破產聯盟

標題: 大家有無方法查到破處及外判到期登報不反對解除破產 [打印本頁]

作者: 小林林    時間: 30-12-2011 19:19
標題: 大家有無方法查到破處及外判到期登報不反對解除破產
我仲有幾個月就夠4年,但仲未見到佢地反對定唔反對解除破產,好多朋友話到期前半年登報定係佢地慳錢唔報錢,就算到哂期都唔會登?好擔心.......
作者: 301    時間: 30-12-2011 19:46
上星期五,
301見報章(英文X報)登左幾百個明年(至六月)到期解破名單.

你可到圖書館找看.

作者: 小林林    時間: 30-12-2011 19:50
301 发表于 30-12-2011 19:46
上星期五,
301見報章(英文X報)登左幾百個明年(至六月)到期解破名單.

今個星期三及星期五都有一批6月到期解破的名單,唔一定係星期五先登
作者: 温sir    時間: 30-12-2011 20:24
唔使担心!聽講話根據法例,到期日屆滿,就已經係解破了。若有人反對,一早就會通知你㗎,唔會臨時反對嘅!
作者: roy    時間: 30-12-2011 20:30
我都仲有幾個月解破了,我之前聽破聯始祖女神enjoylife講,係解破前3個月在搜尋器打自己個名及破產編號就找到刊登在報章上自己個名.
作者: ganbade    時間: 30-12-2011 21:20
macauranger 发表于 30-12-2011 20:14
你到期前半年,每逢星期五早上上網睇虎報,直至搵到有你檔號就印出

請問入左虎報主頁後, 應去那個標題找名單?
作者: bb_q_888    時間: 31-12-2011 04:15
macauranger 发表于 30-12-2011 23:23
到notice部份尋找,今日果份正正有破產處解破通告,解破期係2012年6月

你好快就到岸,真為你開心.
作者: roy    時間: 31-12-2011 11:30
http://paper.thestandard.com.hk/
作者: roy    時間: 31-12-2011 11:45
我剛剛搜尋完了,睇到自己原來早幾星期已經刊登到期解破名單的不反對解破名單上.

轉眼就4年了,剛起步或仍然在破產期的網友一起努力面對吧.

回想我4年前新年,同現在4年後的新年是兩個景象,証明雨過總會有天晴一面.
作者: dopod123    時間: 31-12-2011 14:41
roy 发表于 31-12-2011 11:45
我剛剛搜尋完了,睇到自己原來早幾星期已經刊登到期解破名單的不反對解破名單上.

轉眼就4年了,剛起步或仍然 ...

先祝你一路順風順水
作者: wahtung    時間: 31-12-2011 14:45

預祝roy哥順順利利
作者: cc4321    時間: 3-1-2012 19:23
其實d不反對解除破產名單,點解唔放上破署自己個網度?咁咪仲方便
作者: wahtung    時間: 3-1-2012 19:55
cc4321 发表于 3-1-2012 19:23
其實d不反對解除破產名單,點解唔放上破署自己個網度?咁咪仲方便

正苦做啲嘢邊有得解呀,神神化化咁退伍病菌上晒腦
作者: Failure    時間: 11-1-2012 10:17

ROY. 恭喜哂. 我都岩岩去高院宣誓. 等拎正式信. 果個廣告應該係3個月前會登. 因為律師樓COPY 俾左副本俾我.

我地又有個新開始了.
作者: canshek    時間: 11-1-2012 10:50
Failure 发表于 11-1-2012 10:17
ROY. 恭喜哂. 我都岩岩去高院宣誓. 等拎正式信. 果個廣告應該係3個月前會登. 因為律師樓COPY 俾左副本俾 ...

恭喜晒,我仲有兩年!
作者: roy    時間: 11-1-2012 20:12
Failure 发表于 11-1-2012 10:17
ROY. 恭喜哂. 我都岩岩去高院宣誓. 等拎正式信. 果個廣告應該係3個月前會登. 因為律師樓COPY 俾左副本俾 ...

