破產聯盟

標題: 不知如何是好... 迷惘中 [打印本頁]

作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 15:32
標題: 不知如何是好... 迷惘中

作者: wahtung    時間: 3-11-2011 16:03
?????乜事?
作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 16:04
本人已第二年填申報表, 從第一次拎過單據上律師樓外, 只係在中介公司填報表... 上年薪金8k幾, 有花紅6k幾, 因自住關係, 只填報屋租3500, 水電500車費500, 電話費200飯錢3500, 個位中介小姐講已ok! 但今年因公司裁員, 人手小咗要強迫我地ot做多一個人工作, 人工突然激增, 每個月多成1k-2k人工... 我應該怎樣辦? 我從來無見過外判或主任, 又無傾過生活費, 睇見好多師兄師姊嘅post, 我都不明白固中意思... 還望有人可以指點一下, 謝謝(^_^;)
作者: wahtung    時間: 3-11-2011 16:11
MoMo720 发表于 3-11-2011 16:04
本人已第二年填申報表, 從第一次拎過單據上律師樓外, 只係在中介公司填報表... 上年薪金8k幾, 有花紅6k幾,  ...

即是說你破產兩年都沒有見過主任或外判,亦無傾過生活費?是嗎?你話第一次拎過單據上律師樓,又只係中介公司填表,可否講詳細點?因有些不明白是否有顧問公司助你填年報表
作者: dopod123    時間: 3-11-2011 16:16
本人已第二年填申報表, 從第一次拎過單據上律師樓外, 只係在中介公司填報表... 上年薪金8k幾, 有花紅6k幾,  ...

你破產文件上有主任名你可打去問吓你個案由誰跟進.

作者: smallcat    時間: 3-11-2011 16:17
wahtung 发表于 3-11-2011 16:11
即是說你破產兩年都沒有見過主任或外判,亦無傾過生活費?是嗎?你話第一次拎過單據上律師樓,又只係中介公司 ...

下 ? 乜中介公司咁巴閉可以代去 見外判 ?
樓主指律師樓應該係外判吧 ?
作者: smallcat    時間: 3-11-2011 16:18

唔使驚, 呢度有好多人會幫你, 雖然我幫唔到乜, 哈哈, 整杯 咖啡你飲下都得既, 哈哈
作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 16:41
wahtung 发表于 3-11-2011 16:11
即是說你破產兩年都沒有見過主任或外判,亦無傾過生活費?是嗎?你話第一次拎過單據上律師樓,又只係中介公司 ...

我十二月老破後收信, 拎老強, 租單薪金証明, 去咗中環趙X律師行, 交俾個小姐影印後就走咗(無見到個律師)... 一年後顧問公司電我填表, 無需拎什麼單據, 口講咩野就填乜野,十分中就搞掂, 可能因我不是太高人工又自住卦! 下個月又係填表曰子, 但我粗略估計過, 人工差不多接近一万@@我不知點好? 之前顧問又無叫我留起單據之類....
作者: wahtung    時間: 3-11-2011 16:56
MoMo720 发表于 3-11-2011 16:41
我十二月老破後收信, 拎老強, 租單薪金証明, 去咗中環趙X律師行, 交俾個小姐影印後就走咗(無見到個律師). ...

咁即是上次去中環係交文件的,幫你填年報間公司只係口講就填,甚至無須單據,這不是與你人工多與不多問題,樓主咁樣比間顧問公司咁亂搞法對你極之不利的,所謂墳表十分鐘就搞掂真係服咗佢哋,怪不知顧問小姐話OK啦其實遲些日子有可能叫樓主你還錢的,因你上次又有花紅,我想樓主呢次年報最好自己親力親為較好
作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 17:00
dopod123 发表于 3-11-2011 16:16
你破產文件上有主任名你可打去問吓你個案由誰跟進.

因為一直相安無事, 如果我謬謬然去搵個主任或外判, 我就要同詎地對峙傾生活費嗎?
作者: wahtung    時間: 3-11-2011 17:05
MoMo720 发表于 3-11-2011 17:00
因為一直相安無事, 如果我謬謬然去搵個主任或外判, 我就要同詎地對峙傾生活費嗎? ...

樓主都知道未傾生活費呢個過程,咁那間顧問公司小姐何來會知填報那一份表會OK?咁已知這間公司好大問題,你既然未傾生活費,你的收入多少要上繳係未知數,支出方面批你多少又係未知數,審慎啲樓主
作者: wahtung    時間: 3-11-2011 17:09
因為一直相安無事, 如果我謬謬然去搵個主任或外判, 我就要同詎地對峙傾生活費嗎? ...

