破產聯盟

標題: 申請破產中可否改為債務舒援? [打印本頁]

作者: babythk    時間: 26-2-2009 22:24
標題: 申請破產中可否改為債務舒援?

作者: 温sir    時間: 27-2-2009 09:04
標題: 回復 #1 babythk 的帖子
你嘅問題根本無法答你!
??家庭收入近3萬,欠數只有35萬!咁點解要破產呀??都只係4年期總入息4分1.......你律師無同你計數咩?
生活費大概會批幾多?要睇你自身環境,實在答唔到你........以你所寫...我估約1萬上下,強調係"估計"!
第2個問題更加答你唔到.....其實你有無問返你個律師呢?債務舒援除咗你肯,最重要睇銀行接唔接受,同接受程度!
作者: babythk    時間: 27-2-2009 10:06
Thank YOU   温Sir兄 !
作者: bb_q_888    時間: 27-2-2009 10:20
標題: 回復 #1 babythk 的帖子
你立即打電話問下個律師先,聽聞係可以...但係要睇銀行(或其他債權人)接唔接受.

不過你申請過破產,所以你永遠都有個破產記錄.

如果你由破產轉為債務舒援又要比多筆律師費(一定多過破產費)

你擔心生活費批得很少,d數係你報上去...通常都夠你用,你都可以報家庭開支(50%).
有工返太太比其餘一半.只要唔係太過份都批架~
作者: tungtungtung    時間: 27-2-2009 11:45
total income 30k but only 欠數350k, thats easy job, do you have to pay any installment? or rent?
作者: carrie322    時間: 10-3-2009 15:53
係可以嫁,之前我去交文件,個律師同左我講係可以嫁
作者: admin    時間: 11-3-2009 02:17
原帖由 carrie322 於 2009-3-10 15:53 發表
係可以嫁,之前我去交文件,個律師同左我講係可以嫁

咦?我記得答過架?

法律無規定唔得,咁即係得啦。

但係實際上諗,點解咁做姐。

一個人曾經破產過,無論乜原因,同埋之後點解解除,個記錄無分別。而且都唔可能做某D職業。

第 2: 以一般人計,唔係呢個 case,如果你要得到債權人同意,你就要還晒D欠債…咁即係對個破產者有乜好處呢?當然,如果佢發左就唔同。
作者: carrie322    時間: 11-3-2009 09:57
原帖由 admin 於 2009-3-11 02:17 發表

咦?我記得答過架?

法律無規定唔得,咁即係得啦。

但係實際上諗,點解咁做姐。

一個人曾經破產過,無論乜原因,同埋之後點解解除,個記錄無分別。而且都唔可能做某D職業。

第 2: 以一般人計,唔係呢個 case,如果你要得到債權人 ...

其實都係嫁,無咩好處,紀錄又唔會無左,所以我考慮完都無咁做呢
作者: babythk    時間: 14-3-2009 05:44
我都係考慮完終於都無咁做到
作者: IRENE    時間: 16-4-2009 02:58
謮問拿咗No., 但未上庭,個record會有未?因為有份銀行工想做,如果可以,就去問吓可唔可以做DRP,有冇人知道?謝謝!

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3