破產聯盟

標題: 想請問生活費問題. [打印本頁]

作者: ganbade    時間: 21-1-2012 15:49
標題: 想請問生活費問題.
我係外判王剎手跟, 因為轉了工, 人工低左, 今日要到律師樓傾生活費. (當然係比佢調低生活費)
請問有冇師兄師姐轉工後, 人工低左而主任/外判要求重新傾生活費?

作者: wahtung    時間: 21-1-2012 15:54
好似唔係同你傾生活費,而係知你轉新工薪金少咗而調低你生活費喎
作者: bb_q_888    時間: 21-1-2012 17:11
通貨膨脹都無用,外判就係要迫到你嘔血,唔服佢你又可以點做?
見到外判一係還錢.一係失業,一係開庭計數.
作者: kwankwan    時間: 21-1-2012 17:43
人工少咗,仲要扣生活費

作者: smallcat    時間: 21-1-2012 18:44
人工低左調低生活費, 即係要永遠想你還款, 你人工少了2千, 就要在其它生活費少2千
真係4年難捱
作者: ranger    時間: 21-1-2012 22:04
簡直係人渣殺手,人神共憤,必xxx,真係過時過節都唔想咁口衰
作者: ganbade    時間: 21-1-2012 23:08
wahtung 发表于 21-1-2012 15:54
好似唔係同你傾生活費,而係知你轉新工薪金少咗而調低你生活費喎

師兄講得冇錯, 名義上話傾生活費, 其實係佢知我薪金少左而調低我生活費. 所以我都問佢批生活費係基放我需要定係因我薪金而批生活費.
作者: ganbade    時間: 21-1-2012 23:09
bb_q_888 发表于 21-1-2012 17:11
通貨膨脹都無用,外判就係要迫到你嘔血,唔服佢你又可以點做?
見到外判一係還錢.一係失業,一係開庭計數. ...

我選了最後0個個.
作者: ganbade    時間: 21-1-2012 23:10
kwankwan 发表于 21-1-2012 17:43
人工少咗,仲要扣生活費

因為人工少左, 上繳少左. 咁佢年尾分佣都少左. 所以佢要再扣生活費. (呢個就係外判同主任跟既最大分別)
作者: ganbade    時間: 21-1-2012 23:12
kwankwan 发表于 21-1-2012 17:43
人工少咗,仲要扣生活費

因人工少左, 上繳少左. 佢年尾分佣少左. 所以要扣生活費. 呢d就係外判同主任跟既分別.
作者: ganbade    時間: 21-1-2012 23:13
smallcat 发表于 21-1-2012 18:44
人工低左調低生活費, 即係要永遠想你還款, 你人工少了2千, 就要在其它生活費少2千
真係4年難捱  ...

我人工少左, 仍需上繳. 但佢唔滿意, 因為咁樣佢地分少左佣嘛.  
作者: ganbade    時間: 21-1-2012 23:18
ranger 发表于 21-1-2012 22:04
簡直係人渣殺手,人神共憤,必xxx,真係過時過節都唔想咁口衰

佢衰呢度人人都知. 但佢地真係渣得好盡. 如果佢唔係回我咁多. 我都可以忍. 佢地簡直係明搶, 諗死我地會任佢"魚肉". 但我真係忍唔到. 我雖然破產, 但唔代表要受到不公平對待.
作者: ganbade    時間: 21-1-2012 23:22
ganbade 发表于 21-1-2012 23:09
我選了最後0個個.

依家我要搵資料點樣申請, 假後要打去破署攞資料. 如師兄師姐有料的話, 請分享申請程序.
作者: ranger    時間: 22-1-2012 00:19
ganbade 发表于 21-1-2012 23:22
依家我要搵資料點樣申請, 假後要打去破署攞資料. 如師兄師姐有料的話, 請分享申請程序.  ...

support U
作者: smallcat    時間: 22-1-2012 01:27
ganbade 发表于 21-1-2012 23:13
我人工少左, 仍需上繳. 但佢唔滿意, 因為咁樣佢地分少左佣嘛.

