破產聯盟

標題: 可能就快又要加租 [打印本頁]

作者: queenielamok    時間: 19-4-2012 11:26
標題: 可能就快又要加租
琴晚出街撞到房東大人兩公婆... 佢暗示遲d會加租... ... 以前就n年都唔加一次租... 自從上次10年年尾加左鑊金之後... 諗住都可以唔使煩... 住到解破先再算... 點知琴晚佢咁講一講... 唉... 真係好擔心... 唔知今次又加幾多... 又唔知幾時開始加... 最怕佢加返到市值租金... 咁就真係pk囉...

如果真係加租... 我又要搵我最唔想搵果個pk外判... 上次通知佢加租$1000... 佢就取消左原本批俾阿媽果$500醫藥費... 變相只係批多$500俾我加租... ... ... 今次如果又通知佢加租... 佢又唔知會取消我咩開支... 唉... 次次都要我自己哽尾數... 家下乜都加... 乜都貴... 我仲點哽到咁多?

作者: wahtung    時間: 19-4-2012 11:36
其實好多朋友都有類似情況出現,莫講話加租,現在通脹壓力咁大,乜义嘢都加,啲PK外判都係楂得咁緊,真係楂頸就命架
作者: queenielamok    時間: 19-4-2012 11:54
唉... 房東大人開得聲... 睇怕應該呢2個月會通知加租...

無計啦... 鬼叫佢唔肯簽租約咩... 如果唔係就可以正常2年後... 即係今年10-11月先加租...

不過都係果句啦... 希望佢念在我係一個好租客... 唔好加咁多啦...
作者: bb_q_888    時間: 19-4-2012 12:26
你仲有幾多年?
你包租唔知你破麻?
佢地加你租都係幫保生計,我地跟外判就係惡梗.
作者: queenielamok    時間: 19-4-2012 13:26
bb_q_888 发表于 19-4-2012 12:26
你仲有幾多年?
你包租唔知你破麻?
佢地加你租都係幫保生計,我地跟外判就係惡梗. ...

仲有唔夠2年 (1年10固月)...

房東當然唔知我破啦... 點會俾佢知...

其實我都明白... 其實房東大人一路用低於市值租金租俾我... 我真係算好好彩... 宜家無野望... 只係希望今次唔好加太多 (依然低於市值租金)... 另外希望外判生活費可以可以全數扣除啦...
作者: dopod123    時間: 19-4-2012 15:58
queenielamok 发表于 19-4-2012 13:26
仲有唔夠2年 (1年10固月)...

房東當然唔知我破啦... 點會俾佢知...

如果你一向準時交租一般都未必會加你租嘅,加都可能500未必一定加得多,況且10月先可能加

就算真係加咗,13年中你都解破啦,而加啲租升得驚人,低過市價已經萬幸.
作者: queenielamok    時間: 19-4-2012 16:07
dopod123 发表于 19-4-2012 15:58
如果你一向準時交租一般都未必會加你租嘅,加都可能500未必一定加得多,況且10月先可能加

就算 ...

我都想佢10月先加... ... 但我估佢可能呢2個月會通知我囉... 如果唔係都唔使咁早放定聲出來啦... 我地無簽租約... 佢幾時話加都吹佢唔脹啦... ...

我14年2月先解破呀... ... 如果佢今次加左租... 睇怕都應該順利等到我解破後先會再加... 到時我手頭鬆返... 可以多d選擇...
作者: dopod123    時間: 19-4-2012 16:21
queenielamok 发表于 19-4-2012 16:07
我都想佢10月先加... ... 但我估佢可能呢2個月會通知我囉... 如果唔係都唔使咁早放定聲出來啦...  ...

冇租約?而家都冇辦法啦佢話事,等佢通知先算。另有時間睇定租盤如果佢加得多都可有準備走人及知下價先

所有都要落實先同PK傾
作者: queenielamok    時間: 19-4-2012 16:47
dopod123 发表于 19-4-2012 16:21
冇租約?而家都冇辦法啦佢話事,等佢通知先算。另有時間睇定租盤如果佢加得多都可有準備走人及知下價先

...

我唔使睇租盤都知宜家咩價... 我日日放工都經過d街坊地產舖... 同區d套房早兩年都仲可以$2000蚊一間... 宜家全部都要3千幾先有一間... 我呢d 幾百呎唐樓單位... 全部差唔多5千蚊先有... 所以原則上我都唔諗住搬... 除非佢加租加得太過份... 咁我先會考慮係咪要搬... 始終搬一搬屋真係使唔少錢... 我何來有錢搬?
作者: wahtung    時間: 19-4-2012 17:32
queenielamok 发表于 19-4-2012 16:47
我唔使睇租盤都知宜家咩價... 我日日放工都經過d街坊地產舖... 同區d套房早兩年都仲可以$2000蚊一間...  ...

套房仲睇吓唐樓定洋樓,如洋樓(有升降機)無三仟元以上都唔使止意有得租
香港居住環境真係唔易頂
作者: dopod123    時間: 19-4-2012 18:38
queenielamok 发表于 19-4-2012 16:47
我唔使睇租盤都知宜家咩價... 我日日放工都經過d街坊地產舖... 同區d套房早兩年都仲可以$2000蚊一間...  ...

