破產聯盟

標題: 獅子魚 [打印本頁]

作者: wahtung    時間: 28-12-2011 14:27
標題: 獅子魚
8 }0 J' d5 u8 x2 C' i0 C4 G# o3 U
獅子魚 Lionfish,又稱簑蚰,在海水魚類中屬蚰科,多產于溫帶靠海岸的岩礁或珊瑚礁內。花色品種很多,成魚最大可大30厘米左右。獅子魚性格凶猛,喜食小魚蝦蟹。其身體上各鰭的硬棘,尖銳而且具有毒素,這是它們在大自然生存時御敵的唯一武器。當獅子魚在水里巡游時,張開身上所有各鰭間的翅膀,好象孔雀或火雞開屏一樣,所以國外也有人稱其火雞魚。
* d6 v0 |1 e: p7 N
; _2 x  N$ O4 l* N中國現知有1屬4種,均見于黃渤海和東海︰網紋獅子魚胸鰭後下緣凹入,體被小刺,散布灰白色大小圓斑;黑斑獅子魚,胸鰭後下緣也凹入,體光滑,上側面有少數黑褐色圓斑;細紋獅子魚和河北獅子魚,胸鰭後下緣均不凹入,前者背鰭和臀鰭最後一鰭條以膜連于尾鰭上下緣中央稍後,頭部和身體具多縱紋;後者背鰭和臀鰭最後一鰭條以膜連于尾鰭上下緣近尾鰭基底處。
* x/ q6 ^4 ?: H4 j' ^. M' O. i# `8 D; _
  獅子魚是夜行性,晚上開始獵捕甲殼類或小魚為食,白天則停在水中或礁洞中休息,一動也不動.獅子魚身上布滿深淺不一的條紋,飼養在魚缸里異常美麗。但不了解其習性的人要小心,不能隨意用手去觸摸它以免被它的毒翅蟄傷。
$ M8 u: p6 q. X* A
0 K1 h. V, h7 K* \* C

1 A& O0 M, N2 n& W( N  [[attach]1826[/attach][attach]1827[/attach][attach]1828[/attach]
8 Q. g' p3 v2 |/ s8 f1 F[youtube]F4PQROZ1jpg[/youtube]
8 w: k. b# L# t3 T
* g0 ?! a) i0 ]' } ' I3 F( f* p/ ]& d, z5 I

6 Q3 I7 a' i2 z( o$ x7 a) d
作者: dopod123    時間: 28-12-2011 16:15
好難養的品種,( w7 A0 i2 G. J1 `0 J; k
9 T. g1 R0 l7 H7 w% ?7 _$ g
但美麗
作者: wahtung    時間: 28-12-2011 16:37
dopod123 发表于 28-12-2011 16:15
" B/ K. F: \' [6 r% m1 v好難養的品種,
5 J+ m/ ?' f2 Z, z5 P
6 f0 r1 ^+ K7 w# S/ b但美麗

' f8 u$ l3 X) h9 J. h6 }係呀,佢外形好靚,又好煞食,不過換水時要小心佢啲刺呀
作者: dopod123    時間: 28-12-2011 17:46
wahtung 发表于 28-12-2011 16:37
1 f) E% M: l7 K" f" o係呀,佢外形好靚,又好煞食,不過換水時要小心佢啲刺呀
. ]* q5 N* E$ z3 H5 D0 R
我換水唔會掂到啲魚.唔驚佢有毒.9 a* g( s: _! _' F

( H7 ~9 J3 }9 G3 P
6 B: ?* b& Y( k; |8 W
作者: wahtung    時間: 28-12-2011 17:51
dopod123 发表于 28-12-2011 17:46 * b6 d4 o! ~. R2 [$ Q8 }, i  Q# n
我換水唔會掂到啲魚.唔驚佢有毒.
& T3 D' y2 n) Y* A
師兄有無養過水母
作者: dopod123    時間: 28-12-2011 17:56
wahtung 发表于 28-12-2011 17:51
+ B5 O2 m; P; {  t師兄有無養過水母
/ n/ I. o3 f* {3 q8 R
冇呀,因為我個魚缸不可養.: L" u+ K8 V$ Z
* v; i$ q/ M+ y$ P/ C1 L" Q2 b
之前有一段時期好興玩.而家幾難買得到
作者: wahtung    時間: 28-12-2011 17:58
dopod123 发表于 28-12-2011 17:56 + t' d% t3 H" w# A* P+ c6 d
冇呀,因為我個魚缸不可養.8 n* }7 x" b! a: k1 o

