破產聯盟

標題: 破產期產後有間收數公司話小額錢債追我數 [打印本頁]

作者: 妻離子散    時間: 12-9-2024 20:20
標題: 破產期產後有間收數公司話小額錢債追我數
本人今年幾個月前破產期滿, 最近收到間收數公司既信, 佢地話系一間財務公司收購在我一條欠款, 系三綫扣底財, 我破產時已申報, 佢地第一封信就話我唔還綫就申請我破產, 禁止我離境,和執達令上門, 我睇完之後無埋佢地, 早幾日又寄封信呢話小額錢債追我, 各位師兄, 我應該點處理, 佢地有公司地址電話同公司戶口, 最煩佢地寄埋信去我D親戚屋企, 求各位師兄解答
作者: kikij    時間: 13-9-2024 07:37
你都申報左 又就破完 洗咩理佢 嚇你姐
作者: a981142    時間: 13-9-2024 13:09
你破產報左呢條數就得
難聽d講,你大哂,唔需要理d無謂野
千奇唔好比佢地嚇到而比錢
作者: 妻離子散    時間: 13-9-2024 13:12
kikij 發表於 13-9-2024 07:37
你都申報左 又就破完 洗咩理佢 嚇你姐

己經破產期滿
作者: 妻離子散    時間: 13-9-2024 13:13
a981142 發表於 13-9-2024 13:09
你破產報左呢條數就得
難聽d講,你大哂,唔需要理d無謂野
千奇唔好比佢地嚇到而比錢 ...

請問系咪唔洗埋佢地,
作者: a981142    時間: 13-9-2024 14:28
妻離子散 發表於 13-9-2024 13:13
請問系咪唔洗埋佢地,

隔左4年都咁好毅力,一係嚇你,一係白撞
你申報左,就唔洗還,仲要還破產黎做乜?
唔洗理佢
作者: 妻離子散    時間: 13-9-2024 15:29
謝謝
作者: manzz    時間: 6 天前
你咪上網查下呢個情況,小額錢債追唔追到你?
個人認為佢只想博大霧追你還錢
作者: 301    時間: 5 天前
冇錯,
博懵居多,
申破時已報此數怕乜佢,一句要佢封口,
小額錢債庭可凌駕最高法院令嗎,哈哈。

作者: 妻離子散    時間: 5 天前
謝謝各位解答
作者: richman    時間: 5 天前
301 發表於 16-9-2024 03:12
冇錯,
博懵居多,
申破時已報此數怕乜佢,一句要佢封口,

没錯,千祈唔好還錢,一還咁你破產既意義就没左,其他追債就會陸續狂追,高等法院出令幾時都大過小額錢債.
作者: 妻離子散    時間: 5 天前
請問系咪覆都唔洗覆佢地,
作者: 小白新生    時間: 4 天前
有冇上缴過?如果之前有報,上缴嗰時佢地應該有$收過。另外,破産期未滿,債權人追你應該係犯法。可以問下。
作者: 妻離子散    時間: 4 天前
冇上繳過, 另外破產期己滿

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3