都係嘅,都冇計啦,等。。。可能到時有好消息呢
作者: queenielamok    時間: 20-4-2012 08:42
wahtung 发表于 19-4-2012 17:32
套房仲睇吓唐樓定洋樓,如洋樓(有升降機)無三仟元以上都唔使止意有得租
香港居住環境真係唔易頂 ...

咩呀?唐樓無lift 都要3千幾啦... 我有朋友住唐樓有 lift (好舊的lift)... 唔夠2百呎套房... 都要4千呀...
作者: queenielamok    時間: 20-4-2012 08:43
dopod123 发表于 19-4-2012 18:38
都係嘅,都冇計啦,等。。。可能到時有好消息呢

唉... 都唔知佢幾時先搵我傾... 我寧願佢早d同我講加幾多... 等我有個預算...
作者: wahtung    時間: 20-4-2012 10:44
queenielamok 发表于 20-4-2012 08:42
咩呀?唐樓無lift 都要3千幾啦... 我有朋友住唐樓有 lift (好舊的lift)... 唔夠2百呎套房... 都要4千呀.. ...

所以香港租住私人樓的費用真係好昂貴
作者: dopod123    時間: 20-4-2012 13:45
queenielamok 发表于 20-4-2012 08:43
唉... 都唔知佢幾時先搵我傾... 我寧願佢早d同我講加幾多... 等我有個預算...  ...

通常唔到最後都唔會同你傾啦,佢一心想加都等下有冇人會比貴啲租先同你傾,忍
作者: queenielamok    時間: 20-4-2012 16:23
有幾個friend 上年至今年都分別加左租... 由$400 - $1200不變... 加$1200果個... 食水真係好深... 人工都無加一千啦... 佢地居然可以加咁多... 真係賺埋都唔夠交租... ...

呢幾年發覺年年加人工根本無意義... 根本就追唔到通漲... 乜鬼都係咁加... 人工加5%叫做好好... 但出面d物價就加起碼30%...

我地搵一萬多少少都話唔算係低下層... 申請公屋又話無資格... 私樓d租根本唔係小市民可以負擔... 初出來做野頭幾年... 都覺得出面租樓無問題... 因為你俾得起5-6千蚊已經可以租到一個好好的入門級屋苑單位... 好多搵萬幾蚊一個月都可以勉強負擔得起... 但宜家呢... 相同單位... 你無$8000-$10000唔使旨意有囉... 人工無$20000都租唔起... 呢d根本就已經係中產以上收入... 你話呢個咩世界呀?

唉... 我呻完啦...
作者: superlemon911    時間: 20-4-2012 21:19
我個包租公都係la, 年年都加租, 我住緊套房已經交緊4千幾蚊租, 年尾又加真係死比佢睇, 不過我係主任跟都會好少少既...
作者: wahtung    時間: 20-4-2012 21:28
superlemon911 发表于 20-4-2012 21:19
我個包租公都係la, 年年都加租, 我住緊套房已經交緊4千幾蚊租, 年尾又加真係死比佢睇, 不過我係主任跟都會 ...

真係香港住屋問題幾嚴重,住間套房都四仟幾
作者: canshek    時間: 21-4-2012 02:18
我都好同情你租遇.學佢地話齋,
你都要有兩手準備,係時候睇定街招或報紙,
有時好似我咁,間唔中狗糞撞棍,
搵到好地方.
祝順順利利.

作者: superlemon911    時間: 22-4-2012 09:46
所以年尾都諗住註冊申請公屋算la, 唔想個個月出糧比3份1出黎交租, 好肉赤...
作者: 天帝    時間: 22-4-2012 16:53
superlemon911 发表于 22-4-2012 09:46
所以年尾都諗住註冊申請公屋算la, 唔想個個月出糧比3份1出黎交租, 好肉赤... ...

住 私 人 樓 宇 租 金 真 係 好 貴 , 我 住 公 屋 想 落 真 幸 運
作者: bb_q_888    時間: 22-4-2012 17:13
superlemon911 发表于 20-4-2012 21:19
我個包租公都係la, 年年都加租, 我住緊套房已經交緊4千幾蚊租, 年尾又加真係死比佢睇, 不過我係主任跟都會 ...

主任會唔會批足租金比你?
註冊申請公屋而家用計分制,你有無計過你大約有幾分?

作者: superlemon911    時間: 22-4-2012 20:34
bb_q_888 发表于 22-4-2012 17:13
主任會唔會批足租金比你?
註冊申請公屋而家用計分制,你有無計過你大約有幾分?
...

單人先會用計分制, 雙人唔會用計分制架, 主任租金都批足比我, 我同男友各分一半交租...
作者: queenielamok    時間: 23-4-2012 09:02
superlemon911 发表于 22-4-2012 09:46
所以年尾都諗住註冊申請公屋算la, 唔想個個月出糧比3份1出黎交租, 好肉赤... ...