1 u$ a1 i, l2 m: n之前有一段時期好興玩.而家幾難買得到

* j7 m, S3 m2 @" m1 e$ O* K$ x. ~" v哦,我仲想問你之前在旺角花園街賣啲小水母如用手點佢,會唔會好似海中啲水母咁毒(灼傷)
作者: dopod123    時間: 28-12-2011 18:08
wahtung 发表于 28-12-2011 17:58 $ J* v! C# @# U, ~/ Q
哦,我仲想問你之前在旺角花園街賣啲小水母如用手點佢,會唔會好似海中啲水母咁毒(灼傷) ...
+ K4 t" P; n7 Y
你想玩咩?你講珍珠水母都唔例外。
: X+ W  q5 G' _4 [水母毒性有強有冇咁強, 罕有情況下, 遇有對某劇烈刺毒敏感的話, 可以致命。[attach]1834[/attach]
作者: wahtung    時間: 28-12-2011 20:33
dopod123 发表于 28-12-2011 18:08 ! M: m9 H: M# H& i: l+ Q
你想玩咩?你講珍珠水母都唔例外。" v; B; t. f! S+ ~% X
水母毒性有強有冇咁強, 罕有情況下, 遇有對某劇烈刺毒敏感的話, 可以致 ...

+ ^: K4 @% a. j% h9 K% k' q$ Z我有啲好奇,見出面啲珍珠水母成隻ufo飛碟咁,好型仔
作者: lok196305    時間: 28-12-2011 22:23
好靚呀~
作者: wahtung    時間: 28-12-2011 22:28
lok196305 发表于 28-12-2011 22:23 : a( E$ f& L( {3 [
好靚呀~
( D0 T) z- E! ^7 [
係,外表好靚,但佢啲刺有毒
作者: lok196305    時間: 28-12-2011 22:34
~愈美麗~愈高危~都係欣賞下算
作者: wahtung    時間: 28-12-2011 22:36
lok196305 发表于 28-12-2011 22:34 " K7 q+ P! _  q4 X8 B
~愈美麗~愈高危~都係欣賞下算

/ ^6 o' g4 @( H- p係呀,正如啲蛇都係,外表越七彩就越毒
作者: dopod123    時間: 28-12-2011 22:45
wahtung 发表于 28-12-2011 20:33 , N: [  X! G7 X" x, j. Z2 h; A$ ]
我有啲好奇,見出面啲珍珠水母成隻ufo飛碟咁,好型仔
5 x$ w0 p: m- W- C' e* G; l. U
係幾靚架,有興趣玩下囉,你最近見魚街有得賣?
作者: wahtung    時間: 28-12-2011 22:47
本帖最后由 wahtung 于 28-12-2011 22:48 编辑 6 I4 w' u6 ^8 a9 S  b
dopod123 发表于 28-12-2011 22:45
- q7 B7 L. s. ]  K8 A* x2 k& e7 n+ G係幾靚架,有興趣玩下囉,你最近見魚街有得賣?
4 C" w/ r8 _% i& f$ b9 o" b9 x9 n9 m
- Q0 a1 C' a, ^) Y. a
最近無行花園街,今年年頭見過,覺得好有趣
作者: dopod123    時間: 28-12-2011 22:50
wahtung 发表于 28-12-2011 22:47
! G) r# U! I: z* }$ h最近無行花園街,今年年頭見過,覺得好有趣

