破產聯盟

標題: 迷途的新人請教好多問題~ [打印本頁]

作者: ange_hk    時間: 20-3-2009 11:53
標題: 迷途的新人請教好多問題~
尋日想過燒炭,但係我想睇吓破產幫唔幫到我先... ...
我而家打緊7000蚊工,差10萬數左右,其中70k卡數,其餘低息貸款

雖然睇左大家師兄一d文章但係我對破產真係一冇所知,請問可唔可以詳細解釋我而家應該點做?
例:點開始攪?要唔要錢?一個月會剩番幾多錢俾你用?係咪一定永遠唔駛申請信用卡同貸款買樓?諸如此類~~

有其他的麻煩各位師兄補充,越詳盡越好,因為我真係破產白痴,多謝大家!!
作者: ange_hk    時間: 20-3-2009 12:37
對上補充 :
而家其中2張卡俾人cut左,min pay都要找4000,加埋其他一個月min pay要找5500左右,食飯番工最少2000,其他開支如屋租電話費等等1500,total支出 = 9000(每月欠2000)

唔破產仲有咩方法?
作者: 温sir    時間: 20-3-2009 15:12
標題: 回復 #2 ange_hk 的帖子
其實你欠咁少.....10萬左右,破產己經好唔值得,你仲話想過燒炭....唉...都唔知點講
有無試過盡力諗辦法清數?有無去傾過"一筆清"?"結餘轉户"呢?揾老友傾傾,三幾萬就鬆好多啦!你搞破產都要萬幾啦,係咪?
你實際欠數情況係點?詳細列出來,睇大家可唔可以幫到你?你一個人生活?
我明白你而家嘅生活壓力,但破產係無路可行嘅最後辦法,以你情况,大把路行,未使諗破產住。
有時間諗燒炭,不如諗吓點面對!調整一下你心情,積極啲!
作者: zbridgehead    時間: 20-3-2009 17:32
十萬諗燒炭.............,有7000蚊工,你無需要想死,積極啲!未使諗破產住。

卡俾人cut左,min pay都要找4000?
有方法"卡"可以開番,或者你可以同銀行傾張個outstanding 做分期,你講多的資料,等我幫你諗
作者: 一怒殺龍手    時間: 20-3-2009 17:47
咁快燒炭  借多幾佰萬先燒啦

你比人cut左果兩張卡仲有幾多期要還呀?

打上去同佢地傾截息攤長黎還 無得傾就唔還 唔好比佢地大到

私人貸款又仲有幾多期呀 夜晚去7仔或者百佳倉做返幾個鐘啦

當做生活費囉  頂住呀  十個唔駛燒炭架 一條人命又點止值區區果十幾萬

你睇下馬場成日做馬 投注站D馬迷仍然同佢地鬥知鬥力 永不言敗果份精神 一條命又點會值咁小錢

當然你覺得已頂無可頂 最後你都可以拎出13000至15000咁上下既錢去破產既

不過有2萬銀 不如用黎還錢 你還左2萬 鬆好多啦
作者: bb_q_888    時間: 20-3-2009 18:05
標題: 回復 #1 ange_hk 的帖子
冇錢還唔洗死...你試同銀行傾下,

佢唔比你攤長黎還...你先考慮破產.

死...絕對唔係解決問題方法.

我好支持一怒殺龍手講法  (雖然講得好攪笑)
作者: ange_hk    時間: 20-3-2009 18:11
多謝各師兄咁熱心,詳情係咁既 :

一張HSBC 40000 Limit ,而家欠債$40,000
一張花旗 18000 Limit,而家欠債$4,820
一張恆生 27000 Limit,而家欠債$19,500
Promise,當初借左10,000,而家還剩$2,000
花旗低息貸款,欠$10,000
恆生低息貸款,欠$18,000
總數:約$95,000
其中,HSBC同恆生已經因欠款而被Cut卡,大半年前問過UA果D全部唔借唔批
每月Min Pay暫時係大慨$5500,如果找埋Promise果$2,000就可以壓低到$4,800左右~
$4,800分別係HSBC$2,000同恆生$2,000仲有花旗$800
以上花旗同恆生係2條數一齊找的金額~

自己支出方面:
租$650
手機$210
搭車食飯$2500
雜費$500

收入方面$7,000

以上就係小弟既財政情況,各位師兄有咩好建議!?
其實每個月我如果有$8,500就可以攪得掂穩定咁還,而家如果我咁樣申請破產會唔會好戇居呀?(據我所知如果現時工作過多3個月就會加$1,000人工,到時有$8,000)
作者: ange_hk    時間: 20-3-2009 18:14
原帖由 温sir 於 2009-3-20 15:12 發表
其實你欠咁少.....10萬左右,破產己經好唔值得,你仲話想過燒炭....唉...都唔知點講
有無試過盡力諗辦法清數?有無去傾過"一筆清"?"結餘轉户"呢?揾老友傾傾,三幾萬就鬆好多啦!你搞破產都要萬幾啦,係咪?
你實際欠數 ...