我都好想申請公屋... 但人工超出左囉... 而且我同男友都係諗住等我解破後先會結婚... 費事呢段時間俾外判將所以租金/雜費等等 全部cut 半咁蝕底...
作者: bb_q_888    時間: 23-4-2012 14:51
queenielamok 发表于 23-4-2012 09:02
我都好想申請公屋... 但人工超出左囉... 而且我同男友都係諗住等我解破後先會結婚... 費事呢段時間俾外判 ...

你令我想到一個有趣問題,如果有人因為想申公屋而先註冊,而現實又未一齊住,
咁基本因素事實上沒有改變,這樣如何扣人生活費?

我覺得遲些申請公屋入息上限可能提高,到時條隊就更長.
作者: superlemon911    時間: 23-4-2012 19:43
其實我交租都係同男友各一半, 所以註唔註冊左都無分別, 我男友之前已經申請左公屋單人, 到時會加名, 而且CY果時講會增加興建公屋, 所以早D申請好D, 不過要曦牲下, 到時我會唔做野OR做住PART TIME先, 到上左樓先做野
作者: queenielamok    時間: 24-4-2012 09:00
bb_q_888 发表于 23-4-2012 14:51
你令我想到一個有趣問題,如果有人因為想申公屋而先註冊,而現實又未一齊住,
咁基本因素事實上沒有改變,這 ...

哈哈... 你呢條問題又真係幾有趣喎... ... 但我估... 如果係我個pk外判的話... 佢會陰謀論... 唔理你係因為咩原因先註冊... 總之你地註左冊就係夫婦... 唔理你地係咪一齊住... 生活費都應該share一人一半...

我都有留意公屋入息上限... 上年2人個額都增加幾大... 但今年就3人以上有增加... 2人係維持不變... (心傷)
作者: queenielamok    時間: 24-4-2012 09:08
superlemon911 发表于 23-4-2012 19:43
其實我交租都係同男友各一半, 所以註唔註冊左都無分別, 我男友之前已經申請左公屋單人, 到時會加名, 而且CY ...

我當初聽到CY話增建公屋... 我都幾開心... 但前排聽到白田邨話拆... D人就搬去新建的石硤尾邨...

我當佢平時target係建8棟公屋... 咁佢增加到target建10棟... 但其實10棟之中有4棟係for受清拆的舊公屋住戶... 咁實際上得6棟係for輪候冊上的申請者... 即係其實仲少左...

除非CY真係大量再大量咁加增建公屋量... 可以一方面俾到受清拆戶... 另方面仲可以加快輪候冊等候時間... 真係做到3年上樓啦... 咁就真係俾個like佢啦...
作者: dopod123    時間: 24-4-2012 14:25
queenielamok 发表于 24-4-2012 09:08
我當初聽到CY話增建公屋... 我都幾開心... 但前排聽到白田邨話拆... D人就搬去新建的石硤尾邨...

我當 ...

又唔可以講仲少咗,新樓一棟40層,18﹣32個單位一層,再加舊村重建又有十棟8棟點都多咗,重要係佢地加快重建就真,3年上樓其實而家好多都唔洗。
作者: queenielamok    時間: 24-4-2012 16:15
dopod123 发表于 24-4-2012 14:25
又唔可以講仲少咗,新樓一棟40層,18﹣32個單位一層,再加舊村重建又有十棟8棟點都多咗,重要係佢地加快 ...

宜家好多新樓... 一層得10幾個單位咋... 我返工搭車必經石硤尾邨 同埋 元洲邨... 全部都係30幾層x10幾個單位... 其實數量唔多...

仲有... 我日日上公屋聯盟網... 大部份人都等左起碼5年先上到樓... 3年上樓係新移民搵社工/區議員出手先得咋...

其實最緊要係政府增加撥地for公屋 (米鬼成日賣地俾地產商起咁死多豪宅)... 再加埋舊邨重建... 2樣同時進行... 咁就真係可以加快上樓啦...
作者: dopod123    時間: 24-4-2012 18:46
queenielamok 发表于 24-4-2012 16:15
宜家好多新樓... 一層得10幾個單位咋... 我返工搭車必經石硤尾邨 同埋 元洲邨... 全部都係30幾層x10幾個 ...

我之前去申請過佢地話冇市區可以排.只可以擴搌市區。敢呢啲市區又比邊個住?
作者: wahtung    時間: 24-4-2012 20:03
dopod123 发表于 24-4-2012 18:46
我之前去申請過佢地話冇市區可以排.只可以擴搌市區。敢呢啲市區又比邊個住? ...

多數係受重建清拆舊公屋的人士,新申請人士真係多數安排你所說的擴展市區
作者: queenielamok    時間: 25-4-2012 08:51
dopod123 发表于 24-4-2012 18:46
我之前去申請過佢地話冇市區可以排.只可以擴搌市區。敢呢啲市區又比邊個住? ...

09年前申請果批都可以轉市區... 仲有家有長者都可以申請市區... 但新申請就只可以揀擴展市區同埋新界... 要等等時有無機會俾你轉區先可以改市區
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 11:02
queenielamok 发表于 25-4-2012 08:51
09年前申請果批都可以轉市區... 仲有家有長者都可以申請市區... 但新申請就只可以揀擴展市區同埋新界...  ...

