破產聯盟

標題: 生活費﹣租金問題 [打印本頁]

作者: ymwong0401    時間: 21-11-2011 20:36
標題: 生活費﹣租金問題
破前係大陸住,用大陸租單有無問題?如果有問題我要係香港租過屋定點?有無人有呢類case, 以前問過三姓話得,但大陸租單都係租私人物業,唔係大型屋苑

如果佢話唔接受,到時先改租大型屋苑,或者返黎香港租得唔得?

作者: man152    時間: 21-11-2011 21:23
律師都話得 ,點解唔信佢

當然 ,租金要合理
作者: wahtung    時間: 21-11-2011 22:03

樓主我唔明白你最後果句,如佢唔接受,到時改租大型屋苑,那租金咪仲貴?咪佢更加唔接受
定是你現在住的是你的私人物業?

作者: dopod123    時間: 21-11-2011 22:05
有租單,只要合理,佢冇理由唔批
作者: wahtung    時間: 21-11-2011 22:16
dopod123 发表于 21-11-2011 22:05
有租單,只要合理,佢冇理由唔批

其實順便想請教吓如在大陸住,又在香港工作,咁啲交通費一定會好大,咁一般會唔會批全數呢
作者: dopod123    時間: 21-11-2011 22:38
wahtung 发表于 21-11-2011 22:16
其實順便想請教吓如在大陸住,又在香港工作,咁啲交通費一定會好大,咁一般會唔會批全數呢 ...

實際唔知,我有個朋友係十陸住香港做,但佢冇要求加過車錢.

其實正常車費貴出的,因租金平已補回條數,即總開支分別不太大.

作者: wahtung    時間: 21-11-2011 22:41
dopod123 发表于 21-11-2011 22:38
實際唔知,我有個朋友係十陸住香港做,但佢冇要求加過車錢.

其實正常車費貴出的,因租金平已補回條數,即總 ...

咁就係,租金果度可拉上扯下
作者: smallcat    時間: 21-11-2011 23:17
wahtung 发表于 21-11-2011 22:41
咁就係,租金果度可拉上扯下

華兄, 你又想兩頭住家?  (joke)不過, 大陸香港兩邊走真係車費幾金, 如果唔批大D數真係補貼到嘔

作者: wahtung    時間: 21-11-2011 23:20
smallcat 发表于 21-11-2011 23:17
華兄, 你又想兩頭住家?  (joke)不過, 大陸香港兩邊走真係車費幾金, 如果唔批大D數真係 ...

咪笑我啦,我同老媽住都唔抬呀,係呀,所以咪好奇間問啲師兄囉,因在大六住如在香港工作啲交通費一定好貴
作者: dopod123    時間: 21-11-2011 23:28
wahtung 发表于 21-11-2011 23:20
咪笑我啦,我同老媽住都唔抬呀,係呀,所以咪好奇間問啲師兄囉,因在大六住如在香港工作啲交通費一定好貴 ...

我個fb話2000一個月
作者: smallcat    時間: 21-11-2011 23:31
咪笑我啦,我同老媽住都唔抬呀,係呀,所以咪好奇間問啲師兄囉,因在大六住如在香港工作啲交通費一定好貴 ...

嘿嘿
作者: wahtung    時間: 21-11-2011 23:32
dopod123 发表于 21-11-2011 23:28

呢條數係起碼,只係計火車費都差不多呢條數啦,如住不近火車站仲有排計
作者: smallcat    時間: 21-11-2011 23:32

律師行想唔信內地租單都唔得, 反正內地咁多假野, 真假難分
作者: smallcat    時間: 21-11-2011 23:33

內地假貨多, 但有樣野最真  "騙子"
作者: wahtung    時間: 21-11-2011 23:35
smallcat 发表于 21-11-2011 23:32
律師行想唔信內地租單都唔得, 反正內地咁多假野, 真假難分

係啫,但啲租費及車費都唔可以太離譜嘛,都要比個合理價錢的,真係攞份內地單為上方寶劍咩外判揾個國安部查你呀
作者: smallcat    時間: 21-11-2011 23:41
wahtung 发表于 21-11-2011 23:35
係啫,但啲租費及車費都唔可以太離譜嘛,都要比個合理價錢的,真係攞份內地單為上方寶劍咩外判揾個國安 ...

