破產聯盟

標題: 破產人士可唔可以用EPS交費 [打印本頁]

作者: ranger    時間: 19-1-2012 23:54
標題: 破產人士可唔可以用EPS交費
想知破產人士可唔可以用EPS交費,例如水,電,媒,手提電話費或上網費用?

作者: smallcat    時間: 20-1-2012 00:36
理論上係可以, 但ranger兄點解唔交cash?
作者: wahtung    時間: 20-1-2012 00:39
我想都用現金好啲,唔係話唔可以,而係無必要留吓咁多數據比人,例如去買衣服或消費等等,,,,無必要都係用現金交易比較好
作者: smallcat    時間: 20-1-2012 00:42
wahtung 发表于 20-1-2012 00:39
我想都用現金好啲,唔係話唔可以,而係無必要留吓咁多數據比人,例如去買衣服或消費等等,,,,無必要都係用現金 ...

係呀, 最好係去翻現金, 唔好好似之前咁多銀行Eps 交易
作者: smallcat    時間: 20-1-2012 00:46
wahtung 发表于 20-1-2012 00:39
我想都用現金好啲,唔係話唔可以,而係無必要留吓咁多數據比人,例如去買衣服或消費等等,,,,無必要都係用現金 ...

Ranger兄經過廣東道用Eps買左 兜&豬既名牌咁就好危險架喇   現金始終無識認麻
作者: wahtung    時間: 20-1-2012 00:58
smallcat 发表于 20-1-2012 00:46
Ranger兄經過廣東道用Eps買左 兜&豬既名牌咁就好危險架喇   現金始終無識認麻  ...

咁一定唔會,佢老兄最多係廣東道影吓相,同紫荊女俠吹吓水啫
作者: wahtung    時間: 20-1-2012 00:59
smallcat 发表于 20-1-2012 00:42
係呀, 最好係去翻現金, 唔好好似之前咁多銀行Eps 交易

其實水電媒及電話費交現金都好方便,郵局七仔搞掂
作者: smallcat    時間: 20-1-2012 01:07
wahtung 发表于 20-1-2012 00:58
咁一定唔會,佢老兄最多係廣東道影吓上,同紫荊女俠吹吓水啫

所以, 最好係 學 台灣英九哥咁, 我地呢4年要好清廉, 簡簡單單少錯少煩
作者: lulumason    時間: 20-1-2012 01:20
如果交巳批的項目 如水电煤的必需品 冇問題丫
作者: casualking    時間: 20-1-2012 01:30
我都係咁話正常開支最好用pps,有數句..,EPS都冇問題,.....其他就現金喇
作者: dopod123    時間: 20-1-2012 02:02
冇理由唔比用因為直接過數

水,電,煤,電話費差餉,管理費.呢啲開之我就會用PPS(繳費靈)

就算唔見正單都有銀行月結單証明開支....但當然係支出的錢是平手或高過佢批比你的生活費支出數

其實最好用cash

EPS我估我一出糧就冇剩,所以冇幾會用户口長期冇錢

作者: casualking    時間: 20-1-2012 03:09
dopod123 发表于 20-1-2012 02:02
冇理由唔比用因為直接過數

水,電,煤,電話費差餉,管理費.呢啲開之我就會用PPS(繳費靈)

dopod兄,我就唔使何估,我一出糧一定冇剩所以一定會户口長期冇$$
作者: dopod123    時間: 20-1-2012 03:24
casualking 发表于 20-1-2012 03:09
dopod兄,我就唔使何估,我一出糧一定冇剩所以一定會户口長期冇$${:4 ...

我真姓  長期  莫非你又是同宗
作者: wahtung    時間: 20-1-2012 10:54
smallcat 发表于 20-1-2012 01:07
所以, 最好係 學 台灣英九哥咁, 我地呢4年要好清廉, 簡簡單單少錯少煩  ...