家有家長可申請市區,但多數都係安排市區的舊公屋的
作者: queenielamok    時間: 25-4-2012 11:16
wahtung 发表于 25-4-2012 11:02
家有家長可申請市區,但多數都係安排市區的舊公屋的

唔止家有長者會派舊屋... 我見呢排好多第1次派樓的都係派舊屋... 仲要係30幾年果d舊樓... 有d慘到一係派地下果層 (唔係2/F, 係G/F... 真係地下果層)... 仲要近垃圾房... 有d就派最頂樓... 但係最頂呢層係無lift到... 房署搏佢地急住上樓就硬食... 但其實大部份都唔會要... 寧願等第2次... 第2次都有d機會係新樓...

講真... 唔係話嫌佢舊... 但諗真d... 搬左入去幾年之後又話要清拆重建再搬喎... 雖然話佢清拆都會安置新樓俾你... 但你估搬屋真係好好玩咩... 就算點唔裝修都要係咁二執執間屋啦... 執下唔使錢咩?

唉... 總之未上到樓都先玩謝你先...
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 11:22
queenielamok 发表于 25-4-2012 11:16
唔止家有長者會派舊屋... 我見呢排好多第1次派樓的都係派舊屋... 仲要係30幾年果d舊樓... 有d慘到一係派 ...

係呀,房署就係捉住啲申請人心急上樓囉,仲有啲所謂兇宅都有,所以一派樓係要問清楚啲
但舊公屋租金較平,現在啲新公屋啲租金都幾貴架,但當然環境較舒適
作者: queenielamok    時間: 25-4-2012 11:51
wahtung 发表于 25-4-2012 11:22
係呀,房署就係捉住啲申請人心急上樓囉,仲有啲所謂兇宅都有,所以一派樓係要問清楚啲
但舊公屋租金較平,現 ...

新同舊樓就各有各好啦... 其實我比較鍾情Y1-Y2型... 大約20年前果D... 可能細個已經係住呢類公屋... 感覺上實用D... 可以間到房... 窗又多... 光猛d... 又有對流風... 又有露台可以曬衫...

太舊果D井型或 I 型 就太舊... 間格唔實用... 室內又太暗... 得個大騎樓見光... 間格亦唔好...

新呢D... 除左係新D... 配套設施好D... 但實用面積比較細... 亦唔會再有露台... 無位俾你曬衫... 租金亦較貴...

以前年代得大/中/細房單位... 宜家佢就分 1人單位/ 1-2人單位 / 2-3人單位 / 3-4人單位 / 5人以上大單位... 分幾十種唔同size... 小家庭的話... 相對以前個單位size係細左好多...
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 11:56
queenielamok 发表于 25-4-2012 11:51
新同舊樓就各有各好啦... 其實我比較鍾情Y1-Y2型... 大約20年前果D... 可能細個已經係住呢類公屋... 感覺 ...

井字型仲有一度唔好,一出門口望落去好恐怖(住高層)
作者: queenielamok    時間: 25-4-2012 12:09
wahtung 发表于 25-4-2012 11:56
井字型仲有一度唔好,一出門口望落去好恐怖(住高層)

仲有呀... 井型好應聲... 細個去親戚到... 佢地戶戶打開門... 其中一戶鬧仔... 全層 再加 上下2層 都會聽到... 超應聲...

至於 I 型... 細個好多同學仔都係住呢類型... 上佢地屋企... 條走廊真係又長又暗... 好恐怖... 仲有... 好多時日頭都要開燈... 間屋好暗...
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 12:25
queenielamok 发表于 25-4-2012 12:09
仲有呀... 井型好應聲... 細個去親戚到... 佢地戶戶打開門... 其中一戶鬧仔... 全層 再加 上下2層 都會聽 ...

我咪I型囉,咪搞到有老花囉
作者: queenielamok    時間: 25-4-2012 12:38
wahtung 发表于 25-4-2012 12:25
我咪I型囉,咪搞到有老花囉

老花就要去配返副老花眼鏡啦... 唔係睇女會睇唔清楚架...

呢排成日無聊都係上破聯同埋公屋網... 雖然我係諗住解破後先去申請... 但都睇下佢地D派屋進度... 同有咩新消息... 希望到我申請果時真係有多d屋... 輪候時間短d... 人息上限調高d 啦... 我要求唔高... 唔一定要新屋... 總之間屋唔係凶屋/追數屋... 環境/間格唔太差我都會要... 始終住公屋真係慳唔少... 起碼點加租都唔會貴得過宜家租屋... 無事無幹真係可以住成世... 唔使煩...
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 12:42
queenielamok 发表于 25-4-2012 12:38
老花就要去配返副老花眼鏡啦... 唔係睇女會睇唔清楚架...

呢排 ...