外判搵個靚女女律師查就夠了, 唔使驚動國安咁嚴重
作者: wahtung    時間: 22-11-2011 00:33
smallcat 发表于 21-11-2011 23:41
外判搵個靚女女律師查就夠了, 唔使驚動國安咁嚴重

如係咁咪仲大鑊,分分鐘乜嘢都唔批
作者: ymwong0401    時間: 22-11-2011 00:34
>律師都話得 ,點解唔信佢
三姓講D野麻麻地,之前話fax封排期信去財仔x達就會stop,點知第二日就走上門收全數,我仲要係期期時時供,最後一期先唔供0個隻,比佢搞到我呢甘HEA,最後要去警署備案再打去CG吊七佢先stop.

>樓主我唔明白你最後果句,如佢唔接受,到時改租大型屋苑,那租金咪仲貴?咪佢更加唔接受
係甘gae, 而家係大陸租私人物業,只係比收據蓋個印0個類,租金加車費大約都係4﹣5千左右,同我係香港住差唔多,不過夠大,如果佢承認大陸收據,不過要大型屋苑單,甘租細金小,都係差幾百蚊,都比香港D套房大,計得過

如果我係香港同屋企住,理論上係可以慳好多,但問題我萬幾蚊人工,生活費一定無呢個數,分分鐘一半用黎還錢

我唔係話唔還錢,但同屋企住好大問題,唔係關係唔好,問題係實在太細,兄弟有細左婚有埋個女,基本上返屋企都做唔到野(想靜下靜思已過都唔得麻

甘撗掂慳番黎都係比破署,收得份人工又唔同幾千蚊工HEA完就走都幾大壓力,甘不如住得好少少,甘4﹣5千蚊係香港租都OK

其實最唔捨得係大陸養左幾年的貓,唔係大陸住都唔知點處埋,唔理佢分分鐘比人劏左黎食
作者: smallcat    時間: 22-11-2011 00:49
ymwong0401 发表于 22-11-2011 00:34
三姓講D野麻麻地,之前話fax封排期信去財仔x達就會stop,點知第二日就走上門收全 ...

所以, 你一定要保住我呢D兄弟, 貓係好乖既, 你睇我頭像就知
作者: smallcat    時間: 22-11-2011 00:50
wahtung 发表于 22-11-2011 00:33
如係咁咪仲大鑊,分分鐘乜嘢都唔批

已經批左個靚女比你咯, 哈哈  錢收歸給外判
作者: ymwong0401    時間: 22-11-2011 00:54
smallcat 发表于 22-11-2011 00:49
所以, 你一定要保住我呢D兄弟, 貓係好乖既, 你睇我頭像就知

佢唔乖的時間多過乖 不過我鍾意,人就係犯賤
作者: smallcat    時間: 22-11-2011 01:23
ymwong0401 发表于 22-11-2011 00:54
佢唔乖的時間多過乖  不過我鍾意,人就係犯賤

有研究顯示, 養貓可以長壽, 我覺得養貓可以幫老破人士減壓, 貓係好獨立, 有時乖有時唔乖, 所以, 你都係要保住我D兄弟
作者: MEIMEI    時間: 22-11-2011 10:25
dopod123 发表于 21-11-2011 23:28

要架.我個陣時係皇崗附近住. 車費 (皇崗-荃灣) 要30元一程, 來回60元. 仲未計(關口-屋企)來回個一程車費.
依家(皇崗-荃灣) 要35元一程, 來回70元.(仲要係同八達通), 現金好似要38元一程.
作者: wahtung    時間: 22-11-2011 10:37
ymwong0401 发表于 22-11-2011 00:34
三姓講D野麻麻地,之前話fax封排期信去財仔x達就會stop,點知第二日就走上門收全 ...