其實你入去呢處後,打人案件編號及案件年份便可以知道跟進你的主任,然後再聯絡他處理有關事宜

http://www.oro.gov.hk/cgi-bin/oro/search_c.cgi

作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 17:12
smallcat 发表于 3-11-2011 16:18
唔使驚, 呢度有好多人會幫你, 雖然我幫唔到乜, 哈哈, 整杯 咖啡你飲下都得既, 哈哈  ...

多謝丫\(^o^)/
另外政府6000個度, 我都唔知拎唔拎好? 之前有打過去破處問, 我俾咗個檔案編號, 佢就俾咗個負責我case嘅主任電話我, 但我又無打過去問過, 我都唔知跟主任定外判? 我有朋友已收到律師信, 要上繳6000....
作者: dopod123    時間: 3-11-2011 17:18

你唔一定要叫佢同你傾生活費.只係先確定邊個跟先

另年報是報全年支出,收入.支出方面mpf ,是否要交稅,車費500是否夠,一般家庭開支都可以報.

你之前的支出非全面.你最好問中介公司取回上年年報
作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 17:28
wahtung 发表于 3-11-2011 17:05
樓主都知道未傾生活費呢個過程,咁那間顧問公司小姐何來會知填報那一份表會OK?咁已知這間公司好大問題,你 ...

下.... 生活費要分批唔批? 因呢間顧問公司係朋友介紹, 佢只講過無咩特別情況下, 破處個邊係唔需要招見我... 噢~我好擔心呀!!
作者: wahtung    時間: 3-11-2011 17:33
MoMo720 发表于 3-11-2011 17:28
下.... 生活費要分批唔批? 因呢間顧問公司係朋友介紹, 佢只講過無咩特別情況下, 破處個邊係唔需要招見我. ...

緊係有啦,你破產後你的資產係由主任或受託人管理及監管的,那間顧問公司老點你啫,乜嘢所謂無乜特別情況啫,你要快些找處理你的個案係邊個呀,仲有,呢間顧問公司收你多少錢
作者: wahtung    時間: 3-11-2011 17:34
dopod123 发表于 3-11-2011 17:18
你唔一定要叫佢同你傾生活費.只係先確定邊個跟先

另年報是報全年支出,收入.支出方面mpf ,是否要交稅,車 ...

其實師兄有無聽過有人四年內都無人跟進的案例
作者: dopod123    時間: 3-11-2011 17:36
wahtung 发表于 3-11-2011 17:34
其實師兄有無聽過大人四年內都無人跟進的案例

有.呢類人叫沉默個案.
作者: wahtung    時間: 3-11-2011 17:38
dopod123 发表于 3-11-2011 17:36
有.呢類人叫沉默個案.

沉默的羔羊我就睇過,但沉默的個案真係考起,咁點樣收科
作者: dopod123    時間: 3-11-2011 17:41
wahtung 发表于 3-11-2011 17:38
沉默的羔羊我就睇過,但沉默的個案真係考起,咁點樣收科

只要定期交年報,第4次就自動解破

沉默個案係破署用語
作者: wahtung    時間: 3-11-2011 17:42
dopod123 发表于 3-11-2011 17:41

沉默個案係破署用語

收到,明白,唔該
作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 17:47
wahtung 发表于 3-11-2011 17:05
樓主都知道未傾生活費呢個過程,咁那間顧問公司小姐何來會知填報那一份表會OK?咁已知這間公司好大問題,你 ...

係中環交單時, 律師樓俾咗四張一樣嘅年報表(一年一份), 我去到旺角顧問公司填年報, 話俾佢知邊間律師樓, 佢就拎份同之前律師樓俾我個份一樣嘅表幫我填囉... 而家搞到我頭昏腦脹, 疑團重重!!!@@
作者: wahtung    時間: 3-11-2011 17:51
MoMo720 发表于 3-11-2011 17:47
係中環交單時, 律師樓俾咗四張一樣嘅年報表(一年一份), 我去到旺角顧問公司填年報, 話俾佢知邊間律師樓,  ...

你今年自己填好過,年年啲內容照搬落去好高危架,分分鐘日後比人揪秤你,無理年年收入同支出都一模一樣
作者: bb123    時間: 3-11-2011 17:58
自己填都吾係好難,你都係張全年總收入除十二個月,
作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 18:08
wahtung 发表于 3-11-2011 17:51
你今年自己填好過,年年啲內容照搬落去好高危架,分分鐘日後比人揪秤你,無理年年收入同支出都一模一樣{:4_1 ...

