破產聯盟

標題: 有臨破令是否停收數? [打印本頁]

作者: manu    時間: 4-8-2024 14:33
標題: 有臨破令是否停收數?
小弟7月31申請左破產,當日就拎到臨破令,但到今日凌晨1點幾有人拍門搵冇理到,但今朝早我屋企人出門番工見有字報叫我還錢,2佬都嬲曬

問題拎左臨破令唔係應該停收數咩?點解會上左門搵我仲貼大字報既……?

作者: Yuyuyuu    時間: 4-8-2024 15:41
一線就停,二線既會照追
作者: 天意玩弄人心    時間: 4-8-2024 15:42
咁快手? 你借電話數?  
作者: Restarted    時間: 4-8-2024 15:51
你要通知人地你呈交左破產申請,溫馨提示,一線會理你,二線可感照交或者再激進啲。
作者: manu    時間: 4-8-2024 15:57
第1我從來冇借電話數
作者: manu    時間: 4-8-2024 15:57
第2我當日拎左臨破令後即刻send曬俾2線
作者: 一個傻人    時間: 4-8-2024 16:44
manu 發表於 4-8-2024 15:57
第2我當日拎左臨破令後即刻send曬俾2線

2線好多都係出咗正式領先唔追
未出正式令佢梗係瘋狂追數啦
作者: manu    時間: 4-8-2024 18:25
而家就係驚,加上2佬唔知1同2線數同埋我破產既事
作者: manu    時間: 4-8-2024 18:26
一個傻人 發表於 4-8-2024 16:44
2線好多都係出咗正式領先唔追
未出正式令佢梗係瘋狂追數啦

咁死得啦,9月10先出正式既破產令,現家得臨破令係手…………
作者: waterfish    時間: 4-8-2024 18:30
師兄你搵邊間破同埋有邊幾間2線
作者: 天意玩弄人心    時間: 4-8-2024 18:49
manu 發表於 4-8-2024 18:25

正常一破就會電話追 好小咁勤力隔日就上門追。 不過你破產實會追你。唔係話申請破產就唔洗比人追 我破左差唔多大半年前排都有人打電話黎追啦  又如何
作者: manu    時間: 4-8-2024 19:02
waterfish 發表於 4-8-2024 18:30
師兄你搵邊間破同埋有邊幾間2線

破個公司中介同我搵既,得5間2線
作者: Cs618    時間: 4-8-2024 19:03
嗱臨令只係銀行同大⼀線先會停 正常係唔會停因為未係正式
作者: Cs618    時間: 4-8-2024 19:04
manu 發表於 4-8-2024 19:02
破個公司中介同我搵既,得5間2線

收你幾錢? 使鬼搵中介咩得五間
作者: 一個傻人    時間: 4-8-2024 21:32

老實同兩個老人家講清楚啦

作者: manu    時間: 4-8-2024 21:37
Cs618 發表於 4-8-2024 19:04
收你幾錢? 使鬼搵中介咩得五間

收成5萬呀
分左7期還……
1黎唔識搞2黎燒到埋身唔知搵邊個幫我搞變相焗搵佢
作者: manu    時間: 4-8-2024 21:40
一個傻人 發表於 4-8-2024 21:32
老實同兩個老人家講清楚啦

年頭幫我搞掂張卡數都激到生蝦咁跳打到我啲番唔到工
老實講同2佬講分分鐘打死我都似
作者: 天意玩弄人心    時間: 4-8-2024 21:54
manu 發表於 4-8-2024 21:40
老實講同2佬講分分鐘打死我都似 ...

二線實追 你搵邊間破產都會比人追 仲比貴五倍錢人破
作者: manu    時間: 4-8-2024 22:07
天意玩弄人心 發表於 4-8-2024 21:54
二線實追 你搵邊間破產都會比人追 仲比貴五倍錢人破

會追幾耐先……正式令到先停?
而且呢個零月點頂好求咁多位指點下細佬
最驚係咁上黎,到時兜唔住仆x都似
作者: 天意玩弄人心    時間: 4-8-2024 22:13
manu 發表於 4-8-2024 22:07
會追幾耐先……正式令到先停?
而且呢個零月點頂好求咁多位指點下細佬
最驚係咁上黎,到時兜唔住仆x都似 ...