哦,咁放心,我一見到靚女對眼會發光乜嘢老花近視即暫時會無
係呀,住公屋係慳唔少架,住私人樓真係要人工三份二嚟頂租,真係好惡頂架,祝你快申請到公屋上樓
作者: bb_q_888    時間: 25-4-2012 12:49
queenielamok 发表于 24-4-2012 09:00
哈哈... 你呢條問題又真係幾有趣喎... ... 但我估... 如果係我個pk外判的話... 佢會陰謀論...  ...

我見所有生活費都係睇實際情況,唔同住可能有好多原因,
結婚都唔代表要養對方,呢D可能有得傾.
外判都係睇當事人點講.
作者: queenielamok    時間: 25-4-2012 12:51
wahtung 发表于 25-4-2012 12:42
哦,咁放心,我一見到靚女對眼會發光乜嘢老花近視即暫時會無
係呀,住公屋係慳唔少架,住 ...

咁你祝我早日解破先啦... 我解破就會即刻申請...
作者: queenielamok    時間: 25-4-2012 12:54
bb_q_888 发表于 25-4-2012 12:49
外判都係睇 ...

咁都係... 但我唔會搏囉... 費事又要見個pk外判... ... 我口才差... 真係無本事解畫令佢明白... 反正都係等多2年... 我地仲等得...
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 12:56
queenielamok 发表于 25-4-2012 12:51
咁你祝我早日解破先啦... 我解破就會即刻申請...

我應該同你差唔多,你可能早啲解破,我就快兩年,大家順順利利啦
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 12:59
queenielamok 发表于 25-4-2012 12:54
咁都係... 但我唔會搏囉... 費事又要見個pk外判... ... 我口才差... 真係無本事解畫令佢明白... ...

撥開你註唔註冊問題,因你現在租住私人樓,租金都係所批生活費部份,如你在此兩年間公屋上樓,租金較平,啲PK外判有可能扣你生活費
作者: bb_q_888    時間: 25-4-2012 13:19
queenielamok 发表于 24-4-2012 09:00
哈哈... 你呢條問題又真係幾有趣喎... ... 但我估... 如果係我個pk外判的話... 佢會陰謀論...  ...

外判都係睇當事人點講.
作者: queenielamok    時間: 25-4-2012 13:38
wahtung 发表于 25-4-2012 12:56
我應該同你差唔多,你可能早啲解破,我就快兩年,大家順順利利啦

係呀... 我仲有唔足2年... 但求大家都無驚無險咁過渡就好啦...
作者: queenielamok    時間: 25-4-2012 13:41
wahtung 发表于 25-4-2012 12:59
撥開你註唔註冊問題,因你現在租住私人樓,租金都係所批生活費部份,如你在此兩年間公屋上樓,租金較平,啲PK ...

咁一定啦... 不過對我都唔會有咩分別... 因為可以用的錢都係咁多... 只係會多左錢俾外判... 肥左響佢度... 唔係咁想囉...
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 13:49
queenielamok 发表于 25-4-2012 13:41
咁一定啦... 不過對我都唔會有咩分別... 因為可以用的錢都係咁多... 只係會多左錢俾外判... 肥左響佢度.. ...

老實講,如有都唔想益佢哋啦
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 13:50
queenielamok 发表于 25-4-2012 13:38
係呀... 我仲有唔足2年... 但求大家都無驚無險咁過渡就好啦...

大家咁話
作者: bb_q_888    時間: 25-4-2012 13:52
wahtung 发表于 25-4-2012 11:22
但舊公屋租金較平,現 ...

以前我聽過房屋署職員講佢地點定租金,係張建築成本,除開40年.....一年再除12個月,
咁就係租金,當然期間可能加左少少雜費在內.
因為當時我地間(新屋村)公屋租金較貴,所以職員話我地都可以選舊屋(舊屋村)租金較平.

現在我唔知上述計數有冇改變,不過房署起樓都要計成本效益,要計回本期,
如果加建公屋除了要有地,仲要有足夠資金,自付盈虧下有難度,政府唔知幾時要注資.

香港太多人流,多多屋都唔夠住,劏房愈來愈多,呢問題根源政府都唔諗,
供求關係....租金.屋價從中得到支持,市民就愈來愈苦.
作者: queenielamok    時間: 25-4-2012 13:54
wahtung 发表于 25-4-2012 13:49
老實講,如有都唔想益佢哋啦

咁呢句真喎... 做咩要益佢...
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 13:57
queenielamok 发表于 25-4-2012 13:54
咁呢句真喎... 做咩要益佢...

咪係囉,多謝都無句,仲串臭
作者: queenielamok    時間: 25-4-2012 14:02
wahtung 发表于 25-4-2012 13:57
咪係囉,多謝都無句,仲串臭

係啦... 俾多左錢佢... 仲要俾佢覺得你改野... 佢又要做多左野咁... 覺得你煩到佢... 超賤!
作者: bb_q_888    時間: 25-4-2012 14:02
queenielamok 发表于 25-4-2012 11:51
新同舊樓就各有各好啦... 其實我比較鍾情Y1-Y2型... 大約20年前果D... 可能細個已經係住呢類公屋... 感覺 ...