但我今年收入多咗k幾以上, 可以填得d咩支出? 我又無什麼單據?填完又要拎俾邊個呢?
作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 18:15

沉默個案係破署用語

中環律師樓都係俾咗四份年報表我, 都係就咁叫我一年交一份.... 我會唔會就係呢?
作者: cc4321    時間: 3-11-2011 18:30
交年報可以無單無據都得?照計無咩理由喎,交左果份年報後無人聯絡過你
作者: smallcat    時間: 3-11-2011 18:34

沉默個案係破署用語

個案都有沉默?   依家應該大部份外判, 外判你想沉屍就得, 沉默就唔使想 
作者: smallcat    時間: 3-11-2011 18:36
樓主既case咁怪既, 好似無人理, 但應該唔會架, 支出少過收入, 一定要還錢, 唔使還主任或外判都會話到你知, 無理由乜都無提咁怪 ? 唔通判左去 小貓愛護協會 ? 個邊實唔會問, 因為d 貓係唔鐘意問人野  
作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 18:39
cc4321 发表于 3-11-2011 18:30
交年報可以無單無據都得?照計無咩理由喎,交左果份年報後無人聯絡過你  ...

信無收過, 電話亦無聯絡過我... 我通訊地址係報家人住址, 一定唔會寄失信件....
作者: smallcat    時間: 3-11-2011 18:44
MoMo720 发表于 3-11-2011 18:39
信無收過, 電話亦無聯絡過我... 我通訊地址係報家人住址, 一定唔會寄失信件.... ...

咁你查下發生乜事好d, 咁係保障你自己, 最重要攪清楚, 唔好出錯, 唔係延長破期吃虧係自己
作者: 林風    時間: 3-11-2011 18:51
咁你出糧係點出架....

作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 18:54
smallcat 发表于 3-11-2011 18:36
樓主既case咁怪既, 好似無人理, 但應該唔會架, 支出少過收入, 一定要還錢, 唔使還主任或外判都會話到你知,  ...

小貓愛護協會? 唔明? 主任?外判?我無見過亦唔知跟邊個? 生活費問題都係呢個論壇見到, 先知係咩一回事.... 搞到我好似一個怪胎咁:-( 究竟老破後, 過程係點樣先係正?
作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 18:56
smallcat 发表于 3-11-2011 18:36
樓主既case咁怪既, 好似無人理, 但應該唔會架, 支出少過收入, 一定要還錢, 唔使還主任或外判都會話到你知,  ...

小貓愛護協會? 唔明? 主任?外判?我無見過亦唔知跟邊個? 生活費問題都係呢個論壇見到, 先知係咩一回事.... 搞到我好似一個怪胎咁:-( 究竟老破後, 過程係點樣先係正?
作者: smallcat    時間: 3-11-2011 19:03
MoMo720 发表于 3-11-2011 18:56
小貓愛護協會? 唔明? 主任?外判?我無見過亦唔知跟邊個? 生活費問題都係呢個論壇見到, 先知係咩一回事.... ...

小貓協會只係一個愛貓協會, 哈哈, 同老破無關 咁你不如將成個過程, 從搵律師到宣誓, 到頒令到收信, 咁詳細d寫一次, 睇下大家搵唔搵到問題係邊?
唔使咁驚先, 最主要係睇翻個情況, 老破又唔係殺人, 最多係補翻d 程序或資料咁既姐, 或問清楚邊個跟, 使唔使還錢之類

作者: cc4321    時間: 3-11-2011 19:05
信無收過, 電話亦無聯絡過我... 我通訊地址係報家人住址, 一定唔會寄失信件.... ...

咁就真係好奇怪,你果間中介公司都幾得意喎
你頒令拎上律師樓果份收入支出表係填幾多?如果佢無同你傾過生活費最好都係跟返果份填穩陣d,唔好話搵多左就支出填多d,自把自為咁做對自己無咩好處
其實你知唔知自己單case係邊個跟?主任定外判
作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 19:05
林風 发表于 3-11-2011 18:51
咁你出糧係點出架....

我係小型公司返工, 出糧用現金... 但老闆會報足強積金! Ot錢每個月都k幾, 仲要係唔情願下被迫OT...@@
作者: 林風    時間: 3-11-2011 19:07

樓主我想問下你出糧係點出架......
作者: cc4321    時間: 3-11-2011 19:08
MoMo720 发表于 3-11-2011 19:05
我係小型公司返工, 出糧用現金... 但老闆會報足強積金! Ot錢每個月都k幾, 仲要係唔情願下被迫OT...@@ ...

你出左破產令會叫你去交文件,咁交完文件會有四份年報表比你,佢叫你每年填好一份交比邊個?你中介公司上年填果份又交比邊個
作者: smallcat    時間: 3-11-2011 19:08
林風 发表于 3-11-2011 19:07
樓主我想問下你出糧係點出架......

佢寫左出現金
作者: 林風    時間: 3-11-2011 19:11
smallcat 发表于 3-11-2011 19:08
佢寫左出現金

佢可能同我同一時間回覆
作者: smallcat    時間: 3-11-2011 19:12
林風 发表于 3-11-2011 19:11
佢可能同我同一時間回覆

可能係
作者: dopod123    時間: 3-11-2011 19:18
MoMo720 发表于 3-11-2011 19:05
我係小型公司返工, 出糧用現金... 但老闆會報足強積金! Ot錢每個月都k幾, 仲要係唔情願下被迫OT...@@ ...