二線好難講。 我自己得三間二線 。 申請臨時令只有一間打過幾次電話,就無左影。 直到破左大半年之後又打電話過嚟 恐嚇我話接我個仔放學。 我話得啦 唔洗講 我錄哂音 我依家就去報警。 隔左個幾月直到依家都無影
作者: manu    時間: 4-8-2024 22:45
天意玩弄人心 發表於 4-8-2024 22:13
二線好難講。 我自己得三間二線 。 申請臨時令只有一間打過幾次電話,就無左影。 直到破左大半年之後又打 ...

最怕係上門追到時要同2佬交代
作者: 天意玩弄人心    時間: 4-8-2024 22:48
manu 發表於 4-8-2024 22:45
最怕係上門追到時要同2佬交代

實知,坦白吧
作者: 一個傻人    時間: 4-8-2024 23:14
manu 發表於 4-8-2024 21:40
老實講同2佬講分分鐘打死我都似 ...

去到而家仲可以暪得住?錯就要認打就要企定

作者: Loserisme    時間: 4-8-2024 23:34
請問一下,二線係指邊d 公司?
作者: CEEPO    時間: 5-8-2024 04:16
manu 發表於 4-8-2024 21:37
收成5萬呀
分左7期還……
1黎唔識搞2黎燒到埋身唔知搵邊個幫我搞變相焗搵佢 ...

第一: 你揾中介搞乜嘢清數或破産你已經輸咗先,已經救唔返!

第二: 有臨時令唔係大晒!老實D同你講句,呢個只係噩夢嘅開始!,就算有臨令債權人都可以合法追你還錢!記住人地合法形式追債唔係犯法!預咗未有正式令呢段時間內(你個人,公司,或諮詢人會不斷受到電話或wts騷擾,甚至上門拍門或叫囂,屋企門口貼大紙報,或貼滿屋企門口走廊亦都要預咗先!)

第三: 呢段時間(未正式盼令前),你預咗要硬食同有心理準備,重點係要同屋企人清楚講定!(記住呢樣永遠紙包唔住火),同嘛呢段期間內亦唔到你驚得咁多!因為你預咗日日晚晚都會精神崩潰!不過人地追數還追數,如果對方做出D過激行為(例如: 塞匙窿,淋紅油..,人生恐嚇..,你係可以打999報警或去就近警署開FILE備案,同嘛建議屋企門口裝定好cctv,因為報警你有嘛證據先會同你先處理(但未必一定,總之有好過冇)!

第四: 捱到你有正式令係手(破處會寄封有紅印仔信比你,呢張就係正本!),記住有嘛正式令亦唔代表無敵!欠一線或二線頭嘅,多數會停止追收,但二線尾或扣底財(電話數就預有排追!)就預咗都會照追,只不過追嘅方式會有所改變,因為呢D二線尾多數已經係外判比人,追你數果D亦唔會同你講代邊間公司去追你,因為佢哋呢個行為亦都係犯法,你還錢比任何一間亦都係犯法!同嘛預咗打後會有好多呢D騙案會出現!,終之乜都唔好理!見唔對路電話就封鎖,唔接唔聽!

第五: 可以嘅話,最好就轉工轉電話轉住址,(裝cctv亦好重要!)

作者: CEEPO    時間: 5-8-2024 04:29
重點: 預咗有令後都唔好排除風平浪靜!真追假追同騙案每日都層出不窮!記住一樣!破咗後就唔可以私下還錢比任何人,對家追你係犯法,你還錢比人更加犯法,監都有得你坐!,如生命受到威脅就報警處理!!!
作者: Cs618    時間: 5-8-2024 10:11
收成5萬呀
分左7期還……

無啦啦仲要俾中介呃
搵三姓都係15000啫 要搵快手嘅都唔使2萬啦
作者: manu    時間: 5-8-2024 11:17
CEEPO 發表於 5-8-2024 04:16

第二: 有臨時令唔係大晒!老實D同你講句, ...