多謝溫Sir呀,不過一筆清果d可能我人工得7000太低冇人睬我,朋友個個都冇錢,500都借唔到何況3幾萬>.<"
仲有冇好提議!?
作者: ange_hk    時間: 20-3-2009 18:17
原帖由 一怒殺龍手 於 2009-3-20 17:47 發表
咁快燒炭  借多幾佰萬先燒啦

你比人cut左果兩張卡仲有幾多期要還呀?

私人貸款又仲有幾多期呀 夜晚去7仔或者百佳倉做返幾個鐘啦

當做生活費囉  頂住呀   ...

你呢個Post好好,我睇完覺得我仲有希望,好多謝你~

我寫左個詳細Report響樓上7樓,你睇睇幫我諗諗計可以嗎?thx~

作者: ange_hk    時間: 20-3-2009 18:21
原帖由 一怒殺龍手 於 2009-3-20 17:47 發表

可以咁架咩原來??
截息攤長黎還即係點?由而家起計停左條數,以而家既總數去計分幾多期慢慢還既意思嗎?
如果佢地ok係咪會即刻firm我定會扮吓野話唔得要再堅持爭取落去?
如果最後都係話唔得咁點算!?
作者: roy    時間: 20-3-2009 18:25
你吾止對破產一無所知,我覺得你做人都一無所知.
10萬就去死,相信如果要咁既話,大把人死幾次都未夠
你一有事,就諗住去死解決,咁你有冇試下一有事,放工去洗下大餠,去超市理貨,一個月都多2,3仟啦.
作者: 一怒殺龍手    時間: 20-3-2009 18:43
原帖由 ange_hk 於 2009-3-20 18:21 發表

可以咁架咩原來??
截息攤長黎還即係點?由而家起計停左條數,以而家既總數去計分幾多期慢慢還既意思嗎?
如果佢地ok係咪會即刻firm我定會扮吓野話唔得要再堅持爭取落去?
如果最後都係話唔得咁點算!? ...

可以  當年我又係好似你咁 比東亞cut左張卡  仲要我即刻還晒D錢

我記得同佢響電話鬧小左好耐 我話無錢 佢地話比我分3期 每期5000蚊入返比佢

我話你都傻傻地 頭先咪同你講左無錢囉 邊到有5000蚊入返落去

佢話唔理總之你下個月無5千蚊入落去 我地就比收數做[ 開始慶]

我話你咪比收數做囉 你點稱呼呀 職員號碼呢 拿 我依家同你講 下個月我都無5千蚊入比你架啦

如果我接到收數電話我一毫子都唔會還  我驚都未驚過收數佬 你地唔用收數黎大我

小姐你依家到底仲想唔想傾落去 唔想的話就算啦  跟住佢咪死死氣咁同我講 咁你下個月入到幾多錢落去呀

我咪叫佢你幫我截左息先啦 我係有心還錢果喎 跟住傾到分10期還每個月還1570蚊  係有得傾架 我試過
作者: ange_hk    時間: 20-3-2009 18:46
原帖由 roy 於 2009-3-20 18:25 發表
你吾止對破產一無所知,我覺得你做人都一無所知.
10萬就去死,相信如果要咁既話,大把人死幾次都未夠
你一有事,就諗住去死解決,咁你有冇試下一有事,放工去洗下大餠,去超市理貨,一個月都多2,3仟啦. ...

多謝你咁鬧醒我 ^^"
不過我都唔係一有事就咁諗,我都努力清左3~4年了,一直都冇咩起色,我又唔想成世係咁先一時諗埋一邊... ...>.<"
係你地令我重拾信心,多謝你地
作者: ange_hk    時間: 20-3-2009 18:49
原帖由 一怒殺龍手 於 2009-3-20 18:43 發表

可以  當年我又係好似你咁 比東亞cut左張卡  仲要我即刻還晒D錢

我記得同佢響電話鬧小左好耐 我話無錢 佢地話比我分3期 每期5000蚊入返比佢

我話你都傻傻地 頭先咪同你講左無錢囉 邊到有5000蚊入返落去

佢話唔 ...