1:你都係快啲打去破署問清楚邊個跟你先啦

2:問你個中介取回上年年報.今年自己填啦自己交

作者: 林風    時間: 3-11-2011 19:24
dopod123 发表于 3-11-2011 19:18
1:你都係快啲打去破署問清楚邊個跟你先啦

2:問你個中介取回上年年報.今年自己填啦自己交

佢已經交過一次年結,收年結果個就係跟佢果個...
作者: 林風    時間: 3-11-2011 19:24
MoMo720 发表于 3-11-2011 18:08
但我今年收入多咗k幾以上, 可以填得d咩支出? 我又無什麼單據?填完又要拎俾邊個呢?  ...

加返一項什費,令外車費又加多少少
作者: dopod123    時間: 3-11-2011 19:31
林風 发表于 3-11-2011 19:24
佢已經交過一次年結,收年結果個就係跟佢果個...

佢之前中介交
作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 19:37
smallcat 发表于 3-11-2011 19:03
小貓協會只係一個愛貓協會, 哈哈, 同老破無關 咁你不如將成個過程, 從搵律師到宣誓, 到頒令到收信,  ...

09年尾經朋友介紹(朋友也在排期中), 第一次見個顧問小姐, 就係十二月頭上庭個日, 係金中庭外不停填表同簽名, 之後上埋庭盼埋破令,( 記憶中)係下午去埋中環律師樓交單! 之後係一年後嘅十二月頭, 顧問小姐打俾我約時間去填年報表, 就係咁多.... 我摷番份老破填個"答"表, 係最尾個板係支出收入表, 淨係填7k幾人工(09年時), 支出就填屋租水電電話費車費同膳食費... 到現在我都係知咁多!!
作者: cc4321    時間: 3-11-2011 19:42
MoMo720 发表于 3-11-2011 19:37
09年尾經朋友介紹(朋友也在排期中), 第一次見個顧問小姐, 就係十二月頭上庭個日, 係金中庭外不停填表同簽 ...

睇黎你自己都唔知係主任定外判跟喎
作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 19:59
cc4321 发表于 3-11-2011 19:42
睇黎你自己都唔知係主任定外判跟喎

我完全無諗過老破係件咁複雜嘅事, 亦已經唔記得律師樓俾我嘅年報表, 叫我交俾邊個? 因為個顧問小姐話佢會全程幫我搞掂! 係上年填年報那時, 我又大安旨意, 無去過問佢會交份嘢俾邊個?
作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 20:09
林風 发表于 3-11-2011 19:24
加返一項什費,令外車費又加多少少

我返工離住個度好近, 行路都ok, 上年報咗500車費... 什項可以報咩?
作者: cc4321    時間: 3-11-2011 20:10
MoMo720 发表于 3-11-2011 19:59
我完全無諗過老破係件咁複雜嘅事, 亦已經唔記得律師樓俾我嘅年報表, 叫我交俾邊個? 因為個顧問小姐話佢會 ...

因為你一開始就交哂比顧問公司,而顧問公司又無交帶,你最好都係搵返顧問公司問問,照理交年報係要交埋當年開支單據,你間顧問公司唔駛你交會唔會係佢地自己做d單據交上去,咁好危險下喎(呢個都係我假設)
作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 20:26
cc4321 发表于 3-11-2011 20:10
因為你一開始就交哂比顧問公司,而顧問公司又無交帶,你最好都係搵返顧問公司問問,照理交年報係要交埋當年 ...

上年填年報我都有問佢, 要唔要拎老強租單諸如此類(因加咗人工), 佢話咩單都唔洗.... 下個月我應該如常, 約佢填年報嗎? 好多師兄師姐叫我自己填自己交番, 但要點填? 填完交俾邊個? 還是搵番跟我呢單case嘅判官出黎, 我要自首般同佢傾生活費等問題呢? 好迷惘丫:-(
作者: lulumason    時間: 3-11-2011 21:13

咁上次佢批你幾多生活費 如多過你收入而你又祗需年報 等下一次報時先算 ot 不是月月有一年拉埋可能不需上繳 至於$6000囉 亦看你生活費及年報囉
作者: lulumason    時間: 3-11-2011 21:14

咁上次佢批你幾多生活費 如多過你收入而你又祗需年報 等下一次報時先算 ot 不是月月有一年拉埋可能不需上繳 至於$6000囉 亦看你生活費及年報囉
作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 22:04
lulumason 发表于 3-11-2011 21:14
咁上次佢批你幾多生活費 如多過你收入而你又祗需年報 等下一次報時先算 ot 不是月月有一年拉埋可能不需上 ...