當時個5間2線有扣底……

作者: manu    時間: 5-8-2024 13:49
CEEPO 發表於 5-8-2024 04:16

第二: 有臨時令唔係大晒!老實D同你講句, ...

轉電話轉工都冇問題
問題點轉住址呀……都無錢搬
作者: 天意玩弄人心    時間: 5-8-2024 14:22
manu 發表於 5-8-2024 13:49
轉電話轉工都冇問題
問題點轉住址呀……都無錢搬

你搬 佢都會照上舊地址追你屋企人,同屋企人講聲打定底好過無啦啦嚇親佢哋
作者: manu    時間: 5-8-2024 22:23
天意玩弄人心 發表於 5-8-2024 14:22
你搬 佢都會照上舊地址追你屋企人,同屋企人講聲打定底好過無啦啦嚇親佢哋 ...

但都冇錢搬啦
作者: 一個傻人    時間: 5-8-2024 23:08
manu 發表於 5-8-2024 22:23
但都冇錢搬啦

既然無能力搬
就坦白同兩個老人家講清楚
門口裝定cam
有乜嘢事就報警
作者: manu    時間: 6-8-2024 10:31
一個傻人 發表於 5-8-2024 23:08
既然無能力搬
就坦白同兩個老人家講清楚
門口裝定cam

想坦白架
但唔敢坦白係驚2老激到身體出事
有冇咩辦法滿落去
作者: 天意玩弄人心    時間: 6-8-2024 10:36
manu 發表於 6-8-2024 10:31
想坦白架
有冇咩辦法滿落去

知唔知財仔點解明知你無錢還都要追你數,就係迫你屋企人幫你還 咁點樣仲滿到落去? 遲早通晒天
作者: manu    時間: 6-8-2024 10:53
天意玩弄人心 發表於 6-8-2024 10:36
知唔知財仔點解明知你無錢還都要追你數,就係迫你屋企人幫你還 咁點樣仲滿到落去? 遲早通晒天 ...

問題就算我家人都冇咁多錢還……
所以真心想滿落去住……至少起碼滿過呢個月等正式令工先

作者: Yuyuyuu    時間: 6-8-2024 11:29
manu 發表於 6-8-2024 10:31
想坦白架
有冇咩辦法滿落去

由你自己把口講咗先,會好過債主上門淋紅油時佢地自己發現。起碼幫佢地打咗個底先。
作者: 天意玩弄人心    時間: 6-8-2024 11:59
manu 發表於 6-8-2024 10:53
...

你借二線扣底 正唔正式都一樣。有d人申報就停哂追,有人就算破左年幾都照追 你覺得有咩分別?
作者: a981142    時間: 6-8-2024 13:06
manu 發表於 6-8-2024 10:53
...

咁驚屋企人知仲借爆哂?衰咩?
都貼左大字報,點瞞?
到時鄰居都受騷擾,你屋企人出入都無面
你比中介呃啦,自己破1萬都唔洗,律師都係萬幾
作者: manu    時間: 6-8-2024 15:36
a981142 發表於 6-8-2024 13:06
咁驚屋企人知仲借爆哂?衰咩?
都貼左大字報,點瞞?
到時鄰居都受騷擾,你屋企人出入都無面

