破產聯盟

標題: 由二線上哂銀行搞到變負債150 萬 想問我既情況應該點做 [打印本頁]

作者: funnypan    時間: 6 天前
標題: 由二線上哂銀行搞到變負債150 萬 想問我既情況應該點做
大家好
月薪 3萬3
負債
中信 552000 72期 10月供第1期
ZA bank 500000 60期 10月供第1期
中銀 260000 60期 10月供第6期
Dbs 240000 60期 10月供第6期
Total: 1552000
月供:3萬4 根本唔夠錢供 上銀行個批多10萬現金比我供到10個月左右
我應該即刻搵律師搞破產定供10個月先搞?????????

聽師兄講我IVA都好難供得到
我政府工不求升職 所以打算破產
作者: airmax    時間: 6 天前
中信,ZA係續借,還是新借?
新借 用黎找數比間財仔 佢地比錢我清哂舊既二線 用黎升 TU
作者: 天意玩弄人心    時間: 6 天前
咁短時間可以借到1,000,000?正常應該唔批 你借錢嗰時有冇隱瞞外債啊?
作者: grosjeanalan    時間: 6 天前
點解你呢個case咁似搵清數X去清數
grosjeanalan 發表於 15-9-2024 22:21
點解你呢個case咁似搵清數X去清數

係快x…唉行錯路搵佢地幫手
本身只欠70萬 一野變150萬
天意玩弄人心 發表於 15-9-2024 21:19
咁短時間可以借到1,000,000?正常應該唔批 你借錢嗰時有冇隱瞞外債啊?

就係同時申請同時拎哂2筆數
作者: grosjeanalan    時間: 5 天前
funnypan 發表於 15-9-2024 23:04
係快x…唉行錯路搵佢地幫手
本身只欠70萬 一野變150萬

又係呢間, 收息收到你傻
我覺得你最好X信同ZB Bank供多兩期先去搞破產, 何況你全部係銀行數唔怕
作者: 天意玩弄人心    時間: 5 天前
funnypan 發表於 15-9-2024 23:05
就係同時申請同時拎哂2筆數

佢見你TU同時間申請兩筆50萬 佢無問你另外果筆申請有無接受拎咩? 我答無 事實有 最後奶野 間財仔報警比差佬告
天意玩弄人心 發表於 16-9-2024 04:41
佢見你TU同時間申請兩筆50萬 佢無問你另外果筆申請有無接受拎咩? 我答無 事實有 最後奶野 間財仔報警比 ...

快X個sales會想盡方法會叫個客仔去大行借錢去填番佢哋條數
作者: funnypan    時間: 5 天前
天意玩弄人心 發表於 16-9-2024 04:41
佢見你TU同時間申請兩筆50萬 佢無問你另外果筆申請有無接受拎咩? 我答無 事實有 最後奶野 間財仔報警比 ...

未拎到錢就奶野?我都驚
作者: jackywong    時間: 5 天前
為什麼可以借到咁多?
jackywong 發表於 16-9-2024 11:39
為什麼可以借到咁多?

間二線清數係有方法可以
funnypan 發表於 16-9-2024 11:07
未拎到錢就奶野?我都驚

拎左,事源我果時爛賭 一輸就追 同時問幾間財仔銀行。有一間見我另外查詢左兩個銀行 同一金額 問我果筆查詢及申請有無成功。 我話無。 但其實係有。 最後破產 間財仔翻舊帳話我刻意隱瞞 最後比警察搞
作者: Hchl    時間: 5 天前
就來可以開快X苦主群 又係呢間
師兄我都係佢吖
天意玩弄人心 發表於 16-9-2024 11:51
拎左,事源我果時爛賭 一輸就追 同時問幾間財仔銀行。有一間見我另外查詢左兩個銀行 同一金額 問我果筆查 ...

警察個到最後有冇事 最後申請破產成功?
Hchl 發表於 16-9-2024 13:23
師兄我都係佢吖

好慘呀搞到…好大壓力
所謂嘅清數等同叫你數冚數
正正經經搵銀行傾可能仲無咁煩
好彩係你已經上曬銀行 叫做全部都係一線
Hchl 發表於 16-9-2024 13:23
師兄我都係佢吖

估唔到咁多受害者
Hchl 發表於 16-9-2024 13:28
好彩係你已經上曬銀行 叫做全部都係一線 ...

