破產聯盟

標題: 正常情況下,破產令唔會延長,除非好似佢咁 [打印本頁]

作者: eric3210    時間: 18-1-2010 02:47
標題: 正常情況下,破產令唔會延長,除非好似佢咁
正常情況下,破產令唔會延長,除非好似佢咁
http://74.125.153.132/search?q=cache:n6RtJnpLs24J:legalref.judiciary.gov.hk/doc/judg/word/vetted/other/ch/2002/HCB015606_2002.doc+%E5%B7%B2%E8%A7%A3%E9%99%A4%E7%A0%B4%E7%94%A2%E5%85%AC%E7%A9%8D%E9%87%91&cd=14&hl=zh-TW&ct=clnk&gl=hk
作者: hic2008    時間: 18-1-2010 08:52
開頭叫駱翰文, 最後叫駱漢文, 法庭都好馬虎姐.
作者: hic2008    時間: 18-1-2010 09:50
1# eric3210

咁是否再多兩年半一定解破.
作者: ericwkc    時間: 18-1-2010 10:00
""2003年5月19日,駱先生要求受託人准許他保留1,000元利是及建議把餘下的欠款35,300元(即34,000元額外收入及2003年4月的供款1,300元)分36期供款,每月1,000元。受託人口頭上同意這建議。可是,除了2003年6月15日所供的2,500元外,駱先生並沒有遵行那供欠款建議。""

咁即系话如果受托人批出的生活费唔够用的话。。。系咪可以唔入钱比受托人户口??

因为佢最多只系8 年。。。咁理论上即系。。

如果一个人月入15000。。。咁受托人只系批生活费10000。。。。咁佢真系唔够用。。。一个月要13000。。

咁佢咪可以比2000。。。小比的日后再分期。。。分到8 年之后咪唔洗还???大家都系斗长命?
作者: mickey7100    時間: 18-1-2010 10:01
呢條友根本就抵死,根本好簡單既事就俾佢攪到好複雜,好似唔記得咗自己破咗產
作者: bb_q_888    時間: 18-1-2010 10:22
佢果然好野.....抵佢多四年,

其實個官都覺得佢係傻.

作者: hic2008    時間: 18-1-2010 10:30
6# bb_q_888

應是多兩年半.
作者: bb_q_888    時間: 18-1-2010 10:33
7# hic2008

咪判得佢少,佢d解釋真係絕.
作者: dopod123    時間: 18-1-2010 10:43
呢間外判其實本身對佢算好,好明顯佢痴痴地.不過反映出一個問題,中期法庭判出的生活費高過外判批出之數.
作者: lok196305    時間: 18-1-2010 10:57
咁佢仲使唔使還欠繳個的呢?
作者: dopod123    時間: 18-1-2010 11:04
10# lok196305

冇講,但加30個月本身每月4750x30差不多=條數
作者: 301    時間: 18-1-2010 11:15

唔同破署(或外判)合作係咎由自取,

加刑(延期)祗係最溫和刑罰之一.

延期當然如常續上繳(每月)喇.
呢個破產期內義務點會無左.

延期滿前,
你如不合作至受託人滿意.....
又歷史循環重演咯....
無理由一定到期必解你破既.
作者: lok196305    時間: 18-1-2010 11:19
12# 301

佢夠膽死話壓力大使晒~
作者: 301    時間: 18-1-2010 11:27
呵~,
係程主任既case,
頭都大呀,程生,
呢位主任係老資格既,
不過年紀唔老.
作者: hic2008    時間: 18-1-2010 11:29
12# 301

唔系話最多八年架咩.
作者: 301    時間: 18-1-2010 11:34
15# hic2008

8年期內外可罰其他野嘛,
都話延期祇是温和刑罰之一咯.
作者: hic2008    時間: 18-1-2010 11:35
16# 301

咁是否八年後冇得再加, 一定要解破?
作者: BB5555    時間: 18-1-2010 11:56
起初,破產管理處要求駱先生由2003年1月開始每月供款1,300元,而駱先生也同意如此,可是他在3及4月脫供。每月的薪金平均約為19,974元。

有冇攪錯啊!!!  每月的薪金平均約為19,974元。每月供款1,300元. 係我就覺得相當唔錯啦.  比我我都願啦. 至於雙糧同花紅要用可以申請姐. 做咩唔報啊. 到後其結埋婚生活費仲可以加大都唔報.