本身正常供到ub同幫民既
自己衰on9冇計自己夠唔夠錢供數就借錢俾人
後尾有追,但條友幾百最多1000咁1個月1個月咁還我,搞到冇錢供數要頭搭尾借左5間2線黎數蓋數
到而家搞唔掂破左
最初借ub同幫民係為交學費,但懵懵下唔知原來有免查入息借政府去讀書,借左ub同幫民後先知……
衰就衰在自己on9冇計好數就借錢俾人同懵下懵下咁冇好好搵定資料去問政府做免入息借錢交學費
家陣真係為自己當初on9後悔莫及
作者: CEEPO    時間: 6-8-2024 17:15
早早同屋企人坦白吧,唔好咁天真!一定瞞唔到,手都唔怕舉,舉咗仲怕乜?比我會同屋企人講預咗個追數情況更惡劣添!!起碼比定心理準備佢地,裝定cctv,買定天那水抹油,呢個環境預咗括出去,錢就冇命就一條,夠膽就攞嘛去。
作者: CEEPO    時間: 6-8-2024 17:18
而家後悔乜都冇用,要向前面看,成日諗返轉頭係解決唔到問題。
作者: a981142    時間: 6-8-2024 17:55
manu 發表於 6-8-2024 15:36
本身正常供到ub同幫民既
自己衰on9冇計自己夠唔夠錢供數就借錢俾人
後尾有追,但條友幾百最多1000咁1個月 ...

你咁細個就破產?真係好傻喎,有好多專業位係做唔到
你有無收入?借左幾錢比個朋友啊?條數好大?大到要用二線冚?
你應該追佢屋企人嘛,借得錢應該都fd
作者: manu    時間: 6-8-2024 18:24
a981142 發表於 6-8-2024 17:55
你咁細個就破產?真係好傻喎,有好多專業位係做唔到
你有無收入?借左幾錢比個朋友啊?條數好大?大到要用二線 ...

我細唔細個就真見人見智咁睇啦
個陣借錢俾人我有番工,但最近6月尾冇工番,做幾份散工唔係人工少就係冇工完全低收入咁根本7月還唔到,7月有1間2線強行問其他朋友借住還錢,但ub幫民就借唔到黎還,差我錢既人還得1000,根本唔夠還

當初借錢個陣佢係幾百幾百咁借,當時細佬自己on9冇計住借左幾多因當時份工多野做得黎又有玩辦公室政治,但後來自己覺得唔妥的起心黎計番,點知前後借左我差唔多2萬,加上個刻己經唔夠錢供ub幫民,就搵左1間money pxxxx睇下有冇錢借黎還,點知就點左我去借2線(前後5間)當然到最後變左數蓋數,到7月個陣還到2線就還唔到ub幫民,朋友幫唔到…中介話借唔到

作者: Terea    時間: 6-8-2024 18:31

鼓勵坦白,真係好難瞞天過海,由自己把口講出嚟,點都好過有突發事情嚇親老人家
作者: manu    時間: 6-8-2024 18:37
manu 發表於 6-8-2024 18:24
個陣借錢俾人我有番工,但最近6月尾冇工番,做幾份散工唔係人工少就係冇工 ...

跟手中介話俾5萬交竹6c費個啲,但冇錢俾叫我去借,借左交左5萬後(搵中介個陣係7月30日),7月31日就交表加當日就拎到臨破令,即日自己有send曬俾5間2線同block 左,至於ub幫民同2線話6c同我再send

點知就1,2日前既凌晨1點幾鐘有人上門拍門加貼大字報啦,其中1間2線有whatapp過叫我還錢仲話交左收數(用另1個電話號碼whatapp我既)

作者: manu    時間: 6-8-2024 18:38
Terea 發表於 6-8-2024 18:31
鼓勵坦白,真係好難瞞天過海,由自己把口講出嚟,點都好過有突發事情嚇親老人家 ...

但問題我用左個大話黎滿佢地呢……
作者: Terea    時間: 6-8-2024 18:43
manu 發表於 6-8-2024 18:38

過來人很明白,你自己都好辛苦心理壓力好大,加油
作者: manu    時間: 7-8-2024 09:47
Terea 發表於 6-8-2024 18:43
過來人很明白,你自己都好辛苦心理壓力好大,加油

唉……呢個幾月希望滿到落去啦
作者: waterfish    時間: 7-8-2024 10:56
manu 發表於 6-8-2024 18:38

你用咩大話咁勁可以瞞到
作者: waterfish    時間: 7-8-2024 10:57
宜家情況點?仲有上門同貼野?
作者: Yuyuyuu    時間: 7-8-2024 12:34
講真,同住真係瞞到?你永遠唔知二線追數仲會出咩手段,你日日擔驚受怕個種感覺我諗起都覺得壓力大到爆煲。
作者: manu    時間: 7-8-2024 12:35
waterfish 發表於 7-8-2024 10:57
宜家情況點?仲有上門同貼野?

