破產聯盟

標題: 個心好累 [打印本頁]

作者: 病態賭徒    時間: 29-8-2024 18:05
標題: 個心好累
入左學一年,自己唔做野全職照顧一個自閉症小朋友,變左下下攤大手問人拎錢,個感覺好難受。
個小朋友要用錢都唔少,之前都仲可以自己碌下卡,而家好似下下要問人,仲要覺得我大洗。
作者: tony浸信會    時間: 29-8-2024 18:28
因為通脹令大家都大壓力      試下可以平D煮飯     yt 參考Kelly 廚師
作者: 天意玩弄人心    時間: 29-8-2024 18:48
有無搵社區幫手? 政府有資助的
作者: 病態賭徒    時間: 29-8-2024 21:27
小朋友過左6歲,資助就縮晒,靠學校支援,每個月可能得1,2堂
作者: Mark123456    時間: 30-8-2024 02:34
加油 為左個細路頂住
作者: nolifesasha    時間: 30-8-2024 04:32
你話無時間full time都一定有時間parttime返下掛
作者: 病態賭徒    時間: 30-8-2024 08:08
Mark123456 發表於 30-8-2024 02:34
加油 為左個細路頂住

係,完全係為左個小朋友,已經比左個唔完美既開始佢,好想佢可以慢慢融合到現實。所以只有忍氣吞聲
作者: 病態賭徒    時間: 30-8-2024 08:12
nolifesasha 發表於 30-8-2024 04:32
你話無時間full time都一定有時間parttime返下掛

PT 7仔無得返幾個鐘,啲更撞左小朋友放學時間,放學後又要同小朋友去做私人訓練。
講真,我都想返工,絕對唔係懶同瀨
啲所謂返左學既私人時間,都係用左響屋企做家務,準備午,晚餐
作者: Yuyuyuu    時間: 30-8-2024 09:11
咁既情況試下做外賣,可以返一個鐘又得,兩個鐘又得,好彈性。時薪仲比7仔高。多勞多得。
作者: 天意玩弄人心    時間: 30-8-2024 09:33
病態賭徒 發表於 30-8-2024 08:12
PT 7仔無得返幾個鐘,啲更撞左小朋友放學時間,放學後又要同小朋友去做私人訓練。
講真,我都想返工,絕 ...

咁家庭主婦都係工作呀,講真揍仔仲累過返工。叫你老公比d心機搵錢
作者: 菲尼克    時間: 30-8-2024 09:43
各師其職 湊仔照顧家庭都係job 黎 最緊要溝通好 唔好覺得唔搵錢就係廢人
作者: 平平淡淡    時間: 30-8-2024 12:28
NGO 應該有啲平啲既治療同訓練俾佢,可以上社署網睇下自己住果區有咩復康服務
作者: 病態賭徒    時間: 30-8-2024 14:02
天意玩弄人心 發表於 30-8-2024 09:33
咁家庭主婦都係工作呀,講真揍仔仲累過返工。叫你老公比d心機搵錢

就係永遠搵錢既人就覺得自己係最辛苦果個。
都多師兄既安慰
作者: 病態賭徒    時間: 30-8-2024 14:03
菲尼克 發表於 30-8-2024 09:43
各師其職 湊仔照顧家庭都係job 黎 最緊要溝通好 唔好覺得唔搵錢就係廢人

其實我唔覺得自己廢,仲真心覺得自己已經付出左120分努力,但就係因為呢份工作係無薪既,變左好多時都係被睇唔起既一群
作者: 病態賭徒    時間: 30-8-2024 14:05
平平淡淡 發表於 30-8-2024 12:28
NGO 應該有啲平啲既治療同訓練俾佢,可以上社署網睇下自己住果區有咩復康服務 ...

果啲都係得個排,排完都係去政府到做,3個月一次,每次都係半個鐘或一個鐘。
小朋友都有去,
作者: a981142    時間: 31-8-2024 13:00
問老婆拎錢?
做送外賣啦,時間自由,鐘意上線就上線
搵返小小幫補下都好
作者: 病態賭徒    時間: 31-8-2024 17:02
a981142 發表於 31-8-2024 13:00
問老婆拎錢?
搵返小小幫補下都好

我係師姐????????

作者: 病態賭徒    時間: 31-8-2024 17:04
a981142 發表於 31-8-2024 13:00
問老婆拎錢?
搵返小小幫補下都好

我係師姐

作者: 天意玩弄人心    時間: 31-8-2024 17:33
病態賭徒 發表於 31-8-2024 17:04
我係師姐

係咪你老公比說話你聽,但師姐你衰賭咩 搞到入學 。
作者: 病態賭徒    時間: 31-8-2024 20:21
天意玩弄人心 發表於 31-8-2024 17:33
係咪你老公比說話你聽,但師姐你衰賭咩 搞到入學 。

唔可以瀨人,自己都有賭癮
因為疫情關係,小朋友要去做私人訓練,呢幾年都用左好多錢。個心就會透支出黎博一博咁囉
作者: a981142    時間: 2-9-2024 12:15
病態賭徒 發表於 31-8-2024 17:04
我係師姐

辛苦d做送外賣啦,唔好信任何網上自由時間兼職

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3