破產聯盟

標題: 一肚氣, 炒散冇糧出 [打印本頁]

作者: 2011年10月    時間: 7-2-2012 18:13
標題: 一肚氣, 炒散冇糧出
話說我去左做炒散, 遇上一公司堅持只可以過戶出糧
我做左 10日頂 5順辭左, 走果日問佢幾時比錢, 佢話
月尾 check a/c 就得, 依家過左 2星期未有過戶,
我想知 , 係 5 係我呢 d 破產人士 , 在過戶上有些問題呢 ?
因為我係破產後先搵工 , 再開新銀行戶口, 此新戶口未用過的
到底咩問題 ?
作者: 2011年10月    時間: 7-2-2012 18:15
我依家 5 知係我戶口出問題 , 定係個公司有問題 ?????
作者: siesiuy    時間: 7-2-2012 19:39
就算是破產人仕的户口過數出糧是沒有問題的.
你想知道自己户口有冇問題祇要試下提存就知.
如户口冇問題就即是個間公司有問題.
作者: 2011年10月    時間: 7-2-2012 21:19
siesiuy 发表于 7-2-2012 19:39
就算是破產人仕的户口過數出糧是沒有問題的.
你想知道自己户口有冇問題祇要試下提存就知.
如户口冇問題就即 ...

如果我入 $10元.... 外判會 5 會問我做咩入 $10元入戶口呢 ?
作者: ranger    時間: 7-2-2012 21:26
如果真係証實到戶口你無問題的,就要上去間公司了解清楚

有冇返工記錄或僱用合約?
作者: 2011年10月    時間: 7-2-2012 22:07
ranger 发表于 7-2-2012 21:26
如果真係証實到戶口你無問題的,就要上去間公司了解清楚

有冇返工記錄或僱用合約? ...

炒散, 兼職邊有合約簽
作者: wahtung    時間: 7-2-2012 22:39
2011年10月 发表于 7-2-2012 21:19
如果我入 $10元.... 外判會 5 會問我做咩入 $10元入戶口呢 ?

你開戶時都有入錢開戶,你查你戶口是否有開戶時的結存,如有,那你個戶口邊會有問題
作者: wahtung    時間: 7-2-2012 22:41
破產人士同普通人出糧過戶都係一樣,我睇都係你果間炒散公司想賴帳
作者: wahtung    時間: 7-2-2012 22:47
2011年10月 发表于 7-2-2012 22:07
炒散, 兼職邊有合約簽

無論長工,日薪工,合約工及散工見工時都會講清楚,到位員工上工時都應該有份僱傭合約架
因我不知你現在炒散的公司是怎樣規模,是否好細間公司
十月記住如日後炒散,盡量揾啲日日清啲公司嚟做,就算唔係日日出糧,起碼都要週薪(每一星期出一次糧)
但無論如何,你都要追去支薪,無理由有汗出,無糧出

作者: siesiuy    時間: 7-2-2012 22:54
2011年10月 发表于 7-2-2012 21:19

當然唔會啦.
作者: smallcat    時間: 7-2-2012 23:17
wahtung 发表于 7-2-2012 22:41
破產人士同普通人出糧過戶都係一樣,我睇都係你果間炒散公司想賴帳 ...

無錯,好明顯係間炒散公司賴帳啦, 如果銀行入唔到比10月, 佢都可以比翻cash10月

作者: smallcat    時間: 7-2-2012 23:19
破產係只係將所有收入受監管, 扣除支出餘下用來還債, 唔係唔可以收人工
10月去定勞工署救助都得了

作者: smallcat    時間: 7-2-2012 23:20
10月, 你不如搵份全職啦, 穩定左同外判傾好生活費, 就定定做4年, 咁呢4年就定D咯!
作者: wahtung    時間: 8-2-2012 00:20
smallcat 发表于 7-2-2012 23:17
無錯,好明顯係間炒散公司賴帳啦, 如果銀行入唔到比10月, 佢都可以比翻cash10月
...

現在好多無良僱主都係咁,啲酒樓東主都係,嚟梗新年已過,又有好多成機關門改名,到時有大把欠薪事件發生
作者: wahtung    時間: 8-2-2012 00:22
smallcat 发表于 7-2-2012 23:19
破產係只係將所有收入受監管, 扣除支出餘下用來還債, 唔係唔可以收人工
10月去定勞工署救助都得了 :h ...

所以揾啲炒散的工種要小心啲,最好日日清或週薪
作者: wahtung    時間: 8-2-2012 00:23
smallcat 发表于 7-2-2012 23:20
10月, 你不如搵份全職啦, 穩定左同外判傾好生活費, 就定定做4年, 咁呢4年就定D咯!  ...

係啦,其實現在保安都唔係咁難揾,不過時間就長啲咁解
作者: smallcat    時間: 8-2-2012 01:06
wahtung 发表于 8-2-2012 00:23

華兄, 保安好易比人劈, 上水單野  唉
作者: 2011年10月    時間: 8-2-2012 09:05
wahtung 发表于 7-2-2012 22:47
無論長工,日薪工,合約工及散工見工時都會講清楚,到位員工上工時都應該有份僱傭合約架
因我不 ...