法庭有法庭批, 佢有佢唔還錢. 呢個人真係得. 無視法令羅. 直情講係唔合作. 加佢刑係應該羅.
作者: 豬公    時間: 18-1-2010 12:25
起初,破產管理處要求駱先生由2003年1月開始每月供款1,300元,而駱先生也同意如此,可是他在3及4月脫供。每月的薪金平均約為19,974元。

有冇攪錯啊!!!  每月的薪金平均約為19,974元。每月供款1,300元. 係我就覺得相 ...
BB5555 發表於 2010-1-18 11:56

就係因為有的咁嘅人,所以破產主任/外判先至要我地每月都fax糧單上去或者直接出信俾公司。
作者: 301    時間: 18-1-2010 12:54
17# hic2008

'延期'無錯最長係玩八年,

但如再不服從法院命令,

可告佢'藐視法庭罪'玩坐監咯.

**
破產條例 - SECT 110
不服從法院命令

凡任何受託人、 破產人或 其他人不服從法院根據本條例作出的 任何命令或 指示, 法院可立即作出命令, 將該受託人、
破產人或 其他人以藐視法庭罪交付羈押︰ (由 1996年第76號第72條修訂) 但本條所授予的 權力,
須當作增補而非取代任何人就該項不服從而具有或 須承擔的 任何其他權利、 補救方法或 法律責任。 〔 比照 1914 c. 59 s.
105(5) U.K.〕
作者: ericwkc    時間: 18-1-2010 14:14
""在2003年7月的會面中,駱先生通知受託人他已把2003年5月及6月的收入花光,所以他無法支付4月應供的稅款2,660元。他要求重新評估他的支出,卻遭受託人拒絕。受託人並且把他每月的合理開支降為11,900元,因為他沒有為稅款作儲備。

當駱先生拖欠的供款累積至66,466.30元時,受託人向法庭申請中期付款令。在候訊期間,駱先生仍然缺乏供款,也沒有把第二次收到的雙糧14,299元交出給受託人。

2004年3月10日,何志賢聆案官發出中期命令, 重新評定先生的每月合理開支為13,930元(不包括稅款及公積金儲備,合共2,100元),命令超出這支出的收入由僱主直接交予受託人。受託人期後要求駱先生把他每月的支薪單據給予受託人,以評估他應有的供款。但是駱先生拒絕,因為他認為事情已由法院定奪,所以任何額外的收入都毋須撥入他的產業中。 ""

如果外判真系太过份。。。我可唔可以用呢招上庭叫个官判过D生活费?
作者: 301    時間: 18-1-2010 16:05
21# ericwkc

我個人意見係應該可以既,
律師收少少費用亦樂意入稟吧!

事實上,
法庭判決必然凌駕破署及外判,
對嗎.
作者: fai    時間: 18-1-2010 16:56
呢個case就真係抵死, 自己羅黎!
作者: joeyeung    時間: 18-1-2010 16:59
咁如果外判真系过份。。。咁就用呢焦同佢死过
作者: lok196305    時間: 18-1-2010 19:43
22# 301
301,如果我唔滿意外判决定~等佢告我答辦~定自己揾律師入禀有利的呢?
作者: 小林林    時間: 18-1-2010 20:20
條友玩成咁只係加監2年半
作者: 301    時間: 18-1-2010 21:06
22# 301
301,如果我唔滿意外判决定~等佢告我答辦~定自己揾律師入禀有利的呢?
lok196305 發表於 2010-1-18 19:43

我認為應該問左律師意見先,
個人自辯亦無乜難度丫.

唔會糾纏耐,
可一庭搞掂卦.
因律師已經做好入稟狀,

破產人士唔係監犯,
係有人權更可請律師,
可說由朋友出錢啫.

估計呢 d case 唔會好貴嘛.

作者: lok196305    時間: 18-1-2010 21:40
28# 301
係呀~驚有排搞呢!
作者: bb_q_888    時間: 19-1-2010 14:49
條友玩成咁只係加監2年半
小林林 發表於 2010-1-18 20:20

都係要佢還返d錢,同補2年無填表(時間),其實個官算好好人.
作者: lalaeveryday    時間: 19-1-2010 15:31
都係要佢還返d錢,同補2年無填表(時間),其實個官算好好人.
bb_q_888 發表於 2010-1-19 14:49

可能個官是唔想 香港 屎民 浪費 資源 養條友(捉條友坐牢)
作者: eric3210    時間: 25-1-2010 22:07
終於搵得返條Link
http://legalref.judiciary.gov.hk/lrs/common/ju/ju_body.jsp?DIS=56734&AH=&QS=&FN=&currpage=T

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3