破產聯盟

標題: 借了中小企百分百無錢還 [打印本頁]

作者: 苦命狗    時間: 27-8-2024 16:16
標題: 借了中小企百分百無錢還
做了公司擔保人,公司周轉吾到無錢還。銀行已交了財務(收數)公司跟進。請問有冇師兄姐如有借百分百無錢還會點處理?

等銀行清盤及告擔保人破產?  請睗教。

作者: tony浸信會    時間: 27-8-2024 17:17
問 YouTube 渾水channel 嘅 水哥
作者: Terea    時間: 27-8-2024 20:42
自己去入學先,再等銀行清公司盤?
作者: caveman10    時間: 27-8-2024 21:19
公司借左幾球野 你估比皮幾野舉手咁簡單咩
單一講中小企百份百 你斷供6-9個月之後HKMC會出信告你 有人18個月都無料到 可能依加太多公司爆 告唔切
你公司/個人仲有無其他數 講多少少資產/欠債資料 背景
作者: 苦命狗    時間: 27-8-2024 22:19
師兄您好!
作者: 苦命狗    時間: 27-8-2024 22:23
公司百份百130M, 私人信用卡約800K.  現在知道自己有危險,都交住Min pay.  
作者: 苦命狗    時間: 27-8-2024 22:26
對唔住,應該是13M
作者: mirror0822    時間: 27-8-2024 23:24
多謝波叔。
作者: John2628    時間: 28-8-2024 04:23
走路
作者: 從新做人1000    時間: 28-8-2024 08:45
苦命狗 發表於 27-8-2024 22:26
對唔住,應該是13M

千3萬?借到咁多架原來..咁破產好抵
作者: 天意玩弄人心    時間: 28-8-2024 09:52
從新做人1000 發表於 28-8-2024 08:45
千3萬?借到咁多架原來..咁破產好抵

都係政府補貼
作者: a981142    時間: 28-8-2024 15:48
苦命狗 發表於 27-8-2024 22:26
對唔住,應該是13M

1300萬?認真?
錢全部蝕哂?
作者: 天意玩弄人心    時間: 28-8-2024 15:51
a981142 發表於 28-8-2024 15:48
1300萬?認真?
錢全部蝕哂?

1300萬 all in or nothing
作者: caveman10    時間: 28-8-2024 18:49
13M 粒數應該 1條百份百 2條8/9成 加個人擔保
個人數離不過1線 卡數 尾段有無拎埋扣底2線?
公司自己都幾難清盤 1無核數佬敢簽 2敢簽都劏水魚價 3有債權人反對
等HKMC出信告你啦 躺平等爆啦 如果你有資產可能會快啲
告得上法庭CASE都唔係一二年既事 有心理準備有手尾
個人數我反而唔擔心 你TU應該都SHOW到幾球野數架啦  
欠果三兩十個果啲先追到氣咳 你啲數咁粗 班債主仲驚撚過你呀 你咪撚死住呀
財仔 寄信 炸電話 大字報依啲未戒奶既招數 你見過大錢 做生意既人相信你都唔會淆抵架啦
我建議 你都知就爆 就立定決心 全部走數 平常心過活
依加大把供樓負資產 做生意蝕到入骨 無野撈刷爆卡
香港地今時今日咁既死樣 真係非戰之罪 大把人陪你 罪不及眾
係攪唔掂就留個錢旁身 反正結果都一樣

作者: 從新做人1000    時間: 28-8-2024 19:35
阿財爺早2日新聞見到佢講百分百到今日為止有130憶壞帳,即係政府都bad debt 左,係咪唔再追呢
作者: Bsm    時間: 28-8-2024 20:38
caveman10 發表於 27-8-2024 21:19
公司借左幾球野 你估比皮幾野舉手咁簡單咩
單一講中小企百份百 你斷供6-9個月之後HKMC會出信告你 有人18個 ...

咁我自己破咗產先得唔得?18個月?點等?
作者: 金龍華    時間: 29-8-2024 08:47
從新做人1000 發表於 28-8-2024 19:35
阿財爺早2日新聞見到佢講百分百到今日為止有130憶壞帳,即係政府都bad debt 左,係咪唔再追呢 ...

百份百有1400億借咗出去,確認走數130億,埋單最少500億,多謝政府啦!
作者: a981142    時間: 31-8-2024 12:56
天意玩弄人心 發表於 28-8-2024 15:51
1300萬 all in or nothing

可講講詳情?

作者: tony浸信會    時間: 31-8-2024 15:50
從新做人1000 發表於 28-8-2024 19:35
阿財爺早2日新聞見到佢講百分百到今日為止有130憶壞帳,即係政府都bad debt 左,係咪唔再追呢 ...

bad debt 那一批係一早移民走咗路    先至無得追還錢
作者: Rabbitcat615    時間: 2-9-2024 23:46
我都係,可以點?但我打算自己去舉手先

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3