我做果一間係大機構 , 冇諗過有 "追糧" 的問題...依家一天又一天
好快又一個月
作者: 2011年10月    時間: 8-2-2012 09:06
smallcat 发表于 7-2-2012 23:20
10月, 你不如搵份全職啦, 穩定左同外判傾好生活費, 就定定做4年, 咁呢4年就定D咯!  ...

全職果一份要輪班, 我未接受到先遲遲未開工
作者: 2011年10月    時間: 8-2-2012 09:11
wahtung 发表于 8-2-2012 00:23

我見左幾份工 , 幾份工都有試用期, 3個月之後人工會 +1500左右
我諗左好耐 , 如果一做就赧外判, 咁咪好蝕 ? 呢 1500元一定冇啦
仲有, 我仲可能第 1 個月就要還款, 條數好難計, 所以依家搵 d 冇試用
期後加薪的, 對方要求又高 d , interview + 等回覆單單case都等
1至 2個月 , 所以邊做炒散邊等囉, 5想比外判扣 2 次錢
作者: MEIMEI    時間: 8-2-2012 09:35
2011年10月 发表于 7-2-2012 18:15
我依家 5 知係我戶口出問題 , 定係個公司有問題 ?????

你不如先打電話去公司瞭解下先啦?
作者: smallcat    時間: 8-2-2012 09:40
2011年10月 发表于 8-2-2012 09:11
我見左幾份工 , 幾份工都有試用期, 3個月之後人工會 +1500左右
我諗左好耐 , 如果一做就赧外判, 咁咪好蝕 ...

10月, 如果有份正常正職, 好難唔使還款架, 其實要還就還咯, 放鬆D, 有時炒散既奔波同成日見工仲辛苦過還款, 最重要係穩定下來, 靜靜還少少款過4年咁可能無咁辛苦
作者: wahtung    時間: 8-2-2012 11:11
2011年10月 发表于 8-2-2012 09:11
我諗左好耐 , 如果一做就赧外判, 咁咪好蝕 ...

咁此終都要面對,咪揾份人工無咁高睇吓點情況
作者: wahtung    時間: 8-2-2012 11:12
2011年10月 发表于 8-2-2012 09:05
我做果一間係大機構 , 冇諗過有 "追糧" 的問題...依家一天又一天
好快又一個月  ...

大機構都賴帳,無論如何,你都要追番你啲支薪,搞到去勞工處都要跟
作者: wahtung    時間: 8-2-2012 11:17
smallcat 发表于 8-2-2012 01:06
華兄, 保安好易比人劈, 上水單野  唉

咁自己執生囉,夜更的士司機究容易被啲醉酒佬揼啦
作者: smallcat    時間: 8-2-2012 11:42
wahtung 发表于 8-2-2012 11:12
大機構都賴帳,無論如何,你都要追番你啲支薪,搞到去勞工處都要跟

大機構應該唔會為10月個幾千蚊玩野, 可能真係遲左, 咁10月去追下咯, 唔係同佢地玩, 先去勞工處, 唔係再fax去生果報我唔信大公司會玩野
作者: wahtung    時間: 8-2-2012 11:45
smallcat 发表于 8-2-2012 11:42
大機構應該唔會為10月個幾千蚊玩野, 可能真係遲左, 咁10月去追下咯, 唔係同佢地玩, 先去勞工處, 唔係再fa ...

再唔係揾仁哥踩塲囉
作者: 2011年10月    時間: 8-2-2012 19:26
昨天打完比果間公司, 今日就有糧出, 5出聲真係 5得架 ! yeah
作者: 2011年10月    時間: 8-2-2012 19:27
smallcat 发表于 8-2-2012 09:40
10月, 如果有份正常正職, 好難唔使還款架, 其實要還就還咯, 放鬆D, 有時炒散既奔波同成日見工仲辛苦過還 ...

還錢就預左 , 不過我 5想扣左一次, 到 3個月後又扣多一次囉
作者: wahtung    時間: 8-2-2012 21:21
2011年10月 发表于 8-2-2012 19:26
昨天打完比果間公司, 今日就有糧出, 5出聲真係 5得架 ! yeah

是否已經入咗數啲血汗錢一定要攞番架
作者: 2011年10月    時間: 8-2-2012 21:44
wahtung 发表于 8-2-2012 21:21
是否已經入咗數啲血汗錢一定要攞番架

係呀入左喇華兄, 安安落落. 平平安安
作者: wahtung    時間: 8-2-2012 21:51
2011年10月 发表于 8-2-2012 21:44
係呀入左喇華兄, 安安落落. 平平安安

哦,你係咪拍同佢講快傍水
作者: smallcat    時間: 9-2-2012 00:16
2011年10月 发表于 8-2-2012 19:27
還錢就預左 , 不過我 5想扣左一次, 到 3個月後又扣多一次囉

10月, 你個外判都幾好呀, 看上去, 所以, 定定定!
作者: smallcat    時間: 9-2-2012 00:16
wahtung 发表于 8-2-2012 21:51
哦,你係咪拍同佢講快傍水

其實公司慣左拖數, 呢D係大公司既手法, 好少會唔出!
作者: wahtung    時間: 9-2-2012 00:31
smallcat 发表于 9-2-2012 00:16
其實公司慣左拖數, 呢D係大公司既手法, 好少會唔出!

