破產聯盟

標題: 舉左手 就頒令 但就快頂唔順 [打印本頁]

作者: Hannahhh    時間: 19-8-2024 20:21
標題: 舉左手 就頒令 但就快頂唔順
因為自己on9 中左騙案 搞到差左幾條數
有⼀線 二線都有
本身份工都還到 但突然失業
因為失業還唔到 就去左舉手
都無諗住俾屋企人知 因為同屋企人關係本身都好差 反左面咁濟
到左有no.就fax 去咁多間
有間⼀線就寄封信
話知你舉左手 但唔係最好辦法 提供一筆過免息淨清數本金優惠既信黎
點知我屋企人就幫我拆左 之後係到鬧
我明 我真係錯左 你地咪鬧 叫佢地唔好理
另二線就keep 住係咁打黎 wts app 大字報咁
有間二線上門放左封信 又係叫還錢 兩老又開左黎睇
又係到鬧 話用左個地址搞到佢地咁 ⼀陣累到淋紅油
已經報左警備左案
無諗到兩老仲打埋俾我先生 講左d難聽説話 搞到話離婚
本身都係無諗住俾佢知
而家我真係好無助 我都好想去還 但我真係無辦法之下先舉手
負面情緒頂唔順 希望我仲捱到去頒令
我知係做錯既 我都明係會咁
我都係係到抒發下 或者有無同路人share 下點樣捱

作者: 最後生還者    時間: 19-8-2024 20:30
有排頂
作者: 天意玩弄人心    時間: 19-8-2024 20:38
未離婚已經好好 一有難大家各散東西 大有人在
作者: Kvkvvv    時間: 19-8-2024 20:40
Tg add 我
作者: Hannahhh    時間: 19-8-2024 20:41
都搞緊架啦  而家都算各自飛

作者: 攪到我頭痛    時間: 19-8-2024 20:53
樓主 最難過嘅心理關口都過埋(破產),負面性緒呢度個個都會有仲唔細添,大家同學仔一齊努力,共勉之
作者: 攪到我頭痛    時間: 19-8-2024 20:54
有咩唔開心,上嚟開個post吹下水囉
作者: 天意玩弄人心    時間: 19-8-2024 21:08
Hannahhh 發表於 19-8-2024 20:41
都搞緊架啦  而家都算各自飛

你中騙案姐,又唔係爛賭 咁都唔共患難
作者: 最後生還者    時間: 19-8-2024 21:18
我安車平五路已經過咗半年
作者: 最後生還者    時間: 19-8-2024 21:19
天意玩弄人心 發表於 19-8-2024 21:08

爛賭誠信破產
中騙案智慧破產
作者: Hannahhh    時間: 19-8-2024 21:45
攪到我頭痛 發表於 19-8-2024 20:53
樓主 最難過嘅心理關口都過埋(破產),負面性緒呢度個個都會有仲唔細添,大家同學仔一齊努力,共勉之 ...

呢個我知呀 只係唔知可以同邊個傾 屈埋屈埋搞到頂唔到
所以都係到講下廢話
作者: Hannahhh    時間: 19-8-2024 21:47
攪到我頭痛 發表於 19-8-2024 20:54
有咩唔開心,上嚟開個post吹下水囉

好彩有呢個平台 抒發下
作者: Hannahhh    時間: 19-8-2024 21:52
天意玩弄人心 發表於 19-8-2024 21:08

我諗係兩老講d野太難聽 當認清⼀個人囉

作者: Terea    時間: 19-8-2024 22:46
唔係過來人,好難會明白。加油。
作者: 天意玩弄人心    時間: 19-8-2024 23:01
Kvkvvv 發表於 19-8-2024 20:40
Tg add 我

Add 你把撚? 中介死開啦
作者: waterfish    時間: 19-8-2024 23:18
我同你情況都差吾多,想破產,同我媽商量左佢吾讚成,我宜家返兩份工還錢,都明白你感受,當你有難另一半即刻畫清介線,我宜家都係睇下幾時頂吾住去破
作者: superisjacky    時間: 19-8-2024 23:27
破產唔駛死,等破產令黎就無人攪到你
我都係詐騙令到破產,可以被人笑,但又點,事實就係當局者迷,中招個下幾醒都有人中
總之破產個人行為,唔好攪到屋企就得
作者: 無路可逃2233    時間: 20-8-2024 00:02
屋企人如果唔體諒係真係會好辛苦
作者: 無路可逃2233    時間: 20-8-2024 00:02
不過呢一刻捱過咗之後就會好輕鬆
作者: grosjeanalan    時間: 20-8-2024 00:43
的4都係中詐騙先搞到咁, 屋企人同外家都反哂面, 好彩仲有老婆同幾個知心朋友的3都捱到落去, 依家終於渡過佐
作者: grosjeanalan    時間: 20-8-2024 00:43
我都係中詐騙
作者: Hannahhh    時間: 20-8-2024 00:46
Terea 發表於 19-8-2024 22:46
唔係過來人,好難會明白。加油。