我唔知邊個跟我, 亦唔知可批生活費有幾多@@ OT錢由今年五月開始, 每個月都有1k或以上不等, 因老闆縮皮要頂多一個同事更, 現時估計每個月收入已多出千幾, 因今年最低工資關係, 本來多出嘅勤工飯碗也撥入底薪內,人工也加咗500, 唔知有咩數可以申報?
作者: wahtung    時間: 3-11-2011 22:14
MoMo720 发表于 3-11-2011 18:54
小貓愛護協會? 唔明? 主任?外判?我無見過亦唔知跟邊個? 生活費問題都係呢個論壇見到, 先知係咩一回事.... ...

小愛會唔使理佢,果位仁兄搞吓氣氛啫其餘啲嘢就唔係講笑架,樓主首先搞清楚邊位人負責你個案,揾到之後主動聯絡佢,查實乜嘢原因,好過將來有乜錯誤,比他們揪後算脹,加你刑期自己蝕底,亦或者要你咁多年要還錢你都有排計,小心行事
作者: wahtung    時間: 3-11-2011 22:26
MoMo720 发表于 3-11-2011 18:08
但我今年收入多咗k幾以上, 可以填得d咩支出? 我又無什麼單據?填完又要拎俾邊個呢?  ...

照實填報(支出與收入)收入方面文件要糧單,報稅單,强積金年報,支出文件有租單,水電煤單據,電話上網單據(因樓主無理由沒有以上的單據的)
年報表填法只是成年的總數 以下是舉例(如你數入是每月八仟,咪8,000X12個月=96,000即填96,000)另支出方面有供强積金(即每月供400 即400X12個月=4,800 即填4,800)另租金,水電煤費都係每月X12個月總 (如住公屋有免租兩個月,即是X10個月)
填年報謹記咪作大及作細,因破案期間填年報是一項好重要的環節嚟,明白嗎?

作者: mickey7100    時間: 3-11-2011 22:44
我想問樓主係咪一開始就俾哂咩中介公司攪?
因有小小奇怪,我都係去中環趙x律師事務所交文件,但係頌令第2日打去問主任先知,跟住再約交文件都係2星期後,但樓主話即日下午就去交文件?究竟你交咗咩?同樣佢地都係俾咗4張年結我,叫我每年fax或email去都得,有需要先要單據.
另我想問如雜費/車費/兒子零用錢等等,是否將佢批的金額x12便可以?
作者: smallcat    時間: 3-11-2011 22:48
MoMo720 发表于 3-11-2011 19:37
09年尾經朋友介紹(朋友也在排期中), 第一次見個顧問小姐, 就係十二月頭上庭個日, 係金中庭外不停填表同簽 ...

過程有D怪怪地, 點解顧問小姐可以 隱性埋名左主任同外判呢樣野既?同埋, 申請老破唔係律師幫你上庭, 要你自己上庭? 咁顧問其實係無乜用wor

作者: smallcat    時間: 3-11-2011 22:49
mickey7100 发表于 3-11-2011 22:44
因有小小奇怪,我都係去中環趙x律師事務所交文件,但係頌令第2日打 ...

係呀, 如實填報每月 x 12 = 1年
作者: wahtung    時間: 3-11-2011 22:49
mickey7100 发表于 3-11-2011 22:44
因有小小奇怪,我都係去中環趙x律師事務所交文件,但係頌令第2日打 ...

你所講的雜費/車費/兒子零用錢等等,基本將佢批的金額x12便可(當然車費如加價咪照報現時的額)
作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 22:50
wahtung 发表于 3-11-2011 22:26
照實填報(支出與收入)收入方面文件要糧單,報稅單,强積金年報,支出文件有租單,水電煤單據,電話上網單據(因 ...

完全明白! 但除了那些必需開支外, 例如轉季添新衣, 睇醫生費如此類推.. 可申報嗎? 我預計收入已多過一般支出, 若要上繳政府, 要一次過還? 還是可以分期呢? 因沒有什麼儲備現金, 實在很懊惱!!!!
作者: smallcat    時間: 3-11-2011 22:50
wahtung 发表于 3-11-2011 22:14
小愛會唔使理佢,果位仁兄搞吓氣氛啫其餘啲嘢就唔係講笑架,樓主首先搞清楚邊位人負責你個案,揾到 ...

華兄, 唔好睇少我呢個新愛貓組織, 話唔定將來勁過 民變聯

作者: smallcat    時間: 3-11-2011 22:52
MoMo720 发表于 3-11-2011 22:50
完全明白! 但除了那些必需開支外, 例如轉季添新衣, 睇醫生費如此類推.. 可申報嗎? 我預計收入已多過一般 ...