情況轉好,暫時冇上門同貼野
作者: manu    時間: 7-8-2024 12:37
waterfish 發表於 7-8-2024 10:56
你用咩大話咁勁可以瞞到

話有幾個知我住址既人令我名住址去借錢咁……總之個藉口作到盡量完美冇咩盲點黎滿過去
作者: manu    時間: 7-8-2024 12:40
反正到正式令到左,啲2線扣底財務應該唔會上門同貼野
作者: 小白新生    時間: 7-8-2024 12:44
師兄,每間扣底條数大唔大?
作者: a981142    時間: 7-8-2024 13:13
manu 發表於 6-8-2024 18:24
個陣借錢俾人我有番工,但最近6月尾冇工番,做幾份散工唔係人工少就係冇工 ...

2萬搞到你破產?仲以為借左5,60萬添
2萬洗咩破產啊..總數到底幾多?
作者: manu    時間: 7-8-2024 13:36
小白新生 發表於 7-8-2024 12:44
師兄,每間扣底條数大唔大?

我借人5間有其中4間扣2-3千
剩低個間扣4千幾
作者: manu    時間: 7-8-2024 13:37
a981142 發表於 7-8-2024 13:13
2萬搞到你破產?仲以為借左5,60萬添
2萬洗咩破產啊..總數到底幾多?

2萬係我借俾人
我差出面2/3十萬
作者: waterfish    時間: 7-8-2024 13:40
1間條數幾大?
作者: NickIva    時間: 7-8-2024 14:03
收成5萬呀
分左7期還……

本身填份form+萬幾蚊搞掂既野, 比5萬人洗............

另外其實你2線有冇正式令都好, 佢都會追
好多有正式令都會偷雞追

所以你都係向兩老坦白, 都話埋比你d資詣人知啦
作者: manu    時間: 7-8-2024 14:37
waterfish 發表於 7-8-2024 13:40
1間條數幾大?

唔過2萬
作者: manu    時間: 7-8-2024 14:38
NickIva 發表於 7-8-2024 14:03
本身填份form+萬幾蚊搞掂既野, 比5萬人洗............

另外其實你2線有冇正式令都好, 佢都會追

偷雞追唔會領野咩
作者: Cs618    時間: 7-8-2024 14:58
佢唔講代邊間追你吹佢唔漲
作者: Yuyuyuu    時間: 7-8-2024 17:12
manu 發表於 7-8-2024 14:38
偷雞追唔會領野咩

有令仲追你既就唔會講佢係邊間,所以呢啲唔洗理佢,更加千奇唔好還俾佢。通常都係WhatsApp恐嚇你,上門貼下傳單就算。除非你欠好多就可能激進啲。
作者: manu    時間: 7-8-2024 22:36
Yuyuyuu 發表於 7-8-2024 17:12
有令仲追你既就唔會講佢係邊間,所以呢啲唔洗理佢,更加千奇唔好還俾佢。通常都係WhatsApp恐嚇你,上門貼 ...

而家差最多個間都1萬5
其他4間唔過1萬
作者: 最後生還者    時間: 8-8-2024 03:11
manu 發表於 4-8-2024 18:26
咁死得啦,9月10先出正式既破產令,現家得臨破令係手…………

有排捱
作者: 最後生還者    時間: 8-8-2024 03:18
manu 發表於 7-8-2024 22:36
而家差最多個間都1萬5
其他4間唔過1萬

爭咁少錢都破?
作者: manu    時間: 8-8-2024 12:06
最後生還者 發表於 8-8-2024 03:18
爭咁少錢都破?