好耐冇見你拿,咁快就4年了,仲記得你係第一批係blog到相識的blog友.
我都恭喜晒你,有時間多D上來啦.
作者: 可樂    時間: 14-1-2012 16:58
温sir 发表于 30-12-2011 20:24
唔使担心!聽講話根據法例,到期日屆滿,就已經係解破了。若有人反對,一早就會通知你㗎,唔會臨 ...

溫SIR..你好
我2013年2月就滿四年...咁我要係2012年幾多月向外判申請不返對解破通知書呢?
作者: 清風    時間: 14-1-2012 18:03
可樂 发表于 14-1-2012 16:58
溫SIR..你好
我2013年2月就滿四年...咁我要係2012年幾多月向外判申請不返對解破通知書呢? ...

交埋最後一份年結就可以申請
作者: Failure    時間: 16-1-2012 14:16
可樂 发表于 14-1-2012 16:58
溫SIR..你好
我2013年2月就滿四年...咁我要係2012年幾多月向外判申請不返對解破通知書呢? ...

交左最後一期年結後. 大概一星期. 打電話. 有可能要求寫封信申請. 跟住佢出到信後. 會打電話叫你去拎. 當日可以順便去高院搞埋D 手續
作者: 小林林    時間: 16-1-2012 18:41
Failure 发表于 16-1-2012 14:16
交左最後一期年結後. 大概一星期. 打電話. 有可能要求寫封信申請. 跟住佢出到信後. 會打電話叫你去拎. 當 ...

請問封申請信怎寫?
作者: smallcat    時間: 16-1-2012 22:31
macauranger 发表于 16-1-2012 21:02
這是我用的,供各位參考:

Dear Mr.

Macauranger 兄 English letter寫得好, 呵呵
作者: wahtung    時間: 16-1-2012 23:16
macauranger 发表于 16-1-2012 21:02

Dear Mr.

Thank you in good order to provide this discharge consent letter
作者: smallcat    時間: 16-1-2012 23:58
wahtung 发表于 16-1-2012 23:16
Thank you in good order to provide this discharge consent letter

華兄, 我想依家就可以用呢封信, 可惜係4年後
作者: wahtung    時間: 17-1-2012 10:46
smallcat 发表于 16-1-2012 23:58
華兄, 我想依家就可以用呢封信, 可惜係4年後

四年後都唔知點環境,話唔定貓兄到時發咗達呢
作者: 小林林    時間: 17-1-2012 18:16

Dear Mr.

唔該哂
作者: smallcat    時間: 17-1-2012 23:51
wahtung 发表于 17-1-2012 10:46
四年後都唔知點環境,話唔定貓兄到時發咗達呢

唉 愈早解破愈好 始終4年內周身唔自然 同有好多野限制
作者: wahtung    時間: 18-1-2012 00:16
smallcat 发表于 17-1-2012 23:51
唉 愈早解破愈好 始終4年內周身唔自然 同有好多野限制

咁遲吓可能你會習慣,由其當你交第一次年報後,感覺上係無乜感覺,當好似之前有位師兄話儲齊四個印花咁之嘛
作者: smallcat    時間: 18-1-2012 00:19
wahtung 发表于 18-1-2012 00:16
咁遲吓可能你會習慣,由其當你交第一次年報後,感覺上係無乜感覺,當好似之前有位師兄話儲齊四個印花咁之嘛: ...

點捱 我跟左史上最強外判  <--喜極而泣 
作者: wahtung    時間: 18-1-2012 00:21
smallcat 发表于 18-1-2012 00:19
 點捱 我跟左史上最強外判  <--喜極而泣 

有乜喜極而泣佢點史上最惡都要批你基本生活費嘛
作者: smallcat    時間: 18-1-2012 00:24
wahtung 发表于 18-1-2012 00:21
有乜喜極而泣佢點史上最惡都要批你基本生活費嘛

好難生活 哈哈
作者: wahtung    時間: 18-1-2012 00:27
標題:
smallcat 发表于 18-1-2012 00:24
好難生活 哈哈

咁搞得破產一定有佢難處,唔通仲可豐衣足食,晚晚夜夜笙歌咩,咪當這段時期比自己冷靜吓囉
作者: smallcat    時間: 18-1-2012 00:35
wahtung 发表于 18-1-2012 00:27
咁搞得破產一定有佢難處,唔通仲可豐衣足食,晚晚夜夜笙歌咩,咪當這段時期比自己冷靜吓囉 ...