照報, 如果發覺你需要還, 佢地會要求你分期還翻   所以, 都唔好洗晒D錢, 同埋最緊要知道自己其實 主任或外判批幾多生活費? 呢樣清楚左, 咁你就知你要唔要還錢
作者: wahtung    時間: 3-11-2011 22:55
MoMo720 发表于 3-11-2011 22:50
完全明白! 但除了那些必需開支外, 例如轉季添新衣, 睇醫生費如此類推.. 可申報嗎? 我預計收入已多過一般 ...

季添新衣, 睇醫生費用係可以申報的,填在個人雜費便可以(當然有單據)
如要你還,你可同佢講分期還的
填年報表你可參考呢度的年報post,好多資料都好有用的,我當時填年報表時都全部睇晒的
作者: smallcat    時間: 3-11-2011 22:56

其實我都唔係好明, 正常程序係

律師 ---> 宣誓, 入紙  ----> 頒令 (或有債權人會議) ---> 主任 (主任跟或外判跟)    --->    交文件 (傾生活費)  ---> 4年年報 ---> 解破

點解顧問小姐可以做瓜左主任同外判? 唔明 

作者: smallcat    時間: 3-11-2011 22:57
wahtung 发表于 3-11-2011 22:55
季添新衣, 睇醫生費用係可以申報的,填在個人雜費便可以(當然有單據)
填年報 ...

華兄比份超級貓年報我跟住填   claim 埋貓糧貓基金 
作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 23:03

我係交哂俾中介公司, 可能交文件不是同日既事, 我亦唔肯定... 但如你所說應該也是叫我每年fax年報表! 但我無打過俾主任, 個顧問小姐只係叫我記得毎年搵佢填年報表乍@@ 所謂生活費可批幾多? 我都只在這論壇先知有呢d問題出現....
作者: smallcat    時間: 3-11-2011 23:08
MoMo720 发表于 3-11-2011 23:03
我係交哂俾中介公司, 可能交文件不是同日既事, 我亦唔肯定... 但如你所說應該也是叫我每年fax年報表! 但 ...

即係個顧問小姐幫你做左, 但佢唔想話你知咁多野, 費事你唔搵佢, 你搵佢佢收你錢錢 
作者: smallcat    時間: 3-11-2011 23:11
其實我發覺好多人, 包括自己, 都好迷惘唔知搵乜人攪, 結果係變左顧問再transfer比律師, 過程大家知D又唔知D, 實際要自己去搵資料去做定功課 
作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 23:14
wahtung 发表于 3-11-2011 22:55
填年報 ...

個顧問小姐無叫我留單下年申報喎... 亦無提及過生活費嘅問題... 但我好唔明白@@ 就算主任或外判跟, 我都一定要傾可批生活費幾多? 但我這個漏網之魚竟然無人問津, 真係好奇怪.... 點解會咁呢?
作者: wahtung    時間: 3-11-2011 23:17
MoMo720 发表于 3-11-2011 23:14
個顧問小姐無叫我留單下年申報喎... 亦無提及過生活費嘅問題... 但我好唔明白@@ 就算主任或外判跟, 我都 ...

所以我咪覺得你個案好奇怪,姑且無論如何,你都係主動揾你負責你個案的人,搞清楚事件,真係人哋係莊,你係閒,係保障你自己的,破產期間單據係好重要的,要謹記此點
作者: smallcat    時間: 3-11-2011 23:17
個顧問小姐無叫我留單下年申報喎... 亦無提及過生活費嘅問題... 但我好唔明白@@ 就算主任或外判跟, 我都 ...

所以,佢叫你唔留單, 你自己都要留, 有事係你, 唔係佢, 記住, 保障自己, 留左單無吃虧的
先做個保險
作者: smallcat    時間: 3-11-2011 23:19
唔好太信D顧問, 顧問唔係你親人, 佢地只係搵水, 你有事, 佢地最多教下你點做, 出事既永遠唔係佢地, 可能個顧問聽日就辭職, 你都吹佢唔漲架wor ?
作者: wahtung    時間: 3-11-2011 23:19
smallcat 发表于 3-11-2011 22:56
其實我都唔係好明, 正常程序係

律師 ---> 宣誓, 入紙  ----> 頒令 (或有債權人會議) ---> 主任 ( ...

好精簡,都話你非池中物就係咁解,化複雜為零,以複雜化為精簡,以精簡抗拒複雜,師兄好嘢
作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 23:20
smallcat 发表于 3-11-2011 22:48
過程有D怪怪地, 點解顧問小姐可以 隱性埋名左主任同外判呢樣野既?同埋, 申請老破唔係律師幫你上庭,  ...