係 個下好似無人會明咁 只會怪你點解搞到佢地 好無助
多謝你 大家⼀齊加油
作者: 最後生還者    時間: 20-8-2024 00:50
咁多人中詐騙?
作者: Hannahhh    時間: 20-8-2024 01:04
waterfish 發表於 19-8-2024 23:18
我同你情況都差吾多,想破產,同我媽商量左佢吾讚成,我宜家返兩份工還錢,都明白你感受,當你有難另一半即 ...

唔係到最後⼀步都唔會舉手
介意唔係另一半 而係屋企人點解會咁 同佢地講呢段時間唔好理 係咁俾説話你聽 叫你還左d錢 唔好搞到佢地
我都想還到 但真係無辦法還
自己俾二線都追到吊頸咁 加埋屋企人咁
作者: Hannahhh    時間: 20-8-2024 01:05
無路可逃2233 發表於 20-8-2024 00:02
不過呢一刻捱過咗之後就會好輕鬆

我驚我捱唔到
作者: a981142    時間: 20-8-2024 11:39
咁站係屋企人角度,被騙又唔同佢地講
自己走去借二線,搞到屋企比人騷擾
又驚比鄰居知無面,都有好大心理壓力既
大家一人讓一步囉
你結左婚仲同父母住?
作者: waterfish    時間: 20-8-2024 11:57
Hannahhh 發表於 20-8-2024 01:05
我驚我捱唔到

加油呀你!好快就無事!
作者: 從新做人1000    時間: 20-8-2024 12:15
有咩唔開心係到申下啦,大家都係同路人。
作者: 菲尼克    時間: 20-8-2024 12:36
Kvkvvv 發表於 19-8-2024 20:40
Tg add 我

Add 咩鳩
作者: 病態賭徒    時間: 20-8-2024 13:27
明白你心情,大家加油
作者: Cs618    時間: 20-8-2024 14:13
Hannahhh 發表於 19-8-2024 21:45
呢個我知呀 只係唔知可以同邊個傾 屈埋屈埋搞到頂唔到
所以都係到講下廢話  ...

我都係搞到要離婚 唔好屈埋喺心 我出咗正式令了
呢段時間係好難捱 有咩tg傾都得 id: totheeisobelong
作者: 最後生還者    時間: 20-8-2024 14:51
叫add tg果D全部係中介
作者: Cs618    時間: 20-8-2024 15:06
最後生還者 發表於 20-8-2024 14:51
叫add tg果D全部係中介

你都痴線嘅使唔使影張破產令俾你睇?
作者: Terea    時間: 20-8-2024 15:20
Hannahhh 發表於 20-8-2024 01:05
我驚我捱唔到

唔好咁諗啦,明天一定會比今天好。
作者: MoneyZero    時間: 20-8-2024 15:54
師姐 唔好咁灰 呢段時間真心難捱嘅
作者: MoneyZero    時間: 20-8-2024 16:00
我由開始還唔到 到決定舉手呢段時間內心好矛盾爭扎 當真係穿煲時 基本上晚晚都瞓唔着 又怕比收數佬搞同全世界通哂天 又要背負家人嘅怨言 仲要顧哂屋企大細呢段時間點捱 不過相信我啦 當行到呢一步已經無野好怕 幾難聽嘅說話都有完嘅一日 我覺得最難捱係身邊嘅人嘅閒話 聽到會好難受 身邊嘅人/係人係鬼真係經歷過先至知 好多人喺你跌咗落去嘅時候一沉百踩 所以你自己都要爭氣 唔好比人睇死呀
作者: 天意玩弄人心    時間: 20-8-2024 16:38
MoneyZero 發表於 20-8-2024 16:00
我由開始還唔到 到決定舉手呢段時間內心好矛盾爭扎 當真係穿煲時 基本上晚晚都瞓唔着 又怕比收數佬搞同全世 ...

