破產聯盟

標題: 新手崩潰問:破產+離婚+工傷……30/8臨令,所有戶口涷結,自動轉帳/劃線支票入唔到 [打印本頁]

作者: Yannycc    時間: 10-9-2024 12:45
標題: 新手崩潰問:破產+離婚+工傷……30/8臨令,所有戶口涷結,自動轉帳/劃線支票入唔到
本人新手入學,

30/8有臨令號碼,
現在所擁有的幾間銀行戶口已涷結……

正常公司是自動轉帳出糧,今月已要求出支票(只可劃線支票)
但現有的劃線支票入唔到,是否keep到下月正式領令後,有開戶信先可以入?

如果現在去小新/永0 開戶,作為出糧之用,ok嗎?因為有d數是會在下月頭autopay..
-------‐------------------------------------------------------------------
另外,我之前工傷整親,而家仲放緊病緊,如果之後傾的賠償,是否要充公哂?真的需要筆錢,因公司暗示會炒……

現在又因破產問題,另一半對我好差想離婚..其實結婚後都無比過家用我,我先想賺多d,點知整到而家咁地步。佢之前借過比我,都月月追,還唔到話會追我屋企人,想告我……
---------------‐----------------------------------------------------------

朋友又追數(幾年前借過幾萬給我,當中我有問佢令戶口no.,諗住逐少還,但佢當時唔肯,要我還現金,又作大個數,之後我當時保障自己,要有戶口先還)

到現在知我破產,就叫我即還……

我身邊都無個係值得傾訴的人,就睇精神科……唉

thanks

作者: Anmi2019    時間: 10-9-2024 13:18
去小新同職員講話只係畀公司出糧用,想開個#普通存款戶口,頒令後可向受託人要求解凍繼續用
作者: Anmi2019    時間: 10-9-2024 13:24
唔想還畀佢哋,咪係#26頁P.18~其他無抵押債權人果度分別填埋佢哋d數落去,不過頒令後你要提供到佢哋個地址同聯絡電話號碼,受託人之後會聯絡佢哋同佢哋對數
作者: Yannycc    時間: 10-9-2024 14:16
Anmi2019 發表於 10-9-2024 13:18
去小新同職員講話只係畀公司出糧用,想開個#普通存款戶口,頒令後可向受託人要求解凍繼續用 ...

想問下,佢地會唔會check到已申破唔比開?開左會唔會對正式頒領有影響?

另外,是否即日用到戶口入到票,有提款卡?

thanks
作者: Yannycc    時間: 10-9-2024 14:17
Anmi2019 發表於 10-9-2024 13:24
唔想還畀佢哋,咪係#26頁P.18~其他無抵押債權人果度分別填埋佢哋d數落去,不過頒令後你要提供到佢哋個地址 ...

有諗過4年後先慢慢還,點知佢地明知而家無都照追..
諗緊填唔填..

thanks

作者: mirror0822    時間: 10-9-2024 14:41
因為公司開現金票會扣錢。同公司講願意扣10蚊人工做手續費就可以出現金票了。
作者: Yannycc    時間: 10-9-2024 16:18
mirror0822 發表於 10-9-2024 14:41
因為公司開現金票會扣錢。同公司講願意扣10蚊人工做手續費就可以出現金票了。 ...

公司一定要劃線支票的
作者: 傑拉爾    時間: 10-9-2024 22:05
我16/8頌令 20/8中x銀行已凍結我戶口,今日去招商永x銀行同佢講想開個普通存款戶口,坦白同佢講24號就要正式頒破產令。佢地都好好咁照幫我開戶口 整埋網上銀行,提款卡就要2-3星期內先寄到比我。仲溫馨提示我一拎到信就拎正本比佢地幫我保留返信戶口。
作者: startzero    時間: 11-9-2024 08:35
Anmi
作者: startzero    時間: 11-9-2024 08:36
你好,樓上見到話填朋友,想問屋企借過錢比我,可以填嗎?到時上繳,屋企人可以收到還款? 可以提供到證明
作者: Yuyuyuu    時間: 11-9-2024 08:59
startzero 發表於 11-9-2024 08:36
你好,樓上見到話填朋友,想問屋企借過錢比我,可以填嗎?到時上繳,屋企人可以收到還款? 可以提供到證明 ...

有過數紀錄同借據你就可以照報,受托人接唔接納就另一回事。佢地四年後有冇錢收都要睇情況,邊個收錢先都有次序,要睇你有咩債主。
作者: Yannycc    時間: 11-9-2024 09:33
想問下,原本供緊的危疾及儲蓄保險要cut嗎?可轉名嗎?
作者: Yannycc    時間: 11-9-2024 09:35
另外,有些股票戶口,都要上報處理?停用不可買賣?

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3