全部一線, 搞老破都無咁大壓力
grosjeanalan 發表於 16-9-2024 13:29
估唔到咁多受害者

只可以希望多少少比卡數煩/本來債務唔多嘅朋友可以快啲search到我地
睇到我地啲警世case
唔好行差踏錯愈搞愈大
行返DRP/IVA都未需要搞到要入學嘅地步
想問下銀行出的信用卡,做了套現,可否用清數公司處理?
funnypan 發表於 15-9-2024 20:13
新借 用黎找數比間財仔 佢地比錢我清哂舊既二線 用黎升 TU

找完之後還欠150萬嗎?應該沒那麼多吧
jackywong 發表於 16-9-2024 13:48

就係第一頁所講既咁多 見到自己突然欠咁多心理壓力好似
Hchl 發表於 16-9-2024 13:28
好彩係你已經上曬銀行 叫做全部都係一線 ...

基本上上哂銀行之後條數仲大佐, 被迫去舉手
jackywong 發表於 16-9-2024 13:48

我喺第二個topic有講下 你睇完參考下就會知

佢會要你交曬TU同所有債務紀錄
講同做到好想幫你咁(Make sure你無電話數/睇你電話even)
最後會批一筆錢比你清曬佢
咁你就會所謂TU高分返啲
三個月後「上銀行」
你會分別從兩間銀行借同樣數(要自稱清數)
然後你會有兩筆數 一筆比佢地一筆清埋你剩低果啲
簡單講: 債冚債 仲會double左原有債務去到最後其實你係唔會還到

PS 所有手續費係交收現金方式收取 係唔會有紀錄
想問下我知4年破產期內要扣生活費同還錢,4年後解破仲洗唔洗繼續還?
Hchl 發表於 16-9-2024 14:51
我喺第二個topic有講下 你睇完參考下就會知

佢會要你交曬TU同所有債務紀錄

佢地安排哂?  銀行職員夾埋?  我睇你條數咁新。如果正常借銀行唔會批架wo  除非隱瞞數
funnypan 發表於 16-9-2024 13:24
警察個到最後有冇事 最後申請破產成功?

我果間財仔就唔多數 幾萬銀姐。 最後私了,間財仔好彩都講口齒唔再追究
funnypan 發表於 16-9-2024 15:13
想問下我知4年破產期內要扣生活費同還錢,4年後解破仲洗唔洗繼續還?

所有野完曬 但你會有記錄話破過產 TU會係最低
要用啲tricky手法先可以拉返TU
同埋好似解破後4年先借到錢買樓之類
(唔啱可指正)
作者: nolifesasha    時間: 5 天前
兩條新數 借完破?好似會出事
funnypan 發表於 16-9-2024 15:13

解破之後當然唔洗再還啦
nolifesasha 發表於 16-9-2024 16:14
兩條新數 借完破?好似會出事

所以我先叫佢個兩條新數還佐兩期先再舉手
Hchl 發表於 16-9-2024 15:34
所有野完曬 但你會有記錄話破過產 TU會係最低
要用啲tricky手法先可以拉返TU
同埋好似解破後4年先借到錢 ...

四年後解破, 拎解破令上環聯更新番紀錄, 個TU就會無佐破產個一項, 但壞帳紀錄仲要keep多四年先會消失
grosjeanalan 發表於 16-9-2024 16:16
所以我先叫佢個兩條新數還佐兩期先再舉手

我都打算咁做
funnypan 發表於 16-9-2024 13:57
就係第一頁所講既咁多 見到自己突然欠咁多心理壓力好似

你講的數都唔啱嘅,你搵清數公司借,不是需要拿去還舊的債嗎?
你月薪才三萬多,可以借到150萬?
上面有師兄解釋左 我唔講咁多上銀行既野了 畢竟…
funnypan 發表於 16-9-2024 16:20
我都打算咁做

岩呀 ! 還佐兩期風險無咁大, 同埋呢排唔好再申請任何貸款
jackywong 發表於 16-9-2024 16:47
你講的數都唔啱嘅,你搵清數公司借,不是需要拿去還舊的債嗎?