我反而屋企人無講咩,反而好支持我,係比班財仔玩野去告我 搞到我壓力好大咁
作者: waterfish    時間: 20-8-2024 16:55
MoneyZero 發表於 20-8-2024 15:54
師姐 唔好咁灰 呢段時間真心難捱嘅

正式令出左啦?
作者: MoneyZero    時間: 20-8-2024 16:58
師兄 佢地告你果邊最後點收科?條數大嗎、係扣底定銀行告(因為我都擔心佢地會告我 但我全部扣底同銀票細)  我又分享下小小我個case 我係生意失敗搞到踏上借錢冚數到爆數繼而要舉手 我家人-兩老/一開頭都好唔開心呀覺得我應該搏殺期走去舉手 又話下我不設實際 但攤開哂黎講(始終我唔係賭/而係生意周轉到爭人錢)  最後都係支持緊我同經濟上都有接濟下(呢下係最慚愧)  我老婆就有啲怨言啦點都 成個暑假都好sad  人地一家大細去下旅行 佢就要我同啲細路避世咁 始終有大有細但都唔驚得太多 叫做一齊捱  相反 最大感受係身邊嘅朋友 因為生意條數唔掂 其實朋友間都借左唔小錢 真係唔計較去幫你想你捱到嘅無咩幾多個 相反一沉百踩 又話點解你要去借財仔(佢唔係過來人未試過迫到埋黎 講就梗係易啦) 又繼嫌指指點點下你嘅生活又話你咩唔正正經經搵份工 做生意蝕死都唔抵可憐 呢啲說話先係最腰心腰肺 我自己會覺得作為朋友 唔幫手唔緊要 話知你死唔問候又踩多兩腳呢啲真係好難忘
作者: 最後生還者    時間: 20-8-2024 17:18
Cs618 發表於 20-8-2024 15:06
你都痴線嘅使唔使影張破產令俾你睇?

咁大反應姐係講中
作者: pandaz00    時間: 20-8-2024 19:29
師姐唔洗咁灰,捱過就無事,我身邊人一知我借銀行錢還唔到就即刻離婚啦,個時我失業先還唔到,咪又係咁。我都就快一年啦,4年好快過,加油!
作者: Cs618    時間: 20-8-2024 20:32
最後生還者 發表於 20-8-2024 17:18
咁大反應姐係講中

係咪我俾到破產令 你就道歉先?
作者: 攪到我頭痛    時間: 20-8-2024 20:54
Cs618 發表於 20-8-2024 20:32

其實都唔明 點解要tg講? 響呢個群講個案分享同分析事件點都好過tg你一個人講丫嘛(唔係想罵戰,帶番頂帽先)
作者: 最後生還者    時間: 20-8-2024 21:00
Cs618 發表於 20-8-2024 20:32

扮「同學」昆人add tg, 中介實識啦
作者: Hannahhh    時間: 20-8-2024 21:39
MoneyZero 發表於 20-8-2024 16:00
我由開始還唔到 到決定舉手呢段時間內心好矛盾爭扎 當真係穿煲時 基本上晚晚都瞓唔着 又怕比收數佬搞同全世 ...

就係唔知幾時先有完既一日
兩老就日日係到講 同你講 見你無咩反應 就走去同你另一半講
⼀見到有信就開 開完又講 係咁無限輪迴咁

作者: Hannahhh    時間: 20-8-2024 21:41
攪到我頭痛 發表於 20-8-2024 20:54
其實都唔明 點解要tg講? 響呢個群講個案分享同分析事件點都好過tg你一個人講丫嘛(唔係想罵戰,帶番頂帽 ...

我都唔明點解要tg 講 其實都係想圍爐取暖 大家⼀齊加油姐
作者: Hannahhh    時間: 20-8-2024 21:42
waterfish 發表於 20-8-2024 11:57
加油呀你!好快就無事!

你都加油
作者: grosjeanalan    時間: 20-8-2024 23:07
師姐,加油好快無事
作者: Pauyeah    時間: 11-9-2024 16:36
加油
作者: richman    時間: 13-9-2024 13:23
中左咩野騙案?要搞到破產咁誇張?
作者: siuh    時間: 13-9-2024 13:31
大家都係同學仔,共勉之

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3