樓主都係愛貓之人你講啲事件咪就係香港住屋寫照嚟,一家好多口住係啲甚細地方,無乜自己空間的,你的租金及生活費問題不妨試試,因合理開支係有得傾的
作者: ymwong0401    時間: 22-11-2011 14:00
MEIMEI 发表于 22-11-2011 10:25
要架.我個陣時係皇崗附近住. 車費 (皇崗-荃灣) 要30元一程, 來回60元. 仲未計(關口-屋企)來回個一程車費. ...

而家住緊大陸小區1800人仔一個月有成600尺,一人一貓住夠晒,加埋水電200左右,除番開港幣大約2500,交通費預80左右一日,加埋大約5千左右

以前要返大陸QC,所以係大陸租屋住,唔使甘頻撲,小量貨就返工順便帶回香港公司,交通費就可以同速運抵消,即係2千蚊左右,一家便宜兩家著,所以條數有得維,而家間公司摺左就無左呢個優勢

如果破署唔accept都無計,都要係香港租過屋,住得下人都差唔多三千幾四千,仲未計雜費水電寛頻
作者: dopod123    時間: 22-11-2011 14:32
ymwong0401 发表于 22-11-2011 14:00
而家住緊大陸小區1800人仔一個月有成600尺,一人一貓住夠晒,加埋水電200左右,除番開港幣大約 ...

你一向住開大陸佢地唔會迫你回香港住,我個fb就一直都大陞住.
租金人仔1800都係港幣2000,香港套房都3-4千啦.
只係車資你要比足數據佢要幾錢.

作者: dopod123    時間: 22-11-2011 14:35

有時呢啲2線財仔,知你申破即時上門博大霧,唔奇
作者: smallcat    時間: 22-11-2011 14:38
dopod123 发表于 22-11-2011 14:35
有時呢啲2線財仔,知你申破即時上門博大霧,唔奇

其實都唔關三姓事, 二線財仔有時睬你都傻, 殺得幾多得幾多!
作者: wahtung    時間: 22-11-2011 14:43
smallcat 发表于 22-11-2011 14:38
其實都唔關三姓事, 二線財仔有時睬你都傻, 殺得幾多得幾多!

咁你咪倒轉頭睬佢都on囉

作者: dopod123    時間: 22-11-2011 14:44
smallcat 发表于 22-11-2011 14:38

係呀好以樓主情況 申破時唔通知到出令先通知可能仲好
作者: smallcat    時間: 22-11-2011 14:46
wahtung 发表于 22-11-2011 14:43
咁你咪倒轉頭睬佢都on囉

X 達個廣告咁 on膠, 所以, 唔能用正常方法去推測

作者: smallcat    時間: 22-11-2011 14:46
dopod123 发表于 22-11-2011 14:44
係呀好以樓主情況 申破時唔通知到出令先通知可能仲好

但應該拖唔到出令, 入紙到出令要成個半月, 個半月內財仔無可能唔做野
作者: dopod123    時間: 22-11-2011 14:53
smallcat 发表于 22-11-2011 14:46
但應該拖唔到出令, 入紙到出令要成個半月, 個半月內財仔無可能唔做野  ...

之前期期有還,一期冇會追都唔會即時上門
作者: wahtung    時間: 22-11-2011 14:55
但應該拖唔到出令, 入紙到出令要成個半月, 個半月內財仔無可能唔做野  ...

咁就在所難免,係怕屋企啲老人家啫,如自己住學足山狗果套戲咁,通屋裝滿基關等佢哋嚟隨時恭候
作者: wahtung    時間: 22-11-2011 14:56
X 達個廣告咁 on膠, 所以, 唔能用正常方法去推測

我未睇過佢個廣告喎
作者: smallcat    時間: 22-11-2011 14:58
wahtung 发表于 22-11-2011 14:56
我未睇過佢個廣告喎

show me the money
你無錢還時, 就 show you how pk

作者: wahtung    時間: 22-11-2011 14:58
dopod123 发表于 22-11-2011 14:53
之前期期有還,一期冇會追都唔會即時上門

咪又係果招奪命追魂call
作者: wahtung    時間: 22-11-2011 15:07
smallcat 发表于 22-11-2011 14:58
show me the money
你無錢還時, 就 show you how pk

