破產聯盟

標題: 疑問收到破產管理處的信 [打印本頁]

作者: 傑拉爾    時間: 2-9-2024 23:12
標題: 疑問收到破產管理處的信
各位師兄師姐您地好,小弟有幾個問題想請教各位????????‍♂️

我今日收到破產管理處的信,內容是通知我24/9上高院進行聆訊。而且佢提及頒布破產令當日,佢會以暫行行受託人身份另外委任兩名私營機構從業員出任暫行受託人,管理我的破產案。亦會於當日或翌日以書面通知我兩名暫行受託人的名稱、地址、電話。

以下有幾個問題想請教一下各位師兄師姐的????????‍♂️
1- 佢話委任兩名私營機構從業員,是否已經代表我已被判跟外判?是否不會跟破產主任呢?

2- 我早前聽三家姓講 去招商永x銀行開戶口(但係我用左遙距開戶,已拎提款卡) 我是否能在破產令後保留呢個戶口呢?因為網上曾經見過有師兄話遙距開戶係唔可以保留,所以想求証一下 請教各位師兄師姐。

3- 佢所提及的兩名私營機構的從業員,我受到資料後是否要聯絡哂兩個呢?????????‍♂️

4- 我是經三家姓申請入學,24號頒令當天 我是否不用出席 只需要等佢書面通知呢?

謝謝各位師兄師姐,因為宣誓後問三家姓個位小姐 十問九唔覆… 所以好多問題都好疑惑。幸好搵到呢個地方可以搵下資料????????‍♂️ 謝謝各位

作者: dannyalex    時間: 2-9-2024 23:25
你直接外判左之後你聯絡受託人,你經三姓搞頒令果日不用去
作者: 傑拉爾    時間: 2-9-2024 23:36
dannyalex 發表於 2-9-2024 23:25
你直接外判左之後你聯絡受託人,你經三姓搞頒令果日不用去

師兄,如果咁直接外判是否一定是李周/石仔架?謝謝
作者: dannyalex    時間: 2-9-2024 23:38
好似開大會先係
作者: Anmi2019    時間: 3-9-2024 01:03
傑拉爾 發表於 2-9-2024 23:36
師兄,如果咁直接外判是否一定是李周/石仔架?謝謝

唔會係依兩間,招標接受委任擔任暫行受託人只有下面5間,你將會是但跟1間
1. 宏傑亞洲有限公司
香港灣仔皇后大道東 43-59 號東美中心 1405-1407 室
2. 黃關專業顧問有限公司
香港中環皇后大道中 145-149 號華源大廈 3 樓 302 室
3. 香港債務管理服務有限公司
香港中環士丹利街 22 號登寶大廈 4 樓
4. 禤氏律師行
香港德輔道西 9 號 12 樓
5. 永聯會計師事務所有限公司
香港九龍尖沙咀科學館道 1 號康宏廣場南座 7 樓 708 室

如果你24號成功頒令,預27號/之後幾日內會分別收到破署同直接外判寄畀你嘅信,到時聯絡直接外判約時間上去會面,交#26頁同傾生活費。
作者: 傑拉爾    時間: 3-9-2024 01:24
謝謝Anmi姐,呢5間係咪冇 李周 石仔咁嚴架?同埋呢我岩岩都想開post問呢,我申請入學之前6月 7月 有十次八次。幫女朋友入錢 佢提款卡唔見左 我入左錢落自己戶口即時轉數快比返佢 如果到時外判叫我解釋 我可以直接講定係搵理由呀?咁岩有幾條數係我馬會戶口轉出黎 再轉數快比佢,話幫佢買波買馬得唔得架呢?謝謝你
作者: grosjeanalan    時間: 3-9-2024 07:56
出令當日你問問三姓係佢代表你出席定由你親身出席, 入學前嘅轉數佢哋唔會理嘅, 只係入學後呢啲數要小心處理啦, 同埋馬會戶口一定要你取消嘅
作者: 天意玩弄人心    時間: 3-9-2024 08:44
間間外判都一樣 無咩分別
作者: 從新做人1000    時間: 3-9-2024 08:44
Anmi2019 發表於 3-9-2024 01:03
唔會係依兩間,招標接受委任擔任暫行受託人只有下面5間,你將會是但跟1間
1. 宏傑亞洲有限公司
香港灣仔 ...

3號唔係就係石仔咩?我跟石,我年頭傾生活費時簽既所有文件都係依個枱頭,佢寄信比我問有冇bonus 都係用依個名既信封

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3