師兄即係師兄,有料到,我都係好惡死果種,不過我知自己欠人錢冇錢還理虧所以先唔敢小人,原來佢地唔小唔得... ...聽日我都打去小吓佢地睇吓環境 ^^
作者: bb_q_888    時間: 20-3-2009 18:50
標題: 回復 #12 一怒殺龍手 的帖子
高人....你好利害!
作者: roy    時間: 20-3-2009 18:51
原帖由 ange_hk 於 2009-3-20 18:46 發表

多謝你咁鬧醒我 ^^"
不過我都唔係一有事就咁諗,我都努力清左3~4年了,一直都冇咩起色,我又唔想成世係咁先一時諗埋一邊... ...>.

咁你試下各位會員教你的方法還款,揾份part-time做,捱幾年就還清.
吾想太辛苦,咪去7仔做兼職,一個月都多2千幾啦.比心機,吾好再諗傻事.
作者: 一怒殺龍手    時間: 20-3-2009 18:56
你唔好再借新數去冚啦  你還左條邦民清左佢先啦  

夜晚去搵份工做 做乜都有2千幾既 頂住一陣先啦 係會好辛苦架 不過禍係你自己闖 無辦法

然後就去搞匯豐 你同佢講還唔到落去 叫佢比你分期還  無野係無辦法既 唔好咁消極

你想去破產 你要知道破產都要錢 你去跑萬幾返黎 不如用黎還減D債 你債項又唔係多
作者: admin    時間: 20-3-2009 18:57
老實講,如果你爭10萬都話破產,就真係!
作者: ange_hk    時間: 20-3-2009 18:57
原帖由 roy 於 2009-3-20 18:51 發表

咁你試下各位會員教你的方法還款,揾份part-time做,捱幾年就還清.
吾想太辛苦,咪去7仔做兼職,一個月都多2千幾啦.比心機,吾好再諗傻事.

嗯,生命滿希望,前路由我創,多謝你!!
作者: ange_hk    時間: 20-3-2009 19:00
原帖由 一怒殺龍手 於 2009-3-20 18:56 發表
你唔好再借新數去冚啦  你還左條邦民清左佢先啦  

夜晚去搵份工做 做乜都有2千幾既 頂住一陣先啦 係會好辛苦架 不過禍係你自己闖 無辦法

然後就去搞匯豐 你同佢講還唔到落去 叫佢比你分期還  無野係無辦法既 唔好 ...

匯豐而家都係Cut左分期還,佢之前要我最低3500一期直到還清(每月都仲有利息),早二星期前唔知做咩咁好死打黎話可以還最低2000
呢part有冇陷阱架!?
作者: 一怒殺龍手    時間: 20-3-2009 19:10
原帖由 ange_hk 於 2009-3-20 19:00 發表

匯豐而家都係Cut左分期還,佢之前要我最低3500一期直到還清(每月都仲有利息),早二星期前唔知做咩咁好死打黎話可以還最低2000

咁你有無問清楚佢 到底要還幾多期? 有無加到你期數?

信用卡係好難還架 所以清得到就要清先  你係差在生活費問題 辛苦幾個月啦

清埋花旗你就可以甩難架啦  以後要學下點理財啦 寧願用現金都唔好用佢地張會浮動息率既死人卡

真係還極都還唔完
作者: roy    時間: 20-3-2009 20:42
原帖由 ange_hk 於 2009-3-20 19:00 發表

咁大間銀行相信吾會有陷阱既,銀行最終都係為錢,佢都吾想逼死你,到頭來乜都收吾到.

加上HSBC係咁架,佢會睇住你個還款能力,我當年張card數愈來愈大,佢就將我原來還5%min pay減到3%.
作者: 温sir    時間: 21-3-2009 09:33
原帖由 roy 於 20/3/2009 20:42 發表

咁大間銀行相信吾會有陷阱既,銀行最終都係為錢,佢都吾想逼死你,到頭來乜都收吾到.

加上HSBC係咁架,佢會睇住你個還款能力,我當年張card數愈來愈大,佢就將我原來還5%min pay減到3%. ...

就係因為咁....所以我同你都要破產囉.......根本還唔完
作者: ely07    時間: 23-3-2009 00:30
我當初都有唸,欠債要燒炭一了百了嗎?我想你一定很年輕,最好同家人商量一下,事倩不是想像中壞.努力吧

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3