佢搵個間二線清數係有啲伏架, 同埋清數公司搵啲銀行都可能係內部人員
funnypan 發表於 16-9-2024 17:52
上面有師兄解釋左 我唔講咁多上銀行既野了 畢竟…

你從清數公司借出來的錢沒有去還舊債嗎,這樣算不算欺詐?
grosjeanalan 發表於 16-9-2024 18:26
岩呀 ! 還佐兩期風險無咁大, 同埋呢排唔好再申請任何貸款

其實唔關事,幾乎無人因為一期都無還就比人告(因為好難證明佢企圖。但告最多係借錢果時不實聲明。 例如隱瞞外債。所以你還一期定三期都無分別。
作者: timmoz    時間: 5 天前
頂唔順就快快搵間收費合理既律師搞,正常唔會2,3皮以上,反正你返政府,要提早通知部門,搞得黎隨時都個幾月...
作者: grosjeanalan    時間: 4 天前
天意玩弄人心 發表於 16-9-2024 19:12
其實唔關事,幾乎無人因為一期都無還就比人告(因為好難證明佢企圖。但告最多係借錢果時不實聲明。 例如 ...

咁都係睇下好唔好彩, 有啲一期都無還照舉手都無事
作者: a981142    時間: 4 天前
點解會70變150?銀行息平d架
作者: grosjeanalan    時間: 4 天前
a981142 發表於 17-9-2024 16:04
點解會70變150?銀行息平d架

佢係還番啲錢比二線清數個度還得比較多
作者: jackywong    時間: 3 天前
grosjeanalan 發表於 17-9-2024 16:10
佢係還番啲錢比二線清數個度還得比較多

條數都唔岩,我看不懂。
有人可以解釋下嗎?
作者: tabris1986318    時間: 3 天前
我之前都試過 本身搵左間叫清x聯盟 佢又再彈我個case俾間叫x密既公司 上去傾 傾左好耐 又係好似你地咁講 話佢幫我借舊錢清晒數先等我tu上返再同銀行借黎還俾佢地 後尾仲簽左合約 不過我見到合約有寫有7日冷靜期 返到屋企諗諗下條數奇奇怪怪 第二日即刻話吾搞了
tabris1986318 發表於 18-9-2024 18:46
我之前都試過 本身搵左間叫清x聯盟 佢又再彈我個case俾間叫x密既公司 上去傾 傾左好耐 又係好似你地咁講 話 ...

可否借出來之後不還舊賬?
作者: grosjeanalan    時間: 3 天前
jackywong 發表於 18-9-2024 21:40
可否借出來之後不還舊賬?

好似唔得, 好似監住你去還同簽佐合約, 一唔跟合約做做就call loan
咁樓主邊樣可能欠150萬?
作者: jackywong    時間: 前天 05:43
咁樓主邊有可能欠150萬?
作者: grosjeanalan    時間: 前天 08:31
jackywong 發表於 19-9-2024 05:43
咁樓主邊有可能欠150萬?

二線清數還本金加利息好貴
作者: 外圍撚    時間: 前天 09:08
grosjeanalan 發表於 19-9-2024 08:31
二線清數還本金加利息好貴

我都唔係好明 清數 點解仲有二十幾萬果兩條
作者: grosjeanalan    時間: 前天 14:55
外圍撚 發表於 19-9-2024 09:08
我都唔係好明 清數 點解仲有二十幾萬果兩條

佢清數係嘴清二線數, 個兩條新數係清數個間幫樓主搞好TU紀錄之後, 再搵sales幫樓主出去搵一線借錢找二線清數
作者: jackywong    時間: 昨天 04:26
樓主可否解釋一下,讓我們明白,因為我都想清數公司找數還舊帳,謝謝!
作者: grosjeanalan    時間: 昨天 12:48
jackywong 發表於 20-9-2024 04:26
樓主可否解釋一下,讓我們明白,因為我都想清數公司找數還舊帳,謝謝!

你有幾多間舊數
作者: 外圍撚    時間: 昨天 14:50
jackywong 發表於 20-9-2024 04:26

借筆錢你找銀行 期間只還息 不還本 仲抽你們續費 咁都想借?
作者: grosjeanalan    時間: 昨天 16:18
外圍撚 發表於 20-9-2024 14:50
借筆錢你找銀行 期間只還息 不還本 仲抽你們續費 咁都想借?

到還比佢地又要收息, 啲息多到想死

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3