Violence to resolve
作者: ymwong0401    時間: 22-11-2011 15:15
wahtung 发表于 22-11-2011 14:58
咪又係果招奪命追魂call

我個case係特別D,唔係我申破,係被個鬼婆申破我間無限公司上左身,但CG話問過雖然排緊期,一日未頒令佢一日都可以追,我跟號碼打去破署負責人,佢話理論上CG係可以追GAE,因為你仲可以係上庭那一天提出反對,聽到後我吊左一聲

不過我都還左八成,加上我去差館備埋案,達埋三姓個朵話律師話已經進入破產程序,佢甘做係違法,SEND EMAIL比CG,話我名下銀行已經凍結,唔係唔想還,係還唔到,還到都係犯法,再騷擾就報警加去牌照科投訴

之後佢地就無再出現 
作者: wahtung    時間: 22-11-2011 15:21
ymwong0401 发表于 22-11-2011 15:15
我個case係特別D,唔係我申破,係被個鬼婆申破我間無限公司上左身,但CG話問過雖然排緊期,一日未頒令 ...

總之呢啲人上門唔使同佢客氣,欺善怕惡
作者: ymwong0401    時間: 22-11-2011 15:24
wahtung 发表于 22-11-2011 15:21

我地緊係唔怕, 煩到屋企人到麻煩, 佢地唔係甘易明白, 以為我借左大耳窿
作者: ymwong0401    時間: 22-11-2011 15:24

我地緊係唔怕, 煩到屋企人到麻煩, 佢地唔係甘易明白, 以為我借左大耳窿
作者: smallcat    時間: 22-11-2011 15:25

不過, 依家d財仔廣告都幾pk, d 女仲係廣告同條仔話, "慳左d 息, 仲可以買多幾件衫"
應該改成, "加埋d息, 還錢驚到半夜三更"  

作者: wahtung    時間: 22-11-2011 15:26
ymwong0401 发表于 22-11-2011 15:24
我地緊係唔怕, 煩到屋企人到麻煩, 佢地唔係甘易明白, 以為我借左大耳窿  ...

係呀,由其啲老人家唔可以嚇架我咪又係同你咁搞到上警局備案
作者: wahtung    時間: 22-11-2011 15:28
smallcat 发表于 22-11-2011 15:25
不過, 依家d財仔廣告都幾pk, d 女仲係廣告同條仔話, "慳左d 息, 仲可以買多幾件衫"
應該改成, "加埋d息 ...

佢哋在商業角度係咁,如改成你咁聽執笠如照原先個廣告咁呢條女我一腳伸佢出去
作者: ymwong0401    時間: 22-11-2011 15:29
smallcat 发表于 22-11-2011 15:25
應該改成, "加埋d息 ...

UA同PROMISE其實OK, 始終一線, 一數FAX就話OK會做番個記錄, 或者可能我無拖過佢地, 又係被人申破, 所以佢地無ACTION都未定, 仲有citibank兩條卡數都係收到FAX就無事, 一個電話都無追過

不過當然無咩就唔好借啦, 借都要計清楚還到先好借
作者: smallcat    時間: 22-11-2011 15:37
wahtung 发表于 22-11-2011 15:28
佢哋在商業角度係咁,如改成你咁聽執笠如照原先個廣告咁呢條女我一腳伸佢出去 ...

香港大把呢d女, 唔係銀行財仔點會咁好搵  信用卡重數組
整個 LB 都幾皮啦,
作者: smallcat    時間: 22-11-2011 15:38
ymwong0401 发表于 22-11-2011 15:29
UA同PROMISE其實OK, 始終一線, 一數FAX就話OK會做番個記錄, 或者可能我無拖過佢地, 又係被人申破, 所以佢 ...

uX  同  瓜皮 聽講都幾辣   幫人 就ok
呢d係我以前一個friend講,  Ux 咬住佢唔放, 幫人 就無
作者: wahtung    時間: 22-11-2011 15:42
smallcat 发表于 22-11-2011 15:37
香港大把呢d女, 唔係銀行財仔點會咁好搵  信用卡重數組
整個 LB 都幾皮啦,  ...