無錯 冷靜 
作者: wahtung    時間: 18-1-2012 00:42
smallcat 发表于 18-1-2012 00:35
 無錯 冷靜 

一定要有呢樣心境,自我催眠,要控制自己EQ,這四年會過得快及開心啲
作者: smallcat    時間: 18-1-2012 09:45
macauranger 发表于 18-1-2012 06:59
回顧四年,實在過得比我想像中舒服,每年春節旅遊(三年北海道一年大阪),照舊出入搭的士,雙糧又同老細講好 ...

但師兄 雙糧理論你公司佢要申報比稅局 收入公司會幫你填你既入息稅既表 稅單年收入總額都會係total數 (月薪 + 雙糧 / 花紅) 唔怕check到?
作者: wahtung    時間: 18-1-2012 13:48
smallcat 发表于 18-1-2012 09:45
但師兄 雙糧理論你公司佢要申報比稅局 收入公司會幫你填你既入息稅既表 稅單年收入總額都會係total數 ...

呢樣嘢諗佢公司同佢都有默契的
作者: wahtung    時間: 18-1-2012 13:49
macauranger 发表于 18-1-2012 13:46
公司肯做數唔報稅局未得lor,稅局都冇呢筆數嘅紀錄

能夠遇到一個好老細真係幸福
作者: smallcat    時間: 18-1-2012 13:57
macauranger 发表于 18-1-2012 13:46
公司肯做數唔報稅局未得lor,稅局都冇呢筆數嘅紀錄

細聲d
作者: smallcat    時間: 18-1-2012 14:26
macauranger 发表于 18-1-2012 14:23
又唔係喎,當時我仲有利用價值,我同佢講我會破產,希望公司能夠配合,例如回覆外判查詢等...呢D叫等價交換 ...

師兄, 咁公司永遠係睇利益, 正常公司如果見你幫到手, 你破唔破真係關佢差事, 咁最後外判有無寫信或打電話去你公司查詢 ?
作者: Failure    時間: 18-1-2012 15:36
出現金係最好的. 不過我個外判一開始已講明唔管出入境問題. 所以我一次都冇通知.
作者: smallcat    時間: 18-1-2012 16:17
macauranger 发表于 18-1-2012 14:45
試過一次打俾我老細,但老細同佢講公司一早知,以後就冇打過!

咁都係打去你公司, 搵你老闆
作者: smallcat    時間: 18-1-2012 16:39
macauranger 发表于 18-1-2012 16:24
我預咗外判一定會咁做,所以準備晒!

強呀, 師兄, 你應該都係 沙+石了
作者: smallcat    時間: 18-1-2012 17:04
macauranger 发表于 18-1-2012 16:42
唔係!但我果個出面人講毀譽參半!

明白, 謝謝!
作者: wahtung    時間: 20-1-2012 10:58
macauranger 发表于 20-1-2012 10:36
我老細都冇死錯人嘅!佢同核數師確認條數咁出冇問題先應承我!所以奉勸各位,除非你老細好仆街,如果唔係, ...

我老細都知我啲嘢,你講得無錯,個人真係輕鬆啲,但亦唔係個個僱主可以,如大公司或啲外資公司有一定難度的
作者: wahtung    時間: 20-1-2012 11:44
macauranger 发表于 20-1-2012 11:26
正確!如果係大公司即刻當你過街老鼠!

係呀,如係外資公司如日資的話,仲好大機會揾借口即炒
作者: donny    時間: 20-1-2012 23:35
恭喜,恭喜,祝你一路順風順水!
作者: kwankwan    時間: 21-1-2012 18:01
我同可樂一樣
FEB 2013
可以同王+石分手!

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3