破產聯盟

標題: 破產期滿後仍需還之前的債 [打印本頁]

作者: carman1016    時間: 29-1-2012 12:24
標題: 破產期滿後仍需還之前的債
各位, 我噙日聽人講話, 當四年破產期解破後, 有機會要還之前的債務, 是真的嗎 ?

作者: canshek    時間: 29-1-2012 12:46
可否講講,多些比大家了解係啲咩債務?
作者: carman1016    時間: 29-1-2012 12:56
即是破產前欠銀行及財務公司的錢
作者: canshek    時間: 29-1-2012 13:26
carman1016 发表于 29-1-2012 12:56
即是破產前欠銀行及財務公司的錢

首先唔知你朋友的銀行或財務公司欠款多少,如申請老破當然是無力常還債務才申請老破,
老破後仲要還之前的債務,不合理,你朋友搵好多嗎?真係好想了解你朋友的CASE.
以我而言,我無欠下幾十萬銀行數,無力還款,都不用解破後再還,如你有所担心像你朋友所言,
四年後要還款,你可找律師幫你搞老破,如果毒D,
你可搵頭號殺手外判幫你申請老破,咁你將來唔會是同一外判跟你個案(機會無咁大).
四年呀,跟頭號外判,生不如死!

作者: carman1016    時間: 29-1-2012 14:09
其實老破係我呀, 我朋友只係話聽佢家姐講, 之後同番我講, 聽完之後我都R晒頭, 緊係無能力先破啦, 破完仲追, 咁破黎做乜呀, 我仲有年半就完滿喇.......
作者: canshek    時間: 29-1-2012 14:30
carman1016 发表于 29-1-2012 14:09
其實老破係我呀, 我朋友只係話聽佢家姐講, 之後同番我講, 聽完之後我都R晒頭, 緊係無能力先破啦, 破完仲追, ...

哦!原來係咁,恭喜你,仲有半年,想問吓你拿左果六千元未呀?
作者: bb_q_888    時間: 29-1-2012 20:59

你之前債務....在破產記錄上有申報債權人都唔可以追你,
除了政府債務(解破都要還),或你從未申報債權人.

如你解破後,有人追數....直接報警,點知佢係咪白撞.
作者: carman1016    時間: 30-1-2012 13:02
我係仲有一年半呀, 唔係半年呀, 我拎左喇 6000蚊, 我問個官, 佢叫我照寫番呢六千蚊, 總之到時文report無多出黎就得喇
作者: 301    時間: 30-1-2012 14:00
係呀,
好多種情況係破期後都要還既....
(點解你又唔追問告訴你既講者,番來俾大家分享)

1..如上次申破時無在列表內既債項;

2..欠政府錢咯(如罰款),
  實追到你"瘦"
  通常似可分期還.

3..刑事破產,
  不過會被法庭判分幾多期還,
  總之還晒至可解破,
  所以佢唔一定四年(首破)自動解破.

正常地,
申破時有填報既債項,破產期後無須理會,
已"一筆勾消".

作者: 小林林    時間: 30-1-2012 18:13
只不過係破產期滿,但年結仲欠錢所以要分期還哂之前的債?
作者: dopod123    時間: 30-1-2012 19:37
如果你有物業部份業權,解破後出售該物業,被接管的部份收到的錢係要還債.
作者: donny    時間: 31-1-2012 22:57
破產期後,
一筆勾消!

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3