破產聯盟

標題: 正在準備破產,有事詢問 [打印本頁]

作者: chanlk0850    時間: 20-11-2011 22:40
標題: 正在準備破產,有事詢問
我正在準備破產,我想問下呢,如果我本身有做野,對份工有無影響嫁,老闆會唔會知道??

求救求救!!!!!!

作者: 2011年10月    時間: 20-11-2011 22:43
最大的影響是 : 你日後的入息在破產後, 就會被監管 (4年內)

老闆(如果是公務員)要通知的 !
作者: smallcat    時間: 20-11-2011 23:12
敏感行業, 政府, 銀行等一定會通知, 私人公司都有機會的, 但機會唔算多!
作者: lulumason    時間: 20-11-2011 23:29
若你年過40而係公司做滿10年 咁因長俸金問題 佢都会通知係老細 但我當時講驚被炒所以冇通知 但做政府 金鎘 及 專業人仕就難免
作者: smallcat    時間: 20-11-2011 23:33
lulumason 发表于 20-11-2011 23:29
若你年過40而係公司做滿10年 咁因長俸金問題 佢都会通知係老細 但我當時講驚被炒所以冇通知 但做政府 金鎘  ...

師兄, 通知你老細可以, 但佢無權叫老闆炒你 
作者: lulumason    時間: 20-11-2011 23:43
smallcat 发表于 20-11-2011 23:33
師兄, 通知你老細可以, 但佢無權叫老闆炒你 

係外判冇權 但老細知到 就有權合理合法(勞工法)地請你走
作者: smallcat    時間: 20-11-2011 23:44
lulumason 发表于 20-11-2011 23:43
係佢外判冇權 但佢老細知到 就有權合理合法(勞工法)地請你走

老細唔會為左員工破產而請佢走,除非老闆一向唔滿意佢工作表現, 想借機整走佢
作者: lulumason    時間: 20-11-2011 23:47
smallcat 发表于 20-11-2011 23:44
老細唔會為左員工破產而請佢走,除非老闆一向唔滿意佢工作表現, 想借機整走佢 ...

任何嘢都有可能有藉口
作者: smallcat    時間: 20-11-2011 23:54
lulumason 发表于 20-11-2011 23:47
任何嘢都有可能有藉口

如果銀行,地產, 金融等就機會大好多,普通私人公司,佢得鬼閒睬外判! 
作者: lulumason    時間: 20-11-2011 23:59
smallcat 发表于 20-11-2011 23:54
如果銀行,地產, 金融等就機會大好多,普通私人公司,佢得鬼閒睬外判!  ...

想炒你但冇藉口 如冗員 老員工 高薪等都有機会 所以我外判就叫我寫封信比佢 咁就不会通知了
作者: smallcat    時間: 21-11-2011 00:02
lulumason 发表于 20-11-2011 23:59
想炒你但冇藉口 如冗員 老員工 高薪等都有機会 所以我外判就叫我寫封信比佢 咁就不会通知了  ...

師兄, 外判要你寫什麼信? 咁得意
作者: chanlk0850    時間: 24-11-2011 10:22
甘如果我間公司只不過係一間私人公司呢???破產個度會唔會打電話比我老闆嫁???
作者: wahtung    時間: 24-11-2011 10:39
chanlk0850 发表于 24-11-2011 10:22
甘如果我間公司只不過係一間私人公司呢???破產個度會唔會打電話比我老闆嫁??? ...

呢啲機會係好少,唔使咁担心
作者: 2011年10月    時間: 24-11-2011 18:52
chanlk0850 发表于 24-11-2011 10:22
甘如果我間公司只不過係一間私人公司呢???破產個度會唔會打電話比我老闆嫁??? ...

如果老闆會知, 我估都係因為被追數所至.
作者: c_ronaldo    時間: 24-11-2011 22:56
2011年10月 发表于 24-11-2011 18:52
如果老闆會知, 我估都係因為被追數所至.

如打電話/親自追到公司,很大機會被你的老闆炒/強迫你自動離職
作者: dopod123    時間: 25-11-2011 00:23

唔會打電話比你老細,一般正常都唔會通知你公司,有都係信
作者: chanlk0850    時間: 26-11-2011 11:15
多謝哂甘多位兄弟幫忙解答~~~
作者: cc4321    時間: 26-11-2011 13:46
破產係私人嘅事,如無需要都唔會搵你老細,一陣唔覺意搞到你無左份工邊有錢還
作者: canshek    時間: 27-11-2011 01:59
cc4321 发表于 26-11-2011 13:46
破產係私人嘅事,如無需要都唔會搵你老細,一陣唔覺意搞到你無左份工邊有錢還  ...

同意,不過我間是公司仔,如果有信寄比我,個秘書即拆,之後連信封釘埋比我,如稅局寄信比我,就交比老闆,在老闆面前拆信比佢睇,無私隱,佢解釋話公司是做公事的地方,不會有私人信件,我鬼驚,始終破產不是太光彩的事,所以我都寫左封信比外判,叫佢在不要寄信去我公司

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3