15
macauranger 发表于 11-6-2012 10:56
提議問吓黃+藍,感覺上佢專業D,萬一到時外判翻俾佢,可能批生活費鬆手D。
註:呢個係我一廂情願嘅想法,未 ...

聽3個性講, 邊間同你做破產, 就一定唔會外判比佢
作者: et666    時間: 12-6-2012 16:18
想破咪破咯,
如果諗得掂,拖得到就唔使諗行呢步啦,
相信10老破中,有6~7個都同賭字有關至申破喇.
驚又去賭,而家至知驚?
作者: c_ronaldo    時間: 14-6-2012 19:34
macauranger 发表于 13-6-2012 20:06
好多人都係山窮水盡,先至諗住用剩餘彈藥去搏命,結果未瓜埋!

請問遲些的公屋免租三個月和之前政府的電費補貼
需要在年報表上註明嗎?
還有,會否被破產署/外判要求將這些津貼的錢上繳嗎?
作者: 天帝    時間: 14-6-2012 20:33
c_ronaldo 发表于 14-6-2012 19:34
請問遲些的公屋免租三個月和之前政府的電費補貼
需要在年報表上註明嗎?
還有,會否被破產署/外判要求將這 ...

Of course, in the Annual Report of bankruptcy outstanding should be reported, not turned over to see your adult total expenditure whether surplus
作者: c_ronaldo    時間: 14-6-2012 20:59
天帝 发表于 14-6-2012 20:33
Of course, in the Annual Report of bankruptcy outstanding should be reported, not turned over to s ...

不明白你說什麼,可否打中文字?
作者: 天帝    時間: 14-6-2012 21:33
c_ronaldo 发表于 14-6-2012 20:59
不明白你說什麼,可否打中文字?

OH .....公 屋 免 租 三 個 月 及 電 費 津 貼 在 年 報 表 上 支 出 要 註 明

租 $......  X 9 個 月 = $.......

電 費 單 上 實 數 照 填 報,電 費 單 上 已 列 明 扣 除 津 貼

免 租 及 電 費 津 貼 要 不 要 上 繳 睇 年 報 表 上 總 結 餘 有 冇 盈 餘 ,如 有,就 要 傍 水

作者: bb_q_888    時間: 16-6-2012 15:00

睇完樓主同各位意見,我只覺樓主有點傻,俗語說;財不入急門,再賭也幫不到你.
同時你有賭你可以講,但係直接同官認罪係兩回事.

你就算有錯都要尋求最好解釋方法,問左律師意見.
第一次我見外判,佢夠話我過去兩年水電費貴,我回答佢時....
我無特登用多D來出數,我都係正常咁用.
當然我見你出文,就知........
總之自知唔合理,唔正常就唔好做,只有自己先可以幫到自己.

作者: athen2011    時間: 18-6-2012 05:15

問題未解決,查落仲有剛借分期貸款第一期都未曾供就破,律師話銀行多數就此事報警,另有一間已供到一半之當期時申請貸款時就有虚報公作資料,如果其X銀行報警就連帶虚報資料一拼查出,唉 到時就真係等判刑, 以後怎樣面對兒女。
作者: bb_q_888    時間: 18-6-2012 14:10
唔好出銀行名.
咁....即你明知要破產都去借,就係詐騙.
你律師點教你?等多幾個月?

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3