破產聯盟

標題: 爬到文話破產會連出糧戶口都無埋 [打印本頁]

作者: nomoneynolife    時間: 26-8-2024 10:39
標題: 爬到文話破產會連出糧戶口都無埋
儲蓄戶口都無埋?咁點儲錢?
同埋破產唔想俾公司知,但一申請左就要同公司講轉用支票出糧,咁最後咪又係都會知?
作者: Yuyuyuu    時間: 26-8-2024 10:50
有返工就可以申請返個戶口做出糧
作者: sosadnow    時間: 26-8-2024 10:51
你可同主任申請一個戶口用來出糧用
作者: 天意玩弄人心    時間: 26-8-2024 11:59
儲錢你依到講好喇,你到時傾生活費 儲錢唔係開戶口既理由,開戶只有出糧用途。
作者: 從新做人1000    時間: 26-8-2024 12:28
天意玩弄人心 發表於 26-8-2024 11:59
儲錢你依到講好喇,你到時傾生活費 儲錢唔係開戶口既理由,開戶只有出糧用途。  ...

非常同意!有啲野唔洗講到出口,自己知就得。到時頒左令就可以開個新出糧戶口,同HR講轉戶口出糧。大把理由同公司講,唔洗話自己破產。不過睇你仲唸緊破唔破,你要快啲決定喇,拖得耐銀行揾左追數追你,好快你屋企人就知
作者: nomoneynolife    時間: 26-8-2024 12:46
天意玩弄人心 發表於 26-8-2024 11:59
儲錢你依到講好喇,你到時傾生活費 儲錢唔係開戶口既理由,開戶只有出糧用途。  ...

下 即係唔會儲到錢?出糧之後會俾人扣起好多?
作者: Cs618    時間: 26-8-2024 12:49
nomoneynolife 發表於 26-8-2024 12:46

只會俾合理生活費你 咁你要儲錢唔飲唔食都得嘅
作者: John2628    時間: 26-8-2024 12:53
nomoneynolife 發表於 26-8-2024 12:46

總之你出糧就拎晒出來,除左批准你的生活費以外其他要上繳比主任或外判
作者: Yuyuyuu    時間: 26-8-2024 13:12

你知唔知咩叫破產。你係無錢還而破產,仲想繼續儲錢又想買車買樓,係咩玩法。
作者: 天意玩弄人心    時間: 26-8-2024 13:46

人地批你一個月5000 食飯 你用得4000食既 咁咪有1000儲lo 如果你餐餐食鮑魚魚翅,咁就幫你唔到啦
作者: nomoneynolife    時間: 26-8-2024 15:29
Yuyuyuu 發表於 26-8-2024 13:12
你知唔知咩叫破產。你係無錢還而破產,仲想繼續儲錢又想買車買樓,係咩玩法。 ...

Wait 我唔係想儲錢買車買樓,我純粹想知道影響將來究竟有幾多……
作者: 一個傻人    時間: 26-8-2024 18:32
nomoneynolife 發表於 26-8-2024 15:29
Wait 我唔係想儲錢買車買樓,我純粹想知道影響將來究竟有幾多……

入咗學頒埋令
有收入嘅主任會批一個生活費畀你
每個月如果有錢剩咪可以儲起佢囉
至於對將來嘅影響
借唔到錢、買車買樓上唔到會
但都係果句解決咗眼前困難先諗將來啦
作者: a981142    時間: 28-8-2024 15:52

周身債講儲錢,講將來?唔好玩啦
有錢都還債先啦,破產都係要上繳
生活費只係枇基本,儲唔到幾多

作者: sunsun3388    時間: 1-9-2024 03:58
nomoneynolife 發表於 26-8-2024 15:29

建議你爬多啲文,會搵到你想要資料,好多師兄/師姐既千奇百趣既個案,你會睇到破產前後會遇到既問題

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3