破產聯盟

標題: 未簽都要上繳??求救 [打印本頁]

作者: 明天會變好    時間: 31-7-2024 20:02
標題: 未簽都要上繳??求救
跟外判,之前傾過一次生活費,但無共識,無簽,主任話之後會寄信比我,但一直無收到信,今日突然打來話叫我上繳,又話已寄信比我,但我都無收過,最後佢send 左份主任計好的生活費比我,但我一睇要上繳數仲多過第一次同批的多好多,但我都未簽,請問師兄師姐可以點做。。。
作者: Kklo0060    時間: 31-7-2024 20:47
即係比較無簽果次,上繳多左淨少左?
作者: 明天會變好    時間: 31-7-2024 20:50
Kklo0060 發表於 31-7-2024 20:47
即係比較無簽果次,上繳多左淨少左?

多左
作者: tony浸信會    時間: 31-7-2024 21:07
我等緊星期五出糧、所以前日買17蚊豬扒、煮意粉食了兩餐、另外今日買$13豬軟骨、都係煮意粉、應該捱到星期四、 7仔忌廉bun 同合桃蛋糕通常減價$5       落街見肚餓買咗$12 蚊威化餅食咗兩日     所以我3days  大概用了52蚊生活費        搭車來四 $12.2   即三天$36.6         咁你覺得仲可唔可以同主任傾翻上繳第一次數目?
作者: jos2000    時間: 31-7-2024 23:03
就係夾硬嚟,自己決定
作者: 從新做人1000    時間: 1-8-2024 12:37
tony浸信會 發表於 31-7-2024 21:07
我等緊星期五出糧、所以前日買17蚊豬扒、煮意粉食了兩餐、另外今日買$13豬軟骨、都係煮意粉、應該捱到星期 ...

唔好成日用自己有幾慳去判斷其他人。個個人既生活方式唔同,家庭環境都唔同!!
作者: tony浸信會    時間: 1-8-2024 23:03
生活方式當然人人唔同   我以前好大洗架     問題係所謂生活方式並不是維持入學前的「生活方式」
作者: 天意玩弄人心    時間: 2-8-2024 11:57
我等緊星期五出糧、所以前日買17蚊豬扒、煮意粉食了兩餐、另外今日買$13豬軟骨、都係煮意粉、應該捱到星期 ...

你都on撚9
作者: 從新做人1000    時間: 2-8-2024 12:33
tony浸信會 發表於 1-8-2024 23:03
生活方式當然人人唔同   我以前好大洗架     問題係所謂生活方式並不是維持入學前的「生活方式」 ...

你還你人地還人地!唔好企係外判既角度唸野,總知有曬supporting 就可以同外判拗
作者: tony浸信會    時間: 2-8-2024 15:12
長知識:  你爭取得如何   ?.we want every detail
作者: bjerrykmc    時間: 2-8-2024 16:44
每個人工作環境唔同,同埋每個人家庭支出生活環境都唔同,無可能每個都1色1樣,有啲每日用$15-20都生活到,有啲每日用百幾已經慳到最盡,咁唔通話佢點解咁大洗?破緊重要每日用舊幾咩…..
作者: tony浸信會    時間: 2-8-2024 17:17
韓君婷話每日用一百蚊
作者: tony浸信會    時間: 2-8-2024 17:22
例如同受托講如果人工加了一半    係咪可以每日用二百蚊     其實同學仔人人差唔多    反而主任就真係人人唔同     孫小姐見我有4個月人工低過9k     會話咁呢4個月就不用上繳     但同馬主任提翻孫小姐    佢話:依家到我就咁係咁講
作者: 從新做人1000    時間: 2-8-2024 17:59
tony浸信會 發表於 2-8-2024 17:17
韓君婷話每日用一百蚊

幾多年前呀大佬,知唔知咩叫通脹呀?你自己揾得少唔代表個個都揾咁少架
作者: tony浸信會    時間: 2-8-2024 21:08
從新做人1000 發表於 2-8-2024 17:59
幾多年前呀大佬,知唔知咩叫通脹呀?你自己揾得少唔代表個個都揾咁少架 ...

