破產聯盟

標題: 如何軀趕蚊子蟑螂的辦法 [打印本頁]

作者: maberdeen    時間: 6-4-2012 17:42
標題: 如何軀趕蚊子蟑螂的辦法
如何軀趕蚊子蟑螂的辦法告訴大家個小秘方(如何軀趕蚊子蟑螂的辦法)
天氣一天比一天溫暖的.不少蒼蠅.蚊子.蟑螂也開始繁殖了.為了給大家造成不必要殺生現在提供幾點如何軀趕蚊子及蟑螂的辦法.
螞蟻怕酸,蚊子怕辣,蟑螂怕香 ?
  螞蟻怕酸味
家裡的甜食擺沒幾分鐘,螞蟻大軍立即來襲,讓人又氣又厭以
我以從事糕餅業的經驗,獻給各位一項無毒無污染又安全有效的妙招
--整粒的新鮮檸檬,對切成兩半,在看得到螞蟻的地方及其動線,
擠出檸檬汁,並拿著切半有果肉的那一面,沿途塗抹,
神奇效果讓您再一次驗證大自然的奧妙!
  蚊子怕辣味
蒜頭嗆退然而花多蚊子也多,叮咬得我腫包累累。一天,友人送了一袋蒜頭,
媽媽留下夠用的量,其餘的分植於花壇四周,其特殊的辛辣味隱隱飄散。
令人訝異的是,平日兇猛的蚊子不見了,連下雨過後會出現的超大隻蚊子,
  也銷聲匿跡了!所以,驅蚊除了打掃環境、清除枯枝爛葉,
  試植蒜頭絕對是上上之策!
  蟑螂怕香味
神出鬼沒的蟑螂,最愛隱身於掌管我們民生大計的廚房裡。面對「打不死的蟑螂」
我的辦法是--將一塊浴用香皂切成數小塊,置於容器內註入清水,
擺放在蟑螂出沒的櫥櫃內,不出數日,打開櫥櫃將令您訝異於蟑螂的無影無踪,
  櫥櫃內還多了怡人的香味。想要效果持續,僅須定期補充香皂容器內的清水.
  二、不用打殺蚊子的辦法
①:把幾粒維生素C和維生素B2泡在水里,將藥水塗抹在皮膚上,會產生一種讓蚊子不敢接近的氣味.
②:在室內掛上橘色的窗簾,或在燈罩上罩上橘色的玻璃紙,由於蚊子害怕橘紅色的光線,能產生很好的驅蚊效果.
③:在燈下掛一把蔥,或用紗布包幾根蔥段,各種蚊蟲都不會飛來;或在房內擺放一兩盆茉莉花,米蘭,玫瑰,夜來香等花卉,也可以驅除蚊蟲.(由於蔥為五葷中的一類如果有三寶弟子或者是受戒弟子請勿用)
  ④當你不想與蟑螂共處時
蟑螂不喜歡黃瓜的味道,當你不想與蟑螂共處時,不妨將一兩段掰斷的黃瓜放在它們經常出沒的地方.
以上是如何軀趕蚊子及蟑螂的辦法大家可以去試一下.很管用的.

作者: smallcat    時間: 6-4-2012 18:47
蟑螂 最好用 殺瓜死藥餌    一放D衰鬼唔見晒幾年
作者: maberdeen    時間: 7-4-2012 09:08
smallcat 发表于 6-4-2012 18:47
蟑螂 最好用 殺瓜死藥餌    一放D衰鬼唔見晒幾年

化學野都盡量用少d喇, 環保d嘛
作者: wahtung    時間: 7-4-2012 14:58
smallcat 发表于 6-4-2012 18:47
蟑螂 最好用 殺瓜死藥餌    一放D衰鬼唔見晒幾年

貓兄如果有養寵物唔好用呢類嘢呀,一陣曱甴未瓜隻寵物拉咗柴
作者: smallcat    時間: 7-4-2012 15:31
wahtung 发表于 7-4-2012 14:58
貓兄如果有養寵物唔好用呢類嘢呀,一陣曱甴未瓜隻寵物拉咗柴

唔會, 我家有貓, 用左 藥餌 無見蟑螂好多年, 貓貓亦好健康, 嘿   好用呀

唔係大陸個種藥餌   係殺它死藥餌   
作者: wahtung    時間: 7-4-2012 15:55
smallcat 发表于 7-4-2012 15:31
唔會, 我家有貓, 用左 藥餌 無見蟑螂好多年, 貓貓亦好健康, 嘿   好用呀

唔係大陸個種藥餌   係殺它死藥 ...

隻貓會唔會食架我唔係幾敢用,其實最煞食果隻煙霧劑,犀利個香港公安果啲胡椒噴霧
作者: smallcat    時間: 8-4-2012 01:44
wahtung 发表于 7-4-2012 15:55
隻貓會唔會食架我唔係幾敢用,其實最煞食果隻煙霧劑,犀利個香港公安果啲胡椒噴霧 ...

殺它死藥餌係唔會掉出來, 只係一舊膠咁, 唔係大陸個D 粉既藥餌, 所以, 好安全, 同埋殺它死既藥餌只係蟑螂要捐入去先食到, 貓第一唔會咬, 第二就算好無聊同太得閒去咬都只係咬到出面既膠, 咬唔到入面, 第三, 貓唔會有興趣咬, 因為一般放在廚房隱蔽角落, 同D味道只會吸引蟑螂, 蟑螂食左唔會死出來, 會走翻去佢既鬥口死, 唔同國產5蚊雞粉通常死左都會見到訓左係地上, 殺它死係唔同, 用左你只會見到蟑螂失蹤晒但唔會在地上見到, 神奇之處在呢點!

先萬唔好買D國產5元包既粉粉, 第一藥效普通第二食左會見到D友仔死在附近所以唔係咁好

作者: wahtung    時間: 8-4-2012 16:34
smallcat 发表于 8-4-2012 01:44
殺它死藥餌係唔會掉出來, 只係一舊膠咁, 唔係大陸個D 粉既藥餌, 所以, 好安全, 同埋殺它死既藥餌只係蟑螂 ...

唔該晒貓兄,好詳細,等日我都買嚟試吓,男人老狗我都好怕曱甴
作者: smallcat    時間: 9-4-2012 02:37
wahtung 发表于 8-4-2012 16:34
唔該晒貓兄,好詳細,等日我都買嚟試吓,男人老狗我都好怕曱甴

係呀  記住都唔好買 X康 既第一牌, 個隻野好差, 價錢唔平絕對搵老襯, 因為入面舊野會掉出來

所以, 只能買 殺它死蟑螂藥餌 呢隻牌子, 其它no way
作者: wahtung    時間: 9-4-2012 13:53
smallcat 发表于 9-4-2012 02:37
係呀  記住都唔好買 X康 既第一牌, 個隻野好差, 價錢唔平絕對搵老襯, 因為入面舊野會掉出來

所以, 只 ...

雷X咁出名都唔得
作者: smallcat    時間: 9-4-2012 20:10
wahtung 发表于 9-4-2012 13:53
雷X咁出名都唔得

都得呀, 總之是這類大牌子

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3