但呢個廣告話借財仔嚟冚咭數,條女仲懶風騷咁話慳番啲利息可以買多幾件衫著即時閃人啦,你估情與義,值千金咩
作者: wahtung    時間: 22-11-2011 15:46
smallcat 发表于 22-11-2011 15:38
uX  同  瓜皮 聽講都幾辣   幫人 就ok
呢d係我以前一個friend講,  Ux 咬住佢唔放, 幫人 就無  ...

安x及YOUx有時打嚟問我有無咭數喎我問佢可唔可借兩億佢就即時收線都唔係做生意
作者: smallcat    時間: 22-11-2011 15:48
wahtung 发表于 22-11-2011 15:42
但呢個廣告話借財仔嚟冚咭數,條女仲懶風騷咁話慳番啲利息可以買多幾件衫著即時閃人啦,你估情與 ...

條仔攪唔掂, 借財仔, 條女咪話買多幾件衫咯, 不過係 "壽衣" , 反正知到條仔都係最終攪唔掂, 驚條仔下面唔夠衫著, 呢d女香港都唔少喇, 見到我實送個LB比條女, 不過, 係紙扎 LB, 幾百蚊豪比佢, 仲寫埋佢名, 驚條女收唔到!
作者: smallcat    時間: 22-11-2011 15:51
wahtung 发表于 22-11-2011 15:46
安x及YOUx有時打嚟問我有無咭數喎我問佢可唔可借兩億佢就即時收線都唔係做生意{:4_190 ...

佢地都係隨機, 成日都收到呢d電話喇, 佢地唔知電話中人係唔係老破的
作者: wahtung    時間: 22-11-2011 15:58
smallcat 发表于 22-11-2011 15:51
佢地都係隨機, 成日都收到呢d電話喇, 佢地唔知電話中人係唔係老破的

有啲好似唔係白撞喎,知到姓氏,可能係啲電訊公司賣資料架
作者: smallcat    時間: 22-11-2011 15:59
wahtung 发表于 22-11-2011 15:58
有啲好似唔係白撞喎,知到姓氏,可能係啲電訊公司賣資料架

無錯, 電訊呀, 那些會賣料  
作者: wahtung    時間: 22-11-2011 16:00
smallcat 发表于 22-11-2011 15:59
無錯, 電訊呀, 那些會賣料

你話現實有無私隠
作者: smallcat    時間: 22-11-2011 16:55
wahtung 发表于 22-11-2011 16:00
你話現實有無私隠

有 私"忍", 私底下自己"忍"氣吞聲
作者: MEIMEI    時間: 22-11-2011 17:12
ymwong0401 发表于 22-11-2011 14:00
而家住緊大陸小區1800人仔一個月有成600尺,一人一貓住夠晒,加埋水電200左右,除番開港幣大約 ...

嘩~依家要咁貴租架, 係近邊一區呀?
作者: wahtung    時間: 22-11-2011 17:14
smallcat 发表于 22-11-2011 16:55
有 私"忍", 私底下自己"忍"氣吞聲

唉....毫無自己空間,一週內收唔少呢啲電話,直銷,財仔,idd長途電話,男仕美容廣告,煩氣
作者: smallcat    時間: 22-11-2011 17:35
MEIMEI 发表于 22-11-2011 17:12

內地人有米呀  Mei Mei
作者: MEIMEI    時間: 22-11-2011 17:49
smallcat 发表于 22-11-2011 17:35
內地人有米呀  Mei Mei

因為早幾年租先至幾百元, 冇諗到升得咁快嘛.
作者: smallcat    時間: 22-11-2011 17:57
MEIMEI 发表于 22-11-2011 17:49

幾百係小小區, 好細房仲有, 依家內地d野愈來愈貴
作者: smallcat    時間: 22-11-2011 18:03

嗯嗯,
作者: dopod123    時間: 22-11-2011 18:04

其實升得快過香港.

車位都要幾佰
作者: man152    時間: 22-11-2011 19:12

水圍係呢個價錢
作者: ymwong0401    時間: 23-11-2011 00:05

清水河,我貪佢夠靜,一梯兩伙,近工廠區方便

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3