搵得少真係好幸福呀!    五點收工就去游水    去green shop 買了$19 碌皮辣椒     去donki 買咗西蘭花同三文魚    呢兩日返工都會帶涼拌沙律    去街市買$50 沙白可以補充鈣、鉀兩種物質

感覺入學後健康好了、樣子比兩年前更年輕
雖然試過老闆遲咗出糧   要退咗張八達通換coins 才夠錢搭巴士返工
作者: tony浸信會    時間: 2-8-2024 21:11
我唔係笑你哋      除咗我好似無通脹之外     不能否認受托人真係最唔理通脹     個人雜費$800  真心想知有冇人係多過呢個數
作者: nakamura    時間: 2-8-2024 22:42
韓君婷話每日用一百蚊

佢已經離開左香港去外國生活啦,根本冇皇管!
作者: cftong    時間: 2-8-2024 22:49
多咗定少咗唔係關鍵,關鍵係你唔服要上訴,個官點判?有冇案例?
如果唔上訴,就可以定你為「不合作」。

可惜我問親呢啲問題都冇人答到。個個都用自己道德標準吹水,或者用老破前去比較,根本冇人真係夠膽上訴。

唯一一個合理嘅答案係東華社工講的,就係綜援標準,因為在政府眼中,綜援標準係最基本。如果你生活費低於綜援,贏面才高。佢一舉個例子,話綜援雙糧都仲要上繳一半,最絕可以做到咁。

雖然悲觀,但希望俾到啲有建設性嘅答案你參考。

作者: bjerrykmc    時間: 3-8-2024 16:30
韓君婷話每日用一百蚊

你咁講,有啲躺平咬兩老直頭$1都唔駛架!

作者: tony浸信會    時間: 3-8-2024 18:40
唔係我講    我已經比受托寬鬆好多
作者: 天意玩弄人心    時間: 3-8-2024 19:48
cftong 發表於 2-8-2024 22:49
多咗定少咗唔係關鍵,關鍵係你唔服要上訴,個官點判?有冇案例?
如果唔上訴,就可以定你為「不合作」。

佢咁樣玩,就直情報失業 搵份現金糧。 送外賣都過千一日啦
作者: 天意玩弄人心    時間: 3-8-2024 19:50
tony浸信會 發表於 2-8-2024 21:08
搵得少真係好幸福呀!    五點收工就去游水    去green shop 買了$19 碌皮辣椒     去donki 買咗西蘭花同 ...

你無人無物就得姐,人地一家大細 唔通要個細同你捱?
作者: tony浸信會    時間: 3-8-2024 20:33
天意玩弄人心 發表於 3-8-2024 19:50
你無人無物就得姐,人地一家大細 唔通要個細同你捱?

唔係我要刻薄      受托比我辣得多     你返回地球我哋再講啦!
作者: nakamura    時間: 3-8-2024 20:35
天意玩弄人心 發表於 3-8-2024 19:48
佢咁樣玩,就直情報失業 搵份現金糧。 送外賣都過千一日啦

外賣賺到D錢要銀行過戶同會報稅喎
作者: 天意玩弄人心    時間: 3-8-2024 22:05
nakamura 發表於 3-8-2024 20:35
外賣賺到D錢要銀行過戶同會報稅喎

搵屋企人申請  緊係唔會用自己
作者: 天意玩弄人心    時間: 3-8-2024 22:08
tony浸信會 發表於 3-8-2024 20:33
唔係我要刻薄      受托比我辣得多     你返回地球我哋再講啦!

果然住係外太空 講d野離撚哂地
作者: tony浸信會    時間: 3-8-2024 22:22
天意玩弄人心 發表於 3-8-2024 22:08
果然住係外太空 講d野離撚哂地

I would take that as a compliment   thx
作者: wclun    時間: 5-8-2024 13:32
tony浸信會 發表於 2-8-2024 21:11
我唔係笑你哋      除咗我好似無通脹之外     不能否認受托人真係最唔理通脹     個人雜費$800  真心想知有 ...

我是1000跟馬主任
作者: 最後生還者    時間: 5-8-2024 16:09

你食D過期野食到皮黃骨瘦又要人學你咩,笑死人
作者: 最後生還者    時間: 5-8-2024 16:16
個tony講野真膠膠地,7仔除左D賣唔去嘅過期食品唔會有$5, 買罐可樂都$12. 你去街市買D菜頭菜尾$2有成斤添,走執垃圾食唔洗錢添呀。不過你食到生cancer到時解左破都冇用
作者: 一個傻人    時間: 5-8-2024 18:29
我唔係笑你哋      除咗我好似無通脹之外     不能否認受托人真係最唔理通脹     個人雜費$800  真心想知有 ...

我跟李周
個人雜費1500
作者: 從新做人1000    時間: 5-8-2024 19:59

我跟石仔個人敦項批$1500。你自己唔上進揾得少,見識少,就呀好亂敎人啦。
作者: tony浸信會    時間: 5-8-2024 21:13
最後生還者 發表於 5-8-2024 16:09

以前香港D樓價貴大部人都話合理
看來你的世界觀很合李先生的口味
作者: tony浸信會    時間: 5-8-2024 21:14
一個傻人 發表於 5-8-2024 18:29
我跟李周
個人雜費1500

係個人雜費還是家庭雜費     兩者不同喎
作者: tony浸信會    時間: 5-8-2024 21:18
最後生還者 發表於 5-8-2024 16:16
個tony講野真膠膠地,7仔除左D賣唔去嘅過期食品唔會有$5, 買罐可樂都$12. 你去街市買D菜頭菜尾$2有成斤添, ...