總之盡量低調,食飯有人請,媾女有女貼埋錢,一定無錯架啦
作者: 温sir    時間: 20-1-2012 11:10
我係講我以前呀!你........咪學呀!
我以前報年結.........水電煤、電話等日常雜費,
通常都會報 ......小小嘅,
所以.................我交呢等費用,都係用現金,
佢要查都會痳煩啲嘛

作者: wahtung    時間: 20-1-2012 11:20
温sir 发表于 20-1-2012 11:10
我係講我以前呀!你........咪學呀!
我以前報年結.........水電煤、電話等日常雜費,{: ...

温sir,早晨,點會學呀,有晒單據,邊有得作大少少呀今期啲單都有註明上期交咗多少,無得走架
作者: 温sir    時間: 20-1-2012 11:32
wahtung 发表于 20-1-2012 11:20
温sir,早晨,點會學呀,有晒單據,邊有得作大少少呀今期啲單都有註明上期交咗多少,無得走架 ...

乜而家你哋交年結時要交埋單上去嘅咩??
作者: wahtung    時間: 20-1-2012 11:42
温sir 发表于 20-1-2012 11:32
乜而家你哋交年結時要交埋單上去嘅咩??

要,傾生活費時已講咗,只不過係全部交晒,係交其中兩期便可
作者: 温sir    時間: 20-1-2012 11:46
wahtung 发表于 20-1-2012 11:42

而家咁嘅咩??.......我以前只係FAX份年結表就得架....
..............
作者: wahtung    時間: 20-1-2012 11:53
温sir 发表于 20-1-2012 11:46
而家咁嘅咩??.......我以前只係FAX份年結表就得架....
.............. ...

咁我都係寄掛號郵件比外判,費事佢玩嘢話收唔到,又蝕咗十幾蚊掛號郵費你話外判跟幾麻煩
作者: smallcat    時間: 20-1-2012 12:36
温sir 发表于 20-1-2012 11:46
.............. ...

溫蛇, 你幾時做左財神爺 ? ( 你個頭像 )
溫蛇, 依家好多師兄師姐係外判, 邊有你以前係主任咁好
以前我個朋友又係跟主任, 差唔多係02, 03年左右, 佢條友印印腳仲吋吋貢, 如果依家比晒外判, 我估佢頭 dup dup都似
作者: smallcat    時間: 20-1-2012 12:39
wahtung 发表于 20-1-2012 10:54
總之盡量低調,食飯有人請,媾女有女貼埋錢,一定無錯架啦

老破人士都係低調d好, 槍打出頭鳥
有女貼錢真係要有d功力先得
作者: queenielamok    時間: 20-1-2012 13:00

你邊間跟呀?我係剎手跟,但我上年都係就咁fax 年表過去就算囉喎... 無叫我交埋單喎... 我下個月就交第2份... 我都無諗住要俾單佢喎... 佢叫到先算..
作者: wahtung    時間: 20-1-2012 13:55
queenielamok 发表于 20-1-2012 13:00
你邊間跟呀?我係剎手跟,但我上年都係就咁fax 年表過去就算囉喎... 無叫我交埋單喎... 我下個月就交第2 ...

其實一份年報夾埋兩三張單據比佢係咁多,我外判痰x明
作者: wahtung    時間: 20-1-2012 13:58
smallcat 发表于 20-1-2012 12:39
老破人士都係低調d好, 槍打出頭鳥
有女貼錢真係要有d功力先得

係呀,低調啲無衰架,對人話乜錢都無至於功力睇你自己啫,貓兄你開句聲貼大床都得啦
作者: dopod123    時間: 20-1-2012 15:06

我都唔洗交單喎
作者: wahtung    時間: 20-1-2012 15:24
dopod123 发表于 20-1-2012 15:06
我都唔洗交單喎

咁傾生活費時佢話要交一兩期單咪照比囉,多一兩頁紙之嘛
作者: lok196305    時間: 20-1-2012 16:21
求其攞家人登記個戶口交咪得囉
作者: noeyec    時間: 5-2-2012 02:46
作者: wahtung    時間: 5-2-2012 17:12
noeyec 发表于 5-2-2012 02:46
我都唔洗交單,果4年年報貼個四郵票寄回破產管理署

我寄掛號信
作者: hmli    時間: 9-2-2012 15:48
可以

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3