你講既公屋....大部份我都去過,除了井型.
而家有間公屋係最大既幸運,想起以前四維搬,
又或者住木屋日子....
當時我常去親戚.朋友的家(公屋)暫住,對小時侯的我像天堂一樣.
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 14:04
bb_q_888 发表于 25-4-2012 13:52
以前我聽過房屋署職員講佢地點定租金,係張建築成本,除開40年.....一年再除12個月,
咁就係租金,當然期間可 ...

人口逐漸多相計市民生活就越來越苦,起多少屋都唔夠住,好奇怪啲人仲係咁嗌要全民退休保障?????錢何來成個稅制都唔同,如要全民退休保障基本上在職人士三份一薪金都要交稅,大有可能仲開埋消售稅來填補,現時歐洲以係一個辦嚟啦
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 14:06
bb_q_888 发表于 25-4-2012 14:02
又或者住木屋日子.. ...

Q姐有無住過以前啲所謂七層大廈
作者: queenielamok    時間: 25-4-2012 14:08
bb_q_888 发表于 25-4-2012 13:52
咁就係租金,當然期間可 ...

講真... 如果宜家出面d租金唔係貴到咁... 我都唔會咁想申請公屋... 但睇宜家個租金形勢... 根本就無可能回落到可接受水平... 我地呢d小市民根本就負擔唔起... 政府呢頭話劏房唔合法... 果頭又由得地產商抬高個市... 我地唔去爭公屋的話... 真係遲早訓街囉...
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 14:10
queenielamok 发表于 25-4-2012 14:08
講真... 如果宜家出面d租金唔係貴到咁... 我都唔會咁想申請公屋... 但睇宜家個租金形勢... 根本就無可能 ...

劏房唔合法好似通街都係喎佢講嘢呀,人口咁多,仲不斷放人落,唔劏房瞓邊度呀
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 14:10
queenielamok 发表于 25-4-2012 14:02
係啦... 俾多左錢佢... 仲要俾佢覺得你改野... 佢又要做多左野咁... 覺得你煩到佢... 超賤! ...

咪係,比錢佢仲要串人哋,真係貼錢買難受
作者: bb_q_888    時間: 25-4-2012 14:11
wahtung 发表于 25-4-2012 14:06
Q姐有無住過以前啲所謂七層大廈

無....我無咁老
作者: queenielamok    時間: 25-4-2012 14:12
bb_q_888 发表于 25-4-2012 14:02
又或者住木屋日子.. ...

無錯... 我小學時都係住板間房... 小六搬左上公屋... 真係有天堂感覺... 真係有一個"家"的感覺... 當初聽屋企人講... 話申請上樓等左好多年... 但估唔到多年後的今日... 申請要等仲耐...
作者: bb_q_888    時間: 25-4-2012 14:14
queenielamok 发表于 25-4-2012 14:08
講真... 如果宜家出面d租金唔係貴到咁... 我都唔會咁想申請公屋... 但睇宜家個租金形勢... 根本就無可能 ...

係算外面租唔貴,但要四維搬.....
有個安定居所都是人人夢想,希望你早上樓,找到安樂媧.
作者: queenielamok    時間: 25-4-2012 14:17
bb_q_888 发表于 25-4-2012 14:14
係算外面租唔貴,但要四維搬.....
有個安全定居所都是人人夢想,希望你早上樓,找到安樂媧. ...

咁又啱呀... 無咩事真係唔想搬屋... 有無錢都係咁話... 搬屋真係好煩...

如果我上到公屋... 我真係唔介意住一世囉...
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 14:17
bb_q_888 发表于 25-4-2012 14:11
無....我無咁老

唔係咁的意思我以前啲同學住七層大廈,居住環境好差,公用廁所,浴室,見到嚇壞你
作者: queenielamok    時間: 25-4-2012 14:24
wahtung 发表于 25-4-2012 14:10
劏房唔合法好似通街都係喎佢講嘢呀,人口咁多,仲不斷放人落,唔劏房瞓邊度呀 ...

劏房的確係唔合法... 因為業主多數係無通知屋宇署而改動單位建築... 對樓宇結構係會有影響...

相對於我地年代的板間房... 只係用木板在屋內間幾間房... 大門/廚房/廁所都係share... 劏房就真係用磚頭將原本一個單位改為幾個獨立小單位... 仲要個個小單位都加埋廚廁... 大廈圖則係完全改動...

但講真... 家下租金貴成咁... 唔係負擔唔起都唔想住劏房啦... 好多劏房戶都係公屋冊上輪候緊... 唔知幾時上到樓啫...
作者: bb_q_888    時間: 25-4-2012 14:43
wahtung 发表于 25-4-2012 14:04
人口逐漸多相計市民生活就越來越苦,起多少屋都唔夠住,好奇怪啲人仲係咁嗌要全民退休保障?????錢何來{:4_1 ...

你好傻~
退休保障可能要研究十年~廿年,如果市民生活好根本唔會在乎全民退休保障,
但現又是什麼環境?人工低生活費高,加上老強唔掂,未來生活如何有保障?
假若真係有全民退休保障,(睇當時物價)現在咪最多比二.三千用來墊底,總比申請綜援好,
我相信人如果有足夠儲蓄夠生活費,無人想申請綜援做養老錢.