唔止7仔   donki 一公升提子汁都有時做 $5 特價
我覺得成本的確只值五蚊     其實D野貴只得一個原因      就係你哋以為真係要咁貴     
作者: tony浸信會    時間: 5-8-2024 21:20
最後生還者 發表於 5-8-2024 16:09

食物係三哥凍肉到賣     比錢大媽高一級    咁「凍肉佬」D嘢就建議唔好買
作者: tony浸信會    時間: 5-8-2024 21:38
無偏見呀!   其實終於有同學仔提供了自己的個人雜費    證明破產生活過得很愉快     祝人人每天都像我一樣過得開心
作者: 一個傻人    時間: 5-8-2024 21:58
tony浸信會 發表於 5-8-2024 21:14

係呀
家庭雜費2100
作者: tony浸信會    時間: 5-8-2024 22:11
一個傻人 發表於 5-8-2024 21:58
係呀
家庭雜費2100

祝生活愉快
作者: whysodump    時間: 5-8-2024 22:41
tony浸信會 發表於 5-8-2024 21:14

師兄,請問兩者有什麼分別?剛舉手入學,唔係好識分
作者: tony浸信會    時間: 5-8-2024 22:45
我單身   所以只有個人雜費      简單說兩者二擇一       不能有了家庭雜費    還有個人雜費
作者: 最後生還者    時間: 5-8-2024 22:52
tony浸信會 發表於 5-8-2024 21:18
唔止7仔   donki 一公升提子汁都有時做 $5 特價
我覺得成本的確只值五蚊     其實D野貴只得一個原因      ...

乜你用成本價計生活費架?唔係用零售價呀?咁你$10用1日都得
作者: 最後生還者    時間: 5-8-2024 22:54
我真係想知打咩工1個月得$9000, 倒屎倒尿都$2-30000
作者: 一個傻人    時間: 5-8-2024 23:04
whysodump 發表於 5-8-2024 22:41
師兄,請問兩者有什麼分別?剛舉手入學,唔係好識分

個人雜費係你自己睇醫生剪頭髮啊買衫嘅費用
家庭雜費就係講你用喺屋企買沖涼液啊洗衣液啊廁紙啊嗰啲

作者: 一個傻人    時間: 5-8-2024 23:07
tony浸信會 發表於 5-8-2024 22:11
祝生活愉快

So far so good 啦
只求順利捱過四年
作者: tony浸信會    時間: 6-8-2024 06:28
最後生還者 發表於 5-8-2024 22:52
乜你用成本價計生活費架?唔係用零售價呀?咁你$10用1日都得

咩你唔覺得500萬一層樓係離地咩?  地產商成本好多咩?    政府賣地一幅比一幅低    你唔反抗仲教下一代做一世樓奴?
作者: tony浸信會    時間: 6-8-2024 06:30
最後生還者 發表於 5-8-2024 22:54
我真係想知打咩工1個月得$9000, 倒屎倒尿都$2-30000

最後生還者你好     很高興你唔駛做有老公養     又未試過見工被人拒絕      祝你和香港生活指數繼續離地
作者: whysodump    時間: 6-8-2024 08:35
一個傻人 發表於 5-8-2024 23:04
個人雜費係你自己睇醫生剪頭髮啊買衫嘅費用
家庭雜費就係講你用喺屋企買沖涼液啊洗衣液啊廁紙啊嗰啲
...

咁即係兩者可以並存?之前有師兄話只能二選一?
作者: 天意玩弄人心    時間: 6-8-2024 10:11
whysodump 發表於 6-8-2024 08:35

我跟石仔既 個人就1000  屋企2000
作者: patleung    時間: 6-8-2024 12:27
天意玩弄人心 發表於 6-8-2024 10:11
我跟石仔既 個人就1000  屋企2000

乜可以報兩樣雜項?
我外判只比家庭雜項1000,但我有5個人
作者: 從新做人1000    時間: 6-8-2024 12:32
5個人都係批$1000 咁少?你跟石/李周?上繳幾多%呀?供養父母有冇批
作者: 一個傻人    時間: 6-8-2024 18:55
whysodump 發表於 6-8-2024 08:35

唔知其他主任點批
我果個就係咁批

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3