要自己上一次庭咖, 個顧問淨係幫我填好多表, 我就負責簽名, 俾錢佢... 就盼咗破產令@@
作者: smallcat    時間: 3-11-2011 23:20

每一位老破人士, 都由一位主任, 去安排你是給主任跟還是外判跟, 無可能變成 無影顧問case咁怪?
呢樣真係要高人入來解釋下先明
作者: bb123    時間: 3-11-2011 23:22
如主任或外判應為你開支大過收入,找你傾生活費都無意義
作者: smallcat    時間: 3-11-2011 23:24
MoMo720 发表于 3-11-2011 23:20
要自己上一次庭咖, 個顧問淨係幫我填好多表, 我就負責簽名, 俾錢佢... 就盼咗破產令@@ ...

咁你中左計喇, 你個顧問無幫你轉介去律師, 其實老破顧問應該幫你轉去律師幫你做,律師會幫你上庭, 你係唔使出庭架, 因為出庭係好無奈架麻,咁你比左顧問費多唔多呀?
咁我依家大概明了, 顧問幫你收鬼晒D信, 做你代言人既角色(所以,顧問應該知你跟邊個主任或外判,只係佢無話你知), 有D似你係歌星, 佢同你接晒job咁, 如果無事無幹就無乜問題, 如果個經理人走左佬, 咁你就唔知點算架喇   你都唔知搵邊個老闆比你紅館演唱會個條數 

作者: smallcat    時間: 3-11-2011 23:27
bb123 发表于 3-11-2011 23:22
如主任或外判應為你開支大過收入,找你傾生活費都無意義

無錯喇 個case係你基本支出都大過收入, 所以, 唔需要單據去證明, 你既實際開支都係大過收入多多, 咁咪叫你慳翻D單, 但都係個句, 先keep住先單, 有乜事可以交代, 保障自己,單唔會阻好多地方的
作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 23:27
smallcat 发表于 3-11-2011 23:08
即係個顧問小姐幫你做左, 但佢唔想話你知咁多野, 費事你唔搵佢, 你搵佢佢收你錢錢  ...

老實講... 由一開始俾12k半後, 就唔洗再俾錢佢! 所謂一條龍全包...
作者: smallcat    時間: 3-11-2011 23:29
wahtung 发表于 3-11-2011 23:19
好精簡,都話你非池中物就係咁解,化複雜為零,以複雜化為精簡,以精簡抗拒複雜,師兄好嘢 ...

我想詳細D, 華兄幫我加翻D漏左既野 thank you!
作者: smallcat    時間: 3-11-2011 23:31
MoMo720 发表于 3-11-2011 23:27
老實講... 由一開始俾12k半後, 就唔洗再俾錢佢! 所謂一條龍全包...

咁唔怪得喇, 我多你3K架, 包律師上庭, 律師幫填野, 自己唔鬼識填 
作者: smallcat    時間: 3-11-2011 23:32

見到呢D法律程序野,自己真係唔敢攪, 搵顧問再轉律師 
作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 23:33
smallcat 发表于 3-11-2011 23:27
無錯喇 個case係你基本支出都大過收入, 所以, 唔需要單據去證明, 你既實際開支都係大過收入多多, ...

但我今年收入已接近一萬一個月, 實超硬標啦... 又無單無據... 一定死梗啦... @@
作者: bb123    時間: 3-11-2011 23:35

你大前提你真係要搞清楚係主任定外判根
作者: smallcat    時間: 3-11-2011 23:36
MoMo720 发表于 3-11-2011 23:33
但我今年收入已接近一萬一個月, 實超硬標啦... 又無單無據... 一定死梗啦... @@ ...

咁唔使死既, 最多係還少少錢, 最重要捱過4年咁就好 
作者: smallcat    時間: 3-11-2011 23:37
MoMo720 发表于 3-11-2011 23:33
但我今年收入已接近一萬一個月, 實超硬標啦... 又無單無據... 一定死梗啦... @@ ...

睇下有無D合理既額外支出加翻去, 咁就會多個機會平衡翻, 就算唔一定批, 合理既支出自己想想, 有單有據有機會批, 無單無據就好難力爭到底 加油 
作者: cc4321    時間: 3-11-2011 23:43
MoMo720 发表于 3-11-2011 20:26
上年填年報我都有問佢, 要唔要拎老強租單諸如此類(因加咗人工), 佢話咩單都唔洗.... 下個月我應該如常,  ...

你出左破產令前破署有一封信比你,內容係出左破產令後去邊度交文件,果封信係直接寄比你,裡面有負責你CASE係邊個,有無印象?你當然可以再搵顧問做年報,但係要求提高生活費就要你自己寫信去,而家最重要係邊個負責你CASE
作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 23:45
smallcat 发表于 3-11-2011 23:31
咁唔怪得喇, 我多你3K架, 包律師上庭, 律師幫填野, 自己唔鬼識填  ...