作者: wahtung    時間: 25-4-2012 14:58
bb_q_888 发表于 25-4-2012 14:43
你好傻~
退休保障可能要研究十年~廿年,如果市民生活好根本唔會在乎全民退休保障,
但現又是什麼環境?人 ...

咁現時强積金基本上係保障唔到退休人士,大多數在職人士(只可以負擔得起)都多供另外個人儲蓄保險
全民退休保障再研究十年八載都唔使止意實行,因政府好難包底,因香港人口比例係好高,唔似歐洲情況
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 15:00
queenielamok 发表于 25-4-2012 14:24
劏房的確係唔合法... 因為業主多數係無通知屋宇署而改動單位建築... 對樓宇結構係會有影響...

相對於我 ...

我都知劏房唔合法,只係講嚟消消氣但以現時人口比例咁多,唔劏房有何辦法處置咁多人居住問題
作者: queenielamok    時間: 25-4-2012 15:08
wahtung 发表于 25-4-2012 15:00
我都知劏房唔合法,只係講嚟消消氣但以現時人口比例咁多,唔劏房有何辦法處置咁多人居住問題{:4_1 ...

如果CY今次可以成功截到雙非嬰的居港權... 咁應該可以減少呢批人口... 都係一個好開始...
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 15:10
queenielamok 发表于 25-4-2012 15:08
如果CY今次可以成功截到雙非嬰的居港權... 咁應該可以減少呢批人口... 都係一個好開始...  ...

但咁樣一定要釋法或修改法例先可以喎
作者: bb_q_888    時間: 25-4-2012 15:13
wahtung 发表于 25-4-2012 14:58
咁現時强積金基本上係保障唔到退休人士,大多數在職人士(只可以負擔得起)都多供另外個人儲蓄保險
全民退休 ...

老實講現在很難說未會是怎樣,講返以前廿年人工一般都係二~三千左右,
現在最少都五~六千,如果廿年前退休.....到現在,通賬左咁多,現金扁值......
未來可能有相同情況,現在都有不少長者需要用生果金開飯,
本來派錢就可看政府經濟情況幫助市民,但政黨又反對,咁長遠政策又驚呢樣果樣.
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 15:17
bb_q_888 发表于 25-4-2012 15:13
老實講現在很難說未會是怎樣,講返以前廿年人工一般都係二~三千左右,
現在最少都五~六千,如果廿年前退休.. ...

但人口不斷老化喎,問題會好嚴重
作者: bb_q_888    時間: 25-4-2012 15:38
wahtung 发表于 25-4-2012 15:17

經濟唔好先會嚴重,如果有錢,人就願意儲蓄或投資,政府稅收亦會高,
香港人口下跌都是經濟最差幾年,如果人口老化都管唔掂就應離職,
政策係可以微調去改善,高薪厚祿亦要付出政績.

改善我們工資水平,減少窮人,人口老化也不一定是問題,
見過鬼都見怕黑,如果我有錢都會儲蓄.
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 15:40
bb_q_888 发表于 25-4-2012 15:34
經濟唔好先會嚴重,如果有錢,人就願意儲蓄或投資,政府稅收亦會高,
香港人口下跌都是經濟最差幾年,如果人口 ...

但你所要政府要做的事情好似全部無做,人口老化政府都經常提及,但點樣應對到現在都無實際策略
作者: bb_q_888    時間: 25-4-2012 15:50
wahtung 发表于 25-4-2012 15:40
但你所要政府要做的事情好似全部無做,人口老化政府都經常提及,但點樣應對到現在都無實際策略 ...

XYZ~點知姐.....佢地研究飲紅酒.旅遊就叻,其他....有朝一日.....總會.....離職~
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 15:51
bb_q_888 发表于 25-4-2012 15:38

最慘就係啲人如儲蓄唔夠通脹咁快
作者: bb_q_888    時間: 25-4-2012 15:53
wahtung 发表于 25-4-2012 15:51
最慘就係啲人如儲蓄唔夠通脹咁快

所以先提出全民退休保障.
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 15:54
bb_q_888 发表于 25-4-2012 15:50
XYZ~點知姐.....佢地研究飲紅酒.旅遊就叻,其他....有朝一日.....總會.....離職~

有時諗落啲低收入,無公屋啲人真係好慘,真係籠屋都幾佰蚊租啦
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 16:00
bb_q_888 发表于 25-4-2012 15:53
所以先提出全民退休保障.

但呢個係理想主意嚟,到時係邊個供款先全職人士要供,咁當佢拿三份一人工供款,即時變咗人工無咗一大堆,有啲似做就三十六,唔做又係三十六的感覺,工作效率自然又會向下滑,那兼職人士又如何
家庭主婦要不要供係好複雜層面,諗多十年都無得實行
作者: bb_q_888    時間: 25-4-2012 16:11
拖.......係政府決策好重一鐶,淨供款計邊出.比例,政府是否應供款,
點管理供款,老強又洗唔洗再供?
淨呢度都排煩.
作者: queenielamok    時間: 25-4-2012 16:15
bb_q_888 发表于 25-4-2012 16:11
拖.......係政府決策好重一鐶,淨供款計邊出.比例,政府是否應供款,
點管理供款,老強又洗唔洗再供?
淨呢度都 ...