呢個數還到7月就頂唔住……借又借唔到,工又開唔足搵唔夠錢還……
作者: a981142    時間: 8-8-2024 12:47
manu 發表於 7-8-2024 13:37
2萬係我借俾人
我差出面2/3十萬

條數都係好細咋喎,就算你搵15k都供到啦
洗唔洗為左朋友欠你2萬而破啊..
作者: 小白新生    時間: 8-8-2024 13:08
破左一缐就唔怕。喺怕扣底。但一萬幾千,红油車費都係成本。希望你大步過。
作者: manu    時間: 8-8-2024 17:18
a981142 發表於 8-8-2024 12:47
條數都係好細咋喎,就算你搵15k都供到啦
洗唔洗為左朋友欠你2萬而破啊..

啲錢轉唔番黎我去還所以咁
加上屋企幫手還過信用卡數都唔會幫手還所以到最後咁……
作者: manu    時間: 8-8-2024 17:19
小白新生 發表於 8-8-2024 13:08
破左一缐就唔怕。喺怕扣底。但一萬幾千,红油車費都係成本。希望你大步過。 ...

8月4個日黎左次後到而家冇黎過
作者: manu    時間: 8-8-2024 18:14
最後生還者 發表於 8-8-2024 03:18
爭咁少錢都破?

計埋ub幫民都廿幾萬……
作者: a981142    時間: 10-8-2024 12:03
manu 發表於 8-8-2024 17:18
啲錢轉唔番黎我去還所以咁
加上屋企幫手還過信用卡數都唔會幫手還所以到最後咁…… ...

咁少數,應該仲有一/二線借到,不過都破左以後某d職業做唔到,保險牌都考唔到

作者: manu    時間: 10-8-2024 12:06
a981142 發表於 10-8-2024 12:03
咁少數,應該仲有一/二線借到,不過都破左以後某d職業做唔到,保險牌都考唔到
...

當時有問過1/2線冇人借
作者: manu    時間: 10-8-2024 17:02
小白新生 發表於 8-8-2024 13:08
破左一缐就唔怕。喺怕扣底。但一萬幾千,红油車費都係成本。希望你大步過。 ...

5間扣底財夾埋差4萬都冇
先前還過未清
作者: manu    時間: 10-8-2024 19:42
manu 發表於 10-8-2024 17:02
5間扣底財夾埋差4萬都冇
先前還過未清

有1間續借過
續借完還左1期就撐唔住破
作者: a981142    時間: 12-8-2024 18:14
manu 發表於 10-8-2024 12:06
當時有問過1/2線冇人借

唉,二線仲有好多正財架
而家講黎無謂啦,好好理財
作者: John2628    時間: 12-8-2024 19:10
樓主明知兩老會激親仲要走去借2線,借得2線根本係不歸路。其實你欠得5間咁少都咁驚,大把欠緊二三十間二線三線財仔入學後又係咁過,你申請到畢業前都會有機會俾人騷擾,所以屋企人冇可能唔知
作者: Pauyeah    時間: 2-9-2024 16:27
搞掂未
作者: manu    時間: 2-9-2024 21:11
Pauyeah 發表於 2-9-2024 16:27
搞掂未

仲未上法庭
到今日得2次(上門同wts2老)
作者: 從新做人1000    時間: 3-9-2024 08:55
manu 發表於 2-9-2024 21:11
仲未上法庭
到今日得2次(上門同wts2老)

同2老坦白左未?
作者: manu    時間: 3-9-2024 18:22
唔敢坦白……
作者: siuh    時間: 10-9-2024 18:17
係咪有借2線?
作者: siuh    時間: 11-9-2024 09:35
勸樓主坦白啦…紙真係包唔住火....2線真係唔知會做啲乜,為免嚇親2老
作者: Peggyshan    時間: 11-9-2024 10:08
本人現在出左臨時破產令 之後電話滋擾 之後搞到屋企貼紙 之後到我屋企了 律師話頂住1個月先喎 有問題可以報警備案處理
作者: manu    時間: 11-9-2024 10:30
siuh 發表於 10-9-2024 18:17
係咪有借2線?

有借過
作者: manu    時間: 11-9-2024 10:31
Peggyshan 發表於 11-9-2024 10:08
本人現在出左臨時破產令 之後電話滋擾 之後搞到屋企貼紙 之後到我屋企了 律師話頂住1個月先喎 有問題可以報 ...