正苦外判晒就係咁, 唔好話我地呢間, 就算someone兄既會計師樓一樣想渣乾佢, 呢樣唔批個樣唔批, 咁批乜?
做人要良心, 做生意都要良心, 風水輪流轉, 人在做, 天在看
作者: smallcat    時間: 22-1-2012 01:30
ganbade 发表于 21-1-2012 23:13

欠債還錢, 天經地義, 但比翻合理生活費都係老破既原意, 唔係要大魚大肉, 實在係依家D野真係好貴, 食物方面跳升到嘔, 其它野都貴, 但金錢世界依家D人就係鬥賤鬥cheap!
作者: smallcat    時間: 22-1-2012 01:33
所以, lion D 人比人炒, 底Q佢地, 以為幫公司賣命, 成班白痴, 到頭來比公司收佢地工, 連執野都無得執, 比courier送走D職場物件, 仲以為自己幫公司做到野  
作者: ganbade    時間: 22-1-2012 15:39
ranger 发表于 22-1-2012 00:19
support U

Thanks Ranger
作者: smallcat    時間: 22-1-2012 15:41
ganbade 发表于 22-1-2012 15:39
Thanks Ranger

你個頭像好 怒吼
作者: ganbade    時間: 22-1-2012 15:42
smallcat 发表于 22-1-2012 01:30
欠債還錢, 天經地義, 但比翻合理生活費都係老破既原意, 唔係要大魚大肉, 實在係依家D野真係好貴, 食物方 ...

完全同意.
作者: ganbade    時間: 22-1-2012 15:43
smallcat 发表于 22-1-2012 01:33
所以, lion D 人比人炒, 底Q佢地, 以為幫公司賣命, 成班白痴, 到頭來比公司收佢地工, 連執野都無得執, 比co ...

師兄唔好咁激動. 佢地都係打份工啫, 搵食麻.
作者: ganbade    時間: 22-1-2012 16:09
smallcat 发表于 22-1-2012 15:41
你個頭像好 怒吼

只係想發洩吓依家既心情.
作者: wahtung    時間: 22-1-2012 18:38
ganbade 发表于 21-1-2012 23:08
師兄講得冇錯, 名義上話傾生活費, 其實係佢知我薪金少左而調低我生活費. 所以我都問佢批生活費係基放我需 ...

比呢個殺手跟真係唔好彩
作者: 2011年10月    時間: 22-1-2012 22:02
係啦, 我就係一直擔心的問題

e.g 第一次報人工收入 12000(假設)
若轉工後得 10000 , 咁生活費自然再扣 2000 啦
不過日後又轉工 15000 果時 , 外判會 5 會加生活費去到 15000 丫
作者: 2011年10月    時間: 22-1-2012 22:04
生活迫人 , 樓主收入少左仲要繼續交錢比外判 , 係咩理論呀 ?
作者: smallcat    時間: 22-1-2012 22:33
ganbade 发表于 22-1-2012 15:43
師兄唔好咁激動. 佢地都係打份工啫, 搵食麻.

我當然知, 佢地係打工, 但係, 佢地既supervisor唔好以為出封信就可以玩死我地, 我地最多係被人玩4年, 佢地做lion一世都被人玩, 除時被炒係咁先, 唔使旨意做得長, lion已經唔係已前既lion  佢地好自為知
今日可能出左信簽埋名比我地判比外判, 聽日可能佢已經被人叫入房, 搵埋courier送佢地D物品走

唔發洩下都唔得
作者: smallcat    時間: 22-1-2012 22:36
2011年10月 发表于 22-1-2012 22:02
係啦, 我就係一直擔心的問題

e.g 第一次報人工收入 12000(假設)