2 @6 Z( F& _: d4 e我好耐冇見佢地有貨,我聽日都要去買嘢,如你有興趣見到有話你知
作者: dopod123    時間: 28-12-2011 22:50
wahtung 发表于 28-12-2011 22:47
; [: c  l$ R1 Z" H+ {最近無行花園街,今年年頭見過,覺得好有趣
: n& @  m( H/ `& C& T6 m) N- j
我好耐冇見佢地有貨,我聽日都要去買嘢,如你有興趣見到有話你知
作者: wahtung    時間: 28-12-2011 22:52
dopod123 发表于 28-12-2011 22:50
, a: h( t+ l4 U" ]  a' ~6 H3 U2 H我好耐冇見佢地有貨,我聽日都要去買嘢,如你有興趣見到有話你知
" |" ?% r/ b1 i+ Z0 l4 F; Z& N
好呀,不過唔知識唔識養
作者: wahtung    時間: 28-12-2011 22:54
dopod123 发表于 28-12-2011 22:50
2 ~4 g6 `" w/ ]' e+ s我好耐冇見佢地有貨,我聽日都要去買嘢,如你有興趣見到有話你知
7 C5 a/ K2 D+ [  x
今晚個網唔係咁穏定,因太慢可能你double click變咗連發兩個同一post
作者: dopod123    時間: 28-12-2011 23:06
wahtung 发表于 28-12-2011 22:52
' A) T* Z+ Y, K0 D, W% _好呀,不過唔知識唔識養

9 a+ J  P2 Q0 Q% E, a你養唔養到我唔敢講,因難度極高(你應該得),但我一定會全力幫你
1 a; U3 I2 ^% u7 z# n$ L) H
1 X* j  X/ \. k- g8 m: n' @不過水母可養時間唔長約3個月不過加藍燈光後全部營光在小型魚缸起舞真係好靚
) b: f4 P( r; w) b  g1 p2 s
, H: ^& x7 Y* F7 L& \
作者: dopod123    時間: 28-12-2011 23:08
wahtung 发表于 28-12-2011 22:54 2 b  T3 ^8 w: [& d2 Q. |3 s
今晚個網唔係咁穏定,因太慢可能你double click變咗連發兩個同一post
1 J* v! O) @, r2 g! R
可能係加上我用ipad有時反應有啲怪.
作者: wahtung    時間: 28-12-2011 23:17
dopod123 发表于 28-12-2011 23:08
# V9 P7 H- P5 r9 o8 C) f. S可能係加上我用ipad有時反應有啲怪.

, {( x9 D/ k  D3 q唔關事,今晚係好唔穏定
作者: wahtung    時間: 28-12-2011 23:18
dopod123 发表于 28-12-2011 23:06 # ~/ ^/ ~/ t: f  L; Y( d
你養唔養到我唔敢講,因難度極高(你應該得),但我一定會全力幫你
+ u# o1 t  C* r% R1 A( j- j9 @- E+ M; |0 K/ t* [
不過水母可養時間唔長約3個月不過加 ...

, F) g8 Z9 R. r' O  {你唔講我都唔知,啲小水母只得三個月命架
作者: dopod123    時間: 28-12-2011 23:19
wahtung 发表于 28-12-2011 23:17 ! c' H8 t" C7 _( E9 T& l5 x- M7 X
唔關事,今晚係好唔穏定
$ A- F- Y  a9 [# ]
好以都ok喎,總之上到就算
作者: dopod123    時間: 28-12-2011 23:25
wahtung 发表于 28-12-2011 23:18
6 l' [6 x( E6 X+ p你唔講我都唔知,啲小水母只得三個月命架
3 m) Q" ]) n" m
因為佢地只食生野同浮游生物,在家中比較難比野佢地食。如果你住海邊會好啲: [. Y6 C3 ^; q
& e% J, b+ n, L
可以得閒加啲天然海水內含微生物及一啲天然營養會長命好多。
作者: wahtung    時間: 28-12-2011 23:39
dopod123 发表于 28-12-2011 23:25 % K& W& V1 w; W" A- u* r
因為佢地只食生野同浮游生物,在家中比較難比野佢地食。如果你住海邊會好啲5 _$ |) p0 A/ o4 H9 D6 h
' O4 c/ I8 P% A8 }4 ^
可以得閒加啲天然海水內含微 ...
7 H1 L4 Q0 H. T7 ]/ A" U
原來係咁
作者: wahtung    時間: 28-12-2011 23:42
dopod123 发表于 28-12-2011 23:19
3 E0 Z+ F. r# s; t好以都ok喎,總之上到就算
! h4 Q4 I. P# x/ y) S% \
一時時囉,有時真係要等佢load好慢架,食咗成支煙先覆到一個post

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3