咁橫又出,點解係要拖數有鋪咁癮
作者: smallcat    時間: 9-2-2012 00:48
wahtung 发表于 9-2-2012 00:31
咁橫又出,點解係要拖數有鋪咁癮

做開sales and marketing 都知D客都係咁拖數, 係你拖我我拖你, 唔拖好似好吃虧
作者: wahtung    時間: 9-2-2012 10:51
smallcat 发表于 9-2-2012 00:48
做開sales and marketing 都知D客都係咁拖數, 係你拖我我拖你, 唔拖好似好吃虧  ...

人哋做散工都要拖人數
作者: smallcat    時間: 9-2-2012 11:31
wahtung 发表于 9-2-2012 10:51
人哋做散工都要拖人數

會計係咁做野, 咁樣d 老板就會鐘意
作者: wahtung    時間: 9-2-2012 11:48
smallcat 发表于 9-2-2012 11:31
會計係咁做野, 咁樣d 老板就會鐘意

人哋做得炒散係因暫未揾到長工先叫頂住先,呢啲人咁樣拖人啲糧真無品回歸之後特別多呢拖糧事件,甚至唔出糧都有
作者: smallcat    時間: 9-2-2012 11:57
wahtung 发表于 9-2-2012 11:48
人哋做得炒散係因暫未揾到長工先叫頂住先,呢啲人咁樣拖人啲糧真無品回歸之後特別多呢拖糧事件,甚 ...

無錯, 呢d衰野係 97後開始, 03年後拖數已成為習慣
作者: wahtung    時間: 9-2-2012 12:06
smallcat 发表于 9-2-2012 11:57
無錯, 呢d衰野係 97後開始, 03年後拖數已成為習慣

真係好緬懷過去講鷹時代,果時啲老闆真係邊有咁無品,你OT太夜都會請你宵夜,工作氣氛好過現在好多,而家成日扮和諧兼包容
作者: smallcat    時間: 9-2-2012 12:18
wahtung 发表于 9-2-2012 12:06
真係好緬懷過去講鷹時代,果時啲老闆真係邊有咁無品,你OT太夜都會請你宵夜,工作氣氛好過現在好多,而家成日 ...

金錢世界, 物質主義, 白社會到愛情關係到生意到家族爭產, 全部都係同你講緊錢, 外判都一樣係要money
作者: wahtung    時間: 9-2-2012 12:27
smallcat 发表于 9-2-2012 12:18
金錢世界, 物質主義, 白社會到愛情關係到生意到家族爭產, 全部都係同你講緊錢, 外判都一樣係要mone ...

外判緊係同我哋講MONEY啦,少個崩都追到你暈
作者: 2011年10月    時間: 9-2-2012 19:40
wahtung 发表于 9-2-2012 11:48
人哋做得炒散係因暫未揾到長工先叫頂住先,呢啲人咁樣拖人啲糧真無品回歸之後特別多呢拖糧事件,甚 ...

佢仲打比我叫我回去再炒, 我啋佢就傻
作者: 2011年10月    時間: 9-2-2012 19:46
wahtung 发表于 9-2-2012 12:27
外判緊係同我哋講MONEY啦,少個崩都追到你暈

衰人
作者: 2011年10月    時間: 9-2-2012 19:48
smallcat 发表于 9-2-2012 00:16
10月, 你個外判都幾好呀, 看上去, 所以, 定定定!

一日未傾生活費不知道佢真面目
作者: smallcat    時間: 9-2-2012 21:03
2011年10月 发表于 9-2-2012 19:48
一日未傾生活費不知道佢真面目

10月, 如果外判 "笑騎騎放毒蛇" 都好幾玩呀, 好過有師兄被外判凶個種
作者: wahtung    時間: 9-2-2012 23:00
2011年10月 发表于 9-2-2012 19:46
衰人

但點都要面對,四年咪積極捱過去囉,我哋都係咁
作者: wahtung    時間: 9-2-2012 23:06
2011年10月 发表于 9-2-2012 19:40
佢仲打比我叫我回去再炒, 我啋佢就傻

其實你呢個情況我以前都試過,真係好傍惶,揾唔到長工都要生活,唯有炒散,但炒散都係自己睇報紙揾,咪當磨練自己囉
作者: smallcat    時間: 9-2-2012 23:11
wahtung 发表于 9-2-2012 23:06
其實你呢個情況我以前都試過,真係好傍惶,揾唔到長工都要生活,唯有炒散,但炒散都係自己睇報紙揾,咪當磨練 ...

華兄, 炒散好辛苦架, 如果唔係長工, 個人唔夠踏實  炒蛋好過炒散
作者: wahtung    時間: 9-2-2012 23:16
smallcat 发表于 9-2-2012 23:11
華兄, 炒散好辛苦架, 如果唔係長工, 個人唔夠踏實  炒蛋好過炒散

咁你有所不知,當時都無人欣賞我炒旦

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3