仲要政府提出左... 周邊又總會有唔同的反對聲音... 睇怕到我地老哂都唔知決定到未啦...
作者: bb_q_888    時間: 25-4-2012 16:36

如果政府用稅收供,邊個可以反對.而家開始供....供廿年先推行計劃,
一直睇餸食飯無話唔掂,有盈餘先注資,而綜援一樣都要洗錢,
未來人口不定,但政府有盈餘唔用肯定係錯,稅收所有市民都有付出.
驚未來沒有足錢分就有點多餘,香港幾多年係無盈餘?
唔洗供又有錢分相信無人反對,呢果少少退休生活保障.

作者: wahtung    時間: 25-4-2012 17:04
bb_q_888 发表于 25-4-2012 16:36
如果政府用稅收供,邊個可以反對.而家開始供....供廿年先推行計劃,
一直睇餸食飯無話唔掂,有盈餘先注資,而綜 ...

高地價政策,賣地,年年都有盈餘啦,問題政府成日收埋啲錢話防未雨綢繆用喎,皆因未來唔明朗喎
作者: dopod123    時間: 25-4-2012 18:56
bb_q_888 发表于 25-4-2012 15:13
現在最少都五~六千,如果廿年前退休.. ...

20年前我人工係7000,同一工種而家一樣7000
作者: dopod123    時間: 25-4-2012 18:58
queenielamok 发表于 25-4-2012 14:17
咁又啱呀... 無咩事真係唔想搬屋... 有無錢都係咁話... 搬屋真係好煩...

如果我上到公屋... 我真係唔介 ...

住一世,唔係呀,你唔會好老呀????
作者: dopod123    時間: 25-4-2012 19:04
wahtung 发表于 25-4-2012 15:17

人口老化。。關我地鬼事咩,你有盛錢食自已,冇到時先算。香港大把錢,稅率又低跟本冇問題,只係啲專家嚇人。

作者: dopod123    時間: 25-4-2012 19:09
bb_q_888 发表于 25-4-2012 15:38

完全同意有錢萬事足,冇錢食白粥,成街都係老窮人,個政府點都要做嘢到時自已都可能係一份子。

話之佢加咩稅。或去聯合國跑山,我都夠期
作者: dopod123    時間: 25-4-2012 19:12
wahtung 发表于 25-4-2012 15:40
但你所要政府要做的事情好似全部無做,人口老化政府都經常提及,但點樣應對到現在都無實際策略 ...

唔會有方法。因全世界發達國家同強國都一樣面對呢個問題,日本已經進入了人口老化中期,又唔見日本死咗
作者: dopod123    時間: 25-4-2012 19:15
queenielamok 发表于 25-4-2012 16:15
仲要政府提出左... 周邊又總會有唔同的反對聲音... 睇怕到我地老哂都唔知決定到未啦... ...

有都信唔過,
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 20:35
dopod123 发表于 25-4-2012 19:12
唔會有方法。因全世界發達國家同強國都一樣面對呢個問題,日本已經進入了人口老化中期,又唔見日本死咗 ...

咁就要靠金仔囉
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 20:36
dopod123 发表于 25-4-2012 19:04
人口老化。。關我地鬼事咩,你有盛錢食自已,冇到時先算。香港大把錢,稅率又低跟本冇問題,只係啲專家嚇 ...

都唔係架,到我哋老時可能乜嘢褔利都無架
作者: dopod123    時間: 25-4-2012 21:14
wahtung 发表于 25-4-2012 20:36
都唔係架,到我哋老時可能乜嘢褔利都無架

到你老冇先算,,自求多福,但有時念太遠未必係好事
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 21:17
dopod123 发表于 25-4-2012 21:14
到你老冇先算,,自求多福,但有時念太遠未必係好事

咁就係,到老時又無錢咪燒炭
作者: dopod123    時間: 25-4-2012 22:35
wahtung 发表于 25-4-2012 21:17
咁就係,到老時又無錢咪燒炭

炭好貴架
作者: wahtung    時間: 25-4-2012 22:47
dopod123 发表于 25-4-2012 22:35
炭好貴架

作者: queenielamok    時間: 27-4-2012 11:17
dopod123 发表于 25-4-2012 18:58
住一世,唔係呀,你唔會好老呀????

有乜所謂?... 就算我唔係老... 但我都無期望過會有本事買到樓... 有錢都留返響身邊啦... 屋企唔使大... 夠用就可以啦... 第時就算真係交雙倍租... 我諗點都平過出面租樓啦...
作者: wahtung    時間: 27-4-2012 11:42
queenielamok 发表于 27-4-2012 11:17
有乜所謂?... 就算我唔係老... 但我都無期望過會有本事買到樓... 有錢都留返響身邊啦... 屋企唔使大...  ...

啲樓價咁高企點買呀,見到有啲兩公婆一生人係咁供層樓,供滿後鬚都白埋,都果頭近,都唔知為乜

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3