10月, 生活費唔會加, 只會減, 你減了人工佢減你生活費, 你加了人工佢加你還錢數目, 即係, 你點都要比比比比比比比 錢錢錢錢錢  水水水水水水   比到佢地滿意為止
遲D逼到有人爆煲死左人, 賣行報紙外判點剥削, 班外判就P街了
作者: smallcat    時間: 22-1-2012 22:39
wahtung 发表于 22-1-2012 18:38
比呢個殺手跟真係唔好彩

所以, 要更加豁達, 4年真係唔短, 放開懷抱
天將降大任於斯人也 必先苦其心志 勞其筋骨 餓其體膚  "食下牛肺"
作者: smallcat    時間: 22-1-2012 22:41
2011年10月 发表于 22-1-2012 22:04
生活迫人 , 樓主收入少左仲要繼續交錢比外判 , 係咩理論呀 ?

killer theory   現正萌芽於香港社會之中
作者: wahtung    時間: 22-1-2012 22:45
smallcat 发表于 22-1-2012 22:39
所以, 要更加豁達, 4年真係唔短, 放開懷抱
天將降大任於斯人也 必先苦其心志 勞其筋骨 餓 ...

總之比外判跟就唔好彩啦
作者: smallcat    時間: 22-1-2012 22:47
wahtung 发表于 22-1-2012 22:45
總之比外判跟就唔好彩啦

華兄恭喜發財, 心想事成  (少少離題, 今次板主應該會開恩, 新年好意頭)
作者: wahtung    時間: 23-1-2012 17:19
smallcat 发表于 22-1-2012 22:47
華兄恭喜發財, 心想事成  (少少離題, 今次板主應該會開恩, 新年好意頭):hands ...

大家咁話祝貓兄心想事成,事事如意
作者: wahtung    時間: 23-1-2012 17:35
smallcat 发表于 22-1-2012 15:41
你個頭像好 怒吼

係呀,樓主換咗好煞食頭像,外判見到即閃
作者: wahtung    時間: 23-1-2012 17:36
ganbade 发表于 21-1-2012 23:22
依家我要搵資料點樣申請, 假後要打去破署攞資料. 如師兄師姐有料的話, 請分享申請程序.  ...

支持
作者: wahtung    時間: 23-1-2012 17:37
smallcat 发表于 22-1-2012 01:33
所以, lion D 人比人炒, 底Q佢地, 以為幫公司賣命, 成班白痴, 到頭來比公司收佢地工, 連執野都無得執, 比co ...

我都好同恴貓兄睇法,啲銀行炒人真係關仁
作者: wahtung    時間: 23-1-2012 17:39
smallcat 发表于 22-1-2012 01:30
欠債還錢, 天經地義, 但比翻合理生活費都係老破既原意, 唔係要大魚大肉, 實在係依家D野真係好貴, 食物方 ...

學你話頭,人在做,天在看,睇吓佢哋幾時折墜
作者: dopod123    時間: 26-1-2012 19:02
ganbade 发表于 22-1-2012 15:42
完全同意.

問番佢而家我唔滿意唔簽叫佢申請上庭等官判

睇佢個百佳點答你
作者: queenielamok    時間: 26-1-2012 19:03
我之前都係啦... (我都係殺手跟)... 前年年尾我加左租... 加左8舊水... 同佢傾... 佢係批呀... 但又cut左原本批俾我阿媽的醫療費$500囉... 即係變相只係批$300咁大把... 佢地真係pk黎架... 學smallcat兄話齋... 總之你收入多左咩... 你要還多d囉... 收入少左咩... 生活費又少d囉... 總之無事無幹唔好搵佢地呢... 呢4年會好輕鬆咁過... 你成日要調整收入/開支咩... 你唔使旨意好過...
作者: ganbade    時間: 30-1-2012 16:18
queenielamok 发表于 26-1-2012 19:03
我之前都係啦... (我都係殺手跟)... 前年年尾我加左租... 加左8舊水... 同佢傾... 佢係批呀... 但又cut左原 ...