昨日上法庭
等緊正式令到
作者: Pauyeah    時間: 11-9-2024 16:52
manu 發表於 11-9-2024 10:31
昨日上法庭
等緊正式令到

我係9月3號正令 都等緊佢寄黎
作者: Peggyshan    時間: 11-9-2024 18:45
manu 發表於 11-9-2024 10:30
有借過

當然係2線。所以還款不力先破產
作者: Peggyshan    時間: 11-9-2024 18:46
manu 發表於 11-9-2024 10:30
有借過

睇錯。覆錯
作者: Peggyshan    時間: 11-9-2024 18:51
manu 發表於 11-9-2024 10:31
昨日上法庭
等緊正式令到

個日上庭入紙申請的。要3星期內有信到。
等候期間咪收到屋企人電話滋擾同貼紙。律師已經將臨時令比左佢地。現在好啲。
作者: manu    時間: 11-9-2024 20:04
Peggyshan 發表於 11-9-2024 18:51
個日上庭入紙申請的。要3星期內有信到。
等候期間咪收到屋企人電話滋擾同貼紙。律師已經將臨時令比左佢地 ...

我哀左係中介到,上個月還錢但到而家未還,冇上門冇搵家人催債好奇怪,加上叫我上去改合約再重新簽,我唔敢上同冇時間上去,都唔知上到去會對我點,仲諗緊見受託人個陣報唔報埋呢條數好……
作者: Peggyshan    時間: 11-9-2024 20:52
manu 發表於 11-9-2024 20:04
我哀左係中介到,上個月還錢但到而家未還,冇上門冇搵家人催債好奇怪,加上叫我上去改合約再重新簽,我唔 ...

下。中介公司有好有唔好的。睇你緣分的
我上網搵清數快之後聯絡我睇完啲報左的數後再計埋的數。話我還左成份糧都得番3000幾元用。
後來話不如破產啦~條數可以分8期還的
等候期間一定會有滋擾。過分的話可以報警處理
睇好多留言話正式破產令出可能一段時間後會有電話追數的。。。唉
作者: waterfish    時間: 12-9-2024 09:25
manu 發表於 11-9-2024 20:04
我哀左係中介到,上個月還錢但到而家未還,冇上門冇搵家人催債好奇怪,加上叫我上去改合約再重新簽,我唔 ...

邊間,我都有1間叫我上去改合約
作者: 外圍撚    時間: 12-9-2024 09:52
Peggyshan 發表於 11-9-2024 20:52
下。中介公司有好有唔好的。睇你緣分的
我上網搵清數快之後聯絡我睇完啲報左的數後再計埋的數。話我還左 ...

破產一萬搞到既野 收你4,5萬。就係哄人可以分期先咁多人落搭
作者: Peggyshan    時間: 12-9-2024 12:48
waterfish 發表於 12-9-2024 09:25
邊間,我都有1間叫我上去改合約

沒有這回事上去簽約。每樣野都安排好哂所有事的
10幾年經驗
作者: Peggyshan    時間: 12-9-2024 12:51
外圍撚 發表於 12-9-2024 09:52
破產一萬搞到既野 收你4,5萬。就係哄人可以分期先咁多人落搭

解決到件事3萬幾都要比可以分期還好的
1次過比就唔洗去申請破產啦
作者: 外圍撚    時間: 12-9-2024 15:16
Peggyshan 發表於 12-9-2024 12:51
解決到件事3萬幾都要比可以分期還好的
1次過比就唔洗去申請破產啦

大把人都係一萬蚊左右破 你比人食兩萬幾 仲咁開心
作者: Peggyshan    時間: 12-9-2024 18:29
外圍撚 發表於 12-9-2024 15:16
大把人都係一萬蚊左右破 你比人食兩萬幾 仲咁開心

我意思借左幾間2線數幾萬的
所以先要破產中。。。現在滋擾屋企人貼紙
係咪可以報警處理?

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3