我除咗上庭要自己企出黎之外, 所有嘢都係個顧問填哂, 我正係負責簽名乍喎... 咁我未好抵囉!我除咗自住要交租同水電煤外, 我上年申報連花紅都接近9k一個月, 佢都係填番我基本居住開支, 到現時又無事發生(要還款), 咁叫好彩還是真的會秋後算賬? 下個月會電我上去填年報, 我應該點好呢?
作者: smallcat    時間: 3-11-2011 23:52
MoMo720 发表于 3-11-2011 23:45
我除咗上庭要自己企出黎之外, 所有嘢都係個顧問填哂, 我正係負責簽名乍喎... 咁我未好抵囉!我除咗自住要 ...

其實算平喇, 但係, 要你自己上庭, 有D人自己攪, 只係比9千幾法庭同破署費, 個D師兄仲勁,
即係你個顧問收你二千幾, 幫你填野! 其實無辦法架喇, 好少真係自己去攪, 當然, 你熟左就知點填, 問題係老破時大家都無心情去了解而已,所以, D錢比人賺係無計!
因為你基本開支大過收入, 所以,唔使乜單據都pass到, 我依家有D懷疑你係主任跟添, 因為主任先會咁仁慈, 外判邊有咁好si, 乜單都唔使, 所以, 你唔使太擔心, 問下個顧問你其實係唔係主任跟?
同埋今年收入多左, 可以在那些支出平衡翻, 咁就唔使還錢, 係呢兩點而已! 

作者: cc4321    時間: 3-11-2011 23:53
我除咗上庭要自己企出黎之外, 所有嘢都係個顧問填哂, 我正係負責簽名乍喎... 咁我未好抵囉!我除咗自住要 ...

無話抵唔抵,顧問只係輔助你填資料提供意見但要自己上庭,律師全權負責包埋上庭所以顧問會平d,有問題會即時算賬唔會等到秋後,下個月上去填年報,你問清楚佢點解交年報可以唔駛單據同埋要求提高生活費要點做,佢收得你錢就要問清楚
作者: MoMo720    時間: 3-11-2011 23:53
cc4321 发表于 3-11-2011 23:43
你出左破產令前破署有一封信比你,內容係出左破產令後去邊度交文件,果封信係直接寄比你,裡面有負責你CASE ...

就係去中環趙X律師行交文件, 信中寫暫托呢間野做委託人... 而律師行只叫我每年fax年報俾佢! 生活費? 實則就係跟這間外判律師行嗎?
作者: smallcat    時間: 3-11-2011 23:55

支出既野, 今年你收入多左, 支出多左少少都唔奇, 因為通漲麻, 午餐肉都廿皮啦, 豆鼓凌魚又廿皮啦, 哈哈  所以, 只要合理既都ok既, 唔存在欺騙 如果佢同你拗數, 咪整罐廿幾皮既午餐肉擺在佢面前同佢傾咯  仲要買兩個百佳下價橙比佢

作者: smallcat    時間: 3-11-2011 23:57
MoMo720 发表于 3-11-2011 23:53
就係去中環趙X律師行交文件, 信中寫暫托呢間野做委託人... 而律師行只叫我每年fax年報俾佢! 生活費? 實則 ...

咁 委託呢間野, 就係外判的了 
作者: cc4321    時間: 4-11-2011 00:03
就係去中環趙X律師行交文件, 信中寫暫托呢間野做委託人... 而律師行只叫我每年fax年報俾佢! 生活費? 實則 ...

無錯喇就係佢,你要交年報要求提高d生活費破產令內所有問題都係搵佢,填年報唔係咁難,跟返你最初個份收入開支咁填,所有都實報實消有單盡量比
作者: smallcat    時間: 4-11-2011 00:14

所以, 你唔使咁驚, 定D來,問題會解決的 
作者: dopod123    時間: 4-11-2011 00:33

12k好貴
作者: MoMo720    時間: 4-11-2011 00:36
cc4321 发表于 4-11-2011 00:03
無錯喇就係佢,你要交年報要求提高d生活費破產令內所有問題都係搵佢,填年報唔係咁難,跟返你最初個份收入開 ...

咁係唔係無提過生活費問題, 我就唔好再問個顧問, 淨係問跟主任定外判, 叫佢幫我執好條數就ok?
作者: smallcat    時間: 4-11-2011 00:40
MoMo720 发表于 4-11-2011 00:36
咁係唔係無提過生活費問題, 我就唔好再問個顧問, 淨係問跟主任定外判, 叫佢幫我執好條數就ok? ...

你依家已經係外判跟, 你應該同顧問講 (顧問係同你攪入紙個位小姐), 人工多左, 支出要唔要報翻多少少, 先平衡到
攪清楚, 填好先 交比 中環律師行 (呢個係外判) 

好多野唔清楚就問清楚, 唔好怕被人地話煩, 因為最重要係無問題 安心  加油

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3