佢地來只係呢蕉, 呢項加少少錢, 另一項減多多錢.
作者: ganbade    時間: 30-1-2012 16:23
macauranger 发表于 30-1-2012 07:35
合理須要,唔係佢話cut就cut!當年我做手術,信照出申請,錢就決定唔供(共四個月),外判打電話嚟話唔一定要 ...

師兄,你又係剎手黃呀?
我之前買電視佢唔批, 今日問左破產署主任, 算唔算基本需要, 佢話算. 仲叫我去10樓攞本"基本需要"小冊子, 可惜我去到10樓問, 個職員話冇呢本小冊子. 但起碼我知道原來佢地唔可以唔批呢筆錢.

作者: ganbade    時間: 30-1-2012 16:24
2011年10月 发表于 22-1-2012 22:04

外判係無理論根據的, 佢地話咩就話咩.
作者: ganbade    時間: 30-1-2012 16:29
smallcat 发表于 22-1-2012 22:33
我當然知, 佢地係打工, 但係, 佢地既supervisor唔好以為出封信就可以玩死我地, 我地最多係被人玩4年, ...

願呢批出者就如貓兄所言, 該得到的回報.
你傾好生活費未呀? 係咪比你想像還要低?
作者: ganbade    時間: 30-1-2012 16:45
dopod123 发表于 26-1-2012 19:02
問番佢而家我唔滿意唔簽叫佢申請上庭等官判

睇佢個百佳點答你

師兄, 就係好多野唔識, 所以唔識反駁.
- 好似我要錄音, 佢話如果我錄音, 佢就唔開始, 但我今日問左破產署主任, 原來我係有權的.
- 之前申請買電視機, 佢唔批, 到今日問左破產署主任, 原來係屬於基本需要.
真係死蠢.  
作者: ganbade    時間: 30-1-2012 16:49
macauranger 发表于 30-1-2012 16:29
我唔係殺手黃,但個個外判都係大同小異,先兇你搏你老縮,唔受兇嘅就慢慢磨,將你個團火磨熄為止!我就知道 ...

第二次同佢傾生活費時, 佢真係兇我架. 但佢減得太多, 我接受唔到, 所以唔簽.
其實好想問吓, 關於之前買電視機問題, 我係咪可以重新申請呢?
作者: dopod123    時間: 30-1-2012 19:20
ganbade 发表于 30-1-2012 16:45
師兄, 就係好多野唔識, 所以唔識反駁.
- 好似我要錄音, 佢話如果我錄音, 佢就唔開始, 但我今日問左破產 ...

其實如果你覺得佢唔批,都可先反問佢咩理由.

錄音就唔開始????佢驚咩??????,正常佢同你傾時佢地自己都會有錄音.唔比你錄即係佢有問題
作者: ganbade    時間: 31-1-2012 18:11
dopod123 发表于 30-1-2012 19:20
其實如果你覺得佢唔批,都可先反問佢咩理由.

錄音就唔開始????佢驚咩??????,正常佢同你傾時佢地自己都會 ...

剎手唔批野冇講理由的. 佢地鍾意點就點, 什麼破產指引對佢黎講都冇用, 佢既說話就係最大指令.
你講得對, 佢有錄音的, 跟住我開電話錄音, 佢問我做咩. 如果我錄音, 佢就唔開始個會. 但我同破產署主任講左, 佢叫我問番剎手攞番個copy.
作者: bb_q_888    時間: 31-1-2012 21:22
ganbade 发表于 31-1-2012 18:11
剎手唔批野冇講理由的. 佢地鍾意點就點, 什麼破產指引對佢黎講都冇用, 佢既說話就係最大指令.
你講得對, ...

下次一見佢錄音,要先問佢可唔可以攞番個copy先,唔得唔同佢傾.(一係一齊錄音)
明外判幾9,搵細既大你,大唔到就聽下你點講,再批多少.

呢D就係做生意一種手法,一野打死你,你制就食水深D.
打唔死你就退一步,等你以為你係得咁多.
你再唔同意,就講D錢唔係佢收,你話上庭又可能有得再傾,
總之你生活唔到,就咪簽名同意(生活費).

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3