破產聯盟

標題: 如果公司出錢比我讀course, 我駛唔駛嘔返出黎 [打印本頁]

作者: franks    時間: 2-2-2012 22:01
標題: 如果公司出錢比我讀course, 我駛唔駛嘔返出黎
個course 我比先既..... 之後公司會開返張cheaqe 比我... 我入銀行就會多左條數..... 佢會唔會見到銀行多左錢.. 就要比返佢?.....
作者: smallcat    時間: 2-2-2012 22:20
你如果可以叫公司證明到係公司付款, 佢就無權要你嘔

師兄 cheque 你串錯左
作者: smallcat    時間: 2-2-2012 22:21
師兄你自己寫翻張野  This is to certify that ...  叫公司幫你蓋個印就攪掂
作者: smallcat    時間: 2-2-2012 23:34
macauranger 发表于 2-2-2012 22:40
你要問翻公司有冇報稅,如果有,你就要上報並上繳,呢個情況等於房屋津貼,公司會報上稅局當開支報銷,在僱 ...

師兄, 如果公司出票比佢, 好少唔會報作支出, 但我覺得反而係要公司verify翻張票係for佢讀course purpose, 穩陣D 公司有封verification letter 寫埋cheque number 同銀碼
作者: dopod123    時間: 3-2-2012 00:25
macauranger 发表于 2-2-2012 22:40
你要問翻公司有冇報稅,如果有,你就要上報並上繳,呢個情況等於房屋津貼,公司會報上稅局當開支報銷,在僱 ...

公司一定會報支出,但唔一定係用顧員津貼型式嘅
作者: kuenso    時間: 3-2-2012 13:01
點解唔叫公司直接比學校?
作者: wahtung    時間: 3-2-2012 13:07
kuenso 发表于 3-2-2012 13:01
點解唔叫公司直接比學校?

係樓主俾咗先嘛
作者: franks    時間: 4-2-2012 00:48
smallcat 发表于 2-2-2012 22:21
師兄你自己寫翻張野  This is to certify that ...  叫公司幫你蓋個印就攪掂

咪全公司都知我................
作者: smallcat    時間: 5-2-2012 01:06
franks 发表于 4-2-2012 00:48
咪全公司都知我................

咁你有張course既費用, 同公司開支票比你既銀碼一樣, 都係解釋來既  比如: 你course費係 HK$2888.8, 咁你張票又係HK$2888.8  咁都係證據咯, 不過, 如果外判要玩九你, 佢可以要求你額外公司出信證明, 你出唔到信佢咪吃埋你咯

外判原則: 煩死你  玩Q你  榨乾你
作者: franks    時間: 7-2-2012 23:57
我係主任黎...

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3