破產聯盟

標題: 今日收到石仔信件終於通知批生活費 [打印本頁]

作者: YY2023    時間: 15-8-2024 20:06
標題: 今日收到石仔信件終於通知批生活費
2023年8月頒令,今年8月報埋年報電話傾生活費,23年到現在24年,每個月還5800,之後8月轉工份人工低既工,今個月開始還2750,
想問師兄們兩筆數加埋可以再分期還嗎?例如48-60個月禁還?
現在兩大一細同屋企人同住,因為出年1月會出去租屋住,到時有租約,可以同石仔傾調整生活費?
作者: 最後生還者    時間: 15-8-2024 22:02
供咁少你就好啦
作者: YY2023    時間: 15-8-2024 22:31
最後生還者 發表於 15-8-2024 22:02
供咁少你就好啦

算小嗎?,因為上年果筆要還幾唔多6k
作者: 金龍華    時間: 16-8-2024 08:54
我就分30期,因為破產期4年要完,點會分60期?
作者: sosadnow    時間: 16-8-2024 09:00
你試吓同石仔傾點樣還,記住唔好拖住,另外你租屋要有租無/租單/水電煤/上網,到時同佢傾
作者: CKC    時間: 16-8-2024 09:43
我跟李周就同佢傾未上繳的就分期,跟住就倾幾時先開始上繳,你個case已經過咗1年,我諗最多俾你分36期,唔會去到48~60期,因破產期係4年,有d人欠上繳先俾人延長年期,無理由你自己申請延長,主任都唔會批理,如果你呢兩個月唔夠錢上繳,你咪試吓同佢傾遲兩個月先開始上繳,分34期供,由10月起每月供$4255睇吓得唔得。
作者: YY2023    時間: 16-8-2024 09:50
最多分36期還嗎?
作者: CKC    時間: 16-8-2024 10:23
YY2023 發表於 16-8-2024 09:50
最多分36期還嗎?

對呀, 如今個月開始供款就最多分36個月。

你係2023年8月頒令,到2027年7月就係4年破產期。不過你可以同石仔傾下,今個月開始上繳$2750先 ,2023年8月至2024年7月欠供款$69600 ($5800x12m) 就遲些先開始供 (例如等你搬屋後先供),但供款期就相對減少,供款額增加。我跟李周當日傾分期,都延遲左3個月先上繳。
作者: YY2023    時間: 16-8-2024 11:28
想問我其實係未供得小?有無其他師兄係好離譜?
作者: 天意玩弄人心    時間: 16-8-2024 11:34
YY2023 發表於 16-8-2024 11:28

你都無講人工
作者: Yuyuyuu    時間: 16-8-2024 11:37
YY2023 發表於 16-8-2024 11:28

你應該講生活費批幾多,而唔係上繳幾多,咁樣先討論到合唔合理。
作者: YY2023    時間: 16-8-2024 11:44
上一份工27200,現在新工23960
作者: YY2023    時間: 16-8-2024 11:45
上一份工扣左強積金25860,新工扣左就22760
作者: 天意玩弄人心    時間: 16-8-2024 11:48
YY2023 發表於 16-8-2024 11:45
上一份工扣左強積金25860,新工扣左就22760

差唔多了,我同你一樣一家三口 住屋企都係批兩萬。 但我返現金糧 一蚊都唔益佢
作者: YY2023    時間: 16-8-2024 12:44
天意玩弄人心 發表於 16-8-2024 11:48
差唔多了,我同你一樣一家三口 住屋企都係批兩萬。 但我返現金糧 一蚊都唔益佢  ...

師兄做邊行?我有打算搵份現金糧工,唔報稅
作者: 天意玩弄人心    時間: 16-8-2024 13:16
YY2023 發表於 16-8-2024 12:44

朋友開 裝修公司
作者: 最後生還者    時間: 16-8-2024 14:09

現金糧果D多數好辛苦,我之前做過$800-1000一日,冬天仲好D,夏天邊頂得順
作者: 最後生還者    時間: 16-8-2024 14:11

同埋有D工呃人,話做倉務員,原來走私貨或者毒品,之前拉左幾個
作者: YY2023    時間: 16-8-2024 14:40
如果我再轉份工,可能19000-20000生活費會再重新批過?

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3